Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora. Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich, z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu?

Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie?

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści)
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu)
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego)
  • 3 cebule (pokrojone drobno)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 żółtka
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • cukier do smaku
  • 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotować al'dente ryż - odcedzić.
  2. Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto.
  3. Pokroić drobno natkę pietruszki.
  4. Namoczyć rodzynki. Odcedzić.
  5. Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek.
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem.
  7. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  8. Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły).
  9. Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
  10. Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty.
  11. Ułożyć w garnku gołąbki. Zalać wodą.
  12. Dodać anyż. Dusić 1 godzinę.
  13. Wyjąć gołąbki z garnka.
  14. Odlać 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków.
  15. Zagotować ze skórką cytrynową.
  16. Żółtka wbić do miski i energicznie roztrzepać trzepaczką.
  17. Dodać sok z cytryny (przecedzony, bez pestek).
  18. Nie przerywając ubijania dolać pół szklanki (1 chochelkę do zupy) gorącego wywaru z gotowania gołąbków.
  19. Mieszać energicznie.
  20. Za chwilę dodać drugą porcję bulionu.
  21. Wlać do pozostałego wywaru.
  22. Doprawić sos do smaku cukrem.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: