Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami będą naprawdę rozgrzewające
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami rozgrzeją was w czasie mrozów

Czas na robienie przetworów jeszcze się nie skończył! Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi słodkie gruszki w syropie na zimę.

Jesień w pełni. Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że zima za pasem. A to oznacza, że to już ostatni moment na przygotowanie przetworów do słoików - na przykład z gruszek.

Ewa Wachowicz przyrządza je na słodko w syropie, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Taka przekąska w chłodne dni wspaniale was rozgrzeje i będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Zobaczcie, jak Ewa robi gruszki w syropie. 

Przepis na gruszki w syropie Ewy Wachowicz

Do przygotowania tego słodkiego przysmaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 gruszki

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru

  • 2 laski wanilii

  • kawałeczek kory cynamonowej

  • kilka goździków

Zobacz także

Przepis na „garnuszek górnika” Ewy Wachowicz. Treściwe wołowo-wieprzowe danie w sosie rumianym

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy, biały ser. Potrzebujecie 2 składników

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy biały ser. Potrzebujecie 2 składników

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania gruszek. Usuńcie ich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce na kawałki. 

  2. Do garnka wlejcie wodę, dodajcie cukier i podgrzejcie. Do tak przygotowanego syropu wrzućcie gruszki i gotujcie przez około 20 minut lub krócej. Należy gotować owoce tak długo, aż będą miękkie.

  3. Podgotowane gruszki włóżcie do wyparzonych słoików. Dodajcie korę cynamonową, laski wanilii oraz goździki.

  4. Raz jeszcze zagotujcie syrop i gdy wlejcie do słoików z gruszkami. Zakręćcie i odwróćcie dnem do góry.  

  5. Następnie słoiki należy zapasteryzować - możecie zrobić to tradycyjnie w garnku lub w piekarniku. 

Jak wykorzystać gruszki w syropie?

Ta smaczna i prosta do przygotowania przekąska znajdzie wiele zastosowań w kuchni - zwłaszcza do deserów. Gruszki można wykorzystać na przykład do ciast. Będą doskonale pasowały do ciasta jogurtowego i czekoladowego.

Pysznym pomysłem na gruszki jest też podanie lodów waniliowych z podgrzanymi gruszkami w syropie. Do tego trochę polewy czekoladowej i cynamonu - palce lizać!

Gruszki można też dodać do sałatki czy płatków zbożowych. Owoce w syropie będą stanowiły smaczny i zdrowy dodatek do porannej owsianki. A jeżeli wolicie coś bardziej wytrawnego, możecie podawać gruszki w syropie z wędlinami i mięsem na zimno - takie połączenie smaków będzie bardzo ciekawe.

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Praktycznie robi się sam
AdobeStock
Newsy
Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Zrobi się praktycznie sam
Dokucza wam uporczywy kaszel i macie gorączkę? Przygotujcie ten prosty kompot. Jest nie tylko smaczny, ale też pomoże wam nawodnić i wzmocnić organizm.

Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób.  Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki? Właściwości zdrowotne suszonych gruszek Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki? Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające. Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu. Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z...

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!
Nie od dziś wiadomo, że na upał najlepszy na obiad jest oczywiście chłodnik. Ten oto prosty przepis z bezowymi piankami zachwyci nie jedno podniebienie. Jest przepyszny!

Pamiętacie zupę nic ? Ten przysmak naszych mam i babć z czasów gospodarki niedoboru to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Co jednak powiecie na to, żeby przygotować podobnego rodzaju przysmak w wersji owocowej? Mamy sezon na truskawki . Ceny tych owoców nareszcie  spadają , a krzaczki w ogrodach i na polach wręcz uginają się do czerwonych jagód w trakcie panujących obecnie upałów rodem z Sahary. Spróbujcie wykorzystać truskawki do przygotowania chłodnika na słodko à la zupa nic. Chłodnik na słodko w sam raz na upalne dni Drugim ważnym składnikiem będzie arbuz – pierwsze arbuzy już znajdziecie na targach i w warzywniakach w naprawdę okazyjnych cenach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by przystąpić do akcji! Zalety? Oprócz fenomenalnego smaku i efektu ochłodzenia, chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa to także dobry sposób na niezbędne w okresie upałów odpowiednie nawodnienie organizmu. Przepis na chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa nic Składniki: 1 kg świeżego arbuza 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22% 1 łyżka miodu Świeża mięta do dekoracji 1 białko 2 łyżki cukru Pół litra mleka Opcjonalnie - pół laski wanilii Przygotowanie: Obierzcie arbuza ze skóry, pozbawcie go  pestek. Truskawki opłuczcie, pozbawcie truskawek. Zmiksujcie owoce z miodem i ze śmietaną na gładki mus. Zimne białko wprost z lodówki ubijcie mikserem na pianę z dodatkiem cukru. Zagotujcie mleko z dodatkiem wanilii. Ugotujcie na wrzącym mleku pianki z białka – nałóżcie je na wrzące mleko łyżką. Gotujcie pianki przez ok. 1 min z każdej strony. Wyciągnijcie pianki z mleka łyżką cedzakową i odstawcie do ostudzenia. Mus-chłodnik wlejcie do...

Ten zapomniany przysmak dzieciństwa jadł każdy z nas. Ewa Wachowicz podaje go z owocami
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ten zapomniany przysmak dzieciństwa jadł każdy z nas. Ewa Wachowicz podaje go z owocami
Pamiętacie jeszcze deserki, jakie przygotowywali rodzice i dziadkowie w czasach PRL-u? Gdy na półkach brakowało podstawowych produktów, trzeba było nieźle się wysilić, by zrobić coś smacznego na słodko. Przypominamy przepis na jeden z takich klasyków w odświeżonej wersji.

Dawniej, gdy w sklepach wybór słodyczy był znacznie uboższy niż dziś i dzieci nie miały co liczyć na czekoladę i inne pyszności, trzeba było sobie radzić samemu. Popularnym przysmakiem był kogel-mogel, czyli żółtka ucierane z cukrem. Niektórzy uważają, że to wyjątkowo obrzydliwy deser i nawet nie chcą o nim słyszeć, a inni do dziś chętnie od czasu do czasu przygotowują sobie kogel-mogel, gdy mają ochotę na coś słodkiego. Jeżeli należycie do tej drugiej grupy, wypróbujcie koniecznie przepis Ewy Wachowicz na klasyczny kogel-mogel z pewnym smacznym dodatkiem. Przepis Ewy Wachowicz na kogel-mogel  Do przygotowania tego klasycznego przysmaku według receptury Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 jajek 6 łyżek soku z cytryny 6 łyżek cukru świeże owoce  Przygotowanie: By kogel-mogel był możliwie jak najbardziej bezpieczny, Ewa najpierw parzy jajka wrzątkiem. Polega to na tym, że jajka na kogel-mogel należy na dosłownie sekundę włożyć do gorącej wody i od razu wyciągnąć, żeby białko się nie ścięło.  Po tym zabiegu oddzielcie żółtka od białek. Białka odłóżcie do lodówki - przydadzą się do zrobienia bezy lub innych wypieków, a możecie też dodać je po prostu do jajecznicy lub omletu.  Żółtka wlejcie do miseczki, wsypcie 6 łyżek cukru i utrzyjcie wszystko razem. Kiedy masa nabierze jasnego koloru, wlejcie 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszajcie jeszcze kilka chwil.  Umyjcie i osuszcie owoce - to mogą być dowolne owoce sezonowe, na przykład maliny, pokrojone winogrona, a także borówki czy porzeczki. Kogel mogel wylejcie do szklanek lub słoiczków. Na wierzchu ułóżcie owoce. Gotowe! Czy kogel-mogel jest bezpieczny dla zdrowia?...

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...