Rosół, jak wyklarować rosół
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Gotując rosół dolewasz do niego wody? Trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Błąd może popsuć jego smak

Rosół to wbrew pozorom wcale nie tak łatwa zupa do ugotowania. Ten popularny bulion może nam nie wyjść. Czego należy unikać?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Rosół sporządza się najczęściej z drobiu, ewentualnie z wołowiny. Podajemy go jako zupę z makaronem typu nitki, wstążkami lub lanymi kluskami. Niekiedy występuje również z ziemniakami czy ryżem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Długie przygotowywanie rosołu

Rosół jest daniem, które przygotowuje się stosunkowo długo. Całość pichcenia zupy polega na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Wszystkie składniki na rosół wrzucamy na początek do zimnej, a nie wrzącej wody. Taki sposób pomoże nam uniknąć utraty cennych substancji zawartych w warzywach i mięsie.

Domowy rosół można jeść samodzielnie, jak również wykorzystać jako bazę pod krupnik, grochówkę czy pomidorową. Rosół to jedna z narodowych potraw kuchni polskiej. Jak ją odpowiednio przyrządzić?

Praktyczne porady na klarowny rosół

Rosół według przepisu cioci nie ma sobie równych. O rosole widzą też całkiem dużo nasze babcie. Tylko one potrafiły ugotować dobry, klarowny rosół. Jak odtworzyć tę kulinarną sztuczkę?

Zupa kryje w sobie wiele tajemnic i nie każdemu udaje się wydobyć z niej odpowiedni armat. Podstawową zasadą gotowania rosołu jest zostawienie go na ogniu na dobrych kilka godzin. Rosół powinien być też sporządzony w dużym garnku i serwowany z własnoręcznie robionymi kluskami.

Rosół szybko zaspokaja apetyt

Podczas przyrządzania pysznego i esencjonalnego rosołu warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem, przydadzą się wam tym bardziej. Wystarczy, że weźmiecie spory garnek i będziecie uważać na te ważne rzeczy.

  1. Mięso na rosół powinno być wrzucane do zimnej wody lub nią zalane. Dzięki temu zamkniemy jego smak. Równomierne podgrzewanie pozwoli wydobyć aromaty stopniowo i sukcesywnie. To bardzo ważne, zawsze zaczynamy od zimnej wody!

  2. Zamrożone mięso nie powinno lądować do wody na rosół. Należy je całkowicie rozmrozić. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu szumowin. 

  3. Nie ma co się spieszyć, dajmy rosołowi kilka godzin. Minimalny czas gotowania mięsno - warzywnego wywaru do ok. 4 godziny. Pamiętajmy tylko o małym ogniu!

  4. Gdy zupa wyparowuje, dolewamy podczas gotowania wyłącznie wrzątek. Zimna woda z kranu zmarnuje efekt zupy na dobre.

Inne metody klarowania rosołu

Klarować rosół można też białkiem lub cebulą. Zresztą cebula to ten z dodatków, o którym nie możemy zapomnieć przy gotowaniu rosołu. Dodajemy ją do całości, w łupinie. Wcześniej możemy cebulę opiec w piekarniku lub opalić nad gazem. Sprawi, że nasza zupa będzie miała intensywny i wyrazisty posmak!

Komentarze