Zupa grochowa, czyli popularna grochówka wojskowa albo po prostu grochówka, jak wiele innych polskich zup przyrządzana jest zazwyczaj na długo gotowanym bulionie z mięsa i warzyw. W przepisie Roberta Makłowicza na grochówkę o mięsie i kościach nie ma mowy. Jak więc słynny podróżnik podchodzi do tego tematu?
Na czym grochówkę gotuje Robert Makłowicz?
Zamiast mięsnego, konkretnego bulionu, znany podróżnik i telewizyjny showman wybiera szybki wywar z kilku warzyw. Kolejnym krokiem jest zmielenie marchewki, pietruszki i selera i wymieszanie ich z wywarem.
Teraz pora wreszcie na mięsną wkładkę. Makłowicz nie byłby sobą, gdyby zupełnie zrezygnował z mięsa. Do grochówki na warzywach zamiast żeberek i sztuki mięsa wybiera surowy wędzony boczek, który podsmaża i wrzuca do garnka z zupą. Proste, łatwe i przyjemne!
Podczas gotowania grochówki nie zapomnijcie o dodaniu na końcu majeranku. Ta niewinna z pozoru przyprawa ma niebagatelny wpływ na końcowy smak tej zupy. Majeranek oprócz tego, że świetnie w grochówce smakuje, to i dodatkowo nadaje jej charakterystyczny, piękny wygląd.
Zobacz także:
Przepis na grochówkę wg Roberta Makłowicza
Składniki:
- 250 dag ugotowanego grochu łuskanego
- Marchew
- Pietruszka
- Seler
- 10 dag boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- Cebula
- Majeranek
- Łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie marchew, pietruszkę i seler, po czym zalejcie je zimną wodą i ugotujcie.
- Ugotowane warzywa „wyłówcie” z wywaru i zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego.
- Zmiksowane warzywa wrzućcie do garnka z wywarem, dodajcie ugotowany uprzednio groch.
- Mięso podsmażcie na patelni i potem dodajcie do garnka z resztą składników.
- Na maśle zeszklijcie obraną i drobno pokrojoną cebulę.
- Dodajcie cebulę do gotującej się na małym ogniu zupy.
- Czosnek obierzcie i pokrójcie na plasterki, po czym dodajcie do garnka.
- Doprawcie całość solą, pieprzem i majerankiem.
- Podawajcie ze świeżym pieczywem.
Smacznego!