Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi
Instagram/Ewa Wachowicz, Adobe Stock
Newsy

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi

Do tego dania będziecie potrzebowali tylko jednego garnka, a nasyci się nim cała rodzina. Podajemy przepis.

Ewa Wachowicz, znana jako Miss Polonia z lat 90., a potem rzeczniczka w rządzie Waldemara Pawlaka, dziś jest producentką programów telewizyjnych. Do 2020 r., występując w podwójnej roli producentki i prowadzącej, zrealizowała 400 odcinków swojego autorskiego programu „Ewa gotuje”.

51-latka prowadzi też restauracje „Zalipianki”, w której na skraju Starego Miasta w Krakowie, można zjeść potrawy jej autorstwa. Oto jak gotuje Ewa Wachowicz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Gulasz zaproponowany przez Ewę Wachowicz, nie jest typowym gulaszem z mięs pokrojonych w kostkę i duszonych w sosie, a następnie podawanych z kaszą i surówkami. To jednogarnkowe danie, które przygotujecie, nawet jeśli nie macie kulinarnych zdolności i doświadczenia.

Tajemnicą sprawnego przyrządzania dania, jest zgromadzenie wszystkich składników naraz, umycie ich, obranie i odpowiednie pokrojenie. Dopiero gdy wszystko będzie gotowe, zabierzcie się do gotowania. W czasie gotowania i dokładania kolejnych składników do garnka, nie będzie czasu na krojenie cebuli czy tarcie marchwi.

Ważne w przygotowaniu tego dania, jest ścisłe trzymacie się receptury. Szczególnie istotne jest użycie masła klarowanego, a nie zwykłego masła czy oleju do smażenia mięsa. Jedynie tak przygotowane będzie miało niepowtarzalny, głęboki, mięsny smak.

Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru

Magda Gessler miesza 2 wywary i robi idealną zupę gulaszową. Ta zupa syci i rozgrzewa

Magda Gessler miesza 2 wywary i robi idealną zupę gulaszową. Syci i rozgrzewa jak mało co

Przepis na gulasz z mielonego mięsa Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 800 g krojonych pomidorów (2 puszki)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • Garść ryżu
  • ½ szklanki — śmietany
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie i posiekajcie warzywa: cebule w drobną kostkę, czosnek jeszcze drobniej, łodyżki selera pokrójcie w talarki, paprykę w kostkę, a marchew zetrzyjcie na grubych oczkach tarki.
  2. Roztopcie masło w dużym garnku. Wrzućcie na nie posiekane cebulę, a po chwili mięso. Przesmażcie.
  3. Do mięsa dodajcie pokrojony drobno czosnek, chwile smażcie, po czym dodajcie resztę warzyw. Wymieszajcie i chwilę smażcie.
  4. Dodajcie pomidory z puszki razem z zalewą. Przyprawcie oregano, papryka oraz solą. Przykryjcie i duście na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Po tym czasie dorzućcie ryż. Wymieszajcie i gotujcie 15-20 minut.
  6. Danie zabielcie śmietaną, a już na talerzach udekorujcie posiekaną natką pietruszki.

Źródło: ewawachowicz.pl

Obłędny strogonow Ewy Wachowicz. Rozgrzewający i sycący.
Instagram/Ewa Wachowicz
Newsy
Przepis na strogonow Ewy Wachowicz. Rozgrzewający i sycący
Podłużne kawałki miękkiego mięsa, z cebulą i pieczarkami. Do tego papryka i pomidory, które z sosu wydobywają mięsny, głęboki smak. Musicie tego spróbować.

Jeśli wydaje wam się, że strogonow jest tradycyjną, polską potrawą, to jesteście w błędzie. To, że jest powszechnie podawany podczas weselnych nocy, żeby nasycić i rozbudzić gości, nie oznacza, że powstał w naszym kraju. Nie zmienia to faktu, że strogonow bardzo dobrze się u nas przyjął. Polacy kochają strogonowa, a ten gulasz w wydaniu Ewy Wachowicz jest mięsisty, lekko pikantny, rozgrzewający i sycący. Wprost obłędny.  Skąd pochodzi strogonow? Pełna i właściwa nazwa dania to boeuf stroganow, od bœuf — co po francusku oznacza wołowinę, i nazwiska rosyjskiego generała — Stroganowa. Danie zawdzięczamy więc zarówno francuskim kucharzom, jak i rosyjskim smakoszom. Jest kombinacją dwóch kuchni i sposobów podawania mięsa: Francuskiej – smażona polędwica podawana była w tym kraju z sosem Rosyjskiej – sos jest dodawany do potrawy, a nie serwowany osobno, jak we Francji. Znamy ten sposób serwowania z polskich gulaszy. Danie powstało na dworze cara Aleksandra I, panującego w Rosji w XIX w. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała, Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa. Przepis na strogonow Ewy Wachowicz Składniki: ½ kg rostbefu 2 cebule 300 g pieczarek 3 łyżki masła klarowanego ½ l wywaru wołowego ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej Sól do smaku Śmietana — do podania         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Przygotowanie:...

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Zróbcie do nich to pyszne wytrawne nadzienie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Nadziejcie je tym nietypowym farszem, a nie pożałujecie
Pierogi kojarzą się większości osób z gotowaniem i ewentualnym późniejszym podsmażaniem. Jednak w niektórych rejonach Polski pierogi się piecze. Przyrządzone w ten sposób są bardziej chrupiące i aromatyczne. Zobaczcie, jak robi je Ewa Wachowicz. 

Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy tych z grzybami i kapustą.  Pieczone pierogi, znane również gdzieniegdzie pod nazwą po prostu drożdżówek, można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała do swoich dość nietypowe nadzienie. Zobaczcie sami jakie. Jak przygotować ciasto na pieczone pierogi?  Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny.  Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi.  Jednak takie wariacje na temat pieczonych pierogów to jedno. Drugie to tradycja wielu regionów wschodniej Polski, gdzie takie pieczone drożdżówki nadziewa się wszelakimi nadzieniami, włącznie z tymi słodkimi, jak i wytrawnymi (ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami itd.). Słowem klucz są jednak drożdże - to na nich wyrasta ciasto na pierogi pieczone. I tego właśnie trzymała się Ewa Wachowicz w swoim przepisie. Zobaczcie sami. Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz  Składniki:  Na ciasto:  1 kg mąki pszennej  2 szklanki ciepłego mleka   100 g drożdży  2 jajka   1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli   1 łyżeczka oregano  Na farsz: ½ kg piersi z kurczaka  1 papryka czerwona   250 g pieczarek  1 por  100 g sera...

Gulasz
gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Kociołek imprezowy. Pyszny gulasz z wyjątkowego przepisu Ewy Wachowicz
Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie zaszkodzi jednak postarać się o to, żeby dopisywały wam humory. Jedno danie zadba o wasze podniebienia w sposób szczególny.

Niektóre dania nadają się na imprezy wręcz idealnie. Jeśli jesteście mięsożerni, z pewnością docenicie ten nietypowy przepis. Jego autorką jest dziennikarka i producentka telewizyjna - Ewa Wachowicz.  Gulasz jako węgierskie danie narodowe  Gulasz jaki znacie składa  się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. To wytrawna potrawa podawana na płytkim talerzu jako drugie danie. Przez wiele lat danie to było podstawowym żywieniem pasterzy. Z biegiem lat stało się jedzeniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci. Z dania podstawowego gulasz trafił na salony. Gulasz można przygotować w garnku lub kociołku Jeżeli przewidujecie większy apetyt nawet kilku gości, postawicie na kociołek. Najczęściej przygotowuje się go na świeżym powietrzu, również zimowym! Gulasz wołowy to obecnie potrawa ściśle europejska. Różni się jedynie drobiazgami, które dorzucają lub których ujmują mu niektóre kraje.  Sprawdzi się na co dzień, ale też na specjalne okazje, kiedy zaprosicie do siebie bardziej wymagających gości. Możecie użyć do niego różnego rodzaju mięsa, jednak najlepiej sprawdzi się to wołowe. Do gulaszu pasuje śmietana, korniszony i pomidorki koktajlowe. Użyjcie wyobraźni przy doborze dodatków. Składniki:  1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka smalcu gęsiego lub wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka...

Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”
Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich. Przepis na cygańską zupę gulaszową Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę 3-4 cebule kminek 4 marynowane papryki czerwone 1 liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka bulion mięsno- warzywny olej do smażenia sól pieprz natka pietruszki Ciasto na kluski: 500 g mąki pszennej 3 jajka Przygotowanie: Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.  Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.  Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy....