Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy

Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?

Czy warto jeść kaszę? Poznajcie właściwości trzech najpopularniejszych kasz.

Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kasza jaglana- właściwości

Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały:

  • Tiaminy (witamina B1)
  • Ryboflawiny (witamina B2)
  • Pirodyksyny (witamina B6)
  • Witamina E
  • Lecytyna
  • Miedź
  • Żelazo
Zobacz także
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą

Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi.

Czy kasza gryczana jest zdrowa?

Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy.

Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów.

Kasza pęczak

Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera mnóstwo rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, witaminy z grupy B, a także:

  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Selen
  • Magnez
  • Żelazo
  • Miedź
  • Cynk
  • Mangan
  • Wapń

Do swojej diety kaszę pęczak powinny włączyć zwłaszcza te osoby, które cierpią na miażdżycę i choroby układu krążenia, a także cukrzycy i ludzie stosujący diety odchudzające (ze względu na wysoką zawartość błonnika w pęczaku).

Czytaj także:

To zboże obniża cholesterol, ryzyko nowotworów i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu. Używajcie go do sosów,  zup i na kotlety.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza jest najlepsza na odchudzanie i obniża cholesterol. Doskonała do sosów, zup i na kotlety
Najpopularniejsza: perłowa, najzdrowsza: pęczak. Kasze zrobione z tego zboża jadamy średnio tylko kilka razy w roku. To za mało. Poprawią sylwetkę, wzmocnią zdrowie. Zrobicie z nich mnóstwo potraw.

Kasze, to jadalne nasiona zbóż. Lekko rozdrobnione, ale nie tak jak mąka i pozbawione łupiny. Zawierają dużo błonnika, skrobi oraz wartości odżywczych. Te kasze powstają z jęczmienia i mają wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną? Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 B3 i B6. Zawiera także witaminy A, E i K, a z minerałów: mangan, selen, magnez, żelazo, cynk, miedź i wapń. Wartości odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, reakcje immunologiczne organizmu, usprawniają przemiany metaboliczne. Uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Hamują napływ toksyn do organizmu pochodzących np. z leków. Zalety błonnika zawartego w kaszy Duża ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, dlatego kasze są polecane osobom odchudzającym się czy mających problemy z zaparciami Szybkie przejście treści pokarmowej przez jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dzięki temu, że skraca się czas kontaktu toksyn i szkodliwych składników przemiany materii ze ścianami jelita Obecność błonnika pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu Kto powinien jeść kaszę jęczmienną? Osoby z podwyższonych cholesterolem Osoby chorujące na miażdżycę Osoby z problemami układu krążenia Diabetycy Osoby z nadwagą i te, które chcę zrzucić wagę Osoby żyjące w stresie Jakie dania przygotować z kaszy jęczmiennej? Gotując z użyciem kaszy jęczmiennej pamiętajcie, że kasza ta zawiera gluten, nie mogą jej więc jeść chorzy na celiakię. Najpopularniejsze dania z kaszą jęczmienną: Krupnik. Do krupniku można dodać każdy rodzaj kaszy jęczmiennej. Najpopularniejsze są te średniej wielkości Gołąbki....

Rozgrzewa i leczy z przeziębienia. Na bank macie ją w domu
Adobe Stock
Newsy
Rozgrzewa i leczy z przeziębienia. Na bank macie ją w domu
Czasem mamy w kuchni niesamowite produkty, których nie jemy tak często jak na to zasługują. Oto jeden z nich.

Produkt, który chcemy wam przedstawić jest znany w słowiańskiej kuchni od wieków. To niezwykła kasza, która ze względu na swoje właściwości nazywana jest „królową kasz”. Jeśli podpowiemy, że to kasza z prosa, pewnie tylko nieliczni znajdą ją na półce w sklepie. Ale, gdy dodamy, że to kasza jaglana, wszystko już stanie się jasne. Dobrze ją znamy, choć nie wszyscy ją lubimy i włączamy do jadłospisu, z powodu lekkiej goryczki wyczuwalnej w smaku. Sprawdzamy, dlaczego kasza jaglana jest tak zdrowa i jak pozbyć się gorzkiego posmaku. Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej Jest produkowana z prosa, to łuskane ziarna prosa zwyczajnego. Nazywana jest też jagłami, co w języku starosłowiańskim oznaczało właśnie „proso”. Kasza jaglana jest pełna wartości odżywczych, witamin i minerałów. Ma ich znacznie więcej niż popularna pszenica, żyto czy jęczmień . Jagły, są dobre zarówno na letnie upały, jak i zimow y chłód . W czasie upałów nawadnia, bo podczas gotowania charakterystyczne żółte kuleczki chłoną dużo wody. Latem potrafi poprawić nam samopoczucie dzięki właściwościom rozgrzewającym, które doprowadzają do wyrównywania temperatury pomiędzy naszym organizmem, a otoczeniem. Jedzenie kaszy jaglanej w gorące dni, np. w postaci schłodzonych deserów, pomaga nam łatwiej znosić upały. Z kolei w chłodnych miesiącach, te same właściwości ocieplające, wzmacniają wychłodzony organizm, jednocześnie wspierając go, jeśli jest wycieńczony chorobą. Pozostałe właściwości kaszy jaglanej Jagły odkwaszają organizm, dzięki czemu czujemy przypływ energii i mamy lepsze samopoczucie. Mają dużą zawartość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Dostarczają nam błonnika pokarmowego i minerałów takich jak potas, magnes,...

