Cukinia kojarzy się głównie z latem i potrawami takimi jak leczo. Jest jednak dostępna w niezłych cenach w sklepach przez cały rok.
Dlatego też zamiast gotować z niej tylko i wyłącznie węgierskie przysmaki, warto od czasu do czasu przygotować np. szybki sos do makaronu.
Jak przygotowuje cukinię Grażyna Torbicka?
Słynna prezenterka uwielbia zdrową i smaczną kuchnię. W jej jadłospisie czołowe miejsca zajmują dania z cukinii, które dziennikarka wzbogaca smakiem przepysznych włoskich, twardych serów.
Grażyna Torbicka uwielbia cukinie na przykład w takim wydaniu, jak w przepisie poniżej. Jednak jej ulubionym daniem są szparagi.
Zobacz także:
Jeśli chcecie przeczytać więcej o kulinarnych przyzwyczajeniach i gustach Grażyny Torbickiej, a także o tym jak dba o linię, kliknijcie w ten oto link: Grażyna Torbicka zdradziła sekret szczupłej figury. Powiedziała bardzo ważną rzecz o swoich posiłkach
Przepis na makaron z cukinią i parmezanem
Składniki:
- 1 cukinia
- Ok. 20 dag makaronu spaghetti
- Sól
- 3 gałązki świeżego oregano
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek
- Pieprz czarny
- Parmezan lub inny twardy ser żółty
Przygotowanie
- Cukinię pozbawcie pestek i pokrójcie na cienkie paski przypominające spaghetti.
- W tym czasie posólcie i zagotujcie wodę na makaron.
- Gotujcie makaron, a kiedy będzie już al dente, wrzućcie do środka pokrojoną cukinię.
- Po około 2 minutach cukinia zwiotczeje, a makaron będzie gotowy.
- Posiekajcie oregano i przeciśnijcie przez praskę czosnek.
- Podsmażcie czosnek na oliwie, wrzućcie na patelnię odcedzony makaron z cukinią i dodajcie 1-2 łyżki płynu z gotowania makaronu i cukinii.
- Doprawcie danie pieprzem i wrzućcie na patelnię oregano.
- Zetrzyjcie parmezan na tarce i posypcie jeszcze gorące danie na talerzu. Smacznego!
Czytaj także: