Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Adobe Stock
Newsy

Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia

Małe jest piękne czy duże jest piękniejsze? W przypadku złowionych ryb czy zebranych grzybów oczywiście wolimy te większe. Duże grzyby bywają jednak robaczywe, ale nie to jest ich największym problemem.

Chodząc z koszykiem po lesie z reguły wybieramy grzyby średniej wielkości. Tych małych nie tak łatwo dostrzec, trafiamy na nie z reguły przy okazji, docierania do całej kolonii bardziej wyrośniętych okazów. Z kolei te zanadto duże, przerośnięte, omijamy lub przynajmniej powinniśmy omijać spodziewając się, że będą niesmaczne i zarobaczone. Co jeszcze kryje się w przerośniętych grzybach?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy duże grzyby są toksyczne?

Większość grzybów kapeluszowych ma zdolność do gromadzenia metali ciężkich, które pochodzą z gleby i powietrza. W trakcie wzrostu grzyby kumulują w sobie te toksyczne substancje. Dzieje się to podczas pobierania przez nie składników mineralnych z gleby i wody. Dodatkowo zanieczyszczania mogą pochodzić z powietrza, z otoczenia, w którym rosną. Im grzyb jest starszy, im dłużej rośnie, tym więcej może się w nim zebrać trujących składników.

W miejscach skażonych, w pobliżu wysypisk śmieci, fabryk czy autostrad, w ogóle nie powinno się ich zbierać. Okazy wzrastające w takich miejscach, niezależnie od tego czy są młode czy wyrośnięte, bywają skażone metalami ciężkimi, które są niebezpieczne dla człowieka i mogą powodować wiele dolegliwości. Najczęściej spotykane w grzybach metale ciężkie to kadm, ołów i rtęć.

Zobacz także
Wybieracie się na grzyby? Sprawdźcie, gdzie w obrodziło i w którym miejscu jest ich prawdziwy wysyp

Wybieracie się na grzyby? Gdzie jest ich najwięcej? Sprawdźcie

Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1

Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1

Czy można zatruć się grzybami jadalnymi?

Toksyny obecne w grzybach, są niebezpieczne dla ludzi i zwierząt. Po ich zjedzeniu trujące substancje przenoszą się do organizmu człowieka i wywołują różne dolegliwości. Czasem tylko nieprzyjemne, jak mdłości czy pieczenie języka. Ale mogą też objawiać się bólami brzucha, biegunką i wymiotami. W przypadku silnych zatruć np. rtęcią, mogą wywołać poważne dolegliwości, bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Aby uniknąć zatruć grzybami jadalnymi, trzeba bezwzględnie przestrzegać 2 zasad:

  • nie zbierać przerośniętych, starych grzybów;
  • nie zbierać grzybów na terenach skażonych i w pobliżu autostrad; 

Niebezpieczne grzyby niewiadomego pochodzenia

Liczni sprzedawcy grzybów ustawieni na poboczach to typowy jesienny obrazek z polskich dróg. Gdy ich widzimy, od razu wiemy, że zaczął się grzybowy sezon, a nie mając czasu na grzybobranie, a mając z kolei apetyt na grzybową, chętnie zatrzymujemy się i kupujemy koszyczek pełen skarbów lasu.  Jednak kupując podgrzybki od ulicznego sprzedawcy, nigdy nie będziemy mieli pewności, gdzie u zostały zebrane.

Rozpoczynając grzybowy sezon, pamiętajmy: jeśli po zjedzeniu grzybów zaczynamy czuć się źle, powinniśmy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Trzeba to zrobić po wystąpieniu pierwszych objawów, nie czekając aż wymioty czy biegunka zaostrzą się.

Źródło: Medonet.pl, analit.agh.edu.pl

Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Adobe Stock
Newsy
Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Wybieracie się na grzyby? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy. Chodzi o sposób ich zbierania, który może okazać się opłakany w skutkach.

