Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Adobe Stock
Newsy

Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik

Jeśli to robicie, lepiej żebyście szybko przestali!

Kasza, ryż, makaron, chleb i ziemniaki - to podstawowe pokarmy węglowodanowe, które jadacie pewnie do każdego posiłku. Kaszę, ryż i makaron trzeba przed spożyciem ugotować. Tutaj pojawia się pytanie: jak zrobić to, żeby były jak najzdrowsze? Wiemy, jakich zasad powinniście przestrzegać żeby gotowana kasza i ryż były zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest zdrowsze: kasza i ryż luzem, czy w torebkach?

Jeśli macie opcję wyboru, lepiej wybierać kaszę i ryż luzem niż te w foliowych opakowaniach. Już tłumaczymy dlaczego. Plastik to wszechobecna substancja, które wynalezienie i rozpowszechnienie stało się prawdziwym motorem rozwoju naszej cywilizacji. Nie da się uniknąć otaczania się plastikowymi przedmiotami i kupowania żywności absolutnie bez plastiku. Są różne rodzaje plastiku. Ten, który możemy znaleźć w otoczeniu żywności znajduje się między innymi:

  • Jako składnik jednorazowych torebek do herbaty
  • Element torebek do gotowania kaszy lub ryżu
  • Jako główne tworzywo z którego produkowane są plastikowe butelki
  • Składnik opakowań stosowanych do żywności: jogurtów, serków, gotowych lunchów

Czy plastik jest szkodliwy dla zdrowia?

Plastik, który znajdziecie w otoczeniu żywności, jest ogólnie mówiąc dopuszczony do użytku, nie może być więc bardzo szkodliwy dla zdrowia. Różne urzędy i komisje przy dopuszczaniu niektórych substancji na rynek, kierują się jednak pewnymi normami i dopuszczalnymi stężeniami substancji, które pozwalają uznać je za „bezpieczne”. Lepiej jednak dmuchać na zimne, okazuje się że plastik może emitować w wysokiej temperaturze bardzo niebezpieczną substancję…

Zobacz także
Owoce i warzywa w Polsce droższe od mięsa. Już wiadomo dlaczego

Owoce i warzywa w Polsce droższe od mięsa. Już wiadomo dlaczego

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Dlaczego gotowanie kaszy i ryżu w woreczkach nie jest zdrowe?

Substancją, która jest podejrzana o wywieranie szkodliwego wpływu na zdrowie w przypadku plastiku mającego kontakt z żywnością, jest bisfenol A zwany BPA. Podczas podgrzewania uwalnia się go do żywności znacznie więcej, niż w temperaturze pokojowej. Bisfenol A w pewnych stężeniach jest obojętny dla zdrowia, ale jego wyższa zawartość może powodować objawy takie jak:

  • Zwiększenie prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę
  • Zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób sercowych
  • Możliwość wpływania na rozwój niektórych nowotworów: prostaty, piersi
  • Niekorzystny wpływ na gospodarkę hormonalną tarczycy

Od zawsze wiadomo, że lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć. Lepiej, żebyście wybierali kaszę i ryż luzem. Choć stężenia bisfenolu A powinny być teoretycznie bezpieczne, bo żywność ta jest dopuszczona do spożycia, lepiej nie ryzykować.

Czytaj także:

 

Skupy butelek były kiedyś normą. Popieracie kaucję za plastikowe i szklane butelki?
Pixabay
Newsy
Kupujecie wodę w plastikowej butelce? Na jej dnie znajduje się bardzo ważna informacja
Pewnie nie zwracacie uwagi na te oznaczenia. To błąd! Mogą być bardzo pomocne…

