Ewa Wachowicz, znana jako Miss Polonia z lat 90., a potem rzeczniczka w rządzie Waldemara Pawlaka, dziś jest producentką programów telewizyjnych. Do 2020 r., występując w podwójnej roli producentki i prowadzącej, zrealizowała 400 odcinków swojego autorskiego programu „Ewa gotuje”.

51-latka prowadzi też restauracje „Zalipianki”, w której na skraju Starego Miasta w Krakowie, można zjeść potrawy jej autorstwa. Oto jak gotuje Ewa Wachowicz.

Jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Gulasz zaproponowany przez Ewę Wachowicz, nie jest typowym gulaszem z mięs pokrojonych w kostkę i duszonych w sosie, a następnie podawanych z kaszą i surówkami. To jednogarnkowe danie, które przygotujecie, nawet jeśli nie macie kulinarnych zdolności i doświadczenia.

Zobacz także:

Tajemnicą sprawnego przyrządzania dania, jest zgromadzenie wszystkich składników naraz, umycie ich, obranie i odpowiednie pokrojenie. Dopiero gdy wszystko będzie gotowe, zabierzcie się do gotowania. W czasie gotowania i dokładania kolejnych składników do garnka, nie będzie czasu na krojenie cebuli czy tarcie marchwi.

Ważne w przygotowaniu tego dania, jest ścisłe trzymacie się receptury. Szczególnie istotne jest użycie masła klarowanego, a nie zwykłego masła czy oleju do smażenia mięsa. Jedynie tak przygotowane będzie miało niepowtarzalny, głęboki, mięsny smak.

Przepis na gulasz z mielonego mięsa Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 800 g krojonych pomidorów (2 puszki)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • Garść ryżu
  • ½ szklanki — śmietany
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie i posiekajcie warzywa: cebule w drobną kostkę, czosnek jeszcze drobniej, łodyżki selera pokrójcie w talarki, paprykę w kostkę, a marchew zetrzyjcie na grubych oczkach tarki.
  2. Roztopcie masło w dużym garnku. Wrzućcie na nie posiekane cebulę, a po chwili mięso. Przesmażcie.
  3. Do mięsa dodajcie pokrojony drobno czosnek, chwile smażcie, po czym dodajcie resztę warzyw. Wymieszajcie i chwilę smażcie.
  4. Dodajcie pomidory z puszki razem z zalewą. Przyprawcie oregano, papryka oraz solą. Przykryjcie i duście na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Po tym czasie dorzućcie ryż. Wymieszajcie i gotujcie 15-20 minut.
  6. Danie zabielcie śmietaną, a już na talerzach udekorujcie posiekaną natką pietruszki.

Źródło: ewawachowicz.pl