Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych

Kluski śląskie z gulaszem to jeden z popularniejszych przepisów na obiad. Sos przygotowany na bazie mięsa drobiowego nie ma konkurencji. Danie jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne.

Sława regionu śląskiego płynie z pysznych dań mięsnych oraz tych przygotowywanych na bazie ziemniaków. Największą popularnością są kluski śląskie polane gulaszem. Ta potrawa gości na stole zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepadają za nią wszyscy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi

Tradycyjny gulasz jest przygotowywany na bazie mięsa wołowego, a niekiedy wieprzowego. Jednak zamiana tego składnika na drób sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne. Taka wersja zdecydowanie przypadnie do gustu mniejszym i większym smakoszom. Polane nim kluski śląskie z dodatkiem natki pietruszki to istne niebo w gębie. Zdecydowanie ten przepis na dłużej zagości w waszych domach.

Zobacz także
Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad

Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej

Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę

Przepis na gulasz drobiowy z kluskami śląskimi

Składniki:

Gulasz:

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sos uniwersalny ciemny
  • olej do smażenia
  • szczypta mielonej papryki ostrej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz

Kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

  1. Przyrządzenie dania rozpocznijcie od zrobienia gulaszu drobiowego.
  2. Filety z kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Z mięsa usuńcie zbędne błony, a później pokrójcie je wraz z wędzonym boczkiem w większą kostkę.
  3. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to dodajcie do niego pokrojonego kurczaka oraz boczek. Mięso posypcie mieloną papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie i podsmażcie.
  4. Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do podsmażonego mięsa.
  5. Sos uniwersalny ciemny wlejcie na patelnię i wymieszajcie razem z pozostałymi składnikami.
  6. Natkę pietruszki opłuczcie pod wodą oraz drobno posiekajcie.
  7. Ugotowane i dobrze ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę. 
  8. Do ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną oraz sól. Z podanych składników zagniećcie gładkie, elastyczne ciasto.
  9. Z masy ziemniaczanej formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego, na jej środku zróbcie charakterystyczną dziurkę.
  10. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, gdy będzie wrzeć to wrzućcie do niej ulepione kluski.
  11. Kluski gotujcie około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. 
  12. Tak przygotowane kluski śląskie podawajcie polane gulaszem drobiowym i posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

szare kluski przepis
AdobeStock
Newsy
Czarne kluski to ukochane danie Ślązaków. Podobne do klusek śląskich, ale trzeba do nich dodać...
Czy do czarnych klusek dodaje się węgiel? Ich śląski rodowód może na to wskazywać! Dowiedzcie się, jak zrobić to danie.

Śląsk słynie ze swojej rolady i innych mięsnych dań, a jednak większość ludzi kojarzy ten region tylko z kluskami śląskimi. Trzeba przyznać, że Ślązacy mają talent zarówno do potraw z mięsa, jak i tych mącznych. Na pewno każdy z was choć raz spróbował charakterystycznych klusek, podanych z pysznym sosem. Innym, mniej znanym daniem są czarne kluski. Być może nigdy o nich nie słyszeliście, ale niewykluczone, że mieliście okazję je kiedyś zjeść! To danie jest bowiem przygotowywane w różnych regionach Polski, tylko po prostu inaczej się nazywa. Przyrządza się je z połączenia ugotowanych i surowych, startych ziemniaków. Brzmi znajomo? Tak właśnie robi się szare kluski, kluski żelazne albo śląskie „czarne kluski”. Poznajcie fantastyczny przepis na to danie! Przepis na czarne kluski Do czarnych klusek nie dodaje się ani grama węgla! Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają sposobowi przygotowania. By przyrządzić ten regionalny specjał, potrzebne wam będą poniższe składniki: 25 dag surowych ziemniaków 25 dag ugotowanych ziemniaków 30 g mąki ziemniaczanej Sól Przygotowanie Obierzcie i ugotujcie 250 g ziemniaków. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do ostudzenia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub maszynkę do dużej miski. Osobno zetrzyjcie na tarce na małych oczkach obrane, surowe ziemniaki. Następnie włóżcie starte ziemniaki do ściereczki i odciśnijcie je z soku. Nie wylewajcie go – przyda się za chwilę. Do miski z ugotowanymi ziemniakami dodajcie surowe oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli i skrobię, która się wytworzyła podczas ścierania surowych ziemniaków. Dokładnie wyróbcie ciasto. Zagotujcie w dużym garnku wodę. Formujcie ciasto w kluski i wrzucajcie je do wody, gdy...

Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Te przepyszne zrazy idealnie nadają się na obiad. Cała rodzina będzie się zajadać!

