Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?
AdobeStock/AdobeStock
Newsy

Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?

O grzybach lekarze mówią, że są „wielokrotnego użytku”. Nie trawimy ich. Wydalamy w takiej formie, w jakiej zjedliśmy. Podpowiadamy, jak lepiej trawić grzyby.

Lubimy nie tylko zbierać grzyby, ale też je jeść. I jemy je, choćby lekarze i dietetycy nam to odradzali. Chętnie gotujemy zupę grzybową, która jest nie tylko pachnąca lasem, ale też smaczna i sycąca, lepimy pierogi z grzybowym farszem, bo smak tego mączno-grzybowego dania wynagradza czas spędzony na lepieniu czy podajemy aromatyczny grzybowy barszcz, bo nie wyobrażamy sobie świątecznej kolacji bez barszczu. Dziś podpowiadamy, jak nie rezygnując z grzybowych przysmaków, uniknąć problemów gastrycznych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego grzyby są ciężkostrawne?

Tajemnicą ciężkiego trawienia grzybów jest chityna, którą pokryte są ściany komórkowe grzyba. To organiczny związek chemiczny, przypominający celulozę. Ten sam, który znajduje się szkieletach insektów, pancerzy skorupiaków i twardych strukturach ryb.

To substancja, której organizm człowieka po prostu nie trawi. Nasze kwasy żołądkowe nie potrafią naruszyć jej struktury. Ponieważ sam grzyb jest ciężkostrawny, należy tak go podawać i łączyć z takimi pozostałymi składnikami dania, aby cała potrawa nie zalegała nam godzinami na żołądku.

Grzyby powinno się jeść ugotowane, a gotować należy je przez około 30 minut. Można podawać w formie smażonej, pilnując, aby do gotowego dania nie dostały się kawałki surowe. Nie należy jednak piec nad ogniskiem ani grillować. Ten sposób obróbki cieplnej powoduje, że grzyb szybko się przypala z wierzchu i pozostaje surowy w środku.

Zobacz także
Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Rozenek wybrała się grzybobranie u rodziców. "Chcę tu być zamiast jeździć po świecie"

Małgosia Rozenek wybrała się do rodziców na grzyby. „Żałuję, że jeżdżę po świecie zamiast tu być”

Z czym łączyć grzyby, żeby lepiej trawić?

Skoro już sam grzyb jest ciężkostrawny, najlepiej podawać go w towarzystwie lekkich, pozostałych składników dania. Nie podawajcie grzybów w ciężkich, mącznych sosach, zamiast tego przyrządzajcie je w sosie własnym, z dużą ilością ziół, ułatwiających trawienie.

Oto zioła, po które powinniśmy sięgać, przygotowując dania z grzybami:

Ponieważ grzyby długo zalegają na żołądku, nie zaleca się jedzenia ich na kolację. Lepiej je jeść w ciągu dnia, żeby żołądek poradził sobie z nimi zanim położymy się spać, a nasz metabolizm zwolni.

Dobra wiadomość natomiast jest taka, że grzyby są niskokaloryczne, więc jeśli tylko nie włożycie ich do wysokokalorycznych sosów, nie grozi wam przytycie z powodu jedzenia grzybów.

Grzyby nie dla dzieci

Przygotowując posiłki z zebranymi samodzielnie grzybami, podajemy je zwykle całej rodzinie, karmimy nimi więc także dzieci. Pamiętajcie jednak, że nawet grzyby jadalne, które są dobrze tolerowane przez osoby dorosłe, mogą wywołać dolegliwości u dzieci.

Lekarze pozwalają na karmienie dzieci grzybami już od 1. roku życia. Mają jednak na myśli grzyby hodowlane, jak pieczarki czy boczniaki. I zalecają, żeby powstrzymywać się przed częstowaniem dzieci daniami z grzybami leśnymi, nawet do 10-12 roku życia.

Źródło: medonet.pl, poradnikzdrowie.pl

Lekarze ostrzegają. Jeśli cierpicie na te choroby, nie jedzcie marynowanych grzybów!
Pixabay
Newsy
Lekarze ostrzegają! Jeśli cierpicie na te choroby, nie jedzcie marynowanych grzybów
Sezon na marynowanie grzybów uważamy za otwarty. Jak marynować, jakiego octu używać, żeby marynaty dostarczały przyjemności, a nie dolegliwości? Podpowiadamy.

Marynowane grzybki to obowiązkowy dodatek do mięs i pasztetów. Nie wyobrażamy sobie przyjęcia z wieloma rozłożonymi półmiskami, bez talerzyka grzybków . Do marynowania najczęściej wybieramy prawdziwki, podgrzybki, rydze, maślaki. Jak marynować, żeby potrawa była najzdrowsza i komu podczas przyjęcia podsuwać miseczkę grzybków, a od kogo stawiać ją z daleka? Jak marynować grzyby żeby były zdrowsze i jak często je jeść Grzyby są żywnością ciężkostrawną , która nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych. Przygotowując grzyby do spożycia, w tym do marynowania, dodatkowo gotujemy je, przez co pozbawiamy tych składników mineralnych, które w nich były. Proces marynowania, nie dostarcza grzybom żadnych nowych wartości, korzystając z niego do konserwowania grzybów, zyskujemy jednak 2 inne rzeczy: grzyby nabierają nowego smaku i otrzymujemy całkiem nowe danie możemy długo przechować je w wygodnej formie Nie bez znaczenia jest to, jakiego octu użyjemy do zamarynowania grzybków. Mmożemy wybrać ostry w smaku ocet spirytusowy. To po niego tradycyjnie sięgamy przygotowując marynaty, bo jest bardziej popularny i tańszy. Jednak może podrażniać błonę śluzową żołądka, wpływać na niszczenie krwinek czerwonych, a także pogarszać strawność już i tak ciężkostrawnych grzybów. Dlatego warto rozważyć użycie alternatywnego octu – octu jabłkowego . Ten ocet nie tylko ma łagodniejsze działanie dla żołądka, ale też przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi. Grzyby marynowane w occie jabłkowym, lepiej też wpłyną na procesy trawienne i ułatwią trawienie grzybów. Marynowane grzyby nie są zdrowe. Są jednak smacznym dodatkiem do dań i tak też je traktujcie – używajcie ich jako dodatek, zjadajcie żeby urozmaicić jadłospis, jednak nie...

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad
Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.  Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.  Gołąbki w różnych odsłonach  Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.  Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.  Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.   Przepis na postne gołąbki  Składniki: Główka kapusty włoskiej  40 g suszonych grzybów 250 g kaszy pęczak  2 cebule 2 szalotki 1 jajko Łyżka masła Łyżka mąki  200 ml śmietany 12 proc. Natka pietruszki Sól i Pieprz Olej Przygotowanie: Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.  W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.  Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki...

Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich tę przepyszną przekąskę. Robert Makłowicz wprost się nią zajada.

Szukacie zdrowego i smacznego pomysłu na przekąskę? Zróbcie suszone grzyby w panierce. To pyszna i zdrowa alternatywa dla czipsów. Sprawdziliśmy – smakują naprawdę wybornie. Co zrobić z suszonymi grzybami? Zostały wam suszone grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Możecie dodawać je do sosów, makaronów lub zrobić z nich pyszne kotlety lub zupę. Możecie też przygotować z nich świetną przekąskę, którą poleca sam Robert Makłowicz. Czy słyszeliście kiedyś o suszonych grzybach w panierce? Przepis na suszone grzyby w panierce Roberta Makłowicza Mało kto zna się tak na wyrafinowanych smakach jak Robert Makłowicz. Słynny krytyk kulinarny i bohater programów o gotowaniu, zdradził, jaka jest jego ulubiona przekąska. To grzyby suszone w panierce. Jak je przygotować? Przepis jest dziennie prosty. Składniki: 100 g suszonych prawdziwków (samych kapeluszy) 1 jajko 1 szklanka mleka Mąka pszenna Masło Olej Sól Pieprz Przygotowanie:  Zalejcie grzyby mlekiem i moczcie je przez całą noc. Kolejnego dnia dodajcie do nich odrobinę wody i gotujcie, aż zmiękną. Odsączcie ugotowane prawdziwki, posólcie je i popieprzcie. Grzyby obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej. Usmażcie grzyby na maśle z obu stron, aż będą miały złoty kolor. Potrawa najlepiej smakuje tuż po usmażeniu. Możecie ją jeść z ulubionym sosem, dipem lub podać do obiadu. Jak przechowywać suszone grzyby? Zostały wam zapasy grzybów i nie wiecie, jak prawidłowo je przechowywać? Odpowiednio przechowywane suszone grzyby mogą się nadać do spożycia nawet przez rok. Umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – na przykład w słoiku. Możecie też trzymać je w metalowym lub plastikowym pudełku. Pamiętajcie jednak, aby przechowywać je...