Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie!

Kasza jaglana- właściwości

Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały:

  • Tiaminy (witamina B1)
  • Ryboflawiny (witamina B2)
  • Pirodyksyny (witamina B6)
  • Witamina E
  • Lecytyna
  • Miedź
  • Żelazo

Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi.

Czy kasza gryczana jest zdrowa?

Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy.

Zobacz także:

Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów.

Kasza pęczak

Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera mnóstwo rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, witaminy z grupy B, a także:

  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Selen
  • Magnez
  • Żelazo
  • Miedź
  • Cynk
  • Mangan
  • Wapń

Do swojej diety kaszę pęczak powinny włączyć zwłaszcza te osoby, które cierpią na miażdżycę i choroby układu krążenia, a także cukrzycy i ludzie stosujący diety odchudzające (ze względu na wysoką zawartość błonnika w pęczaku).

Czytaj także: