Gotujcie w ten sposób rybę, a usuniecie z niej cyjanotoksyny. Wystarczą 2 minuty
Adobe Stock
Newsy

Gotujcie w ten sposób rybę, a usuniecie z niej cyjanotoksyny. Wystarczą 2 minuty

Jak usunąć z ryb toksyny? To proste. Naukowcy podpowiadają, by zrobić to dokładnie w ten sposób. Zajmie wam to chwilę.

Ryby są bardzo zdrowe i powinny być nieodłącznym elementem naszej diety. Mięso to zawiera jednak często pewne zanieczyszczenia, w tym cyjanotoksyny. Co zrobić, żeby się ich pozbyć? To proste. Wystarczy użyć tej metody gotowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć z ryby toksyny?

Zespół badawczy z Uniwersytetu w Sewilli opublikował badanie, które pokazuje, że gotowanie ryb słodkowodnych na parze przez ponad dwie minuty, zmniejsza obecność cyjanotoksyny nawet o 26%. Po zwykłym ugotowaniu ryby, redukcja ta jest o wiele mniejsza - wynosi 18%, przez co ryzyko dla zdrowia konsumenta pozostaje większe.

W toku badań opublikowanych w czasopiśmie „Food Control", naukowcy doszli do jeszcze jednego ważnego wniosku. Odkryli, że te szkodliwe dla organizmu biotoksyny, przenikają do wody używanej do gotowania. Badanie koncentrowało się na gatunku ryb słodkowodnych, tilapia.

Zobacz także
Smaż rybę, jak profesjonalistka. Jeden prosty trik i nie będziesz już chciała robić jej inaczej

Tak smażą ryby profesjonaliści. 1 prosty trik i nie będziecie już robili tego inaczej

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania po smażeniu? Namoczcie ją w tym przed panierowaniem

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania po smażeniu? Namoczcie ją w tym przed panierowaniem

Czym są cyjanotoksyny?

Cyjanotoksyny są wytwarzane przez grupę bakterii zwanych sinicami, które występują głównie w wodzie słodkiej:

- Są to toksyny, które należy dokładnie przetestować, aby ocenić ryzyko, jakie ich obecność w wodzie i żywności może powodować dla ludzi i środowiska - wyjaśniają główni autorzy badania, profesorowie toksykologii z Uniwersytetu w Sewilli, Ana Maria Camean i Angeles Jos.

W badaniu zaobserwowano również, że stężenie cyjanotoksyny po gotowaniu, nie miałoby konsekwencji dla zdrowia:

- Nasze wyniki pokazują, że nie zaleca się spożywania surowych ryb słodkowodnych, że należy je gotować i lepiej gotować na parze niż gotować przez więcej niż dwie minuty oraz że woda używana do gotowania nie powinna być używana do wywarów, ponieważ zawiera rozpuszczalne toksyny, które przenoszą się z ryb do wody - dodali główni autorzy badania.

Gdzie jeszcze można znaleźć cyjanotoksyny?

Cyjanotoksyny znajdziemy także w żywności pochodzenia roślinnego. Dotyczy to również zbóż, ryb i skorupiaków, które zostały skażone, zanim stały się częścią łańcucha pokarmowego.

Dotychczasowe badania wykazały, że cyjanotoksyna, która jest coraz powszechniejsza na całym świecie, może wpływać u zwierząt m.in. na narządy takie jak:

  • wątroba
  • nerki
  • serce
  • jelita
  • płuca
  • mózg

U ludzi skutki spożycia obejmują między innymi:

  • zapalenie wątroby i jelit
  • bóle głowy
  • biegunkę
  • odwodnienie
  • uszkodzenie nerek

Źródło: nutritioninsight.com

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat
Adobe Stock
Newsy
To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat
Niestety, może okazać się, że produkty zawierające ten składnik bardzo nam szkodzą.

To, czy dane produkty żywnościowe są dla nas zdrowe zależy nie tylko od tego ile witamin i minerałów zawierają, jakich wartości odżywczych dostarczają i ile mają kalorii. Niestety, wpływ na jakość żywności ma też środowisko naturalne. To jest coraz bardziej zanieczyszczone. Szkodliwy wpływ na zdrowie mogą wywierać na przykład pozostałości nawozów sztucznych : azotyny i azotany, ale taż metale ciężkie . Powszechna trucizna, która znajduje się też w żywności Większość z was (w zasadzie wszyscy) codziennie używa plastiku. Plastik jest materiałem, który nie jest biodegradowalny, w teorii jest więc on niezniszczalny. Pod wpływem czasu rozpada się jednak na mniejsze kawałki, zwane mikroplastikiem, które szkodzą środowisku. Mikroplastik znaleziono w tkankach zwierząt, ryb i w wodzie. Niestety, nie znamy jeszcze jego wszystkich konsekwencji. Konsekwencje spożywania mikroplastiku dla ludzkiego zdrowia Plastik jest stosunkowo nowym materiałem. Nie do końca wiadomo więc duży wpływ jego powszechna obecność w przyrodzie i środowisku wpłynie na ludzkie zdrowie. Sprawdziliśmy wszystkie dostępne informacje na ten temat. Mikroplastik w jedzeniu Mikroplastik znajduje się w żywności i wodzie. To fakt. Niedawno opublikowano badanie, w którym stwierdzono obecność ok. 600 cząsteczek mikroplastiku na każdy kilogram soli. Inna żywność z mikroplastikiem to: Miód – 300 czaszeczek na kilogram Piwo – 109 cząsteczek na litr Owoce morza: małże i ostrygi zawierają ok. 500 cząsteczek mikroplastiku w kilogramie Ryby – szczególnie ryby morskie zawierają sporą ilość mikroplastiku, która zaburza zdrowie ryb Nie do końca wiadomo jakie konsekwencje ma tak szerokie rozpowszechnienie mikroplastiku w żywności. Mówi się o zwiększonym ryzyku niektórych...

Pstrągi uzależniają się od narkotyków ze ścieków? Niepokojące odkrycie naukowców
Pixabay
Newsy
Pstrągi uzależniają się od narkotyków ze ścieków? Niepokojące odkrycie naukowców
Miejskie ścieki zanieczyszczone są różnymi chemikaliami. Bywa, że są wśród nich narkotyki, takie jak kokaina czy metamfetamina. Jak reagują na nie bytujące w nich stworzenia? To odkrycie może was zszokować.

W miejskich ściekach znajduje się mnóstwo groźnych chemikaliów. Trafia tam wszystko to, co wylewamy do wody, a także ludzkie odchody, a nawet narkotyki. Naukowcy z Czeskiego Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze przeprowadzili ostatnio badanie, podczas którego postanowili zbadać, co się dzieje z metamfetaminą, która trafia do ekosystemów wodnych i jak reagują na nią mieszkające tam zwierzęta. Badanie z udziałem 60 pstrągów Do badania wykorzystano 60 pstrągów  potokowych, które zostały umieszczone w dwóch oddzielnych zbiornikach. Do jednego ze zbiorników dodano metamfetaminę, zaś w drugim nie było śladów narkotyku. Kilka dni później wszystkie pstrągi umieszczono w jednym akwarium, w którym woda była czysta. Ryby uzależniły się od narkotyku Wyniki badania zszokowały naukowców. Okazało się, że ryby z pierwszego akwarium uzależniły się od narkotyku i gdy odcięto im do niego dostęp, miały typowe objawy odstawienia - były osowiałe i pozbawione energii. Objawy te utrzymywały się przez około 96 godzin. Drugi eksperyment W drugim eksperymencie ryby same mogły wybrać, w którym wolą być akwarium – tym z narkotykami, czy bez. Pstrągi, które pływały wcześniej w wodzie z narkotykiem, ponownie wybierały wodę z metamfetaminą, co świadczyło o tym, że wracały do swojego uzależnienia. Zdaniem głównego autora badania, odkrycie to jest „bardzo niepokojące”. Ryby, które żyją w środowisku miejskim mają styczność z niebezpiecznymi substancjami, co może mieć wpływ na ich funkcjonowanie – powiedział ekolog behawioralny Pavel Horky z Czeskiego Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze. Zdaniem badaczy, nawet niewielka ilość narkotyku w wodzie może mieć negatywny wpływ na żyjące w niej stworzenia.  W...

Nie uwierzycie co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku. Czy jecie polskie ryby?
Adobe Stock
Newsy
Jecie polskie ryby? Nie uwierzycie, co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku
Też wciąż słyszycie, że zanieczyszczenie środowiska jest coraz większe? To prawda, ale gdzieniegdzie zanieczyszczenie spada! Dzięki ludziom i temu, że są bardziej świadomi.

Mamy bardzo dobrą wiadomość. Badacze potwierdzili, że polskie ryby z Morza Bałtyckiego zawierają mniejsze stężenie dioksyn niż jeszcze 20 lat temu. Wyjaśniamy, czym są dioksyny, czy są szkodliwe dla zdrowia i jak to się stało, że zanieczyszczenie bałtyckich ryb tym rodzajem toksyn ostatnio spadło. Czym są dioksyny i na czym polega ich szkodliwość? Dioksyny to bardzo ogólna nazwa trujących związków chemicznych. To substancje silnie toksyczne, które mogą się znajdować w otaczającym nas środowisku, a z niego przenikać do żywności. Jeśli spożywamy produkty spożywcze z dioksynami, ma to negatywny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i na zdrowie. Ich obecność może wywoływać problemy związane z płodnością, trucizny te wywołują też mutacje w kodzie genetycznym i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Najczęściej mówi się, że konsekwencją narażenia organizmu na tego rodzaju toksyny są: Problemy rozrodcze Zaburzenia rozwojowe Uszkodzenie układu odpornościowego Problemy hormonalne Nowotwory Spada ilość dioksyn w Morzu Bałtyckim Morski Instytut Rybacki w Gdyni to instytucja badawcza podlegająca Ministerstwu Infrastruktury. Instytut cyklicznie bada stężenie toksyn w środowisku morskim oraz to, jaki wpływ ma ono na żyjące w Morzu Bałtyckim ryby. Gazeta Trójmiejska o spadku stężeń toksyn w badanych rybach rozmawia z prof. Joanną Szlinder-Richert, zastępczynią dyrektora ds. naukowych Instytutu. Ekspertka podkreśla, że w ostatnich latach w polskich wodach nie obserwuje się zwiększenia stężeń szkodliwych substancji. To samo dotyczy ryb żyjących na tym terenie. Jeszcze 20 lat temu były przypadki pobieranie próbek ryb, w których dopuszczalny poziom dioksyn był przekroczony. Były to pojedyncze próbki, na...

Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy kuchenka i 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy 1 rzecz
Gotowanie na parze to rewelacyjny sposób na szczuplejszą sylwetkę, poprawę zdrowia i lepsze samopoczucie. A do tego jest banalnie proste!

W kuchni jedzenie najczęściej smażymy, gotujemy lub pieczemy, a niektórzy używają grilla elektrycznego do podpieczenia mięsa albo pieczywa. Istnieje jeszcze jeden, banalny sposób obróbki żywności, którego wiele osób nie stosuje. Wielka szkoda, ponieważ tak przyrządzone jedzenie jest o wiele zdrowsze! Dowiedzcie się, na czym polega gotowanie na parze i jak się do tego zabrać. Na czym polega gotowanie na parze? Gotowanie na parze to nic innego, jak gotowanie żywności nie bezpośrednio w wodzie, a przy pomocy pary. Warzywa, mięso albo ryby należy umieścić w specjalnym koszyczku znajdującym się nad gotującą się wodą i w ten sposób gotować przez określony czas. Jedzenie będzie gotowe o wiele szybciej, ponieważ przy gotowaniu na parze temperatura wynosi nawet 120 stopni Celsjusza (dla porównania, gotująca się woda osiąga maksymalnie 100 stopni). Jaki sprzęt jest potrzebny do gotowania na parze? Do gotowania na parze potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Możecie wykorzystać poniższe produkty: Elektryczny parowar – to dość spore urządzenie zasilane prądem elektrycznym. Do pojemnika należy wlać wodę, która włączeniu parowaru zaczyna się gotować. Powyżej pojemnika znajduje się kilka półek, na których kładzie się żywność przeznaczoną do gotowania. Zwykle parowar jest wyposażony w instrukcję dotyczącą przyrządzania poszczególnych potraw oraz minutnik. Garnek do gotowania na parze – wygląda jak zwykły garnek, ale jest wyposażony w kilkupoziomowy pojemnik z półkami do gotowania, podobnie jak parowar. Sitko do gotowania na parze – najbardziej budżetowa opcja dla osób, które rzadko gotują na parze lub chcą dopiero spróbować takiego gotowania. Sitko wystarczy umieścić na zwykłym garnku wypełnionym wodą i położyć na nim wybrane produkty....