Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad

Jesteście fanami gołąbków? To tradycyjne polskie danie na stałe wpisało się w kanon kuchni polskiej. Co powiecie na gołąbki z dodatkiem... ziemniaków i boczku? Spróbujcie ich, a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Zwykle goszczą na naszych stołach podczas niedzielnego obiadu lub z okazji świąt, ale nie brakuje osób, które przygotowują je nawet na co dzień. Spróbujcie zrobić je nieco inaczej: gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku smakują wybornie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

W tradycyjnej wersji gołąbki przygotowuje się poprzez połączenie mięsa mielonego, ugotowanego białego ryżu i przypraw z liśćmi podgotowanej w osolonej wodzie białej kapusty, w którą zawija się farsz. Nie brakuje jednak różnych gołąbkowych wariacji – np. gołąbków meksykańskichgołąbków z siekanej kapusty, gołąbków z farszem z prażonego ryżu. Niektórzy robią gołąbki z młodej kapusty, a inni zawijają farsz w liście kalafiora lub botwinki

Do farszu do gołąbków można dodać również ziemniaki i boczek. Boczek, zwłaszcza ten wędzony, będzie świetnym dopełnieniem farszu. Warto dodać, że w naszym przepisie nie ma mielonego mięsa – farsz stanowi właśnie boczek i starte na tarce ziemniaki.

Jak przygotować to smaczne danie? Czytajcie dalej!

Zobacz także
Gołąbki z młodej kapusty – przepis. Pyszne i delikatne

Gołąbki z piekarnika z młodej kapusty. Doskonały przepis delikatne gołąbki

Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu

Przygotowanie gołąbków z ziemniakami i boczkiem:

  1. Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu.
  2. Ściągamy po kolei liści i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Grube nerwy na liściach możemy lekko ściąć nożykiem.
  4. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane).
  5. Lekko odciskamy powstały sok.
  6. Cebulę drobno siekamy.
  7. Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i obsmażamy, aż się zrumieni.
  8. Cebulę, boczek i ziemniaki mieszamy razem, dodajemy jajka, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku.
  9. Nakładamy na liście kapusty i zwijamy w gołąbki.
  10. Gołąbki możemy lekko obsmażyć na tłuszczu.
  11. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem i zapiekamy ok. 1,5 godz.
  12. Podajemy z sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

gołąbki z kaszą
Gotujmy.pl
Newsy
Czym zastąpić ryż w gołąbkach? Dodajcie ten składnik a zakochacie się w ich smaku
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną z dodatkiem boczku. Gwarantujemy, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. Co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Gołąbki z kaszą gryczaną Jeżeli marzy wam się odmieniona wersja tradycyjnych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Jak przygotować to obłędne w smaku danie? To banalnie proste. Składniki: Główka kapusty, 1,5 szklanki kaszy gryczanej 500 gram pieczarek 5 dag żółtego sera  Garść suszonych grzybów Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia, Kostka rosołowa Oraz: Około 250 gram wędzonego boczku natka pietruszki do udekorowania Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. Grzyby namaczamy na około 2 godziny w misce z wodą. Gotujemy je następnie do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby miksujemy razem z wodą w której się gotowały. W oddzielnym garnku gotujemy na sypko kaszę i studzimy ją. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia pieczarek, dodajemy ugotowane i zmiksowane grzyby. Smażymy aż płyn...

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie
Gotujmy.pl/Azgotuj
Newsy
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia
Jeśli jesteście fanami odkrywania nowych smaków, koniecznie przetestujecie nasz przepis na gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne.

Gołąbki, to obok kotletów mielonych i schabowych, jedno z ulubionych dań Polaków. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, usmażonej cebulki i przypraw a następnie zawinięcie farszu w podgotowane liście kapusty. Co powiecie na małą odmianę i dodanie do farszu tarkowanych ziemniaków? Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami to prosta, pyszna i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Czy różnią się one w smaku od tradycyjnych gołąbków? Ich farsz jest bardziej soczysty i sycący, dzięki dodaniu tarkowanych ziemniaków. Podajcie takie gołąbki z sosem pomidorowym a zachwytom nie będzie końca. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 1 młoda kapusta 500 gram mielonego mięsa  1 cebula 1 łyżka oleju 5 ziemniaków 1 jajo Sól selerowa i pieprz Koncentrat pomidorowy 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego Koperek Kapelusz prawdziwka 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować. Wyjąć kapustę i ostudzić, po czym oddzielić liście. Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju i wystudzić. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso i dokładnie wymieszać ze sobą składniki. Faszerować liście i zawijać w gołąbki. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Posolić do smaku solą selerową. Dusić gołąbki ok 40 minut. Do wody, w której dusiły się gołąbki, dodać słoiczek przecieru i...

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

Gołąbki
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Bajecznie pyszne gołąbki według przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do farszu nietypowy składnik
Magda Gessler słynie z niekonwencjonalnych pomysłów kulinarnych. Jej pomysł na farsz do gołąbków to dodanie do nich pewnego warzywa.

Gołąbki to popularne danie niemal na całym świecie. W zależności od zakątka globu, różni się ich przygotowanie. W środkowoeuropejskiej części Starego Kontynentu, gołąbki zawija się kapuściane liście i wypełnia oczywiście mięsem mielonym i ryżem. Istnieje także nasza własna, polska wersja gołąbków, a więc te bożonarodzeniowe z kaszą gryczaną i grzybami. Tego typu gołąbki z rzadka pojawiają się także na wschodnioeuropejskich stołach – np. na Ukrainie, w Rosji czy Białorusi. W tej części Europy nie je się za to mięsa z ryżem zawijanego w liście winogron. Tego typu delikatesy zwane w Grecji dolmades, są też znacznie mniejsze niż tradycyjne polskie gołąbki. Co ciekawe, w niektórych krajach, kucharze lubią zawijać gołąbki w kapustę kiszoną. Podobno w ten sposób swoje gołąbki przygotowywały gospodynie z dawnych Kresów Wschodnich. Do dzisiaj ten sposób przygotowywania mięsno-ryżowych zawijasów, przetrwał np. na Węgrzech. Sposób na gołąbki Magdy Gessler Jak widać receptura na gołąbki to wcale nie zamknięty temat. Dobrze wie o tym Magda Gessler. Gwiazda TVN-u nie byłaby sobą, gdyby lekko nie zmodyfikowała tradycyjnego przepisu. Słynna restauratorka wpadła na genialny pomysł. Do farszu dodaje nieco gotowanych, tłuczonych ziemniaków. Po co? W ten sposób gołąbki staną się nieco wilgotniejsze w środku. Co prawda część z nas przyzwyczajona jest do jedzenia gołąbków z ziemniakami tuż obok na talerzu, ale trzeba przyznać, że dodanie ich do środka, może zneutralizować brak dostatecznie tłustego mięsa na farsz. Krótko mówiąc – ziemniaki w wewnątrz gołąbków to modyfikacja stworzona wręcz dla osób dbających o linię, a lubiących po prostu dobrze zjeść. Przepis na gołąbki wg Magdy Gessler Składniki: Średniej...