Gołąbki z samym mięsem bez ryżu z przepisu z 1917 r. Przepis naszych przodków nie ma sobie równych
Adobe Stock
Newsy

Gołąbki z samym mięsem bez ryżu z przepisu z 1917 r. Przepis naszych przodków nie ma sobie równych

Jak polskie gospodynie gotowały gołąbki dawniej? Odpowiedź na to pytanie znaleźliśmy w ...amerykańskiej książce z 1917. Podajemy dokładny, oryginalny przepis na gołąbki sprzed lat bez ryżu!

Ten przepis przebył naprawdę długą podróż w czasie. Takie właśnie gołąbki, jak te z podanego przez nas poniższej przepisu, znalazły się w wydanej w Stanach Zjednoczonych książce z 1917 roku. Jak do tego doszło? „Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce” – ten tytuł książki autorstwa niejakiego A. J. Kamionki (niejakiej?) mówi chyba wszystko.

Polscy emigranci zarobkowi za oceanem marzyli o kuchni jak u mamy z rodzinnej Polski także na saksach w Nowym Jorku, Detroit i Chicago. Tak właśnie narodziła się potrzeba opracowania podstawowych rodzimych przepisów w specjalnej książce dla Polonusów z początku XX wieku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotowano gołąbki przed laty?

Na liście przepisów znalazły się między innymi obowiązkowe gołąbki. Co ciekawe, nie ma w nich miejsca na ryż, który na ówczesnych ziemiach polskich również był raczej słabo dostępny dla szerokich mas społeczeństwa.

Brak ryżu w takiej potrawie oznacza jedno – trzeba podać je z porcją obowiązkowych węglowodanów. Polecamy gotowane młode ziemniaki.

Przepis na gołąbki staropolskie bez ryżu

Składniki:

  • Ok. 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • Ok. 20 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub odpowiednio dużo namoczonej suchej bułki
  • Jajko
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Główka świeżej, młodej kapusty
  • Kilka łyżek masła
Zobacz także
Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?

Przygotowanie:

  1. Kapustę sparzcie wrzątkiem, by liście stały się miększe.
  2. W razie potrzeby zmielcie mięso w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Cebule obierzcie, drobno pokrójcie w kostkę i podsmażcie na maśle do miękkości.
  4. Wymieszajcie oba gatunki mięsa, dodajcie jajko, bułkę tartą, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie ostudzoną cebulę.
  5. Wyrabiajcie gładką, mięsną masę.
  6. Z mięsa formujcie niewielkie, podłużne kotleciki i zawijajcie w liście kapusty. W razie potrzeby zepnijcie gołąbki nitką lub wykałaczką.
  7. W rondlu lub w naczyniu żaroodpornym rozpuśćcie 2-3 łyżki masła i zdejmijcie naczynie z gazu.
  8. Układajcie gołąbki ściśle w naczyniu i smażcie na początku na dużym ogniu do uzyskania ładnego, złotawego koloru, a potem duście potem do miękkości  przez kilkadziesiąt minut pod przykryciem.
  9. Podawajcie według własnego uznania z pieczywem lub z ziemniakami i innymi dodatkami.
  10. Smacznego!

Czytaj także:

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Szukacie efektownego sposobu na tradycyjne gołąbki? Zróbcie je z fasolkowym wsadem. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Furora na rodzinnym stole gwarantowana.

Czego to nasi czytelnicy nie wymyślą…  Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne gołąbki z nietypowym wsadem w postaci fasolki szparagowej. Przyznamy szczerze, że sami byśmy na coś takiego nie wpadli! Przepis na gołąbki z fasolką szparagową Składniki: 1 główka kapusty 1 kg łopatki wieprzowej Papryka ostra w proszku 2 cebule 2 jajka 10 dag ryżu 30 dag fasolki szparagowej 2 czubate łyki bułki tartej Sól Pieprz Świeży koperek Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki wody Koncentrat pomidorowy 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie: Fasolkę szparagową umyjcie, obetnijcie końce i obgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut. Łopatkę wieprzową zmielcie z cebulą w maszynce do mięsa. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Dodajcie do mięsa sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, bułkę tartą, ostudzony ryż, wodę, po czym wyrabiajcie ręcznie gładką mięsną masę. Wytnijcie z kapusty głąb, oderwijcie twardsze zewnętrzne liście i obgotujcie ją we wrzątku, zdejmując po kolei liście. Wytnijcie z liści grubsze nerwy. Układajcie na liściu gołąbka odrobinę farszu i po kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej. Zawijajcie gołąbki i układajcie jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Liście kapusty ułóżcie także na ułożonych gołąbkach. Zalejcie gołąbki wodą, i gotujcie na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut do miękkości. Przygotujcie sos. Zaczerpnijcie odrobinę wody z gołąbków, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, posólcie, popieprzcie i dodajcie koncentrat pomidorowy. Przegotujcie sos i dodajcie do niego odrobinę rozrobionej mąki pszennej, zagęszczając sos. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

zapiekanka gołąbkowa przepis
Eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Obłędnie smaczna i delikatna zapiekanka gołąbkowa. Koniecznie podajcie ją z tym sosem. Będziecie w 7 niebie
Zapiekaliście już gołąbki w piekarniku? Fani tego dania będą zachwyceni!

Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu. Przepis na zapiekankę gołąbkową Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki: Składniki do farszu: 1 kg mielonego mięsa 200 g ryżu (2 torebki) 2 jajka 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sól Pieprz Składniki do sosu: 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu grzybowego Sól Pieprz Przygotowanie farszu: Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny. Przygotowanie sosu: Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu...

Gołąbki z młodej kapusty – przepis. Pyszne i delikatne
ziutula/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z młodej kapusty. Doskonały przepis delikatne gołąbki
Gołąbki z piekarnika przygotowane z młodej kapusty będą znacznie bardziej kruche i delikatne w smaku. Przygotujesz je bardzo podobnie jak te tradycyjne!

Gołąbki z piekarnika to bardzo wygodny sposób na przygotowanie tej potrawy królującej od lat w polskich jadłospisach. Chociaż nasza lokalna kuchnia często bywa tłusta i bogata w cholesterol, gołąbki należą do dań, które można przyrządzić w zdrowy, zrównoważony sposób. Własnie tak jak te pieczone gołąbki z młodej kapusty. Przepis na gołąbki z piekarnika (z młodej kapusty) Gołąbki przygotowywane w piekarniku z młodej kapusty, są najdelikatniejsze w smaku. Warto więc szybko wypróbować je, zanim skończy się sezon na nowalijki! Możecie eksperymentować z farszem, np. tak jak w  gołąbkach meksykańskich , czy  gołąbkach z farszem z prażonego ryżu  lub zrobić gołąbki z ziemniakami i boczkiem , zamiast ryżu i mielonego mięsa. Można też zrobić  gołąbki z młodej kapusty  albo  zawinąć farsz w liście kalafiora czy  botwinki ! Ciekawą wariacją są też  gołąbki z siekanej kapusty , Składniki: 2 większe główki młodej kapusty 3 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 jajka Opakowanie przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 litr soku pomidorowego 200 g śmietany 12% Przygotowanie gołąbków z młodej kapusty w piekarniku: Z kapusty wytnijcie głąb, włóżcie do wrzątku i krótko sparzcie liście, ściągając je z główki kapusty.  Ryż ugotujcie do miękkości w nieosolonej wodzie. Nadmiar wody odlejcie i zostawcie do wystygnięcia. Dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i wyróbcie masę za pomocą rąk. Z liścia kapusty wytnijcie gruby nerw, nałóżcie porcję nadzienia i zawińcie gołąbki. Brytfanki wysmarujcie olejem, układajcie na dnie gołąbki w jednej warstwie. Sok...

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Pełnia wiosny to początek sezonu na młodą kapustę. Przygotujcie więc z niej gołąbki. Polecamy alternatywne wersje tego dania – np. z kurczakiem i pieczarkami.

Poniższy przepis na tego rodzaju gołąbki przesłała użytkowniczka naszego serwisu, pani Ela. Trzeba uczciwie przyznać, że jest to naprawdę odważna i ciekawa propozycja dla wszystkich fanów dań z kapusty. Spróbujecie? Gołąbki to nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy! Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami Składniki: 1 młoda kapusta 3 cebule 60 dag mięsa z udek kurczaka 50 dag pieczarek 25 dag ryżu 2 łyżki mąki pszennej Ok. 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka Sól do smaku Pieprz do smaku Czosnek granulowany do smaku Przygotowanie: Mięso z udek oczyśćcie i pokrójcie na niewielkie kawałki. Udka wymieszajcie z przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem. By przyprawy dobrze przesiąkły mięso, dodajcie do marynaty kilka łyżek oleju. Wstawcie mięso do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Mięso obsmażcie na patelni. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju cebulę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Wymieszajcie ostudzony ryż z połową  usmażonych pieczarek. Liście kapusty sparzcie i oddzielcie kolejno na talerz. Zawijajcie w liście farsz z dodatkiem odrobiny podsmażonego mięsa. Gołąbki ustawcie w blasze lub naczyniu do zapiekania. Wyłóżcie między gołąbki resztę pieczarek i podlejcie je wodą. Pieczcie gołąbki ok. 40 min w temp. 180 st. C. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Przeczytajcie także inne nasze ciekawe przepisy na gołąbki. Być może przypadną wam do gusty nasze gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. A może gołąbki z ziemniakami i boczkiem? Innym rozwiązaniem mogą być także siekane gołąbki z młodej kapusty....