Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Adobe Stock
Newsy

Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik

Jeśli to robicie, lepiej żebyście szybko przestali!

Kasza, ryż, makaron, chleb i ziemniaki - to podstawowe pokarmy węglowodanowe, które jadacie pewnie do każdego posiłku. Kaszę, ryż i makaron trzeba przed spożyciem ugotować. Tutaj pojawia się pytanie: jak zrobić to, żeby były jak najzdrowsze? Wiemy, jakich zasad powinniście przestrzegać żeby gotowana kasza i ryż były zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest zdrowsze: kasza i ryż luzem, czy w torebkach?

Jeśli macie opcję wyboru, lepiej wybierać kaszę i ryż luzem niż te w foliowych opakowaniach. Już tłumaczymy dlaczego. Plastik to wszechobecna substancja, które wynalezienie i rozpowszechnienie stało się prawdziwym motorem rozwoju naszej cywilizacji. Nie da się uniknąć otaczania się plastikowymi przedmiotami i kupowania żywności absolutnie bez plastiku. Są różne rodzaje plastiku. Ten, który możemy znaleźć w otoczeniu żywności znajduje się między innymi:

  • Jako składnik jednorazowych torebek do herbaty
  • Element torebek do gotowania kaszy lub ryżu
  • Jako główne tworzywo z którego produkowane są plastikowe butelki
  • Składnik opakowań stosowanych do żywności: jogurtów, serków, gotowych lunchów

Czy plastik jest szkodliwy dla zdrowia?

Plastik, który znajdziecie w otoczeniu żywności, jest ogólnie mówiąc dopuszczony do użytku, nie może być więc bardzo szkodliwy dla zdrowia. Różne urzędy i komisje przy dopuszczaniu niektórych substancji na rynek, kierują się jednak pewnymi normami i dopuszczalnymi stężeniami substancji, które pozwalają uznać je za „bezpieczne”. Lepiej jednak dmuchać na zimne, okazuje się że plastik może emitować w wysokiej temperaturze bardzo niebezpieczną substancję…

Zobacz także
Owoce i warzywa w Polsce droższe od mięsa. Już wiadomo dlaczego

Owoce i warzywa w Polsce droższe od mięsa. Już wiadomo dlaczego

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Dlaczego gotowanie kaszy i ryżu w woreczkach nie jest zdrowe?

Substancją, która jest podejrzana o wywieranie szkodliwego wpływu na zdrowie w przypadku plastiku mającego kontakt z żywnością, jest bisfenol A zwany BPA. Podczas podgrzewania uwalnia się go do żywności znacznie więcej, niż w temperaturze pokojowej. Bisfenol A w pewnych stężeniach jest obojętny dla zdrowia, ale jego wyższa zawartość może powodować objawy takie jak:

  • Zwiększenie prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę
  • Zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób sercowych
  • Możliwość wpływania na rozwój niektórych nowotworów: prostaty, piersi
  • Niekorzystny wpływ na gospodarkę hormonalną tarczycy

Od zawsze wiadomo, że lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć. Lepiej, żebyście wybierali kaszę i ryż luzem. Choć stężenia bisfenolu A powinny być teoretycznie bezpieczne, bo żywność ta jest dopuszczona do spożycia, lepiej nie ryzykować.

Czytaj także:

 

Skupy butelek były kiedyś normą. Popieracie kaucję za plastikowe i szklane butelki?
Pixabay
Newsy
Kupujecie wodę w plastikowej butelce? Na jej dnie znajduje się bardzo ważna informacja
Pewnie nie zwracacie uwagi na te oznaczenia. To błąd! Mogą być bardzo pomocne…

Choć eksperci mówią, że woda z kranu jest zdatna do spożycia w większości miejsc w Polsce, nie każdy jest do tego przekonany. Może też wolicie kupować wodę w plastikowych butelkach. Nawet jeśli na co dzień pijecie wodę z kranu lub filtrowaną wodę, pewnie czasem zdarza się wam kupić wodę w plastikowej butelce. Niewielki procent z was zwróci pewnie uwagę na oznaczenie umieszczone na dnie butelki. To błąd! Dzięki dokładnemu przeczytaniu tego oznaczenia, możecie dowiedzieć się więcej na temat tego, czy butelka nie jest zrobiona ze szkodliwego plastiku… Oznaczenia plastiku na opakowaniach do żywności Plastik dopuszczony do kontaktu z żywnością w Unii Europejskiej, jest z reguły bezpieczny, Jest jednak cienka granica pomiędzy tym, by coś było uznane za bezpieczne, a czymś, co jest już szkodliwe. Najlepiej więc unikać szkodliwych substancji, nawet w minimalnych ilościach. Przy wybieraniu zdrowych produktów spożywczych, ważne jest nie tylko czytanie ich składów, ale też zwracanie uwagi na rodzaj opakowań z jakich są zrobione. W wypadku wody to jedyny czynnik, który może czynić ją szkodliwą. Różne dostępne na rynku wody, będą się różniły jedynie ilością i rodzajem zawartych minerałów oraz opakowaniem, w którym są przetrzymywane. Oznaczenia na butelkach wody W przypadku wody, na dnie butelki znajduje się małe oznaczenie. Szukajcie znaku trzech zapętlonych strzałek. Gdy go znajdziecie, zwrócicie uwagę na litery znajdujące się w środku. PET lub PETE to politereftalan etylenu, najczęstsze tworzywo do produkcji butelek. Mogą uwalniać do wody ksenogeny, które niekorzystnie działają na układ hormonalny. Koniecznie chrońcie takie butelki przed promieniami słonecznymi, bo wtedy naprawdę uwalniają do wody szkodliwe substancje. Nie używajcie tych butelek ponownie! Nie są do...

Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Pixabay
Newsy
Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Nie czytajcie instrukcji gotowania ryżu na opakowaniu! Jest znacznie lepszy sposób.

Ryż to świetna alternatywa węglowodanowego produktu dla wszystkich osób, które muszą unikać glutenu – czy to z powodów zdrowotnych czy po prostu preferencji. W odróżnieniu od chleba czy makaronów, ryż pozbawiony jest tego składniku. Jest też dość lekkostrawny, jednak nie zawiera dużych ilości błonnika przyspieszającego trawienie. Co innego jego brązowa odmiana, która gotuje się nieco dłużej, ale jest znacznie bogatsza w prozdrowotne składniki. Jak właściwie ugotować ryż? Wydaje się to być absolutnym kuchennym ABC – zwłaszcza, że każdy producent podaje na opakowaniu instrukcje przygotowywania ryżu. Wiele osób sięga po wygodny, błyskawiczny ryż w torebkach – jednak np. w Azji, z której pochodzi ten składnik, jest to zupełnie niespotykane. Jedyna dopuszczalna tam forma ryżu to sypka i daje ona możliwość na znacznie smaczniejsze przygotowanie, a Azjaci posiadają w swoich kuchniach nawet specjalne urządzenia do gotowania tzw. ryżowary.  Niezależnie od tego, po który ryż sięgniecie, w torebce czy w formie sypkiej, najważniejsze jest precyzyjne odmierzanie czasu. Jak ugotować ryż? Jeśli chcecie ugotować 3 porcje ryżu, odmierzcie: 1 szklankę ryżu sypkiego 1,5- 2 szklanki wody pół łyżeczki soli Ryż należy dokładnie opłukać zimną wodą przed gotowaniem. Pozbędziecie się w ten sposób nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarenka się sklejają i nie są sypkie. Bardzo istotna jest też proporcja wody do ilości ryżu. Po zagotowaniu temperatura palnika powinna zostać zmniejszona do minimalnej, aby ryż dochodził w niej przez następne 10-15 minut i zdążył wchłonąć wodę. Aby zachować piękny, śnieżnobiały kolor ryżu (np. jeśli zapraszacie gości i zależy wam na pięknym wyglądzie potrawy), do gotujących się ziaren można wkropić...

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawidłowe ugotowanie kaszy jest poważnym przedsięwzięciem. Źle ugotowana będzie niestety niesmaczna i zbita w bryły. Aby uniknąć takiej wpadki, należy pamiętać o pewnym patencie!

Węglowodany to część składników odżywczych w dobrze zbilansowanej diecie. Są głównym paliwem do energii, dlatego nie może zabraknąć ich w jadłospisie. By ich wyborze warto zwrócić uwagę na wartościowość takich produktów. Idealnie sprawdza się pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony, ryż czy kasza. Trzy ostatnie idealnie pasują do obiadowych propozycji.  Rodzaje kasz w sprzedaży Rodzaje kasz, jakie są dostępne w sprzedaży, jest dość szeroki. Można wybierać w zależności od potrzeb i smaku. Każda z nich wyróżnia się pewnymi aspektami, jak i również walorami aromatycznymi. Mimo to wszystkie bez wyjątku są zdrowe oraz zalecane do włączenia do codziennej diety. Wśród dostępnych na rynku kasz można wyróżnić, takie jak: kasza jaglana, kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza kuskus, kasza owsiana, kasza bulgur, czy kasza manna. Wszystkie posiadają odpowiednie właściwości przysługujące się organizmowi. Ponadto stanowią świetne źródło węglowodanów w diecie, dzięki czemu dają sporą ilość energii do działania. Kasza w woreczku czy solo  Wiele osób często ma problem z właściwym ugotowaniem kaszy, by była idealnie sypka. Aby uniknąć wpadki, wówczas decydują się na gotowanie produktu już poporcjowanego w woreczkach. Taki wybór ciągnie ze sobą wiele negatywnych aspektów, gdyż poddawanie wysokiej temperaturze plastiku udziela jedzeniu chemicznych związków, które szkodzą zdrowiu. Zdecydowanie bardziej zaleca się przygotowywanie takich składników solo. Wtedy można odmierzyć dokładną ilość kaszy i jednocześnie uniknąć marnowania jedzenia, jakiego się nie zjadło.  Poprawne gotowanie kaszy Często gotowanie kaszy solo bez woreczka producenta kończy się niesmacznym produktem i grudkami,...

Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka
Większość osób wciąż nie ma pojęcia, jak odróżnić prawdziwe masło od masłopodobnego wyrobu. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu już zawsze będziecie wiedzieć czy spożywany przez was tłuszcz jest zdrowy.

Wzbogacanie się na podróbkach dotyczy już nie tylko ubrań czy butów, ale coraz częściej żywności. W dzisiejszych czasach, każdy produkt należy więc obejrzeć trzy razy zanim się go kupi. Niestety, niektóre kwestie trudno wyczytać z etykiet. Na szczęście istnieją metody, które pomogą wam określić chociażby faktyczną zawartość „masła w maśle”. Jak sprawdzić czy jedzenie jest podrabiane i chemiczne? Okazuje się, że w większości przypadków możecie bardzo łatwo sprawdzić czy zakupione przez was jedzenie jest zdrowe i zdatne do spożycia czy też nie. Postanowiliśmy zaznajomić was z kilkoma prostymi trikami. Umieśćcie masło w szklance i zalejcie je wodą Niewielu z was zdaje sobie sprawę z tego, że większość sklepowych „maseł” to w rzeczywistości mieszanki tłuszczu i oleju palmowego, który jest niesamowicie szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Jeśli chcecie sprawdzić czy zakupiony przez was produkt nadaje się do jedzenia, sięgnijcie po szklankę i wodę. Całość jest dziecinnie prosta. Wystarczy, że odkroicie kawałek masła i umieścicie go w szklance z gorącą wodą, a następnie dokładnie wymieszacie całość przy pomocy łyżeczki. Prawdziwe masło całkowicie rozpuści się w wodzie, z kolei ze szkodliwej dla waszego zdrowia podróbki, utworzą się niewielkie kuleczki. Pod żadnym pozorem nie spożywajcie takich produktów.  Zmieszajcie miód z wodą Niestety, wśród podrabianych produktów znajduje się także drogocenny miód. Z racji, że jego wytworzenie już niedługo może stać się niemożliwe (z uwagi na wymieranie pszczół) większość producentów szuka sposobu dzięki któremu utrzyma się na rynku. Jednym z nich jest dodawanie do miodu syropu cukrowego. Jak to sprawdzić? Wystarczy, że umieścicie łyżkę swojego miodu w...