
Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania makaron, bez względu na jego rodzaj, lubi się sklejać. Aby temu zapobiec wielu zaleca dodanie do wody niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Okazuje się jednak, że ten sposób nie jest zbyt praktyczny.
Nigdy nie dodawajcie oleju do gotowania makaronu
Olej nigdy nie zmiesza się z wodą, ponieważ jest od niej lżejszy. Toteż mikstura pozostanie na jej powierzchni i nie oblepi makaronu podczas gotowania. Jednakże podczas odcedzania kluski zostaną wymieszane z tłuszczem, który sprawi, że ich powierzchnia stanie się śliska.
Skutek takiej zabawy będzie niemalże opłakany. Śliski makaron nie będzie w stanie idealnie połączyć się z sosem – wszystko będzie spadało z widelca. Jeśli nie chcecie, by wasz makaron się nie sklejał lepiej ugotujcie go w odpowiednio dużym garnku z odpowiednią ilością wody – kluski nie lubią mieć zbyt mało miejsca. Pamiętajcie też, by co kilka minut je przemieszać.
Możecie przetestować skuteczność naszych rad na tym prostym przepisie na spaghetti carbonara.
Przepis na spaghetti carbonara
Składniki:
- 250 gramów makaronu typu spaghetti
- 150 gramów wędzonego boczku
- 50 gramów tartego parmezanu
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 1 jajka
- 1 cebuli
- 2 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na dużej patelni. Nie używajcie do tego oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest już wystarczająco tłusty.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut.
- W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w przepisie porcji sera, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Pod patelnią zmniejszcie ogień, a następnie umieśćcie na niej przyrządzony w oddzielnym naczyniu sos. Pamiętajcie, by go energicznie mieszać, inaczej zrobi się jajecznica. Nie podgrzewajcie go też dłużej niż to konieczne. Powinien zacząć gęstnieć, ale nie może się zważyć.
- W dużym garnku zagotujcie ok. 3 litrów osolonej wody, a następnie umieśćcie w niej makaron i gotujcie zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu przez producenta. Po jego upływie odcedźcie makaron i połączcie z sosem (nie polewajcie zimną wodą, przecież jecie go na ciepło).
- Przed podaniem danie oprószcie z wierzchu pozostałym parmezanem.
Smacznego!