Grochówka wyszła za gęsta? Popełniliście 1 błąd
AdobeStock
Newsy

Grochówka wyszła za gęsta? Na pewno popełniliście 1 błąd

Sycąca, aromatyczna, pachnąca wędzonym boczkiem i żeberkami. Jak zrobić idealną grochówkę? Co jeśli nasza zupa wyjdzie za gęsta?

Trudno się oprzeć smakowi tradycyjnej polskiej grochówki, Zupa ta nie tylko doskonale syci i rozgrzewa, ale też wspaniale smakuje, zwłaszcza gdy przyrządzimy ją na wędzonych żeberkach z dodatkiem smażonego boczku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealną grochówkę?

Grochówka to zupa, która powinna być aromatyczna i treściwa. Najważniejszym jej elementem, oczywiście poza grochem, jest mięso. A najlepiej kilka rodzajów mies. Nie mogą to być jednak chude kawałki mięsa, tylko ciężkie i tłuste partie.

Obowiązkowym elementem każdej grochówki jest dobrej jakości wędzony boczek oraz kiełbasa. Równie ważne miejsce zajmują w tej zupie warzywa. Warto przesmażyć na oliwie startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru.

W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków. Nie bez znaczenia są również przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna. Chodzi o majeranek. Oprócz niego, smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak: lubczyk, tymianek, czosnek w proszku, oregano, bazylia, estragon oraz kminek. 

Grochówka powinna być długo gotowana na wolnym ogniu. Czasami zupa ta staje jednak tak gęsta, że można dosłownie postawić w niej łyżkę. Gdzie popełniliśmy błąd i jak go szybko naprawić?

Zobacz także
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez niej zupa nigdy nie będzie udana

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez jednej zupa nigdy się nie uda

Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd

Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd

Dlaczego grochówka wyszła za gęsta?

Wasza grochówka wyszła zbyt gęsta i nie przypomina zupy, tylko papkę? Prawdopodobnie dodaliście do niej za mało wody i za dużo grochu, który wchłonął wodę. Mogliście też gotować ją na zbyt dużym ogniu, co sprawiło, że woda szybciej odparowała.

Jak więc uratować zbyt gęstą grochówkę? Możecie uratować zupę dodając do niej szklankę gorącej wody i delikatnie rozrzedzając zawartość garnka. Trzeba w tym momencie uważać także na to, by nie gotować rozgotowanego już grochu w nieskończoność, uważając na to, by nasiona nie rozpadły się zupełnie.. Gotujcie grochówkę do uzyskania miękkości ziemniaków.

Z czym podawać grochówkę?

Grochówka nie wymaga podawania z dodatkami, ponieważ sama w sobie jest gęsta i sycąca. Zupa ta dobrze się jednak komponuje z kromką świeżego chleba. Można ją podać z chlebem pytlowym lub pszenno-żytnim.

Źródło: gotujmy.pl

Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy
Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Grochówka
Mariuszjbie/Wikipedia Commons
Przepisy
Dla smakoszy domowych obiadów. Znakomity przepis na grochówkę. Pachnąca wędzonką zupa nasyci każdego
Podobno grochówka najlepiej smakuje z wojskowej kuchni polowej. Z naszym przepisem równie dobrą zupę ugotujecie w domu!

Kto nigdy nie spróbował tego smaku pod gołym niebem, ten po prostu nie wie co stracił. Żołnierska grochówka prosto z wielkiego „gara” na świeżym powietrzu – tego nie da się opisać słowami. Zdaje się, że na kubki smakowe działa wtedy samo otoczenie. Jak sprawić, by zupa grochowa smakowała w domu tak samo jak w plenerze? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Oczywiście sekret tkwi w składnikach. To właśnie dzięki wybornej wędzonce, smacznej kiełbasie i pajdzie świeżego chleba, wojskowa grochówka zostaje w naszych głowach na długo. Jeżeli przyłożymy się do wyboru składników i będziemy postępowali zgodnie z wytycznymi z poniższego przepisu, to bez problemu uda nam się przygotować cały garnek smacznej zupy. Bylebyście tylko nadążyli z dolewkami dla swoich domowych głodomorów! Grochówka wojskowa na wędzonce – przepis: Składniki: Ok. 2 szklanki łuskanego grochu (możemy użyć tzw. połówek) 20 dag wędzonego boczku lub innej wędzonki Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Cebula Marchew Korzeń pietruszki i natka 2-4 ziemniaki Seler Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Majeranek Ziele angielskie i liść laurowy 2 łyżki masła Przygotowanie: Przed gotowaniem warto wymoczyć groch przynajmniej przez pół godziny. Jeżeli zrobimy to nieco dłużej i ponadto zmienimy kilkukrotnie wodę, uda nam się wypłukać z niego związki, które powodują ciężkostrawność grochu. Groch gotujemy w oddzielnym garnku. Wędzonkę zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy wywar. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Wędzonkę wyjmujemy z naczynia i po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki. Następnie  wrzucamy z powrotem do...

barszcz czerwony kolor
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru? Zdradzamy genialny sekret babci  
Intensywny kolor barszczu czerwonego to podstawa udanego obiadu. Istnieje jednak ryzyko, że buraki w trakcie gotowania nieco wypłowieją. Na szczęście wiemy, jak temu zapobiec. Jeśli masz w domu cytrynę, jesteś uratowana.

Obok intensywnego wywaru grzybowego, barszcz czerwony z kołdunami to jedna z zup, które najczęściej goszczą na Wigilijnych stołach Polaków. W końcu ile domów, tyle tradycji. Jeśli więc nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez przygotowanej na bazie buraczków, aromatycznej zupy, koniecznie dowiedz się, jak sprawić, by warzywa nie straciły swojego koloru podczas obróbki. Nie gotuj zbyt długo Za intensywny, czerwony kolor buraków odpowiedzialna jest betanina . Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcesz doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musisz pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróć uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować (podobnie jak rosół). Ocet w domu to skarb Jednak wiadomo, że w gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć swój barszcz czerwony przed utratą koloru, możesz dodać do niego ok. 1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego. Przetestuj sposób z cytryną Twoją zupę może również uratować cytryna . Wystarczy, że dodasz do wywaru dwie łyżki wyciśniętego z niej soku, a kolor buraczków pozostanie intensywnie czerwony. Twoi goście będą zachwyceni zarówno jej wyglądem, smakiem, jak i zapachem. Dodaj świeżego buraka Ostatnim, ale nie mniej pomocnym trikiem, jest dodanie świeżego, pokrojonego w kawałki buraka , pod sam koniec gotowania. To odświeży twoją zupę i sprawi, że kolor będzie wprost idealny. Czosnek jest dobry na wszystko Barszcz czerwony to wbrew pozorom niełatwa...

sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy
Znowu wyszedł wam mętny rosół? Nie wylewajcie. Podpowiadamy, jak go uratować
Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto.  Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Jak uratować mętny rosół? Jeśli jednak popełniliście któryś z tych błędów i na waszym rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporacie się z problemem. Jeśli jednak łowienie piany wydaje wam się zbyt czasochłonne istnieje inny sposób, który uratuje waszą zupę. Wystarczy, że do mętnego rosołu dodacie obranego i pokrojonego na ćwiartki ziemniaka. Warzywo w ciągu 30 minut przywróci bulionowi klarowność. Z racji, że ziemniaki to towar deficytowy, który w każdym domu szybko się kończy, proponujemy jeszcze jeden sposób na mętny rosół. Do usunięcia piany możecie bowiem użyć również goździków, a w zasadzie jednego goździka. Problem zniknie, jak za dotknięciem magicznej różdżki. Jak prawidłowo gotować rosół? Gotując rosół musicie zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać.  Przede wszystkim pamiętajcie, że mięsa, na bazie którego będziecie gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać...