
Ewa Wachowicz, znana jako Miss Polonia z lat 90., a potem rzeczniczka w rządzie Waldemara Pawlaka, dziś jest producentką programów telewizyjnych. Do 2020 r., występując w podwójnej roli producentki i prowadzącej, zrealizowała 400 odcinków swojego autorskiego programu „Ewa gotuje”.
51-latka prowadzi też restauracje „Zalipianki”, w której na skraju Starego Miasta w Krakowie, można zjeść potrawy jej autorstwa. Oto jak gotuje Ewa Wachowicz.
Jednogarnkowe danie dla całej rodziny
Gulasz zaproponowany przez Ewę Wachowicz, nie jest typowym gulaszem z mięs pokrojonych w kostkę i duszonych w sosie, a następnie podawanych z kaszą i surówkami. To jednogarnkowe danie, które przygotujecie, nawet jeśli nie macie kulinarnych zdolności i doświadczenia.
Tajemnicą sprawnego przyrządzania dania, jest zgromadzenie wszystkich składników naraz, umycie ich, obranie i odpowiednie pokrojenie. Dopiero gdy wszystko będzie gotowe, zabierzcie się do gotowania. W czasie gotowania i dokładania kolejnych składników do garnka, nie będzie czasu na krojenie cebuli czy tarcie marchwi.
Ważne w przygotowaniu tego dania, jest ścisłe trzymacie się receptury. Szczególnie istotne jest użycie masła klarowanego, a nie zwykłego masła czy oleju do smażenia mięsa. Jedynie tak przygotowane będzie miało niepowtarzalny, głęboki, mięsny smak.
Przepis na gulasz z mielonego mięsa Ewy Wachowicz
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 3 cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łodyżki selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 800 g krojonych pomidorów (2 puszki)
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- Sól
- Garść ryżu
- ½ szklanki — śmietany
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Obierzcie i posiekajcie warzywa: cebule w drobną kostkę, czosnek jeszcze drobniej, łodyżki selera pokrójcie w talarki, paprykę w kostkę, a marchew zetrzyjcie na grubych oczkach tarki.
- Roztopcie masło w dużym garnku. Wrzućcie na nie posiekane cebulę, a po chwili mięso. Przesmażcie.
- Do mięsa dodajcie pokrojony drobno czosnek, chwile smażcie, po czym dodajcie resztę warzyw. Wymieszajcie i chwilę smażcie.
- Dodajcie pomidory z puszki razem z zalewą. Przyprawcie oregano, papryka oraz solą. Przykryjcie i duście na małym ogniu przez 30 minut.
- Po tym czasie dorzućcie ryż. Wymieszajcie i gotujcie 15-20 minut.
- Danie zabielcie śmietaną, a już na talerzach udekorujcie posiekaną natką pietruszki.
Źródło: ewawachowicz.pl