Kto ma ochotę na zupę grochową? Chętnych do jej zjedzenia jest pewnie wielu, ale do gotowania raczej niekoniecznie - i trudno się dziwić. Zupa ta nie jest trudna do przygotowania, ale zabiera sporo czasu i wymaga czujności. Wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić groch na dnie garnka. Jak sobie z tym poradzić? Mamy na to prosty trik. 

Co zrobić, by groch nie przywierał do dna garnka?

W przypadku zupy grochowej uciążliwa jest konieczność częstego mieszania i pilnowania, by groch się nie przypalał i nie przywierał do dna.

Możecie sobie łatwo poradzić z tym problemem. Wystarczy, że dodacie do garnka jedną kromkę białego, pszennego pieczywa. To sprawi, że groch przestanie natychmiast osiadać na dnie i nie będzie się przypalał tak jak wcześniej. 

Zobacz także:

Jak zrobić dobrą grochówkę?

Nazwa tej zupy mogłaby sugerować, że jej podstawą jest groch. Nic bardziej mylnego! Choć ten składnik też jest bardzo ważny, za wspaniały smak i aromat grochówki odpowiada dobrej jakości mięso. Zupa ta powinna być gotowana na kościach - najlepiej wędzonych, choć są dość trudno dostępne w sklepach wędzone żeberka i inne kościste rarytasy.

Musi się w niej też znaleźć doskonałej jakości kiełbasa, boczek i słonina. To właśnie te dodatki sprawiają, że grochówka tak pięknie pachnie. Sprawdźcie, jak zrobić tę zupę z poniższego przepisu.

Przepis na zupę grochową

Do przygotowania zupy potrzebujecie składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kg kości ze schabu

  • 300 g boczku

  • 300 g kiełbasy

  • 100 g słoniny

  • 2 szklanki suchego grochu

  • 4-5 ziemniaków

  • 1 pietruszka

  • 1 marchew

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 2 łyżki majeranku

  • ziele angielskie

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zalejcie groch wodą i odstawcie na całą noc do namoczenia.

  2. Następnego dnia włóżcie do garnka kości i zalejcie wodą (powinny wystarczyć 2 litry). Doprowadźcie do wrzenia. W tym czasie obierzcie i pokrójcie w kostkę marchew i pietruszkę. 

  3. Gdy woda się zagotuje, dodajcie namoczony groch, warzywa (bez ziemniaków) i przyprawy. Zmniejszcie ogień i gotujcie. Dodajcie kromkę chleba, by groch się nie przypalał. 

  4. W międzyczasie pokrojony boczek podsmażcie na patelni i dodajcie do garnka.

  5. Kiełbasę oraz słoninę pokrójcie i usmażcie na patelni. Odlejcie wytopiony tłuszcz, a mięso wrzućcie do zupy.

  6. Gotujcie grochówkę jeszcze przez godzinę. Kiedy groch zmięknie, wrzućcie do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki oraz czosnek. Gotujcie, aż ziemniaki będą miękkie.

  7. Na koniec doprawcie zupę majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Smacznego!