Gołąbki to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Prawdziwa klasyka naszej rodzimej kuchni. Mimo iż przygotowanie tej potrawy wymaga cierpliwości i dużo pracy, starania te zawsze się opłacają, ponieważ gołąbki są wprost przepyszne. Jak przygotować idealne w smaku gołąbki?

Przepis na gołąbki gotowane w soku z kiszonej kapusty

W tradycyjnym przepisie na gołąbki, znajdziemy ugotowane liście kapusty nafaszerowane mięsem z dodatkiem ryżu, cebuli i przypraw. Niektórzy dodają do gołąbków ziemniaki, inni kaszę zamiast ryżu. Można także zrobić gołąbki bezmięsne.

Gołąbki najczęściej występują w postaci gotowanej, ale można też je piec, a nawet smażyć. Jeżeli znudziły wam się już tradycyjne gołąbki gotowane w bulionie, ugotujcie je z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Sok z kiszonej kapusty nie tylko wzbogaci ich walory zdrowotne, ale też całkowicie odmieni ich smak.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 g kaszy jęczmiennej (zamiast kaszy, możecie użyć samego ryżu - 500 g)
  • 250 g ryżu
  • 350 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 szklanka wody z kiszonej kapusty
  • 1 duża główka kapusty
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kaszę i ryż ugotujcie oddzielnie.
  2. Mięso pokrójcie w kostkę i przesmażcie razem z cebulą na maśle.
  3. Przestudzone mięso zmielcie w maszynce i połączcie z kaszą i ryżem.
  4. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. W dużej ilości posolonej wody, sparzcie główkę kapusty (wcześniej usuńcie głąb) i zdejmujcie po kolei sparzone liście.
  6. Dno garnka, w którym będziecie gotować gołąbki, wyłóżcie liśćmi kapusty.
  7. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zwijajcie gołąbki, a następnie układajcie je w garnku.
  8. Gorący bulion połączcie z kwaśnicą i zalejcie gołąbki.
  9. Przykryjcie gołąbki liśćmi i gotujcie na małym ogniu około 40 minut.
  10. Podawajcie z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Źródło: smaker.pl

Zobacz także: