Prezenterka TVN Omenaa Mensah jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wywołała lekkie poruszenie wśród swoich fanów, gdy pokazała filmik na którym smaży schabowe dla swojego męża. Jak wam się podoba jej strój?

Gotowanie u Omeny Mensah

Nie można odmówić Omenie poczucia humoru. Gwiazda udostępniła filmik, na którym pokazuje jak przygotowuje kotlety schabowe. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że Omena smaży kotlety w… bikini! Ale wystarczy się przyjrzeć by zauważyć, że to tylko fartuch z nadrukiem kobiecej sylwetki w stroju kąpielowym.  Wyszło zabawnie?

Przepis na kotlety schabowe

Jeśli po przeczytaniu o kotletach Omeny nabraliście ochoty na usmażenie schabowych, to skorzystajcie z poniższego przepisu! Do przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.
  2. Następnie przełóżcie kotlety folią spożywczą, połóżcie na stolnicy i rozbijcie tłuczkiem na taką grubość, jaka wam odpowiada.
  3. Po rozbiciu doprawcie mięso solą i pieprzem z obu stron. Możecie też użyć innych ulubionych przypraw, np. aromatycznych ziół albo czosnku.
  4. Teraz przygotujcie sobie trzy talerze. Do pierwszego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je widelcem, do drugiego wsypcie kilka łyżek bułki tartej, a do ostatniego kilka łyżek mąki pszennej.
  5. Rozgrzejcie na patelni sporą ilość tłuszczu. Każdy kotlet obtoczcie najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Róbcie to starannie tak, by panierka równomiernie pokryła całe mięso.
  6. Tak przygotowanie kotlety smażcie na rozgrzanym tłuszczu przez około 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, na złoty kolor.
  7. Po usmażeniu kotlety przełóżcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które odciągną ze schabowych nadmiar tłuszczu. Podawajcie z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

Czytaj także: