Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.
Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną
Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 niewielka główka kapusty białej
- 450 g wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 200 g ryżu (2 woreczki)
- 1 kostka rosołowa
- Kilka pieczarek
- Sól
- Pieprz
- Olej
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
- Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić!
- Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie.
- Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil.
- Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku.
- Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków.
- Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.
- W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju i dodajcie nieco cebuli pokrojonej w piórka. Wlejcie wodę i duście do miękkości grzybów.
- Zabielcie sos śmietanką, doprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie.
I gotowe! Gołąbki podawajcie polane sosem pieczarkowym. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: