Grzybiarz zebrał prawie 7 kg grzybów. Osłupiał, gdy je w domu dokładnie obejrzał
Pixabay
Newsy

Grzybiarz zebrał prawie 7 kg grzybów. Osłupiał, gdy je dokładnie obejrzał

Każdy, kto ze spaceru po lesie przynosi do domu grzyby, zna te uczucia. Wielką radość z udanych zbiorów i ogromne rozczarowanie, gdy grzyby okażą się robaczywe. Wyobraźcie sobie, co czuł ten człowiek!

Jesień przynosi nam nie tylko zmianę pogody, chłodniejsze wieczory i noce oraz kolorową roślinność. To pora, na którą wiele osób czeka z utęsknieniem. Planują, gdzie w tym roku będą zbierać grzyby i przypominają sobie, które miejsca w zeszłym roku obradzały najobficiej.

To też czas, gdy na grzyby, raz czy dwa razy w sezonie, wybierają się „niedzielni” grzybiarze. Nie zbierają dużo, ale tyle, że by starczyło na dwa obiady, kilka słoików z marynowanymi grzybkami i sznur suszonych na wigilijne pierogi. Czasem jednak nawet obfity zbiór przynosi rozczarowanie. Poznajcie niezwykłą historię grzybobrania. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Osobliwy przypadek pana Andrzeja, który wybrał się na grzyby

Pan Andrzej, czytelnik O2 wybrał się tej jesieni na grzyby. Nie tylko nic nie zapowiadało koszmaru, ale samo grzybobranie udało się znakomicie. Mężczyzna wrócił do domu z ogromną ilością, 6,5 kg pięknych, zdrowych okazów.

Wstępne rozkrojenie grzybów potwierdzało, że zbiory są zdrowe i wystarczy je przygotować do jedzenia i na przetwory.

Czytelnik zostawił kosz na blacie w kuchni, a gdy po pół godzinie wrócił, żeby oczyścić zbiory, oniemiał. Z pozornie zdrowych grzybów zaczęły wychodzić setki robaków. Owady opanowały cały kosz.

Wszędzie, dosłownie wszędzie były mikroskopijne robaki. Koszyk wręcz żył własnym życiem. Dla takiego laika jak ja było to wręcz przerażające. Pełzające i skaczące robaki rozpełzły się z kosza po całej kuchni.

Robaki zaatakowały nie tylko grzyby, ale też rozpełzły się po kuchni

Przerażony grzybiarz zauważył, że gdy tylko włożył grzyby do wody chcąc je opłukać z owadów, te zaczęły tworzyć zwarte kolonie. Ratowały się przed podtopieniem, tworząc jedną, zwartą powierzchnię.

A gdy zobaczyłem, jak ratują się przed utopieniem, łącząc się w grupy, oniemiałem. Nigdy wcześniej nie widziałem czegoś takiego. Nie widział też mój ojciec, który na grzyby chodzi od ponad 50 lat.

Część robaków rozbiegła się po blacie kuchennym, niektóre od razu dorwały się do misy owoców stojących obok.

Po wszystkim, grzybiarz z żoną długo sprzątali kuchnię ze śladów inwazji. Ostatecznie z obfitych zbiorów udało im się uratować około pół kilograma grzybów.

Doświadczeni grzybiarze są pewni: to skoczogonki. Strzeżcie się ich!

Okazuje się, że te drobne stworzenia to najprawdopodobniej skoczogonki. Są drobnymi stawonogami o długości 2-3mm. Ich odwłok posiada tzw. widełki skokowe, które ułatwiają im poruszanie się. Dzięki nim, robaki są skoczne jak pchły. Grzybiarze nazywają je „leśnymi pchełkami”.

Skoczogonki są dobrze znane nie tylko grzybiarzom, ale także ogrodnikom. Co ciekawe, te owady mogą być przyjazne i pożyteczne dla naszych ogrodowych czy leśnych roślin.

Skoczogonki żyją w glebie i często nie robią szkód roślinom, a są pożyteczne, gdyż żywiąc się ziemią, przerabiają ją na próchnicę.

Jednak, gdy zaczną się masowo rozmnażać i zaczyna im brakować pożywienia, żerują poza glebą, na miękkich częściach roślin i stają się wtedy groźne jak szarańcza.

Źródło: onet.pl, o2, ogrodosfera.pl

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Grzybobranie
Adobe Stock
Newsy
Tragiczny finał grzybobrania. 46-latek umierał sam przy drodze 
Pan Sylwester bardzo lubił zbierać grzyby. Chodził do lasu tak często, jak było to możliwe. Któregoś dnia po prostu nie wrócił…

Można powiedzieć, że grzybobranie stało się "sportem narodowym" Polaków. Nie wiadomo dlaczego, ale uwielbiamy to robić. Jednak bardziej od samego grzybobrania cieszą nas potrawy przyrządzane z darów lasu. Pyszne potrawy Grzyby możemy dodać praktycznie do wszystkiego. Bez względu na to czy są to kurki, maślaki, podgrzybki czy rydze - właściwie doprawione będą smakować obłędnie! Idealnie sprawdzą się jako główny składnik wielu dań, ale także jako dodatek. Można z nich zrobić, na przykład aromatyczną zupę grzybową, która głównie przywodzi na myśl Święta Bożego Narodzenia. Dary lasu idealnie sprawdzą się również na co dzień. W roli bohatera można je spotkać choćby w pierogach, kotletach oraz makaronach ! Wielu przyrządza z nich aksamitne sosy lub rozpływające się w ustach gulasze . Grzybami możesz nawet faszerować jajka ! Tak naprawdę w kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia! Tragiczny koniec grzybobrania Nic dziwnego, że pan Sylwester zapragnął wzbogacić swoje zapasy właśnie o grzyby. W województwie warmińsko-mazurskim, z którego pochodził, nie brakuje przecież lasów. 46-latek wybrał się więc do jednego z nich. Po kilku godzinach pracy mężczyzna wyszedł z lasu zadowolony, z koszykiem wspaniałych okazów. Do domu wracał poboczem drogi. Pech chciał, że w tym samym czasie przejeżdżał nią samochód kierowany przez osobę odurzoną narkotykami . Auto uderzyło w pana Sylwestra z ogromną siłą. Mężczyzna wylądował w rowie. Sprawca wypadku nie udzielił mu jednak pomocy. Widząc konającego 46-latka zbiegł z miejsca wypadku. Pan Sylwester zmarł na miejscu. - Żył sobie spokojnie, aż do dnia, kiedy ten ćpun go zabił na drodze - mówi pani Ewa, siostra zabitego. Ciało mężczyzny znalazł miejscowy podleśniczy. O sprawie...

zupa grzybowa przepis
AdobeStock
Newsy
Mamy najlepszy przepis na klasyczną wigilijną zupę grzybową. Goście będą błagać o dokładkę
Czy w waszym domu jada się zupę grzybową na święta? Wypróbujcie ten przepis - wychodzi niesamowita!

Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat! Zupa grzybowa na święta Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju! Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta. Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników: 1,5 l jarskiego rosołu 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Sól Łazanki Przygotowanie Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem. Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka. Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie...

pierogi z kapustą przepis
ONS
Newsy
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Nieznany przepis od Roberta Makłowicza
Szykujecie się już do wigilijnej kolacji? Przygotujcie w tym roku farsz do pierogów z kapustą i grzybami z przepisu Roberta Makłowicza - jest przepyszny!

Czy wy również nie możecie już doczekać się świąt? Pachnący karp, barszcz z uszkami, śledzie w śmietanie i oczywiście pierogi – koniecznie z grzybami i kapustą! Tej tradycyjnej potrawy nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Pewnie każdy z was ma swój sposób na pyszny farsz i rozpływające się w ustach ciasto, jednak przygotowując w tym roku pierogi zainspirujcie się przepisem Roberta Makłowicza – pierogi z tej receptury smakują naprawdę wyśmienicie! Danie lubiane na całym świecie Kto śledził kulinarne podróże Roberta Makłowicza ten wie, że nie tylko Polacy jedzą pierogi! To danie jest popularne na całym świecie, choć w każdym zakątku globu przyrządza się je nieco inaczej. Podobnie jak my pierogi przyrządzają oczywiście nasi wschodni sąsiedzi, czyli Białorusini i Ukraińcy. Rosjanie przepadają za większymi pierogami, pieczonymi w piecu. Pierożki są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – Koreańczycy i Japończycy przyrządzają wersję nieco zbliżoną do naszych wigilijnych uszek, ponieważ tam pierogi robi się z bardzo cienkiego i delikatnego ciasta. Nie zapominajmy o Włochach, którzy pierogi robią aż na pięć sposobów! Przepis Roberta Makłowicza na pierogi z grzybami i kapustą Do przyrządzenia tych wyśmienitych pierogów potrzebne są poniższe składniki: Niecały kilogram kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 średnie cebule 1 jajo Łyżka oleju (15 ml) Sól Pieprz Przygotowanie Umyte grzyby wkładamy do wody, odstawiamy na całą noc i rano gotujemy. Odcedzone grzyby mielimy w maszynce. Przekładamy je do miski, wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Kiszoną kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju. Gdy kapusta już będzie gotowa, należy ją...