Znamy takie osoby, które dałyby się wprost pokroić za rumianą z zewnątrz, a mięciutką i soczystą w środku golonkę.

Długość przygotowania powoduje, że zamiast przygotowywać golonkę w domu, jada się ją najczęściej w czasie turystycznych wyjazdów. Na przykład do naszych południowych sąsiadów.

Podawana zazwyczaj z piwem jest prawdziwym rarytasem czeskiej kuchni. Jednak jej korzenie sięgają gdzie indziej.

Ojczyzną pieczonej golonki są południowe Niemcy. To właśnie kuchnia Bawarii, a także Austrii przez lata niezwykle silnie oddziaływała na czeskie gusta i smaki.

Zobacz także:

W ten sposób golonka stała się tradycyjną potrawą, którą Czesi po prostu uwielbiają zamawiać w swoich gospodach do kufla jasnego piwa.

Duszenie, smażenie i pieczenie golonki

Jak zrobić takie cudeńko we własnym zakresie? Ważne, by przed jej pieczeniem poddusić ją w garnku, w sosie własnym.

Niestety golonka to pracochłonne danie. Dla uzyskania najlepszego efektu dobrze byłoby przed włożeniem jej do piekarnika, podsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron.

Są jednak różne szkoły przygotowywania golonki. Niektóre sposoby ograniczają się do samego pieczenia. Wypróbujcie jednego z nich.

Przepis na pieczoną golonkę

Składniki:

  • 2-3 golonki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Ziele angielskie
  • Por
  • Seler
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Tymianek
  • Rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki, pietruszkę i seler.
  2. Przełóżcie włoszczyznę do dużego garnka.
  3. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie.
  4. Do garnka włóżcie golonki i gotujcie przez ok. 45 min na wolnym ogniu.
  5. Po ugotowaniu, golonkę można delikatnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju.
  6. Obierzcie cebulę i czosnek, pokrójcie i wyłóżcie je do naczynia do pieczenia.
  7. Golonkę można przed pieczeniem ponacinać z góry.
  8. Wstawcie golonkę do naczynia, zalejcie szklanką lub dwiema szklankami wywaru z gotowania.
  9. Pieczcie golonkę przez ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. C, co jakiś czas podlewając ją sosem.
  10. Podawajcie golonkę na kapuście kiszonej.
  11. Smacznego!