ziemniaki
Pixabay
Newsy

Gotujecie ziemniaki w zupie czy oddzielnie? Jeden z tych sposobów może zniszczyć jej smak

Razem czy osobno? Lepiej na początku czy pod koniec? Wszystkie te pytania dotyczą dodawania ziemniaków do zupy.

Wydawało się, że to warzywo nie jest zbyt skomplikowane, a jednak to najczęściej wyszukiwana fraza w Internecie.

Ziemniaki mogą być alternatywą śmietany, aby zagęścić zupę. Są znakomitym dodatkiem w każdej postaci. Jak i kiedy dodawać ziemniaki do zupy? 

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wywar to podstawa

Bulion jest fundamentem zup. Można dodać do niego porcję rosołową, zaś wegetarianie i weganie zdecydują się na większą ilość warzyw oraz przypraw. Składniki do zupy najlepiej jest przesmażyć, a następnie zalać wywarem, w celu uzyskania pełnego aromatu dania. 

Nie rób tego jak gotujesz ogórkową!

W przypadku przygotowywania zup kwaśnych, przykładowo ogórkowej bądź szczawiowej, składniki kwaśne dodaje się na samym końcu. Inaczej jest wysokie prawdopodobieństwo, że ziemniaki nie ugotują się, bądź będą po prostu niesmaczne. Tę zasadę warto zapamiętać przy stosowaniu innych podobnych składników, takich jak ocet, zakwas buraczany czy sok z cytryny. Należy dodawać je, kiedy wywar jest gotowy, a warzywa miękkie.

A może ziemniaki gotować oddzielnie?

Często zdarza się, że już po kilku godzinach ziemniaki zmieniają smak, a przy tym również aromat zupy. Ugotowane oddzielnie, dają pewność, iż zupa będzie nadal tak samo pyszna przez dwa kolejne dni. Gotowane osobno, można podać tradycyjnie: pokrojone na ćwiartki, bądź urozmaicić posiłek i zaserwować w postaci ziemniaczanego puree.

Jedyny właściwy sposób

Aby właściwie ugotować ziemniaki i żeby w całym procesie obróbki termicznej zachowały wszelkie witaminy i minerały, należy wrzucić je do gotującej się, lekko osolonej wody. Można również zalać je gorącym bulionem. Przed należy jednak pokroić je w mniej więcej równe kawałki, by ugotowały się równomiernie. Jeśli ziemniaki obrane są wcześniej, nie powinny być trzymane dłużej w zimnej wodzie niż 15 minut, gdyż po tym czasie zaczynają tracić swoje cenne właściwości! 

lane kluski
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie
Lane kluski to idealny dodatek do zup. Niektórzy uważają, że są nawet smaczniejsze od tradycyjnego makaronu. Sprawdźcie nasz patent na idealne kluseczki do rosołu lub pomidorowej!

Kluski lane podaje się zazwyczaj jako dodatek do zup. Można je ugotować razem z zupą, bądź oddzielnie. Spokojnie mogą zastąpić makaron, a samodzielnie przygotowane w domu będą jeszcze smaczniejsze. Doskonale sprawdzą się też jako propozycja dla dzieci. Kluski lane zamiast makaronu Przygotowanie domowego makaronu jest dość czasochłonne, a ten ze sklepowych półek nie wszystkim zawsze smakuje. Dobrą alternatywą jest przygotowanie domowych lanych klusek. Robi się je dużo szybciej i prościej niż makaron. Aby je przyrządzić potrzeba zaledwie trzech składników: mąki, jajek i soli. Pasują idealnie do rosołu i do zupy pomidorowej. Jak zrobić idealnie cieniutkie lane kluseczki? Lane kluseczki mają nieregularny kształt i to jest naturalne. Czasami jest jednak problem z przelaniem gotowej masy na wrzątek, tak aby się nie poparzyć i by ciasto nie skleiło się w nieładne, większe bryły. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku jest wykorzystanie niewielkiego dzbanuszka z wąskim dziubkiem. Dzięki wąskiemu dzióbkowi wlewanie ciasta na gotującą się wodę będzie bezpieczniejsze, a same kluseczki przybiorą ładniejszą, cienką formę. Altenratywą dla takiego naczynia jest sitko. Wówczas kluseczki wyjdą za to dużo drobniejsze. Przepis na kluski lane do zupy Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście domowych lanych klusek, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jest tak prosty, że wychodzi każdemu. Wystarczą wam zaledwie trzy składniki. Składniki: 2 jajka 2 kopiaste łyżki mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki. Mieszajcie, aby żółtka wymieszały się z białkiem. Cały czas mieszając, dodajcie mąkę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzyjcie na gładką, jednolitą masę, a następnie przelejcie ją do dzbanuszka. Tak przygotowaną masę wlejcie...

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Nie macie selera? Dodajcie do rosołu to warzywo a zupa jeszcze bardziej zyska na smaku
Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów schabowych i właśnie tej zupy. Jej przygotowanie wymaga odpowiedniej ilości czasu, a także właściwych składników. Co zrobić, gdy zabraknie jednego z nich? Sprawdźcie!

Rosół może być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek do innych potraw. Tradycyjnie jest podawany z makaronem bądź lanymi kluskami. Jako bulion idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju sosów czy jako podstawa zup.  Nieocenione wartości To nie jest zwykła zupa. Rosół ma wiele cennych właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim ma swoje zastosowanie podczas przeziębień. Dzięki szerokiej gamie wartości odżywczych, wspomaga organizm podczas walki z wirusami. Naturalnie wzmacnia odporność. Dodatkowo, idealnie sprawdza się w chłodniejsze dni, gdyż ma właściwości rozgrzewające. Podstawa udanego bulionu Aby przygotowany rosół spełniał wszelkie wartości odżywcze, był odpowiednio aromatyczny i pyszny w smaku, szczególną uwagę należy zwrócić na składniki, z jakich przygotowywany jest bulion. W tym przypadku powinna się liczyć przede wszystkim jakość. Do przyrządzenia wywaru, najlepiej jest zaopatrzyć się w dwa różne rodzaje mięsa, najlepiej sprawdzi się drób oraz wołowina, a także w sporą ilość warzyw, marchwi, pietruszki, selera, cebuli. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie, im więcej tym lepiej. Dzięki sporej ilości składników, rosół będzie bardziej aromatyczny, smaczniejszy, a przede wszystkim będzie miał więcej wartości, które pozytywnie wpływają na organizm.  Dobry zamiennik Nieraz zdarzy się, kiedy podczas gotowania brakuje nam jakiegoś składnika. Wówczas najlepiej jest zastosować zamiennik konkretnego produktu. Poprzez taki zabieg, potrawa nie straci na smaku czy wartościach, ale może również zyskać. W przypadku rosołu, seler śmiało można zastąpić rzepą. To warzywo ma delikatnie ostry smak, dzięki czemu wywar nabierze wyjątkowej pikanterii. Taką metodę podczas gotowania testuje wielu kucharzy i chwali...

Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl