Makaron to podstawa kuchni włoskiej. Włosi nie wyobrażają sobie posiłków bez tego składnika. Jest serwowany w różnych postaciach, formach, a także z wieloma sosami. Ich sposób finalnego przygotowania tego produktu może co niektórych zaskoczyć.

Potrawami z makaronem szczycą się Włosi, ale jako pierwsi zaczęli go produkować mieszkańcy Chin. W późniejszych zapisach można znaleźć pierwsze notatki o danym produkcie wykorzystywanym przez Włochów.

Zapiski wspominają o suszonym makaronie, czyli takim, jaki obecnie można znaleźć na sklepowych półkach. Dzięki szerokiemu zastosowaniu tego składnika w różnych daniach, mieszkańcy Włoch rozsławili makaron na cały świat.

Jak prawidłowo gotować makaron?

Znany kucharz Alton Brown krytykuje sposób gotowania makaronu we wrzątku. Jest zdecydowanie lepsza opcja, aby makaron był jeszcze smaczniejszy i lepiej komponował się z całą potrawą.

Zobacz także:

Szef kuchni radzi, by wkładać makaron do zimnej wody, przykryć go pokrywką oraz postawić na kuchence. Gdy woda zacznie wrzeć, należy zdjąć nakrywkę, zmniejszyć ogień do minimum oraz gotować tak jeszcze przez cztery i pół minuty.

Brown gwarantuje, że taki sposób przyrządzenia makaronu jest znacznie szybszy, a poza tym produkt po obróbce będzie jeszcze smaczniejszy.

Dodatkowo wodę po gotowaniu można śmiało wykorzystać do wykończenia sosów, gdyż nada im aksamitności i lekkości. 

Kucharz znajduje jeszcze jeden powód, dlaczego jego sposób jest praktyczniejszy. Gotując makaron od razu w zimnej wodzie, oszczędza się prąd, co również pozytywnie wpływa na ekologię.

Przepis na domowy makaron

Makaron jest produktem mącznym. Można go nabyć w każdym sklepie w różnych kształtach, jednak samodzielne jego przygotowanie sprawi, iż będzie smakować jeszcze lepiej. Do jego przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku rzeczy.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiejcie mąkę. Uformujcie w niej dziurkę, do której dodajcie żółtka, jaja, sól oraz oliwę.
  2. Wszystko powoli łączcie ze sobą poprzez zagarnianie mąki do środka. Zagniećcie gładkie, sprężyste ciasto.
  3. Wyrobione ciasto zawińcie w folię spożywczą i odstawcie na pół godziny odpoczynku.
  4. Po upływie danego czasu ciasto podzielcie na dwie części.
  5. Pierwszą z nich rozwałkujcie na stolnicy. Cały czas podsypujcie mąką na cienki placek. Odłóżcie go na chwilę i tak samo postąpcie z drugą częścią ciasta.
  6. Każdy placek zwińcie w rulon, a później pokrójcie w paseczki. Rozsypcie je na stolnicy, aby mogły delikatnie podeschnąć.
  7. Gotowy makaron ugotujcie w osolonej wodzie. Podawajcie jako dodatek do rosołu bądź z różnymi sosami!