gotowanie makaronu
Adobe Stock
Newsy

Gotujecie makaron we wrzątku? Robicie ogromny błąd. Znany szef kuchni powiedział dlaczego

Spaghetti, carbonara czy lasagne to dania wywodzące się rodem z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest makaron. By potrawa była udana, należy go odpowiednio przyrządzić. Sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu!

Makaron to podstawa kuchni włoskiej. Włosi nie wyobrażają sobie posiłków bez tego składnika. Jest serwowany w różnych postaciach, formach, a także z wieloma sosami. Ich sposób finalnego przygotowania tego produktu może co niektórych zaskoczyć.

Potrawami z makaronem szczycą się Włosi, ale jako pierwsi zaczęli go produkować mieszkańcy Chin. W późniejszych zapisach można znaleźć pierwsze notatki o danym produkcie wykorzystywanym przez Włochów.

Zapiski wspominają o suszonym makaronie, czyli takim, jaki obecnie można znaleźć na sklepowych półkach. Dzięki szerokiemu zastosowaniu tego składnika w różnych daniach, mieszkańcy Włoch rozsławili makaron na cały świat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo gotować makaron?

Znany kucharz Alton Brown krytykuje sposób gotowania makaronu we wrzątku. Jest zdecydowanie lepsza opcja, aby makaron był jeszcze smaczniejszy i lepiej komponował się z całą potrawą.

Szef kuchni radzi, by wkładać makaron do zimnej wody, przykryć go pokrywką oraz postawić na kuchence. Gdy woda zacznie wrzeć, należy zdjąć nakrywkę, zmniejszyć ogień do minimum oraz gotować tak jeszcze przez cztery i pół minuty.

Brown gwarantuje, że taki sposób przyrządzenia makaronu jest znacznie szybszy, a poza tym produkt po obróbce będzie jeszcze smaczniejszy.

Dodatkowo wodę po gotowaniu można śmiało wykorzystać do wykończenia sosów, gdyż nada im aksamitności i lekkości. 

Kucharz znajduje jeszcze jeden powód, dlaczego jego sposób jest praktyczniejszy. Gotując makaron od razu w zimnej wodzie, oszczędza się prąd, co również pozytywnie wpływa na ekologię.

Przepis na domowy makaron

Makaron jest produktem mącznym. Można go nabyć w każdym sklepie w różnych kształtach, jednak samodzielne jego przygotowanie sprawi, iż będzie smakować jeszcze lepiej. Do jego przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku rzeczy.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiejcie mąkę. Uformujcie w niej dziurkę, do której dodajcie żółtka, jaja, sól oraz oliwę.
  2. Wszystko powoli łączcie ze sobą poprzez zagarnianie mąki do środka. Zagniećcie gładkie, sprężyste ciasto.
  3. Wyrobione ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie na pół godziny odpoczynku.
  4. Po upływie danego czasu ciasto podzielcie na dwie części.
  5. Pierwszą z nich rozwałkujcie na stolnicy. Cały czas podsypujcie mąką na cienki placek. Odłóżcie go na chwilę i tak samo postąpcie z drugą częścią ciasta.
  6. Każdy placek zwińcie w rulon, a później pokrójcie w paseczki. Rozsypcie je na stolnicy, aby mogły delikatnie podeschnąć.
  7. Gotowy makaron ugotujcie w osolonej wodzie. Podawajcie jako dodatek do rosołu bądź z różnymi sosami!
     
Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....

Woda po gotowaniu makaronu
marcobir/Adobe Stock
Newsy
Już nigdy nie wylejecie wody po zagotowaniu makaronu. Nie bez powodu jest ona nazywana „złotą wodą”
Odcedzanie makaronu to zwykła codzienna czynność, po której wylewa się wodę po makaronie do zlewu. Okazuje się, że być może robimy to wszyscy zbyt pochopnie.

