Zupa grochowa, czyli popularna grochówka wojskowa albo po prostu grochówka, jak wiele innych polskich zup przyrządzana jest zazwyczaj na długo gotowanym bulionie z mięsa i warzyw. W przepisie Roberta Makłowicza na grochówkę o mięsie i kościach nie ma mowy. Jak więc słynny podróżnik podchodzi do tego tematu?

Na czym grochówkę gotuje Robert Makłowicz?

Zamiast mięsnego, konkretnego bulionu, znany podróżnik i telewizyjny showman wybiera szybki wywar z kilku warzyw. Kolejnym krokiem jest zmielenie marchewki, pietruszki i selera i wymieszanie ich z wywarem.

Teraz pora wreszcie na mięsną wkładkę. Makłowicz nie byłby sobą, gdyby zupełnie zrezygnował z mięsa. Do grochówki na warzywach zamiast żeberek i sztuki mięsa wybiera surowy wędzony boczek, który podsmaża i wrzuca do garnka z zupą. Proste, łatwe i przyjemne!

Podczas gotowania grochówki nie zapomnijcie o dodaniu na końcu majeranku. Ta niewinna z pozoru przyprawa ma niebagatelny wpływ na końcowy smak tej zupy. Majeranek oprócz tego, że świetnie w grochówce smakuje, to i dodatkowo nadaje jej charakterystyczny, piękny wygląd.

Zobacz także:

Przepis na grochówkę wg Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 250 dag ugotowanego grochu łuskanego
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Seler
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Majeranek
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchew, pietruszkę i seler, po czym zalejcie je zimną wodą i ugotujcie.
  2. Ugotowane warzywa „wyłówcie” z wywaru i zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego.
  3. Zmiksowane warzywa wrzućcie do garnka z wywarem, dodajcie ugotowany uprzednio groch.
  4. Mięso podsmażcie na patelni i potem dodajcie do garnka z resztą składników.
  5. Na maśle zeszklijcie obraną i drobno pokrojoną cebulę.
  6. Dodajcie cebulę do gotującej się na małym ogniu zupy.
  7. Czosnek obierzcie i pokrójcie na plasterki, po czym dodajcie do garnka.
  8. Doprawcie całość solą, pieprzem i majerankiem.
  9. Podawajcie ze świeżym pieczywem.

Smacznego!