Kto ma ochotę na zupę grochową? Chętnych do jej zjedzenia jest pewnie wielu, ale do gotowania raczej niekoniecznie - i trudno się dziwić. Zupa ta nie jest trudna do przygotowania, ale zabiera sporo czasu i wymaga czujności. Wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić groch na dnie garnka. Jak sobie z tym poradzić? Mamy na to prosty trik.
Co zrobić, by groch nie przywierał do dna garnka?
W przypadku zupy grochowej uciążliwa jest konieczność częstego mieszania i pilnowania, by groch się nie przypalał i nie przywierał do dna.
Możecie sobie łatwo poradzić z tym problemem. Wystarczy, że dodacie do garnka jedną kromkę białego, pszennego pieczywa. To sprawi, że groch przestanie natychmiast osiadać na dnie i nie będzie się przypalał tak jak wcześniej.
Zobacz także:
Jak zrobić dobrą grochówkę?
Nazwa tej zupy mogłaby sugerować, że jej podstawą jest groch. Nic bardziej mylnego! Choć ten składnik też jest bardzo ważny, za wspaniały smak i aromat grochówki odpowiada dobrej jakości mięso. Zupa ta powinna być gotowana na kościach - najlepiej wędzonych, choć są dość trudno dostępne w sklepach wędzone żeberka i inne kościste rarytasy.
Musi się w niej też znaleźć doskonałej jakości kiełbasa, boczek i słonina. To właśnie te dodatki sprawiają, że grochówka tak pięknie pachnie. Sprawdźcie, jak zrobić tę zupę z poniższego przepisu.
Przepis na zupę grochową
Do przygotowania zupy potrzebujecie składników z poniższej listy:
Składniki:
-
1 kg kości ze schabu
-
300 g boczku
-
300 g kiełbasy
-
100 g słoniny
-
2 szklanki suchego grochu
-
4-5 ziemniaków
-
1 pietruszka
-
1 marchew
-
2 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
2 łyżki majeranku
-
ziele angielskie
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zalejcie groch wodą i odstawcie na całą noc do namoczenia.
-
Następnego dnia włóżcie do garnka kości i zalejcie wodą (powinny wystarczyć 2 litry). Doprowadźcie do wrzenia. W tym czasie obierzcie i pokrójcie w kostkę marchew i pietruszkę.
-
Gdy woda się zagotuje, dodajcie namoczony groch, warzywa (bez ziemniaków) i przyprawy. Zmniejszcie ogień i gotujcie. Dodajcie kromkę chleba, by groch się nie przypalał.
-
W międzyczasie pokrojony boczek podsmażcie na patelni i dodajcie do garnka.
-
Kiełbasę oraz słoninę pokrójcie i usmażcie na patelni. Odlejcie wytopiony tłuszcz, a mięso wrzućcie do zupy.
-
Gotujcie grochówkę jeszcze przez godzinę. Kiedy groch zmięknie, wrzućcie do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki oraz czosnek. Gotujcie, aż ziemniaki będą miękkie.
-
Na koniec doprawcie zupę majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Smacznego!