Gołąbki to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Prawdziwa klasyka naszej rodzimej kuchni. Mimo iż przygotowanie tej potrawy wymaga cierpliwości i dużo pracy, starania te zawsze się opłacają, ponieważ gołąbki są wprost przepyszne. Jak przygotować idealne w smaku gołąbki?
Przepis na gołąbki gotowane w soku z kiszonej kapusty
W tradycyjnym przepisie na gołąbki, znajdziemy ugotowane liście kapusty nafaszerowane mięsem z dodatkiem ryżu, cebuli i przypraw. Niektórzy dodają do gołąbków ziemniaki, inni kaszę zamiast ryżu. Można także zrobić gołąbki bezmięsne.
Gołąbki najczęściej występują w postaci gotowanej, ale można też je piec, a nawet smażyć. Jeżeli znudziły wam się już tradycyjne gołąbki gotowane w bulionie, ugotujcie je z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Sok z kiszonej kapusty nie tylko wzbogaci ich walory zdrowotne, ale też całkowicie odmieni ich smak.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 g kaszy jęczmiennej (zamiast kaszy, możecie użyć samego ryżu - 500 g)
- 250 g ryżu
- 350 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 100 g masła
- 1 posiekana cebula
- 1 szklanka wody z kiszonej kapusty
- 1 duża główka kapusty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę i ryż ugotujcie oddzielnie.
- Mięso pokrójcie w kostkę i przesmażcie razem z cebulą na maśle.
- Przestudzone mięso zmielcie w maszynce i połączcie z kaszą i ryżem.
- Doprawcie solą i pieprzem.
- W dużej ilości posolonej wody, sparzcie główkę kapusty (wcześniej usuńcie głąb) i zdejmujcie po kolei sparzone liście.
- Dno garnka, w którym będziecie gotować gołąbki, wyłóżcie liśćmi kapusty.
- Nakładajcie farsz na liście kapusty i zwijajcie gołąbki, a następnie układajcie je w garnku.
- Gorący bulion połączcie z kwaśnicą i zalejcie gołąbki.
- Przykryjcie gołąbki liśćmi i gotujcie na małym ogniu około 40 minut.
- Podawajcie z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Źródło: smaker.pl