Choć eksperci mówią, że woda z kranu jest zdatna do spożycia w większości miejsc w Polsce, nie każdy jest do tego przekonany. Może też wolicie kupować wodę w plastikowych butelkach. Nawet jeśli na co dzień pijecie wodę z kranu lub filtrowaną wodę, pewnie czasem zdarza się wam kupić wodę w plastikowej butelce. Niewielki procent z was zwróci pewnie uwagę na oznaczenie umieszczone na dnie butelki. To błąd! Dzięki dokładnemu przeczytaniu tego oznaczenia, możecie dowiedzieć się więcej na temat tego, czy butelka nie jest zrobiona ze szkodliwego plastiku… Oznaczenia plastiku na opakowaniach do żywności Plastik dopuszczony do kontaktu z żywnością w Unii Europejskiej, jest z reguły bezpieczny, Jest jednak cienka granica pomiędzy tym, by coś było uznane za bezpieczne, a czymś, co jest już szkodliwe. Najlepiej więc unikać szkodliwych substancji, nawet w minimalnych ilościach. Przy wybieraniu zdrowych produktów spożywczych, ważne jest nie tylko czytanie ich składów, ale też zwracanie uwagi na rodzaj opakowań z jakich są zrobione. W wypadku wody to jedyny czynnik, który może czynić ją szkodliwą. Różne dostępne na rynku wody, będą się różniły jedynie ilością i rodzajem zawartych minerałów oraz opakowaniem, w którym są przetrzymywane. Oznaczenia na butelkach wody W przypadku wody, na dnie butelki znajduje się małe oznaczenie. Szukajcie znaku trzech zapętlonych strzałek. Gdy go znajdziecie, zwrócicie uwagę na litery znajdujące się w środku. PET lub PETE to politereftalan etylenu, najczęstsze tworzywo do produkcji butelek. Mogą uwalniać do wody ksenogeny, które niekorzystnie działają na układ hormonalny. Koniecznie chrońcie takie butelki przed promieniami słonecznymi, bo wtedy naprawdę uwalniają do wody szkodliwe substancje. Nie używajcie tych butelek ponownie! Nie są do...

Plastikowe opakowania na żywność mogą powodować otyłość? Badania nie pozostawiają złudzeń
AdobeStock
Newsy
Plastikowe opakowania na żywność mogą przyczyniać się do otyłości? Badania nie pozostawiają złudzeń
Plastik stanowi poważne zagrożenie nie tylko dla naszego środowiska, ale także dla nas samych. Dlaczego warto ograniczyć jego użycie do minimum?

Produkty z tworzywa sztucznego to zmora obecnych czasów. Nie tylko powodują powstawanie ogromnej ilości odpadów, ale też zawierają różne groźne substancje chemiczne, które mogą mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Norweskiego Uniwersytetu Technologicznego (NTNU), plastikowe opakowania mogą przyczyniać się do odkładania się tłuszczu w ludzkim organizmie. Niemożliwe? Czytajcie dalej. Plastikowe opakowania na żywność mogą powodować otyłość? Jak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Environmental Science&Technology", do produktów żywnościowych opakowanych w plastik przedostają się substancje chemiczne, które mogą się przyczyniać do rozwoju otyłości. Winę ponoszą tu dwie konkretne substancje: bisfenol A (BPA) oraz ftalany, które mogą prowadzić do zaburzeń metabolizmu w organizmie, co z kolei może się przyczyniać do otyłości. Zdaniem ekspertów, substancje te to jedynie niewielki procent tego, co możemy jeszcze znaleźć w plastikowych opakowaniach. Równie szkodliwe są bowiem takie substance jak bisfenol S (BPS) i bisfenol F (BPF). Groźne substancje w plastiku Bisfenol S (BPS) i bisfenol F (BPF) są chemikaliami stosowanymi w niektórych rodzajach tworzyw sztucznych, m.in. w wyściółce puszek aluminiowych do żywności i napojów. Chemikalia te były używane jako zamiennik bisfenolu A (BPA), dobrze znanej substancji chemicznej zaburzającej gospodarkę hormonalną, która szkodzi zdrowiu ludzkiemu poprzez ingerencję w hormony: - Wniosek jest taki, że każdy zwykły plastikowy produkt może zawierać mieszankę substancji, która może przyczyniać się do nadwagi lub bezpośrednio prowadzić do otyłości – powiedział dr Martin Wagner, profesor na wydziale biologii...

Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Pixabay
Newsy
Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Nie czytajcie instrukcji gotowania ryżu na opakowaniu! Jest znacznie lepszy sposób.

