Gulasz wyszedł zbyt tłusty? Uratuje go chochla do zupy i jeszcze 1 rzecz
brunchwithbabs/TikTok
Newsy

Gulasz wyszedł zbyt tłusty? Uratuje go chochla do zupy i jeszcze 1 rzecz

Nie załamujcie się, jeśli gulasz wam nie wyszedł. Jeżeli jest za tłusty, da się go jeszcze łatwo uratować - zobaczcie, jak to zrobić.

Gulasz węgierski podany solo lub z plackami ziemniaczanymi to świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Dobre mięso, warzywa oraz oczywiście przyprawy to gwarancja tego, że gulasz się uda. Może on jednak wyjść zbyt tłusty - zwłaszcza, gdy użyjecie otłuszczonych kawałków mięsa, usmażycie je na dużej ilości oleju lub doprawicie gulasz śmietanką. Czy takie danie da się jeszcze uratować? Jest to możliwe, co udowadnia Barbara Costello, którą na TikToku obserwuje ponad 2,5 mln osób, a ona sama mówi o sobie, że jest babcią każdego z nas. Zobaczcie, w jaki sposób Barbara ratuje tłusty gulasz. 

Internetowy trik na uratowanie tłustego gulaszu

Jeśli wasz gulasz lub sos wyszedł zbyt tłusty, nie załamujcie się. Można temu zaradzić dosłownie w kilka chwil. Będziecie potrzebowali jedynie trzech rzeczy:

  • chochli do zupy

  • kilku kostek lodu

  • ręczników papierowych

Do chochli wsypcie kostki lodu, a następnie włóżcie ją do garnka z gulaszem. Nie zanurzajcie chochli! Jej spód ma tylko dotknąć powierzchni sosu. Dzięki temu, że chochla jest zimna, w kontakcie z gorącym płynem tłuszcz „przyklei” się do metalu. Teraz wystarczy podnieść chochlę i wytrzeć jej tłusty spód papierowym ręcznikiem. Powtarzajcie tę czynność tak długo, aż uznacie, że ilość tłuszczu w sosie jest już akceptowalna. I gotowe!

Ten trik genialnie się sprawdzi w przypadku zawiesistych sosów czy gulaszu. Niestety, nie pomoże przy zbyt tłustym rosole - być może ze względu na to, że zupa ta jest dość rzadka w porównaniu do wymienionych wcześniej potraw. 

@brunchwithbabs You will never have to worry about greasy sauce or gravy again!!! #motherlyadvice #grandmasoftiktok #grandmatips ♬ original sound - everyone’s grandmother
Zobacz także
W ten sposób zagęścicie gulasz. Dodajcie do niego ten nietypowy składnik, a przestanie być rzadki

Jak zagęścić rzadki gulasz? Dodajcie do niego ten składnik, a będzie miał idealną konsystencję

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy

Co zrobić, gdy gulasz wyjdzie zbyt tłusty?

Poza trikiem z chochlą i kostkami lodu, możecie wykorzystać jeszcze inne metody na to, by nieco odtłuścić sos albo gulasz. Najprostszym sposobem jest cierpliwe ściąganie tłustych oczek za pomocą łyżki. Zróbcie to po ściągnięciu garnka z ognia - to mocno ułatwi sprawę. Jeżeli jesteście cierpliwi, poczekajcie, aż gulasz wystygnie i włóżcie go do lodówki na kilka godzin. To sprawi, że tłuszcz stwardnieje i będzie wam o wiele łatwiej go wyjąć. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...

gulasz
Adobe Stock
Newsy
Mięso w gulaszu wyszło twarde? Pewnie popełniliście podstawowy błąd. Będzie delikatne jeśli zastosujecie ten trik 
Gulasz mimo, że nie jest polską potrawą to jest bardzo popularna w naszym regionie. Jest fantastycznym, rozgrzewającym daniem z mięsem rozpływającym się w ustach. Jednak wciąż wiele osób popełnia strategiczny błąd, który psuje cały smak. Sprawdźcie, czy wy tego nie robicie!

Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier, jednak bardzo dobrze została przyjęta w Polsce. Jest wykorzystywana na różne sposoby. Podawana jest do placków ziemniaczanych lub też po prostu to kaszy czy ziemniaków. Historia gulaszu Gulasz to danie pasterskie pochodzące z Węgier. Jego prawdziwa nazwa brzmi Pörkölt, co oznacza przypieczony bądź przyrumieniony. Pochodzi ona od pasterzy, którzy wypasali bydło na łąkach. Przez długi czas było podstawowym posiłkiem pastuszków, dopiero z biegiem czasu stał się potrawą narodową Węgier. Jest podawane jako drugie danie solo bądź z dodatkami, takimi jak placki ziemniaczane, ziemniaki, kasza gryczana bądź po prostu świeże pieczywo. Może być przyrządzane z różnych rodzajów mięs, a nawet ryb.  Przygotowanie gulaszu To danie składa się z bardzo prostych składników. Zazwyczaj jest przygotowywane z mięsa wołowego, a niekiedy z wieprzowego. Obowiązkowa tutaj jest również cebula i papryka, która nadaje całej potrawie koloru i aromatu. Konieczne są również przyprawy, takie jak ziele angielskie oraz liście laurowe, które dodatkowo podkręcają smak gulaszu. To danie jest bardzo syte, a także rozgrzewające. Idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni.  Odpowiednie mięso do gulaszu to podstawa Kluczową kwestią w całym daniu jest mięso, które powinno być delikatne i rozpływające się w ustach. Jednak przygotowanie dobrej wołowiny może być nie lada wyzwaniem. To rodzaj mięsa, które potrzebuje wyczucia. Złe przyrządzenie sprawi, że będzie po prostu niesmaczne, twarde i gumowate. Idealny gulasz to taki, gdzie wszystkie składniki łączą się razem, przechodzą smakiem, a w ostateczności tworzą spójną całość. By przygotować idealny gulasz warto wcześniej zapoznać się z kilkoma trikami, które...

Bigos
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Przepisy
Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...
Macie dość mięsnych dań? Z odsieczą przyjdą nam weganie i ich pomysłowe przepisy. Czas wypróbować propozycję na kapuściany gulasz z ciecierzycą.

Wegańska kuchnia ma rzeszę swoich zwolenników i równie pokaźną grupę przeciwników. Nic nie jest jednak czarno-białe. Niejeden mięsożerca będzie zaskoczony, gdy skosztuje tego ciekawego dania nieco przypominającego tradycyjny bigos. Nie będzie to jednak bigos, a coś w rodzaju gulaszu. I w tym miejscu należy się słówko wyjaśnienia. Gulasz, pochodząca z Węgier potrawa, swą nazwę zawdzięcza bydłu (węg. gulya - bydło). Tak, tak – gulasz to dawne danie pasterzy, którzy wypasali swoją trzodę gdzieś na węgierskich równinach, zwanych pusztą. Taka „mięsna” nazwa to żadna nowina dla wegan. Mają swoje roślinne mleko, mają plastry na kanapkę w formie sera, mogą mieć też gulasz! W poniższym przepisie za treściwy, konkretny posmak odpowiadać będzie sos sojowy i wędzona papryka. Nie pomińcie tych niezbędnych składników! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Ok. 40 dag grzybów (mogą być to pieczarki, ale warto postarać się o jakieś szlachetniejsze odmiany) 3 cebule Ok. 30 dag gotowanej ciecierzycy (można użyć gotowej, sprzedawanej w puszce) Papryka wędzona w proszku Sos sojowy Papryka słodka w proszku Ziele angielskie, liść laurowy Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem grzybów. Pod koniec smażenia dodajemy po łyżce papryki słodkiej i wędzonej (uważajcie, by nie przypalić papryki – robi się wtedy dość gorzka). Płuczemy kapustę i szatkujemy ją (niepłukana może być zbyt kwaśna). Dodajemy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie na patelnię i smażymy przez kilka minut. Warto dodać nieco wody, jeżeli widzicie, że kapusta może się przypalać. Dodajemy ciecierzycę i sos sojowy i smażymy do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i...