Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca

Wygląda efektownie, wymaga niewiele pracy, a na dodatek smakuje rewelacyjnie. Czas zrobić gołąbkową roladę.
Hubert Rój
kwiecień 07, 2021

Czym różni się rolada gołąbkowa od zwykłych gołąbków? To nie tylko różnica w wyglądzie i sposobie zawijania farszu w kapustę.

Ten przepis zakłada użycie kilku składników, o których nie przyszłoby nikomu do głowy. Papryka ostra w proszku, ogórki konserwowe, kukurydza, ser żółty – czy to może zadziałać?

Uwierzcie nam, dodane do gołąbkowego farszu razem te składniki smakują idealnie. Wystarczy tylko spróbować!

Tego rodzaju rolada świetnie komponować się będzie z gęstym, pomidorowym sosem. Nie zapomnijcie go przygotować!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na roladę gołąbkową

Składniki:

  • Pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 10 dag ryżu
  • Pół puszki kukurydzy
  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 10 dag sera żółtego

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż w proporcje 1:2 do wody. Gotujcie go pod przykryciem, bez mieszania do wyparowania całej wody i momentu aż stanie się dość miękki.
  2. Przełóżcie do miski mielone mięso, ostudzony ryż, wbijcie jajko, doprawcie całość solą i papryką ostrą w proszku.
  3. Pokrójcie drobno paprykę, cebulę ogórki i dodajcie do farszu.
  4. Wymieszajcie razem całość.
  5. Liście kapusty włoskiej sparzcie w gorącej wodzie.
  6. Ułóżcie sparzone liście obok siebie, tak by zachodziły jeden na drugi.
  7. Wzdłuż ułożonych liści wyłóżcie farsz.
  8. Marchewkę i ser zetrzyjcie na tarce, a następnie wysypcie na warstwie mięsa.
  9. Zawińcie szczelnie roladę, tak by wyglądała, jak sporych rozmiarów tortilla.
  10. Owińcie całość w folię aluminiową.
  11. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 40 min.
  12. Po upieczeniu pokrójcie roladę na grube plastry i podawajcie z sosem pomidorowym.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze