Sława regionu śląskiego płynie z pysznych dań mięsnych oraz tych przygotowywanych na bazie ziemniaków. Największą popularnością są kluski śląskie polane gulaszem. Ta potrawa gości na stole zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepadają za nią wszyscy.

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi

Tradycyjny gulasz jest przygotowywany na bazie mięsa wołowego, a niekiedy wieprzowego. Jednak zamiana tego składnika na drób sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne. Taka wersja zdecydowanie przypadnie do gustu mniejszym i większym smakoszom. Polane nim kluski śląskie z dodatkiem natki pietruszki to istne niebo w gębie. Zdecydowanie ten przepis na dłużej zagości w waszych domach.

Przepis na gulasz drobiowy z kluskami śląskimi

Składniki:

Gulasz:

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sos uniwersalny ciemny
  • olej do smażenia
  • szczypta mielonej papryki ostrej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz

Kluski śląskie:

Zobacz także:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

  1. Przyrządzenie dania rozpocznijcie od zrobienia gulaszu drobiowego.
  2. Filety z kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Z mięsa usuńcie zbędne błony, a później pokrójcie je wraz z wędzonym boczkiem w większą kostkę.
  3. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to dodajcie do niego pokrojonego kurczaka oraz boczek. Mięso posypcie mieloną papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie i podsmażcie.
  4. Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do podsmażonego mięsa.
  5. Sos uniwersalny ciemny wlejcie na patelnię i wymieszajcie razem z pozostałymi składnikami.
  6. Natkę pietruszki opłuczcie pod wodą oraz drobno posiekajcie.
  7. Ugotowane i dobrze ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę. 
  8. Do ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną oraz sól. Z podanych składników zagniećcie gładkie, elastyczne ciasto.
  9. Z masy ziemniaczanej formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego, na jej środku zróbcie charakterystyczną dziurkę.
  10. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, gdy będzie wrzeć to wrzućcie do niej ulepione kluski.
  11. Kluski gotujcie około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. 
  12. Tak przygotowane kluski śląskie podawajcie polane gulaszem drobiowym i posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: