Góra-dół, a może termoobieg? Co będzie najkorzystniejsze przy poszczególnych wypiekach i jaka jest różnica pomiędzy tymi trybami? A może to wszystko jedno, którą opcję pieczenia wybierzecie i wystarczy tylko pomanewrować z temperaturą? Zobaczcie, jeżeli też macie z tym problem. 

Jakie potrawy można przyrządzić w piekarniku? 

W dobie kuchenek mikrofalowych piekarniki odeszły trochę w zapomnienie. Jednak nie do końca, bo póki co nie wszystko można przyrządzić w mikrofali. Nic tak nie nadaje się do pieczenia i duszenia w brytfankach, jak klasyczny piekarnik. Tyle różnych smakowitości można przyrządzić właśnie w nim: 

  • pieczone lub duszone mięsa i drób, 
  • ryby w rękawie lub w foli aluminiowej, 
  • zapiekanki warzywne i makaronowe, 
  • pieczone warzywa, 
  • domową pizzę, 
  • ciasta i ciasteczka, 
  • można w nim również suszyć grzyby, warzywa i owoce. 

Jak działa termoobieg, a jak grzanie statyczne? 

Zobacz także:

Grzanie góra-dół, lub tylko góra i tylko dół oznacza, że ciepło jest bardzo ukierunkowane, wydzielane jest jedynie pionowo lub na boki. Pieczenie w tym trybie przebiega wolniej i wymaga ustawienia wyższej temperatury, niż w urządzeniu z termoobiegiem.  

Termoobieg z kolei zapewnia równomierne grzanie, rozpraszając ciepło po całym piekarniku. Przyczynia się to m.in. do tego, że piecze się w nim bardziej równomiernie i szybciej. Temperatura 200 °C w trybie góra-dół odpowiada 180 °C w termoobiegu. 

Co można piec w termoobiegu? 

Termoobieg zapewnia jednolite pieczenie, a także większą wilgotność przyrządzanych za jego pomocą dań. Dlatego doskonale sprawdza się przy różnego rodzaju pieczonych mięsach i rybach, a także warzywach, gdyż nie wysuszy ich zanadto.  

Jeżeli macie dwie blachy pełne kurczaka, włóżcie je do piekarnika i ustawcie właśnie ten tryb. Tylko ciepło rozprowadzane równomiernie ma szansę upiec je właściwie. Kilka dań naraz to żaden problem dla termoobiegu. 

Co powinno się piec w ustawieniu góra-dół? 

Pieczenie statyczne jest wolniejsze, dlatego warto go używać do pieczenia delikatnych dań, które mają być finalnie suche w środku i opieczone na zewnątrz. Ciasta i ciasteczka, zarówno te kruche, jak i drożdżowe pięknie wyrosną i zarumienią się pod wpływem ciepła wydzielanego z góry i z dołu. 

Źródło: sklep.savpol.pl