Góra-dół czy termoobieg? Sprawdźcie, jak poprawnie ustawić piekarnik do pieczenia ciast
Adobe Stock
Newsy

Góra-dół czy termoobieg? Sprawdźcie, jak poprawnie ustawić piekarnik do pieczenia ciast

Nawet najbardziej doświadczone kucharki łapią się za głowę, gdy mają ustawić odpowiedni tryb pieczenia. Wiele przepisów podpowiada, jak zrobić to poprawnie. Jednak, gdy receptura na mięso czy ciasto przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, sprawa nie jest już taka oczywista. 

Góra-dół, a może termoobieg? Co będzie najkorzystniejsze przy poszczególnych wypiekach i jaka jest różnica pomiędzy tymi trybami? A może to wszystko jedno, którą opcję pieczenia wybierzecie i wystarczy tylko pomanewrować z temperaturą? Zobaczcie, jeżeli też macie z tym problem. 

Jakie potrawy można przyrządzić w piekarniku? 

W dobie kuchenek mikrofalowych piekarniki odeszły trochę w zapomnienie. Jednak nie do końca, bo póki co nie wszystko można przyrządzić w mikrofali. Nic tak nie nadaje się do pieczenia i duszenia w brytfankach, jak klasyczny piekarnik. Tyle różnych smakowitości można przyrządzić właśnie w nim: 

  • pieczone lub duszone mięsa i drób, 
  • ryby w rękawie lub w foli aluminiowej, 
  • zapiekanki warzywne i makaronowe, 
  • pieczone warzywa, 
  • domową pizzę, 
  • ciasta i ciasteczka, 
  • można w nim również suszyć grzyby, warzywa i owoce. 
Zobacz także
Wstawicie miseczkę z tym produktem do piekarnika. Po przypalonym tłuszczu nie będzie śladu

Wstawcie miseczkę z tym produktem do piekarnika. Po przypalonym tłuszczu nie będzie śladu

Jak doczyścić zabrudzony piekarnik? Wystarczą 2 rzeczy, które macie w kuchni i będzie lśnił jak nowy

Jak doczyścić zabrudzony piekarnik? Wystarczą 2 rzeczy, które macie w kuchni i będzie lśnił jak nowy

Jak działa termoobieg, a jak grzanie statyczne? 

Grzanie góra-dół, lub tylko góra i tylko dół oznacza, że ciepło jest bardzo ukierunkowane, wydzielane jest jedynie pionowo lub na boki. Pieczenie w tym trybie przebiega wolniej i wymaga ustawienia wyższej temperatury, niż w urządzeniu z termoobiegiem.  

Termoobieg z kolei zapewnia równomierne grzanie, rozpraszając ciepło po całym piekarniku. Przyczynia się to m.in. do tego, że piecze się w nim bardziej równomiernie i szybciej. Temperatura 200 °C w trybie góra-dół odpowiada 180 °C w termoobiegu. 

Co można piec w termoobiegu? 

Termoobieg zapewnia jednolite pieczenie, a także większą wilgotność przyrządzanych za jego pomocą dań. Dlatego doskonale sprawdza się przy różnego rodzaju pieczonych mięsach i rybach, a także warzywach, gdyż nie wysuszy ich zanadto.  

Jeżeli macie dwie blachy pełne kurczaka, włóżcie je do piekarnika i ustawcie właśnie ten tryb. Tylko ciepło rozprowadzane równomiernie ma szansę upiec je właściwie. Kilka dań naraz to żaden problem dla termoobiegu. 

Co powinno się piec w ustawieniu góra-dół? 

Pieczenie statyczne jest wolniejsze, dlatego warto go używać do pieczenia delikatnych dań, które mają być finalnie suche w środku i opieczone na zewnątrz. Ciasta i ciasteczka, zarówno te kruche, jak i drożdżowe pięknie wyrosną i zarumienią się pod wpływem ciepła wydzielanego z góry i z dołu. 

Źródło: sklep.savpol.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Ta nieznana funkcja piekarnika ułatwia życie. Będziecie w szoku
Większość gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez piekarnika. To on jest sprawcą większości potraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż posiada również ukrytą funkcję, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Zapiekanki, ciasta, ciasteczka, pizza, frytki, pieczenie czy kurczak to tylko część potraw, które można przygotować za pomocą piekarnika. Jest on nieodzowną częścią wyposażenia każdego domu. Nie tylko ułatwia codzienne życie, ale również dzięki niemu wiele dań można przygotować w zdrowszej wersji. Dania z piekarnika O konieczności posiadania piekarnika można przekonać się, gdy przygotowuje się w nim większość potraw. To główne urządzenie z wyposażenia kuchennego, dzięki któremu można przygotować tyle różnorodnych dań. Nie licząc ciast, ciasteczek czy innych wypieków, w piekarniku można przyrządzić takie potrawy jak: lasagne, frytki, zapiekanki, pizzę,  pieczone mięsa,  pieczonego kurczaka,  tarty wytrawne, gołąbki, zapiekane papryki z farszem. Piekarnik jest dość wielofunkcyjnym urządzeniem. Dzięki wielu atrakcyjnym funkcjom można przygotować za jego pomocą wiele świetnych dań. Zalety przygotowywania dań w piekarniku Oprócz szerokiego wyboru wielu dań, jakie można przyrządzić przy pomocy piekarnika, należy również wspomnieć o innych zaletach tego urządzenia. Poprawia ono codzienne życie, poprawia jego komfort, a nawet zdrowie, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Oto pozytywne cechy piekarnika: potrawy są mniej kaloryczne, gdyż obróbka termiczna nie wymaga tłuszczu,  wiele dań tak naprawdę robi się samo, dzięki temu oszczędza się czas, za jednym razem można przygotować kilka rzeczy, w piekarniku jest możliwość przyrządzenia jednogarnkowego dania. Poprzez wiele pozytywnych aspektów, nieposiadanie w swoim wyposażeniu piekarnika jest wręcz grzeszną sprawą. Funkcje piekarnika Każdy piekarnik w swoim systemie ma wiele przydatnych na co dzień funkcji,...

Pieczona kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Przepisy
Tęsknicie za smakiem kiełbasy z grilla? Z piekarnika też wyjdzie smakowita
Co zrobić aby kiełbasa z piekarnika była chrupiąca jak z grilla? Mamy kilka pomysłów.

Sezon grillowy to narodowy nawyk Polaków. Lubimy biesiady, zatem pretekst o grillu ze znajomymi trudno odrzucić. W dobie pandemii grillowanie co prawda będzie musiało poczekać, ale smak kiełbasy z grilla możemy odtworzyć w warunkach domowych. Kiełbasę można w końcu upiec! Chrupiąca jak z grilla Kiełbasa w piekarniku zachowuje się inaczej niż podczas grillowania. Naturalny ogień przypieka ją bez dodatkowych ozdobników. Tej z piekarnika poświęcimy chwilę czasu więcej. Na początek możemy postawić na ostrą marynatę, która nasączy mięso. Dobrym połączeniem będzie musztarda z papryką. Chrupkość gwarantuje sam sposób pieczenia kiełbasy. Błędem jest ustawianie piekarnika tylko na dół lub wyłącznie górę. Najlepiej postawić na termoobieg, jak również pieczenie w trybie góra- dół. Kiełbasa ma szansę upiec się równomiernie. Taka opcja pozwoli nam ją odpowiednio zrumienić. Zwyczajna, śląska, biała Każda kiełbasa nadaje sią na ruszt grilla, jak i do domowego piekarnika. Najczęściej wybieramy zwyczajną, śląską, swojską, serdelkową lub białą. Wszystkie jej rodzaje możemy zapiec w piekarniku. Bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego możemy w warunkach domowych uzyskać jej podobny smak.  Mięso można w trakcie pieczenia podlewać wcześniej zrobioną marynatą. Kiełbasa lubi towarzystwo dodatków. Korniszony, ostre sosy, czy bagietki czosnkowe będą jej najlepszym uzupełnieniem. Dzięki nim również poczujemy się jak na prawdziwym grillu! Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą Jeśli chcemy przyrządzić kiełbasę z marynatą, należy przygotować wcześniej średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Równie dobrze sprawdzi się naczynie żaroodporne. Do marynaty potrzebujemy: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku,...

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień
Adobe Stock
Newsy
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień
Te drobne, korzenne ciasteczka trzeba piec bardzo krótko. W przeciwnym wypadku będą trudne do pogryzienia i niesmaczne. Sprawdźcie ile piec pierniczki, żeby były idealne.

Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie.  Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.   W jakiej temperaturze należy piec pierniczki? Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją. To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie. Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie. Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni. Przepis na proste, korzenne pierniczki Składniki:  1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła...

Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Szybki sernik z wiaderka jest bardzo smaczny. Polubicie ten przepis!

Sernik można zrobić w przeróżnych wersjach. Sernik tradycyjny, krakowski, wiedeński, sernik Izaura, z makiem, z owocami: brzoskwiniami, truskawkami czy jabłkami. Przepisów jest bez liku. Jeśli jednak nie macie ochoty poświęcać na jego przygotowanie za dużo czasu i chcecie zrobić sernik naprawdę szybko, warto znać dobry i sprawdzony przepis na sernik z wiaderka!  Przygotowanie sernika z wiaderka zajmuje dosłownie 15 minut. Doliczyć należy także czas pieczenia ale uwierzcie, że te 40 minut mija w mgnieniu oka! W tym czasie, gdy w kuchni będzie unosił się zapach ciepłego sernika, przygotujecie talerzyki na ten serowy smakołyk, którego smak na pewno was zachwyci!   Ten sernik zawsze się udaje! Wiec jeśli nie posiadacie talentu do pieczenia ten przepis jest stworzony dla was!  Przepis na szybki sernik z wiaderka  Składniki: 1 kg sera twarogowego z wiaderka 100 g masła 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 jajek  3/4 szklanki cukru łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie: Roztopcie 100 g masła w garnuszku na małym ogniu i je ostudźcie.  Przełóżcie ser twarogowy do miski. Wbijcie do niego jajka oraz wlejcie roztopione masło. Następnie wsypcie 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i 5 łyżek mąki ziemniaczanej.  Wszystkie składniki zmiksujcie na masę, aż jej konsystencja będzie aksamitnie gładka.  Następnie przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zmiksowaną masę serową przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 180 stopni C na grzanie góra-dół.  Sernik włóżcie do piekarnika i pieczcie około 40 minut. Po upieczeniu uchylcie lekko drzwiczki piekarnika i pozostawcie sernik do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Smacznego!