Zrazy wieprzowe to tradycyjne danie obiadowe, szczególnie popularne w kuchni śląskiej. Jest naprawdę wiele przepisów na zrazy i prawie każdy ma jakiś inny sekret na idealne zrazy. Śląskie domy co weekend pachną właśnie zrazami, modrą kapustą i kluskami śląskimi. Nauczcie się robić prawdziwe śląskie zrazy i zaserwujcie je rodzinie. Zrazy wieprzowe z ogórkiem – przepis Składniki na zrazy wieprzowe z ogórkiem 5 grubych plastrów szynki wieprzowej Sól Pieprz 5 łyżek musztardy Ok. 3 ogórki kiszone 2 duże białe cebule 100 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie Oliwa z oliwek do smażenia zrazów Przygotowanie zrazów wieprzowych z ogórkiem Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w cienkie plastry. Rozbijcie je delikatnie. Uważajcie, żeby nie zrobiły się w nim dziury. Rozbite plastry mięsa delikatnie oprószcie solą i pieprzem. Wysmarujcie je musztardą z obydwu stron. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Boczek, kiełbasę i ogórki pokrójcie w słupki Na każdym plastrze mięsa ułóżcie cebulę, boczek, ogórki. Zawińcie plaster mięsa w rulon. Owińcie je nitką kuchenną i zabezpieczcie wykałaczkami, żeby nadzienie trzymało się w środku. Na głębszej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Wyłóżcie zrazy i podsmażajcie je z każdej strony. Zmniejszcie ogień. Smażcie zrazy do miękkości, co jakiś czas je obracając. Podlejcie je ciepłą wodą co jakiś czas, by nie przywarły. Gdy zrazy będą już miękki, wyjmijcie je na półmisek. Wystudźcie je i zdejmijcie z nich nitkę kuchenną. Postały sos zagęśćcie mąką i doprawcie do smaku pieprzem i solą. Z czym podawać zrazy wieprzowe? Zrazy wieprzowe podaje się w kuchni śląskiej najczęściej z kluskami śląskimi i z...

Kluski śląskie z sosem ze schabowych
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
2 w 1, czyli mięciutkie kluski śląskie z przepysznym sosem ze schabowych. Lepszego obiadu nie zjecie
Kiedy na początku tygodnia w lodówce zalega jeszcze niedzielny obiad, pora na kluski śląskie z sosem ze schabowych. Pycha!

Dobrą i wprawną gospodynię domową łatwo poznać po tym, jak potrafi zagospodarować pozostałości z poprzednich obiadów. W takich wypadkach liczy się inwencja i pomysłowość. Sprytnej pani domu wystarczy rzut oka do lodówki i plan na obiad od razu maluje się w głowie. Dzisiaj to my wcielimy się w rolę waszych inspiratorów. Macie w lodówce nieco mięsa z poprzedniego obiadu i stare puree ziemniaczane, na które nikt nie chce już spojrzeć? Dobrze się składa. Z takich składników będziecie mogli wyczarować smakowity obiad dla całej rodziny. Z tłuczonych ziemniaków zrobicie przepyszne i pulchne kluski śląskie z obowiązkową dziurką. Przepis znajdziecie tutaj: KLIK . Z czym je podać? Nietypowy sos ze schabowymi do klusek śląskich Kluski najlepiej komponują się z gęstym, mięsnym sosem. Taki właśnie sosik będziecie mogli wykonać nawet z pozostałych schabowych. Jeśli dysponujecie mielonymi, nic straconego. Takie mięso aż prosi się, żeby przygotować z niego coś na podobieństwo włoskiego sosu bolońskiego. Wróćmy jednak do naszego sosu na bazie schabowych. Pomidory w puszce lub w kartoniku, papryka i trochę pieczarek – to wszystko wystarczy, by schabowe nabrały nowego blasku. Składniki: Pół puszki pomidorów w zalewie lub ¼ kartonika przecieru pomidorowego Papryka czerwona Ok. 10 dag pieczarek Cebula Pieprz i sól Ok. 3-4 kotlety schabowe Olej Przygotowanie: Cebulę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju. Na patelnię dodajcie pomidory i pokrojoną paprykę. Następnie wrzućcie do sosu pokrojone drobno pieczarki. Kotlety schabowe pokrójcie na niewielkie kawałki – podłużne paski o wymiarach ok. 3cmx1cm. Kiedy woda z sosu zacznie powoli wyparowywać, dodajcie na patelnię schabowe. Przesmażcie wszystko...

Kluski z sosem pieczoniowym
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowy 1 składnik
Rozpieśćcie siebie i swoich bliskich i przygotujcie je na obiad. Są przepyszne!

Kluski śląskie to w wielu polskich domach stały bywalec i obiadowy klasyk. Jeśli mieszkacie na Śląsku, pewnie jada się je u was nawet w każdym tygodniu. Kluski śląskie to bardzo proste, ale niesamowicie wdzięczne danie, którym można z powodzeniem nakarmić każdego. Uwielbiają je zarówno małe dzieci, jak i dorośli i osoby w starszym wieku. Przygotujcie kluski śląskie z tego przepisu. Pyszny sos pieczeniowy, który zatrzymuje się w dziurce od klusek wzbogaca danie niesamowicie! Kluski śląskie z sosem pieczeniowym Dzięki dodatkowi curry do sosu pieczeniowego, danie zyskuje naprawdę ciekawy smak i aromat. Składniki na kluski śląskie Kilogram ziemniaków Żółtko Łyżeczka soli Mąka pszenna i ziemniaczana Składniki na sos pieczeniowy Pół kilo mięsa wieprzowego Cebula 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy curry Sól Pieprz Ziele angielskie Liście laurowe 2 szklanki wody Łyżeczka mąki pszennej Słodka papryka mielona Przygotowanie klusek śląskich: Ugotujcie ziemniaki, przepuśćcie je przez praskę, aby nie było żadnych grudek. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji 3:1 i wyróbcie masę ziemniaczaną z żółtkiem tak, by była lepka. Ilość wykorzystanej mąki zależy od lepkości i gatunku ziemniaków. Przyprawcie masę solą. Uformujcie kulki z masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczcie i zróbcie dziurkę. Gotujcie kluski w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Przygotowanie sosu pieczeniowego: Rozgrzejcie patelnię. Pokrójcie wieprzowinę w kostki. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypcie solą, pieprzem i słodką papryką.  Zarumieńcie mięso na patelni, obracając je często do momentu, kiedy będzie...