Anna Dereszowska zmaga się z nieuleczalną chorobą. Musiała całkowicie zmienić swoją dietę
ONS
Newsy

Anna Dereszowska zmaga się z poważną chorobą. Musiała całkowicie zmienić sposób żywienia

Anna Dereszowska dołączyła do grona gwiazd, które zmagają się z chorobą tarczycy, znaną jako Hashimoto. Stan ten wymaga znaczących zmian żywieniowych. Na co trzeba szczególnie uważać?

Jakiś czas temu Anna Dereszowska przyznała, że choruje na chorobę Hashimoto. Czym jest ten san i jakie daje objawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto to stan, w którym układ odpornościowy atakuje tarczycę - niewielki gruczoł u podstawy szyi pod jabłkiem Adama.

Tarczyca pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Jest częścią układu hormonalnego, który wytwarza hormony koordynujące wiele funkcji w naszym ciele. Zapalenie spowodowane chorobą Hashimoto, znane również jako przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, często prowadzi do niedoczynności tarczycy. Stan ten przede wszystkim kobiet w średnim wieku, ale może również występować u mężczyzn i kobiet w każdym wieku a nawet u dzieci.

Objawy choroby Hashimoto

Mimo iż początkowo choroba ta nie daje żadnych objawów. Choroba Hashimoto zwykle rozwija się powoli w utajeniu z czasem powodując przewlekłe uszkodzenie tarczycy oraz prowadząc do spadku poziomu hormonów tarczycy we krwi.

Zobacz także
Anna Lewandowska radzi, jaką dietę stosować przy chorobach tarczycy. Cenne wskazówki

Anna Lewandowska radzi, jaką dietę stosować przy chorobach tarczycy. Cenne wskazówki

Co jeść przy endometriozie? Od diety bardzo wiele zależy. To nie tylko choroba młodych!

Co jeść przy endometriozie? Od diety bardzo wiele zależy. To nie tylko choroba młodych!

Główne objawy niedoczynności tarczycy obejmują:

  • zmęczenie i ospałość
  • zwiększoną wrażliwość na zimno
  • zaparcia
  • bladą, suchą skórę
  • opuchniętą twarz
  • łamliwe paznokcie
  • wypadanie włosów
  • niewyjaśniony przyrost masy ciała
  • bóle mięśni, tkliwość i sztywność
  • depresję
  • zaniki pamięci

Przewlekłe zapalenie tarczycy dotyka kobiety w każdym wieku. W każdym przypadku, zmienia również w sposób nieodwracalny nawyki żywieniowe. Jak wygląda dieta przy Hashimoto? W wywiadzie dla „Super Expressu" Anna Dereszowska opowiedziała o swojej chorobie i o tym, jak wpłynęła ona na sposób jej odżywiania. 

Choruję na Hashimoto. Staram się za pomocą diety poprawiać swoje wyniki badań i odpowiednim jedzeniem wpływać na własne samopoczucie. Wyeliminowałam gluten i laktozę – powiedziała dziennikarce Dereszowska.

Anna Dereszowska jest na co dzień bardzo zapracowana i nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. To dlatego aktorka postawiła na odpowiednio dobraną dietę pudełkową.

Nie ukrywam, że przy ogromnej ilości zajęć nie byłam w stanie zapanować nad swoim menu, więc zdecydowałam się na odpowiednio dobraną dietę pudełkową. To rozwiązanie świetnie się sprawdza – tłumaczy.

Czy osoba chorująca na Hashimoto potrzebuje specjalnej diety?

W przypadku choroby Hashimoto niezbędne jest indywidualne podejście do żywienia. Nie ma bowiem określonej diety, która mogłaby pomóc każdej osobie z Hashimoto.

Niektóre dowody kliniczne wykazały, że następujące diety pomogły niektórym osobom z Hashimoto:

  • dieta bezglutenowa
  • dieta bez cukru
  • dieta paleo
  • dieta bezzbożowa
  • dieta bezmleczna
  • autoimmunologiczna zmodyfikowana dieta paleo
  • dieta o niskim indeksie glikemicznym

Co powoduje chorobę Hashimoto?

Na rozwój choroby największy wpływ mają czynniki środowiskowe. Można do nich zaliczyć zaburzenia flory bakteryjnej, stres, czy alergie pokarmowe. Jest duże prawdopodobieństwo jej dziedziczenia. Przy zauważeniu pierwszych objawów, również tych związanych z nagłą zmianą wagi, najlepiej wybrać się na badanie zlecone przez lekarza internistę lub endokrynologa.

Czym grozi nieleczona choroba Hashimoto?

Nieleczona niedoczynność tarczycy spowodowana chorobą Hashimoto, może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych:

  • nieustanna stymulacja tarczycy do uwalniania większej ilości hormonów może powodować znaczne powiększenie gruczołu - stan znany jako wole,
  • choroba Hashimoto może również wiązać się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca,
  • może także doprowadzić do depresji, która z czasem może się nasilić,
  • pozostawienie choroby Hashimoto bez leczenia może też doprowadzić do myxedemy (obrzęk śluzowaty). Ten rzadki, zagrażający życiu stan może rozwinąć się z powodu długotrwałej ciężkiej niedoczynności tarczycy w wyniku nieleczonej choroby Hashimoto. Jego objawy obejmują m.in. senność, po której następuje głęboki letarg i utrata przytomności.

