Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej.
Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem
Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę.
Składniki:
- 0,5 główki białej młodej kapusty
- 0,5 tuszki z królika
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 łyżeczka kucharka
- 1 łyżeczka czubricy czerwonej
- szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku
Sos:
- 3 pomidory obrane ze skórki
- 1 łyżeczka koncentratu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- 1 szklanka bulionu rosołowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- bazylia do smaku
Przygotowanie:
- Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia.
- Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa.
- Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju.
- Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody.
- Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami.
- Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze. Włóżcie do piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni i pieczcie około 50 minut.
Sos:
Zobacz także:
- Pokrojone w kostkę pomidory włóżcie do rondelka, wlejcie olej, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryjcie i smażcie przez chwilę, a następnie wlejcie bulion i dodajcie koncentrat.
- Gotujcie około 20 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawcie do smaku ziołami, zagęśćcie mąką ziemniaczaną rozrobioną z niewielką ilością zimnej wody.
- Gotujcie przez chwilę, a następnie zdejmijcie z ognia i dodajcie śmietanę. Całość można zmiksować blenderem, aby otrzymać jedwabisty sos.
Czytaj też: