Gulasz wyszedł zbyt tłusty? Uratuje go chochla do zupy i jeszcze 1 rzecz
brunchwithbabs/TikTok
Newsy

Gulasz wyszedł zbyt tłusty? Uratuje go chochla do zupy i jeszcze 1 rzecz

Nie załamujcie się, jeśli gulasz wam nie wyszedł. Jeżeli jest za tłusty, da się go jeszcze łatwo uratować - zobaczcie, jak to zrobić.

Gulasz węgierski podany solo lub z plackami ziemniaczanymi to świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Dobre mięso, warzywa oraz oczywiście przyprawy to gwarancja tego, że gulasz się uda. Może on jednak wyjść zbyt tłusty - zwłaszcza, gdy użyjecie otłuszczonych kawałków mięsa, usmażycie je na dużej ilości oleju lub doprawicie gulasz śmietanką. Czy takie danie da się jeszcze uratować? Jest to możliwe, co udowadnia Barbara Costello, którą na TikToku obserwuje ponad 2,5 mln osób, a ona sama mówi o sobie, że jest babcią każdego z nas. Zobaczcie, w jaki sposób Barbara ratuje tłusty gulasz. 

Internetowy trik na uratowanie tłustego gulaszu

Jeśli wasz gulasz lub sos wyszedł zbyt tłusty, nie załamujcie się. Można temu zaradzić dosłownie w kilka chwil. Będziecie potrzebowali jedynie trzech rzeczy:

  • chochli do zupy

  • kilku kostek lodu

  • ręczników papierowych

Do chochli wsypcie kostki lodu, a następnie włóżcie ją do garnka z gulaszem. Nie zanurzajcie chochli! Jej spód ma tylko dotknąć powierzchni sosu. Dzięki temu, że chochla jest zimna, w kontakcie z gorącym płynem tłuszcz „przyklei” się do metalu. Teraz wystarczy podnieść chochlę i wytrzeć jej tłusty spód papierowym ręcznikiem. Powtarzajcie tę czynność tak długo, aż uznacie, że ilość tłuszczu w sosie jest już akceptowalna. I gotowe!

Ten trik genialnie się sprawdzi w przypadku zawiesistych sosów czy gulaszu. Niestety, nie pomoże przy zbyt tłustym rosole - być może ze względu na to, że zupa ta jest dość rzadka w porównaniu do wymienionych wcześniej potraw. 

@brunchwithbabs You will never have to worry about greasy sauce or gravy again!!! #motherlyadvice #grandmasoftiktok #grandmatips ♬ original sound - everyone’s grandmother
Zobacz także
W ten sposób zagęścicie gulasz. Dodajcie do niego ten nietypowy składnik, a przestanie być rzadki

Jak zagęścić rzadki gulasz? Dodajcie do niego ten składnik, a będzie miał idealną konsystencję

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy

Co zrobić, gdy gulasz wyjdzie zbyt tłusty?

Poza trikiem z chochlą i kostkami lodu, możecie wykorzystać jeszcze inne metody na to, by nieco odtłuścić sos albo gulasz. Najprostszym sposobem jest cierpliwe ściąganie tłustych oczek za pomocą łyżki. Zróbcie to po ściągnięciu garnka z ognia - to mocno ułatwi sprawę. Jeżeli jesteście cierpliwi, poczekajcie, aż gulasz wystygnie i włóżcie go do lodówki na kilka godzin. To sprawi, że tłuszcz stwardnieje i będzie wam o wiele łatwiej go wyjąć. 

Kotlety mielone

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Własne
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Zabrakło wam mięsa na gulasz? Okazuje się, że jest o wiele większy wybór w tej kwestii, niż mogło się wam dotychczas zdawać.