Ryż to świetna alternatywa węglowodanowego produktu dla wszystkich osób, które muszą unikać glutenu – czy to z powodów zdrowotnych czy po prostu preferencji. W odróżnieniu od chleba czy makaronów, ryż pozbawiony jest tego składniku. Jest też dość lekkostrawny, jednak nie zawiera dużych ilości błonnika przyspieszającego trawienie. Co innego jego brązowa odmiana, która gotuje się nieco dłużej, ale jest znacznie bogatsza w prozdrowotne składniki. Jak właściwie ugotować ryż? Wydaje się to być absolutnym kuchennym ABC – zwłaszcza, że każdy producent podaje na opakowaniu instrukcje przygotowywania ryżu. Wiele osób sięga po wygodny, błyskawiczny ryż w torebkach – jednak np. w Azji, z której pochodzi ten składnik, jest to zupełnie niespotykane. Jedyna dopuszczalna tam forma ryżu to sypka i daje ona możliwość na znacznie smaczniejsze przygotowanie, a Azjaci posiadają w swoich kuchniach nawet specjalne urządzenia do gotowania tzw. ryżowary.  Niezależnie od tego, po który ryż sięgniecie, w torebce czy w formie sypkiej, najważniejsze jest precyzyjne odmierzanie czasu. Jak ugotować ryż? Jeśli chcecie ugotować 3 porcje ryżu, odmierzcie: 1 szklankę ryżu sypkiego 1,5- 2 szklanki wody pół łyżeczki soli Ryż należy dokładnie opłukać zimną wodą przed gotowaniem. Pozbędziecie się w ten sposób nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarenka się sklejają i nie są sypkie. Bardzo istotna jest też proporcja wody do ilości ryżu. Po zagotowaniu temperatura palnika powinna zostać zmniejszona do minimalnej, aby ryż dochodził w niej przez następne 10-15 minut i zdążył wchłonąć wodę. Aby zachować piękny, śnieżnobiały kolor ryżu (np. jeśli zapraszacie gości i zależy wam na pięknym wyglądzie potrawy), do gotujących się ziaren można wkropić...

Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka
Większość osób wciąż nie ma pojęcia, jak odróżnić prawdziwe masło od masłopodobnego wyrobu. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu już zawsze będziecie wiedzieć czy spożywany przez was tłuszcz jest zdrowy.

Wzbogacanie się na podróbkach dotyczy już nie tylko ubrań czy butów, ale coraz częściej żywności. W dzisiejszych czasach, każdy produkt należy więc obejrzeć trzy razy zanim się go kupi. Niestety, niektóre kwestie trudno wyczytać z etykiet. Na szczęście istnieją metody, które pomogą wam określić chociażby faktyczną zawartość „masła w maśle”. Jak sprawdzić czy jedzenie jest podrabiane i chemiczne? Okazuje się, że w większości przypadków możecie bardzo łatwo sprawdzić czy zakupione przez was jedzenie jest zdrowe i zdatne do spożycia czy też nie. Postanowiliśmy zaznajomić was z kilkoma prostymi trikami. Umieśćcie masło w szklance i zalejcie je wodą Niewielu z was zdaje sobie sprawę z tego, że większość sklepowych „maseł” to w rzeczywistości mieszanki tłuszczu i oleju palmowego, który jest niesamowicie szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Jeśli chcecie sprawdzić czy zakupiony przez was produkt nadaje się do jedzenia, sięgnijcie po szklankę i wodę. Całość jest dziecinnie prosta. Wystarczy, że odkroicie kawałek masła i umieścicie go w szklance z gorącą wodą, a następnie dokładnie wymieszacie całość przy pomocy łyżeczki. Prawdziwe masło całkowicie rozpuści się w wodzie, z kolei ze szkodliwej dla waszego zdrowia podróbki, utworzą się niewielkie kuleczki. Pod żadnym pozorem nie spożywajcie takich produktów.  Zmieszajcie miód z wodą Niestety, wśród podrabianych produktów znajduje się także drogocenny miód. Z racji, że jego wytworzenie już niedługo może stać się niemożliwe (z uwagi na wymieranie pszczół) większość producentów szuka sposobu dzięki któremu utrzyma się na rynku. Jednym z nich jest dodawanie do miodu syropu cukrowego. Jak to sprawdzić? Wystarczy, że umieścicie łyżkę swojego miodu w...