W polskich lasach pojawiły się pierwsze wielkie wysypy grzybów . Jeśli wybieracie się na grzybobranie, koniecznie pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. Może wam ona uratować zdrowie. Dlaczego nie można zbierać grzybów do plastikowych reklamówek? W polskich lasach aż zaroiło się od grzybów. Nic dziwnego, że grzybiarze wyruszają już o świcie na grzybobranie. Z grzybów można przygotować wiele smacznych potraw. Możemy je usmażyć z cebulką , zamarynować w słoiku , zrobić z nich zupę lub dodać do sosu. Ale czy wiecie, jak prawidłowo zbierać grzyby? Jeśli wybieracie się zbierać grzyby, ale nie za bardzo się w nich orientujecie, koniecznie zabierzcie ze sobą osobę, która bardzo dobrze zna się na grzybach. Poza odpowiednim ubiorem i scyzorykiem, niezbędny wam również będzie wiklinowy koszyk. Pod żadnym pozorem nie zbierajcie grzybów do plastikowej reklamówki lub wiaderka. Dlaczego? Jak wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Gajewczyk, wielogodzinne przechowywanie grzybów w reklamówce może powodować ich zaparzanie i przyspieszone psucie. Może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ w grzybach wytwarzają się wtedy toksyny. Najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego, ewentualnie bawełnianej torby, czyli tam, gdzie dostęp ma powietrze – powiedziała w rozmowie z portalem WP abcZdrowie Małgorzata Gajewczyk. Jeśli dojdzie do zaparzenia grzybów, obecne w nich białko zetnie się i ulegnie rozkładowi, co może doprowadzić do zatrucia. O czym należy pamiętać podczas zbierania grzybów? Jeśli już uda wam się zebrać grzyby, po powrocie do domu pamiętajcie o pewnej bardzo ważnej rzeczy. Nie chowajcie ich do lodówki, tylko od razu zabierzcie się za ich przebieranie. Dlaczego? Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu...

Zbieracie grzyby już wiosną? Lepiej uważajcie na "babie uszy" SEO: Piestrzenica kasztanowata to trujący grzyb. Uważajcie na niego w czasie wiosennego grzybobrania
Wikipedia Commons
Newsy
Piestrzenica kasztanowata to trujący grzyb. Uważajcie na niego w czasie wiosennego grzybobrania
„Babie uszy”, czyli piestrzenica kasztanowata to grzyb trujący, który często mylony jest z popularnym smardzem jadalnym. Lepiej na niego uważać.

Co prawda grzybobranie kojarzy się większości z jesienią, ale sezon na smardze już się zaczął. Wybierając się na grzyby koniecznie trzeba jednak zachowywać zasady szczególnego bezpieczeństwa. Nasz apel kierujemy zwłaszcza do osób młodszych i mniej zaznajomionych ze sztuką zbierania grzybów, którzy łatwiej mogą dopuścić się tragicznej w skutkach pomyłki. Takiej jak choćby pomylenie dwóch podobnych do siebie grzybów, czyli na przykład piestrzenicy kasztanowatej zwanej popularnie „babimi uszami” ze smardzami jadalnymi. Obydwa gatunki występują w lasach tym samym czasie. Poza tym więcej je dzieli niż łączy… Czym grozi spożycie „babich uszu” czyli piestrzenicy kasztanowatej? „Babie uszy” zawierają substancję o właściwościach toksycznych, czyli gyromitrynę, której spożycie prowadzi do zaburzeń jelitowo-żołądkowych, uszkodzenia takich narządów wewnętrznych jak wątroba, nerki czy śledziona. Uważa się, że jedzona często w przeszłości przez ludzi piestrzenica rzeczywiście traci swoje toksyczne właściwości po długiej obróbce termicznej, czyli najczęściej po długim wstępnym obgotowywaniu. Nie oszacowano dokładnie jednak do tej pory jak długo należy ją gotować, w związku z czym jej jedzenie wciąż uznaje się za bardzo niebezpieczne. Jak rozróżnić smardza od „babich uszu”? O negatywnych skutkach spożywania „babich uszu” długo nie wiedziano wcale w przeszłości. Notorycznie mylono je ze wspomnianymi smardzami jadalnymi. Dopiero obserwacja wielu zatruć spowodowała wykluczenie piestrzenic kasztanowatych z listy grzybów jadalnych w większości państw Europy. Jak wyglądają i gdzie można spotkać piestrzenice kasztanowate? Są wysokie na około 5-12 cm, a ich szerokość waha się od 5 cm do aż 15...

Jak zareagować po zatruciu grzybami
Pixabay
Newsy
Co należy zrobić po zjedzeniu trującego grzyba? Każdy musi to wiedzieć!
Przed sezonem na grzybobranie, koniecznie musicie dowiedzieć się, co robić w przypadku zatrucia grzybami. Możecie uratować komuś życie!

Zbieranie i gotowanie grzybów to wielka polska tradycja. Jak wykazują badania, Polacy są europejskimi liderami, jeśli chodzi o spożycie grzybów. Niestety, co roku mają miejsce liczne przypadki zatruć grzybami. Średnio 60 z nich kończy się śmiercią pacjenta. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami Jak rozpoznać, że chory zatruł się grzybem? Zatrucie grzybami najczęściej przynosi objawy takie jak: nudności wymioty silne bóle brzucha i biegunka uczucie wzmożonego pragnienia W rzadszych przypadkach mogą zdarzać się także ślinotok lub wzmożone poty. Kiedy można spodziewać się pierwszych objawów po zjedzeniu trującego grzyba? Najczęściej ok. 3-5 godzin po spożyciu. Warto wyjątkowo uważnie obserwować osoby najbardziej wrażliwe na ciężki przebieg zatrucia, czyli osoby starsze i małe dzieci. Zatrucie grzybami – co robić? Jeżeli chory jest przytomny, najpierw powinno wywołać się wymioty, aby usunąć jak najwięcej toksycznego składnika. Można wspomóc wymioty podając choremu szklankę ciepłej wody z 2-3 łyżkami stołowymi soli, które należy rozpuścić. Konieczna jest jak najszybsza wizyta w szpitalu. Jeśli jednak chory stracił przytomność, wymioty mogą spowodować uduszenie, więc nie należy ich wywoływać. Kontroluj oddech chorego i natychmiast wezwij pogotowie. W przypadku braku oddechu, delikatnie uciskaj klatkę piersiową - zacznij od 30 powtórzeń, a następnie wtłocz do ust chorego 2 wdechy. Kontynuacja reanimacji jest niezbędna aż do przybycia karetki. Jak dochodzi do zatruć grzybami? Zatrucia najczęściej spowodowane są niewprawnym okiem podczas grzybobrania. Wiele jadalnych i niejadalnych grzybów wygląda bardzo podobnie, dlatego należy absolutnie upewnić się z jaką odmianą macie do czynienia zanim wyląduje ona na talerzu. Warto więc zawsze wybierać się...

Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?
O grzybach lekarze mówią, że są „wielokrotnego użytku”. Nie trawimy ich. Wydalamy w takiej formie, w jakiej zjedliśmy. Podpowiadamy, jak lepiej trawić grzyby.

Lubimy nie tylko zbierać grzyby , ale też je jeść. I jemy je, choćby lekarze i dietetycy nam to odradzali. Chętnie gotujemy zupę grzybową , która jest nie tylko pachnąca lasem, ale też smaczna i sycąca, lepimy pierogi z grzybowym farszem, bo smak tego mączno-grzybowego dania wynagradza czas spędzony na lepieniu czy podajemy aromatyczny grzybowy barszcz, bo nie wyobrażamy sobie świątecznej kolacji bez barszczu. Dziś podpowiadamy, jak nie rezygnując z grzybowych przysmaków, uniknąć problemów gastrycznych. Dlaczego grzyby są ciężkostrawne? Tajemnicą ciężkiego trawienia grzybów jest chityna, którą pokryte są ściany komórkowe grzyba. To organiczny związek chemiczny, przypominający celulozę. Ten sam, który znajduje się szkieletach insektów, pancerzy skorupiaków i twardych strukturach ryb . To substancja, której organizm człowieka po prostu nie trawi. Nasze kwasy żołądkowe nie potrafią naruszyć jej struktury. Ponieważ sam grzyb jest ciężkostrawny, należy tak go podawać i łączyć z takimi pozostałymi składnikami dania, aby cała potrawa nie zalegała nam godzinami na żołądku. Grzyby powinno się jeść ugotowane , a gotować należy je przez około 30 minut. Można podawać w formie smażonej, pilnując, aby do gotowego dania nie dostały się kawałki surowe. Nie należy jednak piec nad ogniskiem ani grillować. Ten sposób obróbki cieplnej powoduje, że grzyb szybko się przypala z wierzchu i pozostaje surowy w środku. Z czym łączyć grzyby, żeby lepiej trawić? Skoro już sam grzyb jest ciężkostrawny, najlepiej podawać go w towarzystwie lekkich, pozostałych składników dania. Nie podawajcie grzybów w ciężkich, mącznych sosach, zamiast tego przyrządzajcie je w sosie własnym, z dużą ilością ziół, ułatwiających trawienie. Oto zioła, po które...