Gulasz to sprawdzone i stosunkowo mało pracochłonne danie, które praktycznie robi się samo. Tym, czego najbardziej potrzebuje smaczny gulasz, jest czas - danie to wychodzi najlepsze wtedy, gdy mięso ma możliwość długo dusić się z przyprawami. I tu pojawia się pytanie - jakiego mięsa użyć? Jakie będzie najlepsze do gulaszu? Odpowiedź może was zaskoczyć.  Jakie mięso dodać do gulaszu? Tradycyjnie gulasz przyrządza się z mięsa wołowego lub, w wersji bardziej budżetowej - z wieprzowego. Można też nawet pokusić się o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. To pozwoli wydobyć głębię smaku i aromatu z potrawy i zaoszczędzić kilka złotych na drogiej wołowinie. Możecie się jednak zdziwić, że gulasz wyjdzie również wtedy, gdy użyjecie do niego zupełnie innego mięsa. Na przykład drobiu. Co prawda drób nie jest tak aromatyczny jak wołowina czy wieprzowina, ale ma inną zaletę - mięso to świetnie wchłania smaki i zapachy innych składników. Nie musicie się więc martwić o to, że gulasz drobiowy wyjdzie wam mdły. W dodatku z pewnością posmakuje on dzieciom, którym nie zawsze odpowiada smak wołowiny i wieprzowiny.  Co ciekawe, w tradycyjnych przepisach na gulasz węgierski wcale nie jest powiedziane, że należy użyć do tego dania tylko jednego, konkretnego rodzaju mięsa. W tej kwestii panuje duża dowolność, dlatego gulasz możecie śmiało robić na przykład na baraninie, cielęcinie, dziczyźnie, a nawet rybach! Z jakich części mięsa zrobić gulasz? Jeżeli zdecydujecie się na dowolny rodzaj wieprzowiny lub wołowiny, zwróćcie uwagę na wygląd mięsa. Dobrze, jeżeli znajdują się w nim kawałki tłuszczu - właśnie takie mięso na gulasz jest najlepsze! Dzięki temu będzie kruche, miękkie i bardzo smaczne.  Nie bez znaczenia jest też fragment wołowiny czy wieprzowiny - w zależności od tego, jakie mięso wybierzecie. W...

W ten sposób zagęścicie gulasz. Dodajcie do niego ten nietypowy składnik, a przestanie być rzadki
Flickr
Newsy
Jak zagęścić rzadki gulasz? Dodajcie do niego ten składnik, a będzie miał idealną konsystencję
Idealny gulasz jest aromatyczny i gęsty, pełen warzyw, mięsa oraz zawiesistego sosu. I w tym sosie właśnie cały jest ambaras. Zobaczcie, co dodać, by nie zawiódł waszych oczekiwań i był odpowiednio gęsty.

Gulasz to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, wymagające odrobiny cierpliwości od kucharza. To właśnie długi czas gotowania pozwala w naturalny sposób zagęścić konsystencję sosu i uczynić go bardziej esencjonalnym. Jest to zasługa odparowywania. Nie zawsze jednak to wystarcza.  Jak zagęścić gulasz chlebem?  Ta metoda was zachwyci. Jest stara jak świat i bardzo skuteczna. W przeciwieństwie do wielu innych, które opisujemy poniżej, pozostaje bez wpływu na smak potrawy, a skupia się tylko na szybkiej zmianie konsystencji.   Kromka pszennego chleba, a także żytniego uratuje najbardziej rzadki sos. Obkrójcie skórkę i pokruszcie miąższ. Wrzućcie fragmenty pieczywa do garnka, wymieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. W razie potrzeby dodajcie kolejną kromkę. W ten sposób możecie zagęszczać również świeżą bułką. Pamiętajcie jednak, by nie wykorzystywać do tego celu wypieków z ziarnami.  Jakie są sposoby na zagęszczanie sosu mięsnego?  Istnieje wiele różnych metod poprawiania gęstości sosów. Każda z pań domu ma z pewnością swoją ulubioną. Warto jednak być otwartym w tym temacie i zobaczyć czym zagęszczają inni. Oto garść sprawdzonych trików i sposobów na uzyskanie bogatej konsystencji: Najbardziej popularnym sposobem zmiany konsystencji gulaszu, jak również wielu innych dań i zup jest zagęszczanie mąką. Wystarczy rozrobić ją w kubeczku z wodą lub rzadkim sosem gulaszowym i dodać do potrawy.   Drugą opcją jest przygotowanie z niej zasmażki. Masło i mąka połączone w proporcjach 1:1 i podsmażone na patelni sprawią, że sos stanie się treściwy i jeszcze bardziej smakowity.   Dodanie ugotowanych i zmiksowanych warzyw to dobry sposób na poprawę smaku i zawiesistości tego dania. Warto wybrać do tego takie jarzyny,...