Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej.

Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem

Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę.

Składniki:

  • 0,5 główki białej młodej kapusty
  • 0,5 tuszki z królika
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku

Sos:

  • 3 pomidory obrane ze skórki
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • bazylia do smaku

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia. 
  2. Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa. 
  3. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju. 
  4. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody. 
  5. Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami. 
  6. Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze. Włóżcie do piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni i pieczcie około 50 minut. 

Sos:

Zobacz także:

  1. Pokrojone w kostkę pomidory włóżcie do rondelka, wlejcie olej, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryjcie i smażcie przez chwilę, a następnie wlejcie bulion i dodajcie koncentrat.
  2. Gotujcie około 20 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawcie do smaku ziołami, zagęśćcie mąką ziemniaczaną rozrobioną z niewielką ilością zimnej wody. 
  3. Gotujcie przez chwilę, a następnie zdejmijcie z ognia i dodajcie śmietanę. Całość można zmiksować blenderem, aby otrzymać jedwabisty sos. 

Czytaj też: