Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi
Instagram/Ewa Wachowicz, Adobe Stock
Newsy

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi

Do tego dania będziecie potrzebowali tylko jednego garnka, a nasyci się nim cała rodzina. Podajemy przepis.

Ewa Wachowicz, znana jako Miss Polonia z lat 90., a potem rzeczniczka w rządzie Waldemara Pawlaka, dziś jest producentką programów telewizyjnych. Do 2020 r., występując w podwójnej roli producentki i prowadzącej, zrealizowała 400 odcinków swojego autorskiego programu „Ewa gotuje”.

51-latka prowadzi też restauracje „Zalipianki”, w której na skraju Starego Miasta w Krakowie, można zjeść potrawy jej autorstwa. Oto jak gotuje Ewa Wachowicz.

Jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Gulasz zaproponowany przez Ewę Wachowicz, nie jest typowym gulaszem z mięs pokrojonych w kostkę i duszonych w sosie, a następnie podawanych z kaszą i surówkami. To jednogarnkowe danie, które przygotujecie, nawet jeśli nie macie kulinarnych zdolności i doświadczenia.

Tajemnicą sprawnego przyrządzania dania, jest zgromadzenie wszystkich składników naraz, umycie ich, obranie i odpowiednie pokrojenie. Dopiero gdy wszystko będzie gotowe, zabierzcie się do gotowania. W czasie gotowania i dokładania kolejnych składników do garnka, nie będzie czasu na krojenie cebuli czy tarcie marchwi.

Ważne w przygotowaniu tego dania, jest ścisłe trzymacie się receptury. Szczególnie istotne jest użycie masła klarowanego, a nie zwykłego masła czy oleju do smażenia mięsa. Jedynie tak przygotowane będzie miało niepowtarzalny, głęboki, mięsny smak.

Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru

Magda Gessler miesza 2 wywary i robi idealną zupę gulaszową. Ta zupa syci i rozgrzewa

Magda Gessler miesza 2 wywary i robi idealną zupę gulaszową. Syci i rozgrzewa jak mało co

Przepis na gulasz z mielonego mięsa Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 800 g krojonych pomidorów (2 puszki)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • Garść ryżu
  • ½ szklanki — śmietany
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie i posiekajcie warzywa: cebule w drobną kostkę, czosnek jeszcze drobniej, łodyżki selera pokrójcie w talarki, paprykę w kostkę, a marchew zetrzyjcie na grubych oczkach tarki.
  2. Roztopcie masło w dużym garnku. Wrzućcie na nie posiekane cebulę, a po chwili mięso. Przesmażcie.
  3. Do mięsa dodajcie pokrojony drobno czosnek, chwile smażcie, po czym dodajcie resztę warzyw. Wymieszajcie i chwilę smażcie.
  4. Dodajcie pomidory z puszki razem z zalewą. Przyprawcie oregano, papryka oraz solą. Przykryjcie i duście na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Po tym czasie dorzućcie ryż. Wymieszajcie i gotujcie 15-20 minut.
  6. Danie zabielcie śmietaną, a już na talerzach udekorujcie posiekaną natką pietruszki.

Źródło: ewawachowicz.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA