Mówi się, że ilu kucharzy, tyle pomysłów na danie. Nie inaczej jest w przypadku zupy grzybowej. Gwiazda Kuchennych Rewolucji poleca przyrządzić ją z odrobiną wódki. Ta sprawi, że wywar będzie o wiele bardziej klarowny i smaczny.
Przepis na zupę grzybową z wódką
Będziesz potrzebować
- 30 sztuk suszonych grzybów (najlepiej borowików)
- 3 średnie cebule
- 2 pory
- 1 pęczek selera naciowego
- 1 pęczek kopru
- 6 pietruszek
- 2 selery
- Sok z połowy cytryny
- Śmietana 36 proc.
- Wódka
- Masło
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Przygotowanie
- Grzyby umieść w niewielkiej miseczce, zalej wodą i dostaw do namoczenia na ok. 3 godziny.
- Selery obierz i pokrój w kostkę. 2 z 3 przygotowanych cebul obierz i przekrój na pół. Z kolei pietruszki i pora tylko obierz. Wszystkie warzywa umieść w dużym, ok. 6 litrowym garnku.
- Całość zalej wodą do ¾ wysokości garnka, dodaj przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec i zagotuj.
- Po kilku minutach gotowania do wywaru dodaj namoczone wcześniej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
- Ostatnią cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na gorącym maśle. Tak przygotowaną cebulę dodaj do powstającej zupy grzybowej.
- W garnku umieść również pęczek kopru i seler naciowy. Całość zamieszaj i gotuj pod pokrywką przez ok. 1 godzinę, na wolnym ogniu.
- Po upływie tego czasu przelej zupę przez sitko. W wywarze zostaw tylko grzyby. Do zupy dodaj ok. 20 ml wódki, łyżkę zimnego masła oraz sok z połowy cytryny. Całość zamieszaj.
Gotowe!
Tak przygotowana zupa grzybowa najlepiej smakuje z łazankami. Dla tych, którzy obawiają się jej wyrazistego smaku zaleca się również dodanie śmietany.