golonka podsmażana, duszona, gotowana jak z czeskiej gospody
Adobe Stock
Newsy

Golonka jak z czeskiej gospody. Potrzebna będzie jedna dodatkowa czynność przed pieczeniem

Sposobów na przygotowanie golonki jest naprawdę dużo. Ale jak przyrządzić ją tak, jak w prawdziwej czeskiej gospodzie?

Znamy takie osoby, które dałyby się wprost pokroić za rumianą z zewnątrz, a mięciutką i soczystą w środku golonkę.

Długość przygotowania powoduje, że zamiast przygotowywać golonkę w domu, jada się ją najczęściej w czasie turystycznych wyjazdów. Na przykład do naszych południowych sąsiadów.

Podawana zazwyczaj z piwem jest prawdziwym rarytasem czeskiej kuchni. Jednak jej korzenie sięgają gdzie indziej.

Ojczyzną pieczonej golonki są południowe Niemcy. To właśnie kuchnia Bawarii, a także Austrii przez lata niezwykle silnie oddziaływała na czeskie gusta i smaki.

W ten sposób golonka stała się tradycyjną potrawą, którą Czesi po prostu uwielbiają zamawiać w swoich gospodach do kufla jasnego piwa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Duszenie, smażenie i pieczenie golonki

Jak zrobić takie cudeńko we własnym zakresie? Ważne, by przed jej pieczeniem poddusić ją w garnku, w sosie własnym.

Niestety golonka to pracochłonne danie. Dla uzyskania najlepszego efektu dobrze byłoby przed włożeniem jej do piekarnika, podsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron.

Są jednak różne szkoły przygotowywania golonki. Niektóre sposoby ograniczają się do samego pieczenia. Wypróbujcie jednego z nich.

Przepis na pieczoną golonkę

Składniki:

  • 2-3 golonki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Ziele angielskie
  • Por
  • Seler
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Tymianek
  • Rozmaryn
Zobacz także
kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki, pietruszkę i seler.
  2. Przełóżcie włoszczyznę do dużego garnka.
  3. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie.
  4. Do garnka włóżcie golonki i gotujcie przez ok. 45 min na wolnym ogniu.
  5. Po ugotowaniu, golonkę można delikatnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju.
  6. Obierzcie cebulę i czosnek, pokrójcie i wyłóżcie je do naczynia do pieczenia.
  7. Golonkę można przed pieczeniem ponacinać z góry.
  8. Wstawcie golonkę do naczynia, zalejcie szklanką lub dwiema szklankami wywaru z gotowania.
  9. Pieczcie golonkę przez ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. C, co jakiś czas podlewając ją sosem.
  10. Podawajcie golonkę na kapuście kiszonej.
  11. Smacznego!
golonka przepis
Flickr
Newsy
Jak przyrządzić naprawdę chrupiącą golonkę? Największym sekretem jest ta marynata
Jeśli przepadacie za golonką, to na pewno nie oprzecie się tej z naszego przepisu. Dzięki takiej marynacie wychodzi genialna!

Żaden mięsożerca nie oprze się golonce ! Jeśli wam także cieknie ślinka na myśl o dużym kawałku soczystego i chrupiącego mięsa, to musicie koniecznie zrobić golonki według poniższego przepisu. Marynata sprawi, że smak tych golonek będzie po prostu nie do opisania! Gwarantujemy, że nikt im się nie oprze. Idealna marynata do golonki Sekretem chrupiącej golonki jest doskonała marynata! Świetnie smakuje golonka marynowana przez dwa dni w solance z warzywami. W trakcie marynowania warzywa puszczają soki, a to sprawia, że mięso robi się bardzo miękkie, a po upieczeniu chrupiące. Przepis na chrupiącą golonkę Aby przygotować smaczną i chrupiącą golonkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 4 golonki z kością 1 pietruszka 1 por 1 marchewka 1 seler (korzeń) 1 cebula Ziele angielskie Liście laurowe Sól Przygotowanie: Do dużego garnka wlejcie 3 litry wody i wsypcie 10 łyżek soli. Dodajcie 5 liści laurowych oraz kilka ziarenek angielskiego ziela. Mięso umyjcie i włóżcie do drugiego garnka. Pietruszkę, marchewkę, cebulę i seler obierzcie i posiekajcie na kawałki. Włóżcie warzywa do garnka, obkładając nimi ciasno golonki. Zalejcie przygotowaną solanką tak, by całe mięso było zanurzone. Tak przygotowane golonki odstawcie do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjmijcie mięso, opłuczcie z soli i włóżcie do głębokiego rondla. Dodajcie warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie zimną wodą i gotujcie przez 3 godziny. Nie dodawajcie soli! Gdy golonki już się ugotują, przełóżcie je na durszlak i osuszcie. Następnie należy przypiec golonki według własnego uznania. Jeżeli macie frytkownicę, to usmażcie w nich mięso na złoto, a następnie odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu na papierowych...

Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na golonkę w piwie karmelowym. Miękka i soczysta
Najlepszy przepis na golonkę w pysznym piwnym sosie. Za każdym razem wychodzi bardzo miękka, a mięso samo odchodzi od kości!

Nie od dziś wiadomo, że golonka doskonale smakuje podana z piwem. Babciagramolka, użytkowniczka serwisu gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na golonkę, którą przyrządzą się z piwem. Piwo karmelowe nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście w tej sposób tego dania, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Palce lizać! Choć golonka najczęściej kojarzy się z typowo męskim daniem, w tej wersji z pewnością zasmakuje również paniom. Przepis na golonkę w piwie karmelowym Składniki 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli Sól i pieprz do smaku Słodka papryka mielona 3 liście laurowe 4 ziela angielskie Włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu Sos sojowy lub Maggi Olej 1/3 szklanki śmietanki 18% 2 szklanki piwa karmelowego Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie wodę, dołóżcie włoszczyznę, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz umyte golonki. Ugotujcie je do miękkości, wyjmijcie z wywaru i ostudźcie. W misce utrzyjcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, dodajcie 3 łyżki oleju, szczyptę pieprzu, majeranku i papryki oraz sos sojowy (lub Maggi) i miód. Skórę na golonce natnijcie ostrym nożem w kratkę, natrzyjcie golonki dokładnie powstałą marynatą. Włóżcie je do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plastry i podsmażcie na rozgrzanej patelni. Do większego garnka włóżcie zamarynowane golonki, dodajcie cebulę i całość zalejcie 2 szklankami piwa. Gotujcie na wolnym ogniu, aż alkohol odparuje, a piwo lekko zgęstnieje i zamieni się w sos. Zabielcie go śmietanką. Jeśli nie lubicie wyrzucać jedzenia to z wywaru i warzyw...

golonka przepis
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pieczoną, soczystą golonkę. Jeszcze w życiu nie jedliście tak dobrej. Wszystko dzięki tym trikom
Nie ma to jak kawał porządnej golonki na obiad! Przygotujecie fantastyczną, pieczoną golonkę z tego przepisu.

Przyjęło się, że golonka to typowe męskie danie. Duża, tłusta porcja mięsa kojarzy się z mocno zbudowanym mężczyzną, który lubi dobrze zjeść. Niech was pozory nie mylą! Panie również chętnie jedzą to danie, choć jedna golonka ma całkiem sporo kalorii. Ale o ile nie jecie jej codziennie z tłustym sosem, to nie musicie się w ogóle martwić o swoją wagę. Wypróbujcie genialny przepis na golonkę z piekarnika! Przepis na pieczoną golonkę Może i golonka jest kaloryczna, ale za to jaka pyszna! Zjedzenie jej od czasu do czasu nie sprawi od razu, że przytyjecie. Zresztą, jak można sobie odmówić pysznej golonki jak ta z poniższego przepisu? Do przygotowania pieczonej golonki będziecie potrzebowali poniższych składników: 3 golonki wieprzowe 3 ząbki czosnku 1 cebula 500 g soli 5 litrów wody 300 ml soku pomidorowego 7 ziaren ziela angielskiego 7 liści laurowych Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Najpierw zróbcie solankę. W 5 litrach wody rozpuśćcie pół kilograma soli. Następnie dodajcie do niej posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zanurzcie w solance wszystkie golonki na jedną dobę. Po 24 godzinach wyjmijcie golonki z solanki. Obierzcie i pokrójcie cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i zeszklijcie cebulę. Do rękawa do pieczenia wlejcie cały sok pomidorowy oraz włóżcie podsmażoną na oleju cebulkę. Delikatnie włóżcie do rękawa golonki. Zwiążcie go szczelnie i za pomocą wykałaczki, zróbcie 4 dziurki (jeżeli pominiecie ten krok, rękaw może pęknąć w trakcie pieczenia i mięso wyjdzie suche). Wstawcie golonkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez 3 godziny. Pół godziny przed zakończeniem pieczenia, wyciągnijcie golonki z rękawa i wstawcie z powrotem...