Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną

Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 niewielka główka kapusty białej
  • 450 g wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 200 g ryżu (2 woreczki)
  • 1 kostka rosołowa
  • Kilka pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić!
  2. Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie.
  3. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil.
  4. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  5. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków.
  6. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.
  7. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju i dodajcie nieco cebuli pokrojonej w piórka. Wlejcie wodę i duście do miękkości grzybów.
  8. Zabielcie sos śmietanką, doprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie.

I gotowe! Gołąbki podawajcie polane sosem pieczarkowym. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: