Gotowaliście kiedyś gołąbki w tym… soku? Spróbujcie – wyjdą fenomenalnie
AdobeStock
Newsy

Gotowaliście kiedyś gołąbki w tym… soku? Spróbujcie, a wyjdą fenomenalnie

Znudziły wam się tradycyjne gołąbki gotowane w bulionie? Dodajcie do nich ten sok, a zaskoczą was swoim smakiem.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Prawdziwa klasyka naszej rodzimej kuchni. Mimo iż przygotowanie tej potrawy wymaga cierpliwości i dużo pracy, starania te zawsze się opłacają, ponieważ gołąbki są wprost przepyszne. Jak przygotować idealne w smaku gołąbki?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki gotowane w soku z kiszonej kapusty

W tradycyjnym przepisie na gołąbki, znajdziemy ugotowane liście kapusty nafaszerowane mięsem z dodatkiem ryżu, cebuli i przypraw. Niektórzy dodają do gołąbków ziemniaki, inni kaszę zamiast ryżu. Można także zrobić gołąbki bezmięsne.

Gołąbki najczęściej występują w postaci gotowanej, ale można też je piec, a nawet smażyć. Jeżeli znudziły wam się już tradycyjne gołąbki gotowane w bulionie, ugotujcie je z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Sok z kiszonej kapusty nie tylko wzbogaci ich walory zdrowotne, ale też całkowicie odmieni ich smak.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 g kaszy jęczmiennej (zamiast kaszy, możecie użyć samego ryżu - 500 g)
  • 250 g ryżu
  • 350 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 szklanka wody z kiszonej kapusty
  • 1 duża główka kapusty
  • sól, pieprz
Zobacz także
jak zrobić gołąbki?

Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych

Najnowsze gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można kroić widelcem

Nowy przepis na gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można je kroić widelcem

Przygotowanie: 

  1. Kaszę i ryż ugotujcie oddzielnie.
  2. Mięso pokrójcie w kostkę i przesmażcie razem z cebulą na maśle.
  3. Przestudzone mięso zmielcie w maszynce i połączcie z kaszą i ryżem.
  4. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. W dużej ilości posolonej wody, sparzcie główkę kapusty (wcześniej usuńcie głąb) i zdejmujcie po kolei sparzone liście.
  6. Dno garnka, w którym będziecie gotować gołąbki, wyłóżcie liśćmi kapusty.
  7. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zwijajcie gołąbki, a następnie układajcie je w garnku.
  8. Gorący bulion połączcie z kwaśnicą i zalejcie gołąbki.
  9. Przykryjcie gołąbki liśćmi i gotujcie na małym ogniu około 40 minut.
  10. Podawajcie z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Źródło: smaker.pl

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

Pyszne gołąbki z dodatkiem grochu i kaszy pęczak zamiast ryżu. Spróbujcie koniecznie
Gotujmy.pl/Ganusia19671
Newsy
Gołąbki z grochem i kaszą pęczak. Przepis na niebanalne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki bez mięsa. Te gołąbki wegetariańskie zadowolą każdego, nawet zatwardziałych mięsożerców.

Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym , inni nie dodają do nich ryżu , a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty . Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi. Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni. Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa 400 g grochu 200 g kaszy pęczak Biała kapusta 2 cebule Sól i pieprz Tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Majeranek Mąka Bulion warzywny Przygotowanie wegetariańskich gołąbków Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty . Usuńcie z ugotowanych liści nerwy. Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki. Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak. Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem. Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej. Zawijajcie gołąbki. Układajcie...

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad
Gołąbki po litewsku to interesująca alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. W tych litewskich do farszu dodaje się leśne grzyby i kaszę gryczaną. Wypróbujcie ten przepis, jeśli macie ochotę na gołąbki w innej wersji.

Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki  robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty ( najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż  lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów? Przepis na gołąbki po litewsku Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie  zupę z suszonych grzybów ). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie! Składniki: główka kapusty 100 g kaszy gryczanej 2 żółtka 2 cebule 50 g grzybów suszonych 200 g wieprzowiny bez kości 1 łyżka tłuszczu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi...

Mrożenie gołąbków
Newsy
Błyskawiczne gołąbki smażone na patelni. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Podkręca smak, że hej
Gołąbki to niepozorne danie, ale ich smak oczarowuje każdego. Co jest w tym daniu tak szczególnego, że jest uwielbiane przez wszystkich?

Na pewno pyszna, zdrowa kapusta oraz aromatyczne, delikatne mielone mięso z ryżem, które tworzą razem duet doskonały. A gdy jeszcze połączymy to wszystko z aksamitnym sosem, smak jest nie do opisania. Ile razy jedząc gołąbki u kochanej babci, byliście w siódmym niebie? Na pewno zawsze. W końcu babcie to najlepsze kucharki a ich tajemne receptury i gotowanie prosto z serca nie raz wyczarowywały dania tak smaczne, że nie da się tego opisać słowami. To właśnie gotowane gołąbki są, były i będą popisowym daniem naszych babć. Pyszne gołąbki smażone na patelni  Te smażone na patelni również są przepyszne. Dlatego proponujemy wam zrobić je w swojej kuchni. Na ich przygotowanie będziecie potrzebować chwilę, ale efekt będzie warty poświęconego czasu.  Pamiętajcie: jeśli po obiedzie zostanie wam kilka sztuk gołąbków, możecie je włożyć do słoików, zalać sosem i zapasteryzować. Będą jak znalazł, gdy znów najdzie was ochota na pyszne gołąbki.  Składniki: 1 główka białej kapusty  500 g mięsa mielonego 100 g kaszy gryczanej  400 g ryżu  1 Cebula  0,5 puszki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka mąki 15 ml zimnej wody 0,5 szklanki kwaśnej śmietany  Trochę cukru  Olej Sól Pieprz Kostka rosołowa Sposób przygotowania: Ostrym nożem ostrożnie wytnijcie głąb, aby nie uszkodzić liści.  W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i włóżcie do niego całą główkę kapusty. Kapustę gotujcie do miękkości. Gołąbki nie będą duszone w garnku, tylko smażone na patelni. Liście zatem muszą być prawie gotowe. Gdy liście będą miękkie, obierzcie kapustę i ułóżcie liście na głębokim talerzu. Ryż i kaszę ugotujcie...