Jesień w pełni. Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że zima za pasem. A to oznacza, że to już ostatni moment na przygotowanie przetworów do słoików - na przykład z gruszek.

Ewa Wachowicz przyrządza je na słodko w syropie, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Taka przekąska w chłodne dni wspaniale was rozgrzeje i będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Zobaczcie, jak Ewa robi gruszki w syropie. 

Przepis na gruszki w syropie Ewy Wachowicz

Do przygotowania tego słodkiego przysmaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 gruszki

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru

  • 2 laski wanilii

  • kawałeczek kory cynamonowej

  • kilka goździków

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania gruszek. Usuńcie ich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce na kawałki. 

  2. Do garnka wlejcie wodę, dodajcie cukier i podgrzejcie. Do tak przygotowanego syropu wrzućcie gruszki i gotujcie przez około 20 minut lub krócej. Należy gotować owoce tak długo, aż będą miękkie.

  3. Podgotowane gruszki włóżcie do wyparzonych słoików. Dodajcie korę cynamonową, laski wanilii oraz goździki.

  4. Raz jeszcze zagotujcie syrop i gdy wlejcie do słoików z gruszkami. Zakręćcie i odwróćcie dnem do góry.  

  5. Następnie słoiki należy zapasteryzować - możecie zrobić to tradycyjnie w garnku lub w piekarniku. 

Jak wykorzystać gruszki w syropie?

Ta smaczna i prosta do przygotowania przekąska znajdzie wiele zastosowań w kuchni - zwłaszcza do deserów. Gruszki można wykorzystać na przykład do ciast. Będą doskonale pasowały do ciasta jogurtowego i czekoladowego.

Pysznym pomysłem na gruszki jest też podanie lodów waniliowych z podgrzanymi gruszkami w syropie. Do tego trochę polewy czekoladowej i cynamonu - palce lizać!

Gruszki można też dodać do sałatki czy płatków zbożowych. Owoce w syropie będą stanowiły smaczny i zdrowy dodatek do porannej owsianki. A jeżeli wolicie coś bardziej wytrawnego, możecie podawać gruszki w syropie z wędlinami i mięsem na zimno - takie połączenie smaków będzie bardzo ciekawe.

Źródło: ewawachowicz.pl