Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem.
Długie przygotowywanie rosołu
Rosół gotuje się długo. Pichcenie tej zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody. Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie.
Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową. Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej. Jak ją odpowiednio przyrządzić?
Praktyczne porady na klarowny rosół
Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół. Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę?
Zobacz także:
Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami.
Rosół szybko zaspokaja apetyt
Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy.
-
Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze zaczynamy od zimnej wody!
-
Zamrożone mięso nie powinno lądować do wody na rosół. Należy je całkowicie rozmrozić. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu szumowin.
-
Nie ma co się spieszyć, dajmy rosołowi kilka godzin. Minimalny czas gotowania mięsno - warzywnego wywaru do ok. 4 godziny. Pamiętajmy tylko o małym ogniu!
-
Gdy zupa wyparowuje, dolewamy podczas gotowania wyłącznie wrzątek. Zimna woda z kranu zmarnuje efekt zupy na dobre.
Inne metody klarowania rosołu
Klarować rosół można też białkiem lub cebulą. Zresztą cebula to ten z dodatków, o którym nie możemy zapomnieć przy gotowaniu tej zupy. Cebulę do rosołu dodajemy w całości, w łupinie. Wcześniej możemy cebulę opiec w piekarniku lub opalić nad gazem. Sprawi, że nasza zupa będzie miała intensywny i wyrazisty posmak!