
Góra-dół, a może termoobieg? Co będzie najkorzystniejsze przy poszczególnych wypiekach i jaka jest różnica pomiędzy tymi trybami? A może to wszystko jedno, którą opcję pieczenia wybierzecie i wystarczy tylko pomanewrować z temperaturą? Zobaczcie, jeżeli też macie z tym problem.
Jakie potrawy można przyrządzić w piekarniku?
W dobie kuchenek mikrofalowych piekarniki odeszły trochę w zapomnienie. Jednak nie do końca, bo póki co nie wszystko można przyrządzić w mikrofali. Nic tak nie nadaje się do pieczenia i duszenia w brytfankach, jak klasyczny piekarnik. Tyle różnych smakowitości można przyrządzić właśnie w nim:
- pieczone lub duszone mięsa i drób,
- ryby w rękawie lub w foli aluminiowej,
- zapiekanki warzywne i makaronowe,
- pieczone warzywa,
- domową pizzę,
- ciasta i ciasteczka,
- można w nim również suszyć grzyby, warzywa i owoce.
Jak działa termoobieg, a jak grzanie statyczne?
Grzanie góra-dół, lub tylko góra i tylko dół oznacza, że ciepło jest bardzo ukierunkowane, wydzielane jest jedynie pionowo lub na boki. Pieczenie w tym trybie przebiega wolniej i wymaga ustawienia wyższej temperatury, niż w urządzeniu z termoobiegiem.
Termoobieg z kolei zapewnia równomierne grzanie, rozpraszając ciepło po całym piekarniku. Przyczynia się to m.in. do tego, że piecze się w nim bardziej równomiernie i szybciej. Temperatura 200 °C w trybie góra-dół odpowiada 180 °C w termoobiegu.
Co można piec w termoobiegu?
Termoobieg zapewnia jednolite pieczenie, a także większą wilgotność przyrządzanych za jego pomocą dań. Dlatego doskonale sprawdza się przy różnego rodzaju pieczonych mięsach i rybach, a także warzywach, gdyż nie wysuszy ich zanadto.
Jeżeli macie dwie blachy pełne kurczaka, włóżcie je do piekarnika i ustawcie właśnie ten tryb. Tylko ciepło rozprowadzane równomiernie ma szansę upiec je właściwie. Kilka dań naraz to żaden problem dla termoobiegu.
Co powinno się piec w ustawieniu góra-dół?
Pieczenie statyczne jest wolniejsze, dlatego warto go używać do pieczenia delikatnych dań, które mają być finalnie suche w środku i opieczone na zewnątrz. Ciasta i ciasteczka, zarówno te kruche, jak i drożdżowe pięknie wyrosną i zarumienią się pod wpływem ciepła wydzielanego z góry i z dołu.
Źródło: sklep.savpol.pl