Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe na obiad. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły

Swoim przepisem na kotlety schabowe postanowił podzielić się Gracjan Roztocki. Cały sekret tych genialnych kotletów tkwi w tłuszczu, na którym je smaży.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 23, 2021

Kotlety schabowe to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i świeżej surówki bądź marchewki z groszkiem. Ich przygotowanie jest banalnie proste, nic więc dziwnego, że tak chętnie je jadamy. Gracjan Roztocki pokazał, jak on robi schabowe - i jeden szczegół wydaje się wart skopiowania!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Gotuj z Gracjanem

Gracjan Roztocki rozpoczął swoją działalność w Internecie od wykonywania specyficznych utworów muzycznych. Jego kanał na YouTube zaczął się prężnie rozwijać. Dziś youtuber publikuje filmy o różnej treści,  także kulinarne. Chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na tradycyjne polskie dania.

Zobacz także

Pyszne schabowe według Roztockiego

Kotlety schabowe z przepisu Gracjana Roztockiego są przepyszne w smaku, niezwykle aromatyczne i soczyste w środku. Cały sekret dania tkwi w tłuszczu do smażenia. Roztocki zamiast klasycznego oleju, wykorzystuje smalec. To właśnie dzięki niemu mięso zachowuje delikatność. Smalec nie pozostawia nieprzyjemnego aromatu, ale dodaje smaku. To najlepszy wybór do smażenia kotletów schabowych.

Przepis na kotlety schabowe Gracjana Roztockiego

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa na grubość około 0,5 cm.
  2. Mięso przyprawcie solą. 
  3. Na jeden talerz wsypcie mąkę pszenną, a na drugi bułkę tartą. 
  4. Natomiast na trzeci talerz wbijcie jajko i dobrze je roztrzepcie. 
  5. Na patelnię dodajcie smalec, dobrze go rozgrzejcie.
  6. Przyprawione solą plastry schabu obtoczcie w mące pszennej, następnie jajku i bułce tartej.
  7. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni.
  8. Schabowe smażcie z obu stron na złoty kolor.
  9. Tak przygotowane kotlety schabowe podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze