Gotujecie bigos czy pieczecie?
AdobeStock
Newsy

Gotujecie bigos czy pieczecie? Druga metoda ma jedną niebywałą zaletę

Niektórzy zamiast długiego gotowania bigosu, wolą upiec go w piekarniku. Metoda ta ma pewną niebywałą zaletę. Przeczytajcie.

Tradycyjny polski bigos to danie, które gości na naszych stołach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. W polskich domach równie chętnie jada się go także na co dzień - najczęściej z ziemniakami lub z pajdą świeżego chleba. Jak przygotować idealny w smaku bigos?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret idealnego bigosu

Bigos to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Danie to przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni.

W tradycyjnym przepisie nie może też oczywiście zabraknąć przypraw. Jakie przyprawy dodać do bigosu? By nasz bigos wyszedł smaczny i aromatyczny, warto do niego dodać: ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Całość należy dusić możliwie długo na wolnym ogniu, najlepiej kilka dni.

Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, a po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. A czy słyszeliście kiedyś o przyspieszonej wersji bigosu a mianowicie o bigosie z piekarnika?

Bigos ten praktycznie robi się sam i co najważniejsze – nie musimy ciągle stać w kuchni, by go mieszać i doglądać, ponieważ nic się nie przypala. Jak przygotować taki bigos?

Zobacz także
Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku. Co za smak!

Przepis na bigos z młodej kapusty po meksykańsku. Co za smak!

Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przepis na bigos z piekarnika

Składniki:

  • ok. 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 400 g kapusty włoskiej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 3 garście suszonych grzybów
  • Przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do bigosu, czerwona czubryca, liść laurowy, ziele angielskie. 
  • 1/5 szklanek wywaru z żeberek
  • 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

  1. Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie, ugotujcie i odcedźcie.
  2. Kapustę zalejcie w garnku wodą i ugotujcie
  3. Kapustę włoską sparzcie, schłodźcie i pokrójcie.
  4. Mięso pokrójcie w grubą kostkę i podsmażcie na patelni z dodatkiem smalcu.
  5. Potem dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i smażcie do zrumienienia.
  6. Wszystkie składniki przełóżcie do miski, dodajcie do smaku przyprawy i wymieszajcie.
  7. Całość przełóżcie do naczynia żaroodpornego, zalejcie wywarem, przykryjcie pokrywką i wstawcie do piekarnika.
  8. Nastawcie temperaturę na 180 stopni z czasem 90 minut.
  9. Gotowy bigos podawajcie z pieczywem lub ziemniakami. 

Źródło: gotujmy.pl

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Przepisy
Ten przepis na bigos jest wyjątkowy. Staropolski smak zawdzięcza tym 4 gatunkom mięsa
Jeżeli macie ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbujcie ten przepis!

Zwykle jadamy go na Święta Bożego Narodzenia, ale nie oznacza to, że nie możemy nawet teraz  przygotować bigosu! Mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowaliście. Historia bigosu To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Przepis na tradycyjny polski bigos z grzybami  Do przygotowania tego pysznego bigosu będziecie potrzebowali: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Staropolski smak bigosu podkreślą 4 rodzaje mięs - podwędzana kiełbasa, wędzony boczek, wędzona szynka i słonina. Przygotowanie: Suszone grzyby wypłuczcie, zalejcie 250 ml wody i moczcie przez 45 min. Warzywa wypłuczcie, obierzcie i pokrójcie na kawałki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Mięsa wypłuczcie, pokrójcie na duże kawałki,...

Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach
Instagram
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami
Cztery rodzaje mięsa, dwa rodzaje kapusty i dwa rodzaje owoców, a do tego garść aromatycznych przypraw. Bigos Jakuba Kuronia to prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez bigosu. To tradycyjne danie gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. W czym tkwi sekret idealnego bigosu? To nie tylko dobór najlepszych składników i przypraw, ale również odpowiednio długi czas gotowania. Jak zrobić smaczny bigos? Bigos to tradycyjne polskie danie, które przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Nasz bigos będzie smaczny i aromatyczny, gdy dodamy do niego ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Bigos należy bardzo długo gotować na wolnym ogniu, regularnie go mieszając i pozwalając składnikom dobrze się przegryźć. Jak przygotowuje bigos znany polskich kucharz Jakub Kuroń? Przepis na bigos Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na bigos. Znany polski kucharz przygotowuje go z czterech rodzajów mięsa, dwóch rodzajów kapusty, dwóch rodzajów owoców oraz mnóstwa aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej białej kapusty 500 g wieprzowiny bez kości 500 g wołowiny bez kości 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce 500 g kwaśnych jabłek 4 cebule 6 ząbków czosnku 100 g śliwek 50 g suszonych grzybów 4 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca 4 goździki po...

Dlaczego bigos jest gorzki
Flickr
Newsy
Robicie wszystko według przepisu, a bigos wychodzi gorzki? Jeden składnik go uratuje
Wasz bigos jest zbyt gorzki? To nie powód, by wyrzucać całą zawartość garnka do kosza. Sprawdźcie nasze sposoby.

Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki! Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów. Czym zneutralizować gorzki smak bigosu? Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych. Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi. Przepis na bigos z rodzynkami Składniki: Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki) 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 25 dag łopatki wieprzowej 35 g łopatki wołowej 50 dag schabu wieprzowego 2-3 łyżki smalcu wieprzowego 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej 5 dag boczku surowego wędzonego 15 dag boczku parzonego wędzonego Cebula Garść śliwek wędzonych Ziele angielskie Czarny pieprz Liście laurowe Ziarna jałowca Sól Cukier Opcjonalnie: miód Przygotowanie: Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki. Zalejcie kapustę wodą. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną. Gotujcie...

gotowanie bigosu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby bigos się nie przypalał? Wybierzcie taki garnek, a danie wyjdzie idealne
Aromatyczny i sycący bigos to jest to, co uwielbiają Polacy. Jego przygotowanie może nieco przysporzyć kłopotu, kiedy używa się nieodpowiedniego garnka. Sprawdźcie, jakie naczynie idealnie nada się do przyrządzenia tego dania!

Bigos to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Jest podawany na co dzień, jak i od święta. Charakteryzuje się swoim wyjątkowym aromatem, a także bogactwem składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, wykorzystanie odpowiedniego garnka do gotowania jest jedną z nich. Przypalone naczynie i niesmaczny bigos to zmora wielu gospodyń domowych. Co dodać do bigosu? Gotowanie bigosu wbrew pozorom nie jest trudną czynnością. Wcześniej należy przygotować wszystkie składniki, a następnie umieścić je w garnku by powoli łączyły się wszystkie smaki. Aby przyrządzić bigos, trzeba zaopatrzyć się w dobrą kiszoną kapustę, wędzony boczek, kiełbasę bądź kawałek surowego mięsa, suszone grzyby i śliwki, bulion oraz przyprawy. Dobry bigos powinien dusić się na niewielkim ogniu przez dłuższy okres, by aromaty mogły spokojnie się uwalniać i połączyć w jedną całość.  W czym gotować bigos? Niestety nie każdy garnek nadaje się do ugotowania tej potrawy. Nieodpowiedni wybór może skutkować przypaleniem się kiszonej kapusty, a w konsekwencji jej niewłaściwym smakiem. Spalone danie nie będzie smaczne i godziny spędzone na jego przygotowaniu pójdą na marne, gdyż takiej potrawy nie powinno się podawać. Jeśli decydujecie się na przyrządzenie bigosu, wcześniej warto zaopatrzyć się w dobrej jakości garnek, najlepiej z grubym dnem. Gotowanie w takim naczyniu pozwoli uniknąć przykrej wpadki. Podczas procesu obróbki termicznej należy również regularnie podlewać kapustę niewielką ilością wody.  Przepis na idealny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g surowego boczku 300 g karkówki  200 g kiełbasy 2 łyżki oleju 4 suszone śliwki 30 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie 1 łyżka koncentratu pomidorowego...