Anna Dereszowska jest jedną z najpopularniejszych aktorek w Polsce. Na co dzień gra w filmach, serialach oraz w teatrze. W 2003 roku ukończyła Akademię Teatralną w Warszawie. Zanim otrzymała dyplom, zadebiutowała na deskach teatru Dramatycznego rolą Marii Antonownej w „Rewizorze" Mikołaja Gogola w reż. Andrzeja Domalika.

Największą popularność przyniosły jej role w serialach takich jak: „Złotopolscy", „Glina", „Tango z aniołem", „Klub szalonych dziewic", „Prawo Agaty" czy „Przyjaciółki". Prywatnie jest jest mamą dwójki dzieci – 13-letniej Leny, która jest owocem jej małżeństwa z aktorem Piotrem Grabowskim i 6-letniego syna Maksa, który pochodzi jej związku z fotografem Danielem Duniakiem.

Źródło: kobieta.wp.pl, mayoclinic.com, medicalnewstoday.com

anna przybylska rak
AdobeStock
Gwiazdy
Anna Przybylska zawsze się zdrowo odżywiała. Podstępna choroba zaatakowała nagle
Od śmierci znanej aktorki Anny Przybylskiej, minęło już sześć lat. Do dzisiaj nikt nie może zrozumieć, dlaczego tak aktywna, promienna i kochająca życie kobieta odeszła tak nagle.

Anna Przybylska zawsze prowadziła zdrowy i aktywny tryb życia. Rzadko można ją było zobaczyć siedzącą lub śpiącą. Przy rozwijającej się karierze, obowiązkach domowych, mężu i trójce małych dzieci nie było mowy o nudzie. Przybylska zawsze olśniewała urodą i sylwetką. Jej dieta była bogata w ryby, owoce i nowalijki. Lubiła też słodycze, które szybko spalała biegając po domu za dziećmi. Mimo tak zdrowego stylu życia gwiazda poddawała się regularnym badaniom pod kątem nowotworu, na który w młodym wieku zmarł jej tata. Jej wyniki były dobre, nie dawały powodów do zmartwień. Jednak aktorka czuła się osłabiona, skarżyła się też na silne bóle żołądka i głowy, zaczęła cierpieć na depresję. Nikt wtedy nie spodziewał się, że to pierwsze objawy poważnej choroby. Gwiazda usłyszała diagnozę „rak trzustki” dopiero w 2013 roku. Przeszła operację i specjalistycznie leczenie. Mimo że zmiana miała charakter złośliwy, nikt nie spodziewał się, że Przybylska umrze zaledwie kilka miesięcy później. Zarówno jej rodzina, jak i fani przeżyli szok. Choroba zaatakowała przecież nagle i z ogromną siłą. Młoda, 35-letnia kobieta, osierociła trójkę dzieci. Badania wskazują, że aż 10 na 100 pacjentów chorujących na raka trzustki odziedziczyło go po swoich rodzicach. W tej grupie znalazła się również Anna Przybylska. Mimo zdrowego stylu życia nie miała szans uchronić się przed chorobą, która została wykryta zbyt późno. Źródło: party.pl

wirus
Pixabay
Newsy
Naukowcy ostrzegają przed możliwym wybuchem NOWEJ, śmiertelnej choroby. Zabija 90% osób!
Nie zdążyliśmy się jeszcze uporać z pandemią koronawirusa a naukowcy już ostrzegają nas przed wybuchem kolejnej śmiertelnej choroby. Jakiej?

To wirus Nipah Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że wirus Nipah przenoszony z nietoperzy na ludzi, może spowodować wybuch nowej śmiertelnej choroby. Wyniki badania opublikowano w najnowszym wydaniu magazynu „Express”. Występuje w Bangladeszu i Indiach Eksperci ostrzegają, że w Bangladeszu i Indiach, gdzie co roku odnotowuje się przypadki zakażenia tą infekcją, ich częstotliwość znacznie ostatnio wzrosła. Podczas gdy wcześniej sądzono, że wirus Nipah rozprzestrzenia się głównie na obszarach z dużą ilością owoców, teraz nie uważa się tego za "warunek konieczny". Naukowcy twierdzą, że epidemie mogą wystąpić w dowolnej części Azji Południowo-Wschodniej. Jak w przypadku koronawirusa, mogą się później rozprzestrzenić na cały świat. Czym jest wirus Nipah? Zakażenie Nipah jest to zakażenie wirusowe powodowane przez wirusa Nipah. Objawy infekcji są różne, od gorączki, kaszlu, bólu głowy, po duszności i poczucie dezorientacji. Choroba ta jest niezwykle groźna. W ciągu jednego lub dwóch dni może dojść do śpiączki, a 50% do 90% zakażonych umiera. Wirus Nipah może wywołać zapalenie mózgu lub choroby układu oddechowego. Choroba przenoszona jest na ludzi poprzez owoce, które mają na swojej skórce ślinę zakażonego zwierzęcia, w tym przypadku nietoperza. Na szczęście, infekcja nie przechodzi z człowieka na człowieka tak łatwo, jak na przykład koronawirusa. Nie ma jednak ani lekarstwa ani szczepionki na tę chorobę, a jej śmiertelność sięga aż 90 procent! Rozprzestrzenianie się zazwyczaj wymaga bezpośredniego kontaktu z zainfekowanym źródłem. Rozpoznanie opiera się na objawach i jest potwierdzane badaniami laboratoryjnymi. Do 2017 roku opisano około 200 zgonów z powodu zakażenia wirusem...

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy
Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...