warzywa
Pixabay
Newsy

Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza

Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Choć znają ją wszyscy, niewielu wie, że potrzebne do jej przygotowania warzywa powinno się gotować w skórce.
Weronika Kępa
marzec 03, 2021

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Z pewnością przygotowujecie ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową?

Nie jest tajemnicą, że podczas obróbki termicznej, warzywa tracą nieco swoich witamin oraz minerałów. By nie wspierać tego procesu, najlepiej gotować je w tak zwanych mundurkach, a dopiero później obierać. Pamiętajcie również, by zbyt długo nie trzymać ich w wodzie. Po wyjęciu z wrzątku, powinny być półtwarde.

Okazuje się również, że warzywa należy umieszczać w garnku stopniowo (nie wszystkie na raz). Najpierw włóżcie do niego marchew, po 6 minutach ziemniaki, po kolejnych 6 minutach pietruszkę, a na koniec selera (jeśli go używacie).

Zobacz także

Przepis na sałatkę jarzynową

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego
  • 1 jabłka
  • 3 jajek
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżek jogurtu naturalnego
  • Przypraw: pieprzu, soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki.
  3. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników).
  4. W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny się ściąć po około 8 – 10 minutach od momentu zagotowania wody).
  5. Jajka spłuczcie zimną wodą, a następnie zdejmijcie z nich skorupkę. Zanim zaczniecie je kroić dajcie im chwilę na ostygnięcie. Zabierzcie się za tę czynność dopiero po kilku minutach.
  6. Ogórki kiszone pokrójcie w kosteczkę. Jabłko dokładnie umyjcie, obierzcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Groszek konserwowy odcedźcie z wody. Tak przygotowane składniki dodajcie do warzyw (jajka też).
  7. Całość wzbogaćcie o majonez i jogurt naturalny. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  8. Tak przygotowaną sałatkę jarzynową schowajcie do lodówki. Po schłodzeniu będzie smakować idealnie.

Smacznego!

 

Czytaj także:

Komentarze