Tradycyjny polski bigos to danie, które gości na naszych stołach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. W polskich domach równie chętnie jada się go także na co dzień - najczęściej z ziemniakami lub z pajdą świeżego chleba. Jak przygotować idealny w smaku bigos?

Sekret idealnego bigosu

Bigos to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Danie to przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni.

W tradycyjnym przepisie nie może też oczywiście zabraknąć przypraw. Jakie przyprawy dodać do bigosu? By nasz bigos wyszedł smaczny i aromatyczny, warto do niego dodać: ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Całość należy dusić możliwie długo na wolnym ogniu, najlepiej kilka dni.

Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, a po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. A czy słyszeliście kiedyś o przyspieszonej wersji bigosu a mianowicie o bigosie z piekarnika?

Zobacz także:

Bigos ten praktycznie robi się sam i co najważniejsze – nie musimy ciągle stać w kuchni, by go mieszać i doglądać, ponieważ nic się nie przypala. Jak przygotować taki bigos?

Przepis na bigos z piekarnika

Składniki:

  • ok. 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 400 g kapusty włoskiej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 3 garście suszonych grzybów
  • Przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do bigosu, czerwona czubryca, liść laurowy, ziele angielskie. 
  • 1/5 szklanek wywaru z żeberek
  • 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

  1. Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie, ugotujcie i odcedźcie.
  2. Kapustę zalejcie w garnku wodą i ugotujcie
  3. Kapustę włoską sparzcie, schłodźcie i pokrójcie.
  4. Mięso pokrójcie w grubą kostkę i podsmażcie na patelni z dodatkiem smalcu.
  5. Potem dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i smażcie do zrumienienia.
  6. Wszystkie składniki przełóżcie do miski, dodajcie do smaku przyprawy i wymieszajcie.
  7. Całość przełóżcie do naczynia żaroodpornego, zalejcie wywarem, przykryjcie pokrywką i wstawcie do piekarnika.
  8. Nastawcie temperaturę na 180 stopni z czasem 90 minut.
  9. Gotowy bigos podawajcie z pieczywem lub ziemniakami. 

Źródło: gotujmy.pl