Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy

Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Śmiało można przyznać, że grillowanie to jeden z głównych sportów narodowych Polaków, poza piłką nożną oczywiście. Niektórzy grillujący starają sie poprawić smak swoich dań poprzez używanie różnych patentów. Niestety folia aluminiowa nie jest dobrym wyborem w tej kwestii.

Dla większości majówka jest oficjalnym okresem rozpoczęcia sezonu grillowego. Już kilka dni przed majówką wiele osób szykuje się do tego momentu i wyciąga z garaży czy piwnic, zakurzone sprzęty. To idealny pomysł na spędzenie miłego czasu w gronie bliskich przy dobrym jedzeniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wykorzystanie folii aluminiowej w kuchni

Folia aluminiowa jest w codziennym użyciu w kuchni. Jest wykorzystywana przede wszystkim do zawijania kanapek czy też przechowywania żywności w lodówce bez ryzyka przejścia innymi zapachami. Gospodynie domowe najczęściej jednak wykorzystują folię do pieczenia różnego rodzaju mięs. Owinięty nią kawałek zachowuje swoją soczystość oraz aromat. To dobre rozwiązanie do zatrzymania świeżości artykułów spożywczych.

Zobacz także
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Folia aluminiowa nie do grillowania 

O negatywnych skutkach wypływających z podgrzewania folii aluminiowej wiadomo nie od dziś. Mimo tego Polacy wykorzystują ją nagminnie podczas grillowania. Tymczasem wysoka temperatura powoduje to, że do przygotowywanego jedzenia trafia więcej aluminium niż wynika to z maksymalnych norm określonych przez Światową Organizację Zdrowia. Szczególnie podatne na takie przenikanie są dania płynne, kwaśne bądź ostre.

Skutki grillowania w folii aluminiowej 

Przedostanie się znacznych ilości pierwiastka aluminium do żywności grozi naprawdępoważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć negatywne piętno na zdrowiu. Wśród niepożądanych skutków nadmiaru tego składnika wyróżnia się:

  • zwiększenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera
  • negatywny wpływ na pracę nerek
  • zwiększenie problemów z układem kostnym
  • negatywne ddziaływanie na funkcjonowanie mózgu. 

Alternatywy grillowania 

Ze względu na szereg niebezpiecznych konsekwencji wynikających z grillowania dań w folii aluminiowej, lepiej jest wybrać inne rozwiązania. Wówczas można zdecydować się na odpowiedni ruszt do grilla bądź wybrać perforowane tacki czy brytfanny stalowe. Pozwolą one na zachowanie jakości pożywienia, przy jednoczesnym ograniczeniu wpływu negatywnych czynników. Tak samo pieczenie mięs w piekarniku może odbyć się w ceramicznych czy szklanych naczyniach bez konieczności przykrywania ich folią.
 

Czytaj także:

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
Folia aluminiowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jednak nigdy nie powinno się w nią owijać pomidorów. Dlaczego?

Czy wiecie, że folia aluminiowa została wynaleziona w 1910 roku? Ten powszechny produkt gospodarstwa domowego ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przykrywamy nią zarówno dania zimne, jak i gorące. Owijamy w nią warzywa, owoce i kanapki . Eksperci ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie zawijać w nią jednego warzywa. Chodzi o pomidora . Dlaczego nie wolno pakować w folię aluminiową pomidora? Być może zdarzyło wam się kiedyś zapakować pomidora w folię aluminiową . Lepiej tego nie róbcie, ponieważ produkty zawierające kwaśny odczyn, jak pomidor, cytryna oraz kiszony ogórek, wchodzą w reakcję z obecnym w folii aluminiowej glinem. Wówczas tworzą się wysoce szkodliwe sole glinu, które są łatwo wchłaniane przez ludzki organizm. To samo się dzieje w przypadku potraw, które są mocno przyprawione. Dodajmy, że im dłużej folia ma kontakt z naszym jedzeniem, tym stężenie tego szkodliwego pierwiastka jest wyższe. Używanie takiej folii negatywnie wpływa także na smak niektórych potraw. Podczas przygotowywania dań zawierających kwaśne składniki, takie jak pieczone pomidory lub ryby z kawałkami cytryny i tymiankiem, gotowanie ich na folii aluminiowej może w rzeczywistości sprawić, że będą one smakować gorzej niż gdy położymy je na zwykłym pergaminie. Dzieje się tak, ponieważ kwas w żywności reaguje z aluminium, co może zmienić smak dania. Dlaczego lepiej całkowicie zrezygnować z folii? W wielu polskich domach folia aluminiowa używana jest do wykładania naczyń i garnków, nakrywania potraw podczas pieczenia (lub tuż po upieczeniu – w celu utrzymania ciepła), a także do grillowania warzyw, mięs lub ryb. Jest ona również wykorzystywana do pakowania lub przechowywania żywności. Głównym zagrożeniem wynikającym z używania takiej folii jest to, że aluminium w folii przenosi się do...

Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne, jak z ogniska
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne jak z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z grilla, żeby smakowały jak te z ogniska? Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem , aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym.  Najlepsze ziemniaki na grill Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu.  Obowiązkowa folia aluminiowa Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków. Niezbędne dodatki do ziemniaków  Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z...

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy , karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach. Dodatki do grilla Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie: Pieczywo (możecie podać je w formie grzanek z masłem czosnkowym) Podgotowane ziemniaki, które możecie ugrillować Różnorodne sałatki grillowe Grillowe dania wegetariańskie np. bakłażana faszerowanego serem pleśniowym Kieszonka aluminiowa na grilla Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe . Tłuszcz, który kapie na węgielki , powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii. Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii. Weźcie arkusz folii aluminiowej. Złóżcie ją na pół Złóżcie ją jeszcze raz. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie. Kieszonka jest gotowa. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki. Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych. Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne. Marchewki z cebulą...

Koce elektryzują się po praniu? Wrzućcie to do pralki i problem z głowy. Macie to w kuchni
Własne
Newsy
Koce elektryzują się po praniu? Wrzućcie to do pralki i problem z głowy. Macie to w kuchni
Jeśli często elektryzują wam się ubrania po praniu, mamy dobrą wiadomość - da się temu zapobiec. Wystarczy, że dodacie 1 rzecz do pralki.

Przed nami coraz chłodniejsze dni, a to oznacza, że czas wyjąć koce i swetry z głębi szafy. Leżały tam długo, dlatego pierwsze, co trzeba zrobić, to je odświeżyć i wyprać. Niestety, często swetry po wyschnięciu bardzo mocno się elektryzują. Nie dość, że wówczas długie włosy „przyklejają” się do wszystkiego, to jeszcze możemy boleśnie odczuć naelektryzowanie odzieży na własnej skórze, gdy dotkniemy czegoś metalowego. Ale na szczęście można sobie z tym poradzić w mocno niekonwencjonalny sposób. Przyda się wam do tego… folia aluminiowa! Domowy sposób na elektryzujące się pranie Folia aluminiowa została wynaleziona ponad 100 lat temu, jednak swoje zastosowanie w kuchni odnajduje od zaledwie kilkudziesięciu lat. Zawijamy w nią kanapki, mięso pieczone w piekarniku i na grillu czy używamy do przedłużenia świeżości potraw, które odstawiamy do lodówki. Jednak czy wiecie, że folia przyda wam się nie tylko w kuchni? Doskonale sprawdzi się także w przypadku mocno elektryzującego się prania. Jeśli wasze swetry, czapki i szaliki po wypraniu sprawiają, że włosy stają dęba wam i wszystkim naokoło, trik z folią aluminiową bardzo wam się przyda. Wystarczy, że oderwiecie kilka dużych kawałków folii i zwiniecie je w kulki. Następnie kulki te należy włożyć do pralki wraz z ubraniami przed włączeniem prania. Aluminium rozładowuje ładunki elektrostatyczne, dzięki czemu po wyschnięciu pranie nie będzie się elektryzować.  Jeżeli używacie elektrycznej suszarki do ubrań, również możecie wrzucić do bębna kilka kulek z folii aluminiowej.  Dlaczego ubrania się elektryzują? Ubrania, których najczęściej dotyczy problem elektryzowania się, to zwykle swetry, czapki i szaliki. Nic dziwnego - najmocniej elektryzują się tkaniny syntetyczne (z których obecnie często wykonuje się wymienioną wyżej odzież),...