Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda, jak palce umarlaka
AdobeStock
Newsy

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda jak palce umarlaka

Widzieliście kiedyś równie upiornego grzyba? Aż włos się jeży na głowie...

W polskich lasach możemy natrafić na wiele różnych grzybów. Niektóre z nich są tak straszne, że z powodzeniem mogłyby „wystąpić” w horrorze. W jednym z wcześniejszych artykułów pokazywaliśmy wam niezwykle przerażającego grzyba o nazwie palce diabła.

Teraz pora na kolejny gatunek z cyklu „rodem z filmów grozy". Czy widzieliście kiedyś podczas leśnej przechadzki grzyb o potocznej nazwie „palce umarlaka"?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Palce umarlaka - co to za grzyb?

W polskich lasach pojawiły się ostatnio bardzo nietypowe grzyby. Leśnicy z nadleśnictwa Zamrzenica (woj. kujawsko-pomorskie) natknęli się na przerażającego grzyba, który nosi potoczną nazwę „palce umarlaka”. Grzyb ten nie jest jadalny i nie powinno się go zrywać. Największą grozę budzi jego wygląd, który przypomina palce nieboszczyka, które wychodzą z ziemi. I jak się okazuje, ma on coś wspólnego z... „umieraniem".

„Palec umarlaka”, czyli próchnilec maczugowaty (Xylaria polymorpha), to gatunek występujący na wszystkich kontynentach poza Afryką i Antarktydą. Bardzo często występuje on również w Polsce. Próchnilec maczugowaty to grzyb saprotroficzny, który pobiera energię z martwych szczątków organicznych.

Zobacz także
Te leśne grzyby są pyszne i na zimno i na ciepło. Oto jak je robią na Kaszubach

Te leśne grzyby są pyszne i na zimno i na ciepło. Oto jak je robią na Kaszubach

Nie wylewaj marynaty po grzybach. Ma wiele zastosowań

Nie wylewajcie marynaty po grzybach. Ma wiele zastosowań

Gdzie rosną „palce umarlaka”?

Jego nazwa próchnilec odnosi się do tego, że grzyby te przyczyniają się do próchnienia drewna. Nietypowy gatunek możemy spotkać na drewnie drzew liściastych, przede wszystkim na buku i dębie. Czasami grzyb ten wyrasta na drewnie zagrzebanym w ziemi, przez co wygląda, jakby rósł na ziemi.

Na oficjalnym profilu Lasów Państwowych na Twitterze, pojawiło się zdjęcie szokującego grzyba.

#Groza w środku lasu To nie nowy #Horror klasy B, a scena prosto z #NadleśnictwoZamrzenica Ale nie ma się czego bać - w rzeczywistości to po prostu #grzyb z rodzaju #Próchnilec, a dokładniej jego bardzo osobliwe w formie owocniki, potocznie zwane #PalceUmarlaka - podpisano fotkę ukazującą grzyba przypominającego pięć czarnych ludzkich palców.

Podobny okaz pojawił się też ostatnio w Olsztynie w tamtejszym parku na Kortowie, o czym pisało biuro prasowe Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Nazwa faktycznie niecodzienna, ale to grzyb dość często spotykany w naszych lasach mieszanych. Rośnie na butwiejącym drewnie, zagrzebanym w podłożu albo na martwych pniakach (...). W tym miejscu kiedyś rosło drzewo, po wycięciu zostały korzenie, które zaczynają obumierać. Ten gatunek grzyba rozkłada drewno, powstaje próchnica, a okoliczne drzewa będą mogły korzystać z żyźniejszego podłoża - wyjaśnia dr Grzegorz Fiedorowicz, mykolog z Katedry Botaniki i Ochrony Przyrody Wydziału Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Widzieliście kiedyś coś równie przerażającego w lesie?

Źródło: Twitter, TVP Info

 Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
AdobeStock
Newsy
Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
Widzieliście kiedyś w lesie takiego grzyba? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść.

W polskich lasach możecie natrafić na bardzo niebezpiecznie wyglądającego grzyba . Czym jest okratek australijski i czy na pewno można go zjeść? Okratek australijski pojawił się w polskich lasach Jeśli przechadzaliście się ostatnio po lesie, być może natknęliście się na niezwykle cuchnącego grzyba, który przypomina swoim wyglądem palce jakiegoś bajkowego stwora lub ośmiornicę. To okratek australijski. Ten grzyb najczęściej występuje w krajach z wysoką temperaturą, takich jak Australia, Tasmania i Nowa Zelandia, ale można też na niego natrafić w Polsce. Grzyb ten został po raz pierwszy opisany w naszym kraju w 1983 roku. Ostatnio natknął się na niego pewien leśniczy z Kłodawy (woj. lubuskie).         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Bea Bea (@beabea_ta) Jak wygląda okratek australijski? Okratek australijski to rzadko występujący w Polsce grzyb z rodziny sromotnikowatych, który swoim wyglądem bardziej przypomina rozgwiazdę lub ośmiornicę aniżeli grzyba. Najczęściej występuje on w młodych lasach i zaroślach. Okratek australijski rośnie na żyznych, dobrze nawożonych glebach. Leśnicy i grzybiarze najczęściej natrafiają na niego pod brzozą brodawkowatą, sosną zwyczajną, topolą osiką oraz w murawach tworzonych przez śmiałka darniowego i śmiałka pogiętego. W Polsce grzyb ten występuje od lipca do października. Okratek najczęściej jest spotykany na południu Polski. Można na niego natrafić na przykład w okolicach Jasła, Biłgoraja i Wieliczki. Pierwsze, co rzuca się w oczy to jego wściekle czerwony kolor i coś, co przypomina macki. Grzyb ten rośnie maksymalnie...

Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Wikipedia Commons
Newsy
Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Widzieliście kiedyś równie dziwacznego grzyba? Ten wygląda jak przerośnięta beza lub ser mozzarella. I wcale nie jest pieczarką!

W jednym z polskich lasów natrafiono ostatnio na bardzo nietypowe znalezisko. Na jednej z leśnych polan leśnicy z Nadleśnictwa Baligród natknęli się na grzyby przypominające wielkie kulki mozzarelli . Co to właściwie jest? Nietypowe grzyby w polskich lasach W polskich lasach rosną nie tylko podgrzybki, maślaki czy borowiki. Możemy w nich natrafić także na wiele innych, niekiedy bardzo nietypowo wyglądających grzybów. Leśnicy z Nadleśnictwa Baligród napotkali ostatnio na leśnej polanie na bardzo oryginalne okazy przypominające przerośnięte  pieczarki albo kulki mozzarelli. Jesteście ciekawi, co to za grzyb i czy jest on jadalny? To mozzarella a może gigantyczna pieczarka? Opublikowany na Facebooku post z dziwacznymi grzybami, zrobił spore wrażenie na internautach, którzy śmiali się w komentarzach z grzyba porównując go do wielkiej bezy, pianki, mozzarelli oraz gigantycznej pieczarki. Ten sporych rozmiarów kulisty grzyb o nieregularnym kształcie, to nic innego, jak czasznica olbrzymia lub purchawica olbrzymia. Jest to gatunek grzybów należący do rodziny purchawkowatych. Ten nietypowy rodzaj grzyba wygląda jak gigantyczna gradowa kula i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Mimo, iż grzyby te były kiedyś pod ochroną, dziś już nie są i śmiało można je zrywać. Grzyb ten oczywiście jest jadalny i możecie z niego przygotować np. kotlety a'la schabowe. Pamiętajcie jednak, aby zawsze zrywać tylko i wyłącznie młode, białe okazy, ponieważ te starsze, pożółkłe nie nadają się do jedzenia. Co można zrobić z czasznicy olbrzmiej? W Polsce grzyby te są rzadko zbierane, za to bardzo chętnie zrywa się je w Czechach. Po pocięciu na plastry, panieruje się je i smaży na rumiano na maśle. Zdaniem ekspertów,  można dość łatwo wyhodować takie...

Rumuńscy grzybiarze wywożą z Polski grzyby warte 800 euro za kilogram. Nie każdy potrafi je znaleźć
Adobe Stock
Newsy
Rumuńscy grzybiarze wywożą z Polski grzyby warte 800 euro za kilogram. Nie każdy potrafi je znaleźć
Pierwsze wzmianki o tych grzybach pochodzą z XVII wieku. Zbieraliśmy je jeszcze w lat 40-stych, potem o nich zapomnieliśmy. Dziś znów stają się popularne.

Od tygodni media informowały, że w tym roku w Polskich lasach pojawiło się dużo grzybiarzy z Rumunii. Prof. dr hab. Dorota Hilszczańska z Instytutu Badawczego Leśnictwa przypuszcza,  w rozmowie z Wyborcza.pl, że mogą przyjeżdżać nie po borowiki czy podgrzybki, tylko po mniej popularne, ale za to dużo cenniejsze grzyby, zwane „czosnkiem milionerów”.  Za naszą zachodnią granicą osiągają gigantyczne ceny. Nie tylko rosną w polskich lasach, powstały nawet ich hodowle, których miejsca utrzymywane są w tajemnicy. Czym jest czosnek milionerów? Trufla, nazywana „czosnkiem milionerów”, to nietypowy rodzaj grzyba, rosnący pod ziemią. Tworzy bulwiaste owocniki, które po przekrojeniu ukazują labiryntowy wzór. W europejskich lasach rośnie kilka gatunków trufli. Ich ceny dochodzą do 6 tysięcy euro za kilogram. Najdroższe są trufle białe, nieco tańsze – czarnozarodnikowe, które kosztują w tym sezonie około 2 tysięcy euro. Oba gatunki wymagają jednak nieco cieplejszego klimatu niż ten, który mamy w Polsce. Grzyby, które można znaleźć w naszych lasach, to trufla letnia. Jej cena w tym roku osiąga 800 euro za kilogram. W przeszłości trufle były bardzo cenione także w Polsce. Pierwsze zapisy o daniach przygotowywanych z dodatkiem tego grzyba pochodzą z XVII wieku. Książka kucharska napisana przez kuchmistrza Wojewody Lubomirskiego z 1682 roku, przedstawia 2 szczególne przysmaki: trufle w popiele i rybę w truflach. Wzmianki o czosnku milionerów można też znaleźć w książkach kucharskich wydawanych w czasach dwudziestolecia międzywojennego. Były wtedy popularnym grzybem, podawanym  w mieszczańskich domach. Z czasem popularność trufli w Polsce zmalała. Dziś, tylko nieliczni potrafią je wytropić w lasach. ...

Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft
Newsy
Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?
Siedzuń jadalny to grzyb, który wyglądem przypomina kalafior. Do niedawna kozia broda (bo tak też bywa nazywany) był grzybem zagrożonym, ale teraz można go już zbierać. Wyjaśniamy, jak rozpoznać siedzunia (szmaciaka) i jak go przyrządzić.

Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie  przepis na grzybową Justyny Żyły ), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak. Czym jest siedzuń sosnowy? Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy. Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków. Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)? Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku. fot. Anna Berft Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego? Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu , zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami . Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie!  Jak przygotować siedzunia sosnowego? Istnieje wiele przepisów na...