Czym różni się rolada gołąbkowa od zwykłych gołąbków? To nie tylko różnica w wyglądzie i sposobie zawijania farszu w kapustę.
Ten przepis zakłada użycie kilku składników, o których nie przyszłoby nikomu do głowy. Papryka ostra w proszku, ogórki konserwowe, kukurydza, ser żółty – czy to może zadziałać?
Uwierzcie nam, dodane do gołąbkowego farszu razem te składniki smakują idealnie. Wystarczy tylko spróbować!
Tego rodzaju rolada świetnie komponować się będzie z gęstym, pomidorowym sosem. Nie zapomnijcie go przygotować!
Zobacz także:
Przepis na roladę gołąbkową
Składniki:
- Pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- Sól
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 10 dag ryżu
- Pół puszki kukurydzy
- 4 duże liście kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 10 dag sera żółtego
Przygotowanie:
- Ugotujcie ryż w proporcje 1:2 do wody. Gotujcie go pod przykryciem, bez mieszania do wyparowania całej wody i momentu aż stanie się dość miękki.
- Przełóżcie do miski mielone mięso, ostudzony ryż, wbijcie jajko, doprawcie całość solą i papryką ostrą w proszku.
- Pokrójcie drobno paprykę, cebulę ogórki i dodajcie do farszu.
- Wymieszajcie razem całość.
- Liście kapusty włoskiej sparzcie w gorącej wodzie.
- Ułóżcie sparzone liście obok siebie, tak by zachodziły jeden na drugi.
- Wzdłuż ułożonych liści wyłóżcie farsz.
- Marchewkę i ser zetrzyjcie na tarce, a następnie wysypcie na warstwie mięsa.
- Zawińcie szczelnie roladę, tak by wyglądała, jak sporych rozmiarów tortilla.
- Owińcie całość w folię aluminiową.
- Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 40 min.
- Po upieczeniu pokrójcie roladę na grube plastry i podawajcie z sosem pomidorowym.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: