hówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku
Wikipedia commons/ONS.pl
Newsy

Grochówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku

Prosty przepis na grochówkę Roberta Makłowicza to recepta na szybki, smaczny, a przede wszystkim pożywny obiad dla całej rodziny. Gęsta zupa grochowa z boczkiem będzie gotowa w pół godziny!
Hubert Rój
kwiecień 21, 2021

Zupa grochowa, czyli popularna grochówka wojskowa, jak wiele innych polskich zup przyrządzana jest zazwyczaj na długo gotowanym bulionie z mięsa i warzyw. W przepisie Roberta Makłowicza na grochówkę o mięsie i kościach nie ma mowy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Grochówka Roberta Makłowicza

Zamiast tego, znany podróżnik i telewizyjny showman wybiera szybki wywar z kilku warzyw. Kolejnym krokiem jest zmielenie marchewki, pietruszki i selera i wymieszanie ich z wywarem, podsmażonym boczkiem i resztą składników. Proste, łatwe i przyjemne!

Podczas gotowania grochówki nie zapomnijcie o dodaniu na końcu majeranku. Ta niewinna z pozoru przyprawa ma niebagatelny wpływ na końcowy smak tej zupy. Majeranek oprócz tego, że świetnie w grochówce smakuje, to i dodatkowo nadaje jej charakterystyczny wygląd.

Zobacz także

Przepis na grochówkę wg Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 250 dag ugotowanego grochu łuskanego
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Seler
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Majeranek
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchew, pietruszkę i seler, po czym zalejcie je zimną wodą i ugotujcie.
  2. Ugotowane warzywa „wyłówcie” z wywaru i zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego.
  3. Zmiksowane warzywa wrzućcie do garnka z wywarem, dodajcie ugotowany uprzednio groch.
  4. Mięso podsmażcie na patelni i potem dodajcie do garnka z resztą składników.
  5. Na maśle zeszklijcie obraną i drobno pokrojoną cebulę.
  6. Dodajcie cebulę do gotującej się na małym ogniu zupy.
  7. Czosnek obierzcie i pokrójcie na plasterki, po czym dodajcie do garnka.
  8. Doprawcie całość solą, pieprzem i majerankiem.
  9. Podawajcie ze świeżym pieczywem.
  10. Smacznego!

Jeżeli jesteście ciekawi innych przepisów autorstwa Roberta Makłowicza, koniecznie wypróbujcie jego recepturę na makaron po marynarsku. Palce lizać!

Czytaj także:

Komentarze