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną i warzywa. Efekty powalają na kolana
Adobe Stock
Newsy
Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną. Efekty powalają na kolana
Od czego zacząć odchudzanie? Od trzydniowej diety kaszowej. W ten sposób przygotujecie organizm do wytężonego wysiłku.

Odtruwające działanie kaszy gryczanej znane jest dietetykom nie od dzisiaj. To właśnie od niej często zaczynają się programy odchudzające dla puszystych osób. Nie inaczej było w historii pewnej Białorusinki. Pierwsze trzy dni Swietłana mogła jeść tylko i wyłącznie gotowaną kaszę gryczaną. Jak wygląda kaszowy detoks w praktyce? – Rano kasza, na obiad kasza i na kolację kasza. Ni mniej, ni więcej niż 180 g – tak o wytycznych na pierwsze trzy dni diety mówiła dziewczyna w wywiadzie telewizyjnym. Co ciekawe, dietetyk pilnujący planu Swietłany nie pozwolił jej nawet na doprawienie nieszczęsnej kaszy gryczanej ani solą, ani nawet pieprzem. Następne pięć dni diety dziewczyny wiązały się już z dopuszczeniem do jej jadłospisu owoców, z których przyrządzała sobie sałatki. Tak wyglądało śniadanie i kolacja Białorusinki. Z kolei na obiad dziewczyna mogła pozwolić sobie na 80 g sera białego o 3%-owej zawartości tłuszczu. Do tego wszystkiego dochodził zakaz picia czegokolwiek innego jak tylko czystej, niegazowanej wody. Herbata i kawa? Zakazane. Dzięki takiemu reżimowi, dziewczyna zmieniła się nie do poznania. Po drobnych korektach diety w późniejszym czasie, udało jej się zrzucić aż 53 kg i zejść do wagi 67 kg. To wszystko w osiem miesięcy! Skąd w tej superdiecie odchudzającej kasza gryczana? Dlaczego akurat ona była kluczowa w pierwszej fazie diety dziewczyny? Jak działa detoks kaszowy? Dieta kaszowa różni się od typowych monodiet, czyli takich reżimów odchudzających, które wymagają jedzenia tylko jednego rodzaju posiłków. Różnica polega na tym, że kasza gryczana zawiera cały szereg cennych witamin, minerałów i niezbędnego błonnika. Oprócz tego dostarcza organizmowi nie tylko węglowodanów, ale i białka. To jednak nie...

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną
Adobe Stock
Newsy
Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania
Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć?

Krupnik, to jedna z najstarszych polskich zup. Przepisy na krupnik podawała już pierwsza polska autorka książek kucharskich, Lucyna Ćwierciakiewiczówna, a receptury na krupnik staropolski, można znaleźć w niemal każdej książce przedstawiającej kuchnię polską. Kaszę, czyli krupy, od których zupa wzięła swoją nazwę, dawno temu gotowano osobno. Jakiej kaszy używano dawniej, a jakiej używamy dziś? Najstarsze przepisy na krupnik Większość dawnych przepisów zaleca osobno gotować smak i kaszę. Smak, czyli wywar stanowiący podstawę zupy, przedwojenne kucharki gotowały na kościach i gorszych kawałkach mięsa. Do tego dodawały korzenie czyli warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszkę i seler, a także grzyby lub fasolę. Kaszę, gotowano w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozcierano z dużą ilością masła i dopiero wtedy łączono z wywarem, z którego wcześniej wyławiano ugotowane warzywa. Do tak przygotowanej zupy dodawano starte lub drobno pokrojone warzywa i całość posypywano posiekana natką. Jakiej kaszy dawne gospodynie używały do krupniku? Najczęściej była to kasza jęczmienna, perłowa. Choć inna przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich – Maria Monatowa, wspomina w swoich przepisach o kaszy orkiszowej. Klasyczny krupnik z kasza jęczmienną Dziś najczęściej krupnik jest gotowany na kościach lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Domowi kucharze dodają też do niego suszone grzyby, dzięki czemu zupa nabiera głębokiego, ciemnego koloru, wywar staje się mięsisty, a smak przechodzi leśnym aromatem. Krupnikowe kasze, to przede wszystkim różne typy kaszy jęczmiennej, przede wszystkim drobne kasze perłowe i gruby pęczak. Znana blogerka, autorka wielu tradycyjnych przepisów, Olga Smile, gotuje swój krupnik wyłącznie na włoszczyźnie, z pominięciem mięsa. A do warzywnego wywaru nie...