Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie
Flickr
Newsy

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie

Kapusta, choć jest smaczna i bardzo zdrowa, ma jedną ogromną wadę - zapach podczas gotowania. Po podgrzaniu jest wyjątkowo nieznośny, ale zamiast się męczyć, można z nim walczyć. Poznajcie prosty trik na zneutralizowanie zapachu gotowanej kapusty.

Nie ma co ukrywać, że potrawy polskiej kuchni są bardzo aromatyczne - zwłaszcza w fazie przygotowywania. Zapach gotującej się lub smażonej kapusty jest bardzo intensywny i nie każdemu odpowiada. Jeśli macie dość wietrzenia całego mieszkania za każdym razem, gdy robicie dania z kapustą w roli głównej, wypróbujcie nasz patent, który pozwoli wam ograniczyć ten problem. 

Jak usunąć brzydki zapach kapusty podczas gotowania?

Metodą na zmniejszenie intensywności zapachu kapusty jest dodanie do garnka lub na patelnię kromki chleba - najlepiej razowego. Ten sposób najlepiej się sprawdza w przypadku takich potraw jak bigos czy kapusta zasmażana, gdy trzeba gotować ją długo. Po prostu włóżcie do garnka jedną grubą, czerstwą kromkę chleba razowego. Brzydki zapach wsiąknie w niego jak w gąbkę.

A jeżeli w mieszkaniu już brzydko pachnie kapustą, weźcie niewielką patelnię, rozgrzejcie i wsypcie na nią kilka łyżek kawy mielonej. Po podgrzaniu, jej piękny zapach szybko zneutralizuje aromat kapusty. 

Skoro już wiecie, jak zrobić kapustę bez nieznośnego smrodku unoszącego się w mieszkaniu, wypróbujcie nasz prosty przepis na kiszoną kapustę zasmażaną. 

Zobacz także
Zasmażana czerwona kapusta - lepsza od białej! Dodajcie ten składnik i podajcie na obiad z mięsem

Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem i suszonymi śliwkami. Idealny dodatek do mięsa

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Znacie taką zupę? W sam raz na wiosnę!

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Wyjdzie bardzo smaczna bez zasmażki

Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną na szybko

Do przygotowania szybkiej kapusty zasmażanej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka miodu 

  • pół łyżeczki soli

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • kilka ziarenek czarnego pieprzu

Dodatkowo, do zasmażki potrzebujecie 1 dużej łyżki masła i 2 łyżek mąki. 

Przygotowanie:

  1. Przełóżcie kapustę kiszoną na sito i odciśnijcie z soku. Oczywiście go nie wylewajcie - sok z kiszonej kapusty doskonale działa na trawienie i odporność.

  2. Następnie na desce do krojenia posiekajcie kapustę ostrym nożem, a cebulę pokrójcie drobno w kostkę.

  3. Włóżcie kapustę wraz z połową pokrojonej cebuli do garnka i zalejcie wrzątkiem. Cała kapusta powinna znaleźć się pod wodą. 

  4. Dodajcie sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i miód. Wymieszajcie. 

  5. Zagotujcie, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie około 45 minut do momentu, aż kapusta zmięknie.

  6. Resztę cebuli podsmażcie na oleju. Kiedy już się zeszkli i zarumieni, dodajcie masło i mąkę. Wymieszajcie.

  7. Kiedy zasmażka się ozłoci, wlejcie do niej kilka łyżek gorącej wody z gotującej się kapusty. Wymieszajcie energicznie, a następnie wlejcie zasmażkę do garnka z kapustą. 

  8. Doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu . Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis. Kapusta kiszona: płukać, czy nie? Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez...

kapusta zasmażana
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy
Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na szybki obiad z kapustą kiszoną? Jeśli nie macie czasu na długie gotowane bigosu, to dobrze trafiliście.

Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku. Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej. Jak zagęścić kapustę zasmażaną? Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa  - żeberek czy golonki. Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna. Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu. Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć. Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba! Kapusta zasmażana jak u babci Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek! Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak. Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu. Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci! Przepis na kapustę zasmażaną Składniki: 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka Łyżka masła 10 dag boczku Łyżka mąki Liść laurowy Sól Pieprz Kminek Przygotowanie: Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na...