Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca

Wygląda efektownie, wymaga niewiele pracy, a na dodatek smakuje rewelacyjnie. Czas zrobić gołąbkową roladę.

Czym różni się rolada gołąbkowa od zwykłych gołąbków? To nie tylko różnica w wyglądzie i sposobie zawijania farszu w kapustę.

Ten przepis zakłada użycie kilku składników, o których nie przyszłoby nikomu do głowy. Papryka ostra w proszku, ogórki konserwowe, kukurydza, ser żółty – czy to może zadziałać?

Uwierzcie nam, dodane do gołąbkowego farszu razem te składniki smakują idealnie. Wystarczy tylko spróbować!

Tego rodzaju rolada świetnie komponować się będzie z gęstym, pomidorowym sosem. Nie zapomnijcie go przygotować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na roladę gołąbkową

Składniki:

  • Pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 10 dag ryżu
  • Pół puszki kukurydzy
  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 10 dag sera żółtego
Zobacz także
Smaczne gołąbki z resztek wędlin i mięs. Dawno nie jedliście lepszych

Smaczne gołąbki z resztek wędlin i mięs. Dawno nie jedliście lepszych

Gołąbki wigilijne

Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż w proporcje 1:2 do wody. Gotujcie go pod przykryciem, bez mieszania do wyparowania całej wody i momentu aż stanie się dość miękki.
  2. Przełóżcie do miski mielone mięso, ostudzony ryż, wbijcie jajko, doprawcie całość solą i papryką ostrą w proszku.
  3. Pokrójcie drobno paprykę, cebulę ogórki i dodajcie do farszu.
  4. Wymieszajcie razem całość.
  5. Liście kapusty włoskiej sparzcie w gorącej wodzie.
  6. Ułóżcie sparzone liście obok siebie, tak by zachodziły jeden na drugi.
  7. Wzdłuż ułożonych liści wyłóżcie farsz.
  8. Marchewkę i ser zetrzyjcie na tarce, a następnie wysypcie na warstwie mięsa.
  9. Zawińcie szczelnie roladę, tak by wyglądała, jak sporych rozmiarów tortilla.
  10. Owińcie całość w folię aluminiową.
  11. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 40 min.
  12. Po upieczeniu pokrójcie roladę na grube plastry i podawajcie z sosem pomidorowym.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Jaki sos podać do gołąbków? Nie pomidorowy ani pieczarkowy. Ten najlepiej podkreśli ich smak
Gotujmy.pl/darmiona
Newsy
Jaki sos podać do gołąbków? Nie pomidorowy ani pieczarkowy. Ten najlepiej podkreśli ich smak
Szukacie dobrego pomysłu na zaserwowanie gołąbków, ale znudził się wam zwykły sos pomidorowy i sos pieczarkowy? Pokochacie ten przepis. Zróbcie gołąbki z sosem z pieczonych papryk.

Gołąbki to tradycyjne danie, które prawie zawsze zachwyca. Jest trochę czasochłonne, chociaż pracę można ułatwić sobie wykorzystując na przykład ten niezawodny sposób na sparzenie kapusty lub proste sposoby na zawijanie gołąbków , które nie są wcale tak oczywiste. Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni na pewno zakochacie się w tym pomyśle. Ciekawy sos do gołąbków Gołąbki najczęściej podaje się z sosem pomidorowym , koperkowym lub pieczarkowym . Niektórzy lubią podawać je też z sosem z leśnych grzybów , szczególnie jesienią w sezonie na grzyby. Mamy dla was niebanalny sposób na zaserwowanie gołąbków. Podajcie je z sosem z pieczonej papryki, a zachwycicie wszystkich gości i domowników. Świetnie komponuje się on z tym daniem. Przepis na gołąbki z sosem z pieczonej papryki Ten przepis na gołąbki jest dość tradycyjny, ale ze względu na ciekawy sos smakują one zupełnie inaczej niż inne wersje gołąbków. Składniki na gołąbki w sosie z pieczonych papryk 2 małe główki kapusty włoskiej lub kapusty go gołąbków 500 g mięsa mielonego z łopatki 2 torebki ugotowanego ryżu 1 jajko pęczek koperku sól, papryka ostra, papryka słodka, olej Sos: 3 papryki czerwone 1/2 łyżeczki cukru sól, papryka ostra, papryka słodka śmietanka 30% Przygotowanie gołąbków z sosem paprykowym Umyjcie i osuszcie papryki. Zawińcie je szczelnie w folię aluminiową i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Natnijcie kapusty przy głąbie. Włóżcie najpierw jedną kapustę do gotującej się wody (głąbem w dół). Po kilku minutach odwróćcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście przekładając je do sitka....

gołąbki
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten tajemny składnik do farszu na gołąbki. Będzie idealnie zbity i pyszny w smaku
Gołąbki są jednym z lepszych polskich dań. Swoją wyjątkowość zapewniają farszowi. Nieraz może on płatać figle. By miał odpowiednią konsystencję, warto do niego dodać jeden składnik. Dzięki temu przygotowana potrawa będzie jeszcze lepsza.

Gołąbki to jedno z popularniejszych polskich dań. Mimo iż wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie to ich smak zdecydowanie jest tego wart. Farsz mięsny idealnie komponuje się z sosem pieczarkowym bądź pomidorowym.  Tradycyjne gołąbki To jedna z klasycznych polskich potraw. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, dlatego też na stole gości trochę rzadziej. Mimo wszystko należy do grona ulubionych dań Polaków. Gołąbki można przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Oba warianty smakują idealnie i świetnie smakują polane sosem. Niektórzy podają je z dodatkiem ziemniaków czy chleba. Tradycyjnie przygotowane są pyszne same w sobie. Sekretny składnik farszu  Podczas przygotowywania gołąbków nie raz zdarza się, iż nadzienie jest zbyt rzadkie i źle się formuje przy zwijaniu. Wówczas by ułatwić sobie pracę, wystarczy do farszu dodać jajko. Ono idealnie zwiążę całość. Sprawi, że nadzienie będzie zbite. Dodatkowo nada gołąbkom nowego aromatu, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze niż dotychczas. Składniki: 700 g mielonej łopatki wieprzowej lub szynki 100 g ryżu 1 jajko 2 cebule 1 główka białej kapusty 1 ½ litra bulionu 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżka mąki 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki olej do smażenia sól  pieprz Przygotowanie: Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i wydrążcie głąb. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć to ostrożnie włóżcie do niej kapustę. Gotujcie ją przez 10 minut na niewielkim ogniu, po czym obróćcie ją na drugą stronę. Po upływie 5 minut zacznijcie zdejmować z góry liście. Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierzcie i...

gołąbki farsz
Adobe Stock
Newsy
Ryż na farsz do gołąbków gotujecie osobno czy z już z mięsem? Idealnie miękki wychodzi tylko...
Ryż to jeden z kluczowych produktów przy przygotowywaniu gołąbków. Odpowiednie jego przyrządzenie bezpośrednio wpływa na smak całej potrawy. Sprawdźcie jak prawidłowo ugotować ryż!

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale przez turystów odwiedzających Polskę. Charakteryzuje się aromatycznym nadzieniem i delikatnie otulającą kapustą, oblaną sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Podczas ich przyrządzania należy pamiętać o kilku kwestiach. Dzięki nim potrawa za każdym razem wyjdzie idealnie. Przygotowanie ryżu na gołąbki Przyrządzenie gołąbków nie należy do skomplikowanych przepisów. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach by były pyszne. Jedną z kwestii jest ryż, który jest jednym z kluczowych składników. Pojawia się wiele sprzecznych opinii odnośnie jego przygotowania, jednak tylko jedna jest najlepsza i najwygodniejsza. Aby ryż w gołąbkach był delikatny i dobrze skomponował się z całym daniem, należy wsypać surowy ryż do mielonego surowego mięsa, dobrze razem wymieszać i nadziać tym gołąbki. Ryż razem z mięsem i kapustą idealnie się ugotuje, bez gotowania go wcześniej. Farsz będzie smaczny a ryż mięciutki. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 średnia cebula 0,7 kg mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia 1 pęczek koperku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku oregano majeranek tymianek ziarenka ziela angielskiego liście laurowe bulion Przygotowanie: Główkę kapusty obierzcie z wierzchnich liści. Ze środka wydrążcie głąb. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do naczynia włóżcie kapustę do góry wydrążonym głąbem. Całość gotujcie na niewielkim ogniu i w międzyczasie oddzielajcie gotowe liście. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...