Ryby są bardzo zdrowe i powinny być nieodłącznym elementem naszej diety. Mięso to zawiera jednak często pewne zanieczyszczenia, w tym cyjanotoksyny. Co zrobić, żeby się ich pozbyć? To proste. Wystarczy użyć tej metody gotowania.

Jak usunąć z ryby toksyny?

Zespół badawczy z Uniwersytetu w Sewilli opublikował badanie, które pokazuje, że gotowanie ryb słodkowodnych na parze przez ponad dwie minuty, zmniejsza obecność cyjanotoksyny nawet o 26%. Po zwykłym ugotowaniu ryby, redukcja ta jest o wiele mniejsza - wynosi 18%, przez co ryzyko dla zdrowia konsumenta pozostaje większe.

W toku badań opublikowanych w czasopiśmie „Food Control", naukowcy doszli do jeszcze jednego ważnego wniosku. Odkryli, że te szkodliwe dla organizmu biotoksyny, przenikają do wody używanej do gotowania. Badanie koncentrowało się na gatunku ryb słodkowodnych, tilapia.

Czym są cyjanotoksyny?

Cyjanotoksyny są wytwarzane przez grupę bakterii zwanych sinicami, które występują głównie w wodzie słodkiej:

Zobacz także:

- Są to toksyny, które należy dokładnie przetestować, aby ocenić ryzyko, jakie ich obecność w wodzie i żywności może powodować dla ludzi i środowiska - wyjaśniają główni autorzy badania, profesorowie toksykologii z Uniwersytetu w Sewilli, Ana Maria Camean i Angeles Jos.

W badaniu zaobserwowano również, że stężenie cyjanotoksyny po gotowaniu, nie miałoby konsekwencji dla zdrowia:

- Nasze wyniki pokazują, że nie zaleca się spożywania surowych ryb słodkowodnych, że należy je gotować i lepiej gotować na parze niż gotować przez więcej niż dwie minuty oraz że woda używana do gotowania nie powinna być używana do wywarów, ponieważ zawiera rozpuszczalne toksyny, które przenoszą się z ryb do wody - dodali główni autorzy badania.

Gdzie jeszcze można znaleźć cyjanotoksyny?

Cyjanotoksyny znajdziemy także w żywności pochodzenia roślinnego. Dotyczy to również zbóż, ryb i skorupiaków, które zostały skażone, zanim stały się częścią łańcucha pokarmowego.

Dotychczasowe badania wykazały, że cyjanotoksyna, która jest coraz powszechniejsza na całym świecie, może wpływać u zwierząt m.in. na narządy takie jak:

  • wątroba
  • nerki
  • serce
  • jelita
  • płuca
  • mózg

U ludzi skutki spożycia obejmują między innymi:

  • zapalenie wątroby i jelit
  • bóle głowy
  • biegunkę
  • odwodnienie
  • uszkodzenie nerek

Źródło: nutritioninsight.com