Są dwie szkoły gotowana kapuśniaku. Pierwsza polega na gotowaniu go na kiszonej kapuście, druga promuje tę słodką. I choć najczęściej gotujemy tę na kiszonej, to także słodka ma swoich zwolenników.

Ci kucharze, którzy do kapuśniaku dorzucają słodką główkę, robią to, gdy jest jeszcze młoda. Wychodzi im wtedy pyszny, słodki i lekki kapuśniaczek. Nie chcemy was przekonywać go porzucenia kiszonej kapusty i zastąpienia jej w zupie słodką. Mamy za to zupełnie inną propozycję.

Kapuśniak na dwóch rodzajach kapusty

Gotowanie potrawy z dwóch rodzajów kapusty nie dziwi, gdy chodzi o bigos czy farsz do kulebiaków. W tych potrawach mieszamy kwaśną kapustę z tą świeżo pokrojoną i całkiem słodką. Zaletą zmieszania dwóch rodzajów jest bogatszy smak. Korzystamy jednocześnie z kwaskowatości kiszonki jak i słodyczy młodego, słodkiego warzywa.

Kapuśniak tradycyjnie gotuje się na żeberkach wieprzowych. Do podanego przepisu też możecie wykorzystać wywar ugotowany na takim mięsie. Zupa będzie wtedy bardziej klasyczna i mocno mięsna w smaku. Ale możecie też skrócić czas przygotowywania i wykorzystać dowolny wywar przygotowany wcześniej lub kostkę rosołową własnej roboty.

Zobacz także:

Jeśli zabieracie się gotowanie kapuśniaku z dwóch rodzajów kapusty według tego przepisu i użyjecie gotowego wywaru, dodatkowa zaletą jest to, że przygotowanie zupy nie zajmie wam więcej niż 30 minut.

Przepis na kapuśniak z 2 rodzajów kapusty

Składniki

  • 250 g białej kapusty
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 włoszczyzna
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta kurkumy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Szczypta soli
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • 1,5 l mięsnego wywaru
  • 4 łodyżki natki lub świeżego majeranku

Przygotowanie

  1. Cebule i boczek pokrójcie w kostkę. Na suchej patelni podsmażcie boczek, a następnie dodajcie do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażcie przez chwile aż cebula się zeszkli.
  2. Ząbki czosnku zmiażdżcie, obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do boczku z cebulę i chwile smażcie.
  3. Kiszoną kapustę przepłuczcie na sitku pod bieżąca wodą, odsączcie i posiekajcie. Dodajcie do boczku i chwilę podduście.
  4. Włoszczyznę obierzcie, pokrójcie w słupki, ziemniaki pokrójcie w kostkę kapustę białą posiekajcie. Warzywa wrzućcie do garnka, dodajcie przyprawy, podlejcie bulionem, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Do zupy dodajcie podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę kiszoną, gotujcie kolejne 5 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodajcie suszony majeranek i kilka listków posiekanej natki. Resztę listków wykorzystajcie do przybrania dania na talerzach. 

Źródło: haps.pl, kwestiasmaku.com, winiary.pl