Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
ONS.pl
Newsy

Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna

Przepis na cukinię z makaronem i twardym żółtym serem, np. parmezanem – takie gotowanie uwielbia Grażyna Torbicka.
Hubert Rój
kwiecień 16, 2021

Cukinia kojarzy się głównie z latem i potrawami takimi jak leczo. Jest jednak dostępna w niezłych cenach w sklepach przez cały rok.

Dlatego też zamiast gotować z niej tylko i wyłącznie węgierskie przysmaki, warto od czasu do czasu przygotować np. szybki sos do makaronu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotowuje cukinię Grażyna Torbicka?

Słynna prezenterka uwielbia zdrową i smaczną kuchnię. W jej jadłospisie czołowe miejsca zajmują dania z cukinii, które dziennikarka wzbogaca smakiem przepysznych włoskich, twardych serów.

Grażyna Torbicka uwielbia cukinie na przykład w takim wydaniu, jak w przepisie poniżej. Jednak jej ulubionym daniem są szparagi.

Jeśli chcecie przeczytać więcej o kulinarnych przyzwyczajeniach i gustach Grażyny Torbickiej, a także o tym jak dba o linię, kliknijcie w ten oto link: Grażyna Torbicka zdradziła sekret szczupłej figury. Powiedziała bardzo ważną rzecz o swoich posiłkach 

Zobacz także

Przepis na makaron z cukinią i parmezanem

Składniki:

  • 1 cukinia
  • Ok. 20 dag makaronu spaghetti
  • Sól
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny
  • Parmezan lub inny twardy ser żółty

Przygotowanie

  1. Cukinię pozbawcie pestek i pokrójcie na cienkie paski przypominające spaghetti.
  2. W tym czasie posólcie i zagotujcie wodę na makaron.
  3. Gotujcie makaron, a kiedy będzie już al dente, wrzućcie do środka pokrojoną cukinię.
  4. Po około 2 minutach cukinia zwiotczeje, a makaron będzie gotowy.
  5. Posiekajcie oregano i przeciśnijcie przez praskę czosnek.
  6. Podsmażcie czosnek na oliwie, wrzućcie na patelnię odcedzony makaron z cukinią i dodajcie 1-2 łyżki płynu z gotowania makaronu i cukinii.
  7. Doprawcie danie pieprzem i wrzućcie na patelnię oregano.
  8. Zetrzyjcie parmezan na tarce i posypcie jeszcze gorące danie na talerzu. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze