Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami będą naprawdę rozgrzewające
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami rozgrzeją was w czasie mrozów

Czas na robienie przetworów jeszcze się nie skończył! Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi słodkie gruszki w syropie na zimę.

Jesień w pełni. Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że zima za pasem. A to oznacza, że to już ostatni moment na przygotowanie przetworów do słoików - na przykład z gruszek.

Ewa Wachowicz przyrządza je na słodko w syropie, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Taka przekąska w chłodne dni wspaniale was rozgrzeje i będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Zobaczcie, jak Ewa robi gruszki w syropie. 

Przepis na gruszki w syropie Ewy Wachowicz

Do przygotowania tego słodkiego przysmaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 gruszki

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru

  • 2 laski wanilii

  • kawałeczek kory cynamonowej

  • kilka goździków

Zobacz także

Przepis na „garnuszek górnika” Ewy Wachowicz. Treściwe wołowo-wieprzowe danie w sosie rumianym

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy, biały ser. Potrzebujecie 2 składników

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy biały ser. Potrzebujecie 2 składników

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania gruszek. Usuńcie ich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce na kawałki. 

  2. Do garnka wlejcie wodę, dodajcie cukier i podgrzejcie. Do tak przygotowanego syropu wrzućcie gruszki i gotujcie przez około 20 minut lub krócej. Należy gotować owoce tak długo, aż będą miękkie.

  3. Podgotowane gruszki włóżcie do wyparzonych słoików. Dodajcie korę cynamonową, laski wanilii oraz goździki.

  4. Raz jeszcze zagotujcie syrop i gdy wlejcie do słoików z gruszkami. Zakręćcie i odwróćcie dnem do góry.  

  5. Następnie słoiki należy zapasteryzować - możecie zrobić to tradycyjnie w garnku lub w piekarniku. 

Jak wykorzystać gruszki w syropie?

Ta smaczna i prosta do przygotowania przekąska znajdzie wiele zastosowań w kuchni - zwłaszcza do deserów. Gruszki można wykorzystać na przykład do ciast. Będą doskonale pasowały do ciasta jogurtowego i czekoladowego.

Pysznym pomysłem na gruszki jest też podanie lodów waniliowych z podgrzanymi gruszkami w syropie. Do tego trochę polewy czekoladowej i cynamonu - palce lizać!

Gruszki można też dodać do sałatki czy płatków zbożowych. Owoce w syropie będą stanowiły smaczny i zdrowy dodatek do porannej owsianki. A jeżeli wolicie coś bardziej wytrawnego, możecie podawać gruszki w syropie z wędlinami i mięsem na zimno - takie połączenie smaków będzie bardzo ciekawe.

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Też tak przechowujecie gruszki? To częsty błąd. Nic dziwnego, że szybko się psują
Flickr
Newsy
Przechowujecie gruszki w ten sposób? Nie zdziwcie się, że szybko się wam zepsują
Gruszki są słodkie i soczyste, a do tego w sezonie całkiem tanie. W sklepach można je spotkać obecnie w mocno obniżonych cenach. Warto korzystać z tych okazji, bo sezon niedługo się kończy. Przyniesione do domu owoce możecie przyrządzić na wiele sposobów, pod warunkiem, że się wam nie zepsują. 

Gruszki to bardzo wdzięczne owoce. Uwielbiają je dzieci ze względu na oczywistą słodkość, a dorośli za możliwości kulinarne jakie dają gruszki każdemu kucharzowi. Sezon na nie rozpoczyna się w lipcu, a kończy na początku jesieni. Są obecnie częstym gościem w domach Polaków, którzy jednak wciąż w wielu przypadkach nie wiedzą jak właściwie je przechowywać.  Do czego możecie wykorzystać gruszki?  Zanim przejdziemy do kwestii właściwego przechowywania gruszek, podsumujmy krótko to, w jakich daniach warto wykorzystać te wspaniałe jesienne owoce: Kompoty ze świeżych gruszek, a także kompot wigilijny z suszonymi owocami towarzyszą Polakom od zawsze.   Gruszki w occie i w syropie, a także dżem gruszkowy to z kolei sposoby na ich wekowanie.  Na co dzień owoce te można wykorzystywać do sałatek, nie tylko owocowych. Z dodatkiem sera pleśniowego, orzechów włoskich i szpinaku smakują wprost wybornie.  Gruszki można nadziewać i zapiekać. Wówczas doskonałym wypełnieniem będzie rolada z koziego sera lub sera typu roquefort.  Świetnie sprawdzają się też jako towarzyszki mięsa. Piersi kurczaka z gruszkami i tymiankiem zaspokoją najbardziej wymagające gusta.  Miłośnikom prostych połączeń smakowych powinny natomiast odpowiadać gruszki zapiekane pod kruszonką i ciasta owocowe z ich udziałem.  Gruszki świetnie komponują się z masłem orzechowym. Dobrym pomysłem będzie smarowanie wafli kukurydzianych lub ryżowych masłem, doprawienie ich solą i zwieńczenie całej tego rodzaju kanapeczki plastrem słodkiej i soczystej gruszki. Koktajle z dodatkiem tych owoców świetnie nawadniają i dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Jak prawidłowo przechowywać gruszki?  Aż trudno uwierzyć, ale niektóre osoby wciąż przechowują je w lodówce. W myśl tego, że to, co...

Prosty przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w syropie
Flickr
Newsy
Prosty i sprawdzony przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w occie
Już nie tylko ogórki, buraki czy pomidory. Teraz kisi się także owoce. Kiszone gruszki to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego czysta poezja smaku. 

Dżem, kompot lub gruszki w syropie lub occie – oto klasyczne sposoby przerabiania gruszek. Od dziś dodajcie do nich jeszcze jeden – kiszenie. W tej formie są nie tylko bardzo zdrowe, ale również doskonale nadają się do deserów, sałatek lub jako dodatek do obiadu czy kanapki.  Ukiszenie tych owoców jest banalnie proste, a uzyskany efekt smakowy – fantastyczny. Kiszone gruszki mają lekko słodkawy smak, przesiąknięty dodatkowo aromatem przypraw, z którymi są kiszone.  Czy kiszone gruszki są zdrowe? Wszystkie kiszonki, włączając te z gruszek, są bardzo zdrowe. Są niczym naturalny probiotyk, dzięki któremu wzmacnia się układ pokarmowy i wasza odporność.   Są bogatym źródłem różnych witamin, w tym C, D, K oraz tych z grupy B. zawierają także minerały: wapń, potas i fosfor.   Ważną informacją jest również to, że ukiszone owoce mają w sobie o wiele mniej cukru niż surowe czy też ugotowane. To wpływ fermentacji, podczas której przekształca się on w kwas mlekowy.  Kilka wskazówek dotyczących kiszenia gruszek  Do kiszonki wybierajcie jedynie małe, nieuszkodzone egzemplarze tego owocu.  Pamiętajcie o wyparzeniu słoika i dokładnym umyciu gruszek.  Solankę wystudźcie, zanim wlejecie do słoja. To nie kompot, tylko kiszonka.  Możecie poszaleć z przyprawami do tego przetworu. Cynamon, goździki, a może wanilia i kardamon... A co powiecie na chili?  Przepis na aromatyczne, kiszone gruszki z cynamonem i goździkami  Składniki:  1 kg małych, twardych gruszek  1 laska cynamonu cejlońskiego  1 łyżeczka goździków  1 płaska łyżka soli   1 l przegotowanej, zimnej wody   Sposób przygotowania:  Gruszki dokładnie umyjcie i pokrójcie na...

Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Praktycznie robi się sam
AdobeStock
Newsy
Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Zrobi się praktycznie sam
Dokucza wam uporczywy kaszel i macie gorączkę? Przygotujcie ten prosty kompot. Jest nie tylko smaczny, ale też pomoże wam nawodnić i wzmocnić organizm.

Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób.  Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki? Właściwości zdrowotne suszonych gruszek Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki? Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające. Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu. Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z...

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!
Nie od dziś wiadomo, że na upał najlepszy na obiad jest oczywiście chłodnik. Ten oto prosty przepis z bezowymi piankami zachwyci nie jedno podniebienie. Jest przepyszny!

Pamiętacie zupę nic ? Ten przysmak naszych mam i babć z czasów gospodarki niedoboru to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Co jednak powiecie na to, żeby przygotować podobnego rodzaju przysmak w wersji owocowej? Mamy sezon na truskawki . Ceny tych owoców nareszcie  spadają , a krzaczki w ogrodach i na polach wręcz uginają się do czerwonych jagód w trakcie panujących obecnie upałów rodem z Sahary. Spróbujcie wykorzystać truskawki do przygotowania chłodnika na słodko à la zupa nic. Chłodnik na słodko w sam raz na upalne dni Drugim ważnym składnikiem będzie arbuz – pierwsze arbuzy już znajdziecie na targach i w warzywniakach w naprawdę okazyjnych cenach. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by przystąpić do akcji! Zalety? Oprócz fenomenalnego smaku i efektu ochłodzenia, chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa to także dobry sposób na niezbędne w okresie upałów odpowiednie nawodnienie organizmu. Przepis na chłodnik truskawkowo-arbuzowy à la zupa nic Składniki: 1 kg świeżego arbuza 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22% 1 łyżka miodu Świeża mięta do dekoracji 1 białko 2 łyżki cukru Pół litra mleka Opcjonalnie - pół laski wanilii Przygotowanie: Obierzcie arbuza ze skóry, pozbawcie go  pestek. Truskawki opłuczcie, pozbawcie truskawek. Zmiksujcie owoce z miodem i ze śmietaną na gładki mus. Zimne białko wprost z lodówki ubijcie mikserem na pianę z dodatkiem cukru. Zagotujcie mleko z dodatkiem wanilii. Ugotujcie na wrzącym mleku pianki z białka – nałóżcie je na wrzące mleko łyżką. Gotujcie pianki przez ok. 1 min z każdej strony. Wyciągnijcie pianki z mleka łyżką cedzakową i odstawcie do ostudzenia. Mus-chłodnik wlejcie do...