
Jesień w pełni. Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że zima za pasem. A to oznacza, że to już ostatni moment na przygotowanie przetworów do słoików - na przykład z gruszek.
Ewa Wachowicz przyrządza je na słodko w syropie, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Taka przekąska w chłodne dni wspaniale was rozgrzeje i będzie doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Zobaczcie, jak Ewa robi gruszki w syropie.
Przepis na gruszki w syropie Ewy Wachowicz
Do przygotowania tego słodkiego przysmaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
4 gruszki
-
2 szklanki wody
-
1 szklanka cukru
-
2 laski wanilii
-
kawałeczek kory cynamonowej
-
kilka goździków
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od obrania gruszek. Usuńcie ich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce na kawałki.
-
Do garnka wlejcie wodę, dodajcie cukier i podgrzejcie. Do tak przygotowanego syropu wrzućcie gruszki i gotujcie przez około 20 minut lub krócej. Należy gotować owoce tak długo, aż będą miękkie.
-
Podgotowane gruszki włóżcie do wyparzonych słoików. Dodajcie korę cynamonową, laski wanilii oraz goździki.
-
Raz jeszcze zagotujcie syrop i gdy wlejcie do słoików z gruszkami. Zakręćcie i odwróćcie dnem do góry.
-
Następnie słoiki należy zapasteryzować - możecie zrobić to tradycyjnie w garnku lub w piekarniku.
Jak wykorzystać gruszki w syropie?
Ta smaczna i prosta do przygotowania przekąska znajdzie wiele zastosowań w kuchni - zwłaszcza do deserów. Gruszki można wykorzystać na przykład do ciast. Będą doskonale pasowały do ciasta jogurtowego i czekoladowego.
Pysznym pomysłem na gruszki jest też podanie lodów waniliowych z podgrzanymi gruszkami w syropie. Do tego trochę polewy czekoladowej i cynamonu - palce lizać!
Gruszki można też dodać do sałatki czy płatków zbożowych. Owoce w syropie będą stanowiły smaczny i zdrowy dodatek do porannej owsianki. A jeżeli wolicie coś bardziej wytrawnego, możecie podawać gruszki w syropie z wędlinami i mięsem na zimno - takie połączenie smaków będzie bardzo ciekawe.
Źródło: ewawachowicz.pl