
Kto ma ochotę na zupę grochową? Chętnych do jej zjedzenia jest pewnie wielu, ale do gotowania raczej niekoniecznie - i trudno się dziwić. Zupa ta nie jest trudna do przygotowania, ale zabiera sporo czasu i wymaga czujności. Wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić groch na dnie garnka. Jak sobie z tym poradzić? Mamy na to prosty trik.
Co zrobić, by groch nie przywierał do dna garnka?
W przypadku zupy grochowej uciążliwa jest konieczność częstego mieszania i pilnowania, by groch się nie przypalał i nie przywierał do dna.
Możecie sobie łatwo poradzić z tym problemem. Wystarczy, że dodacie do garnka jedną kromkę białego, pszennego pieczywa. To sprawi, że groch przestanie natychmiast osiadać na dnie i nie będzie się przypalał tak jak wcześniej.
Jak zrobić dobrą grochówkę?
Nazwa tej zupy mogłaby sugerować, że jej podstawą jest groch. Nic bardziej mylnego! Choć ten składnik też jest bardzo ważny, za wspaniały smak i aromat grochówki odpowiada dobrej jakości mięso. Zupa ta powinna być gotowana na kościach - najlepiej wędzonych, choć są dość trudno dostępne w sklepach wędzone żeberka i inne kościste rarytasy.
Musi się w niej też znaleźć doskonałej jakości kiełbasa, boczek i słonina. To właśnie te dodatki sprawiają, że grochówka tak pięknie pachnie. Sprawdźcie, jak zrobić tę zupę z poniższego przepisu.
Przepis na zupę grochową
Do przygotowania zupy potrzebujecie składników z poniższej listy:
Składniki:
-
1 kg kości ze schabu
-
300 g boczku
-
300 g kiełbasy
-
100 g słoniny
-
2 szklanki suchego grochu
-
4-5 ziemniaków
-
1 pietruszka
-
1 marchew
-
2 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
2 łyżki majeranku
-
ziele angielskie
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zalejcie groch wodą i odstawcie na całą noc do namoczenia.
-
Następnego dnia włóżcie do garnka kości i zalejcie wodą (powinny wystarczyć 2 litry). Doprowadźcie do wrzenia. W tym czasie obierzcie i pokrójcie w kostkę marchew i pietruszkę.
-
Gdy woda się zagotuje, dodajcie namoczony groch, warzywa (bez ziemniaków) i przyprawy. Zmniejszcie ogień i gotujcie. Dodajcie kromkę chleba, by groch się nie przypalał.
-
W międzyczasie pokrojony boczek podsmażcie na patelni i dodajcie do garnka.
-
Kiełbasę oraz słoninę pokrójcie i usmażcie na patelni. Odlejcie wytopiony tłuszcz, a mięso wrzućcie do zupy.
-
Gotujcie grochówkę jeszcze przez godzinę. Kiedy groch zmięknie, wrzućcie do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki oraz czosnek. Gotujcie, aż ziemniaki będą miękkie.
-
Na koniec doprawcie zupę majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Smacznego!