Spaghetti , tagiatelle, tortellini, a także nasze tradycyjne nitki rosołowe czy krajanka i wiele wiele innych – makarony uwielbiamy od zawsze. Moda na nowe, różnorodne wzory przyszła oczywiście z Włoch. Z Italii płynie jeszcze jedno ważne przesłanie w kwestii gotowania makaronu. Włoskie zwyczaje w kwestii makaronu Włosi mawiają, że nie ma nic gorszego na tym świecie od rozgotowanego makaronu. Pozostaje nam wierzyć... "makaroniarzom" na słowo. Podobnie warto postąpić w kwestii wody po makaronie. Naród żyjący na Półwyspie Apenińskim nie wylewa go do zlewu tak, jak my. Mało tego. Włosi nazywają słony płyn po makaronie „złotą wodą”. Do czego we Włoszech wykorzystuje się ten osolony wrzątek? Spokojnie, nie chodzi tu o parzenie kawy ani herbaty… Po pierwsze - taka woda może zostać wykorzystana do zagęszczenia sosu. Zamiast przyrządzania mącznej zawiesiny w szklance, wykorzystajmy wodę po makaronie – zawarta w jej skrobia pomoże w nadaniu eleganckiej, gładkiej konsystencji naszemu sosowi. Do czego jeszcze można wykorzystać wodę po makaronie? Woda po makaronie nada się nie tylko do gotowania sosów. Także zupa ugotowana na takiej nietypowej bazie będzie miała ciekawszy, wyraźniejszy smak. Spróbujcie ugotować wasz bulion i wywar w ten sposób, a z pewnością nie pożałujecie. Zamiast natychmiastowego wylewania wody po makaronie, warto zostawić ją garnku. Pochodząca z mąki skrobia to nie tylko świetny zagęszczacz, ale także naturalny środek myjący – pomaga usuwać niektóre mocne zabrudzenia. „Złota woda” ma także bardziej nietypowe zastosowania. Można wykorzystać ją do przygotowania ciasta drożdżowego , zamiast zwykłej ciepłej wody. Nasz wypiek stanie się wtedy jeszcze bardziej puszysty. Fasola, ciecierzyca, soczewica – wszystkie...

Gotowanie makaronu
Pixabay/Jan Vašek
Newsy
Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą.

Wyjątkiem od reguły są makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Inne wymagają większej dbałości. Al dente Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Pozornie łatwa czynność Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest wysoki....

Makaron ryżowy czy pszenny
jiri hera, la_vanda/Adobe Stock
Triki kulinarne
Makaron ryżowy czy zwykły? Który jest bardziej zdrowy i pożywny?
Na rynku pojawiają się coraz to ciekawsze produkty. Są wśród nich różnego rodzaju makarony. Czy nietypowy makaron ryżowy jest lepszy niż ten tradycyjny, pszenny? Sprawdźmy to.

Ślady najstarszego makaronu na świecie prowadzą do Chin. To tam właśnie archeolodzy znaleźli szczątki tego mącznego dania sprzed 4 tysięcy lat! W Państwie Środka nie tylko od tysiącleci jedzą już różnego rodzaju kluseczki, ale także używają do nich różnego rodzaju mąk. Moda na makarony inne niż pszenne wzięła się właśnie z kuchni azjatyckiej. Makarony sojowe,  makarony ryżowe – wszystko to przybyło do nas właśnie z Dalekiego Wschodu. Jeżeli lubicie eksperymenty, być może mieliście już możliwość skosztowania tych specjałów. Przed  ewentualną pierwszą degustacją warto dowiedzieć się czy makaron ryżowe jest odpowiedni dla naszego organizmu i jak wypada jego porównanie z makaronem pszennym . Blaski i cienie makaronów Makaron ryżowy wytwarzany jest z ryżu pozbawionego łupin, a więc z tak zwanego ryżu białego. Zabieg łuskania ryżu powoduje, że w znaczny sposób pozbawia się ziaren cennych wartości odżywczych. Niestety na naszym rynku ze świecą szukać możemy makaronów z ryżu pełnoziarnistego. Taki typ makaronu nazywany jest także makaronem z brązowego ryżu lub makaronem ryżowym tapioka. Zwolennicy zdrowej diety łatwo znajdą za to na półkach sklepowych pszenny makaron pełnoziarnisty . Jego smak jest co prawda nieco inny od tego zwykłego, ale to temat na inną dyskusję. Mąka pszenna z zachowanymi otrębami zawiera znacznie dużo więcej mikroelementów, niż ta wielokrotnie pytlowana (przesiewana z otrębów). Ponadto makaron pszenny możemy znaleźć pod wieloma różnymi postaciami – od nitek, przez rurki, aż po różnego rodzaju gniazdka. Z kolei wybór makaronu ryżowego ogranicza się do dwóch postaci – cienkich i grubszych nitek. Pierwsze lepiej sprawdzą się w zupie, a te drugie w różnego rodzaju...