Dzisiaj przedstawiamy wam przepis nadesłany przez jedną naszych czytelniczek. Aż chciałoby się powiedzieć – lekki, łatwy i przyjemny. A do tego tani – wystarczy wam kapusta, trochę ryżu o pieczarek z paroma dodatkami.
Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że taki właśnie tani i smaczny obiad, nie zrobi się w 5 minut. Każda doświadczona gospodyni wie, że przy gołąbkach trzeba się trochę napracować. Mimo wszystko uważamy, że warto – potem będą znikać w z talerzy w ekspresowym tempie!
Przepis na gołąbki z pieczarkami
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 20 dag ryżu
- 4 cebule
- 1 kg pieczarek
- Sól
- Pieprz
- Odrobina przyprawy typu kucharek
- Smalec lub olej
Przygotowanie:
- Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Zagotujcie ryż i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ziarno wchłonie całą wodę.
- Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i duście na tłuszczu z odrobiną soli na patelni.
- Gotową cebulę dodajcie do ryżu.
- Pieczarki umyjcie i pokrójcie na cienkie plasterki.
- Podsmażcie pieczarki na tej samej patelni, na której przed chwilą podsmażaliście cebulkę.
- Dodajcie usmażone pieczarki do ryżu i cebuli, doprawcie pieprzem i solą i wymieszajcie powstały farsz.
- Z kapusty wykrójcie głąb i gotujcie ją we wrzątku, oddzielając kolejne liście i składając je na talerzu do ostygnięcia.
- Wytnijcie zgrubienia z liści i zawijajcie w nie gotowy już farsz.
- Dno naczynia wyłóżcie liśćmi kapusty, układajcie gołąbki jeden obok drugiego.
- Przykryjcie wierzch pozostałymi liśćmi kapusty i pieczcie pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. godzinę.
- Podawajcie polane odrobiną oleju nierafinowanego lub z sosem pomidorowym lub grzybowym.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Jeżeli szukacie alternatywnego sposobu na ugotowanie liści kapusty, to koniecznie wypróbujcie nasz niecodzienny patent na liście do gołąbków bez garnka i bez wody.
Zobacz także:
Czytaj także: