Dzisiaj przedstawiamy wam przepis nadesłany przez jedną naszych czytelniczek. Aż chciałoby się powiedzieć – lekki, łatwy i przyjemny. A do tego tani – wystarczy wam kapusta, trochę ryżu o pieczarek z paroma dodatkami.

Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że taki właśnie tani i smaczny obiad, nie zrobi się w 5 minut. Każda doświadczona gospodyni wie, że przy gołąbkach trzeba się trochę napracować. Mimo wszystko uważamy, że warto – potem będą znikać w z talerzy w ekspresowym tempie!

Przepis na gołąbki z pieczarkami

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 20 dag ryżu
  • 4 cebule
  • 1 kg pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina przyprawy typu kucharek
  • Smalec lub olej

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Zagotujcie ryż i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ziarno wchłonie całą wodę.
  2. Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i duście na tłuszczu z odrobiną soli na patelni.
  3. Gotową cebulę dodajcie do ryżu.
  4. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na cienkie plasterki.
  5. Podsmażcie pieczarki na tej samej patelni, na której przed chwilą podsmażaliście cebulkę.
  6. Dodajcie usmażone pieczarki do ryżu i cebuli, doprawcie pieprzem i solą i wymieszajcie powstały farsz.
  7. Z kapusty wykrójcie głąb i gotujcie ją we wrzątku, oddzielając kolejne liście i składając je na talerzu do ostygnięcia.
  8. Wytnijcie zgrubienia z liści i zawijajcie w nie gotowy już farsz.
  9. Dno naczynia wyłóżcie liśćmi kapusty, układajcie gołąbki jeden obok drugiego.
  10. Przykryjcie wierzch pozostałymi liśćmi kapusty i pieczcie pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. godzinę.
  11. Podawajcie polane odrobiną oleju nierafinowanego lub z sosem pomidorowym lub grzybowym.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeżeli szukacie alternatywnego sposobu na ugotowanie liści kapusty, to koniecznie wypróbujcie nasz niecodzienny patent na liście do gołąbków bez garnka i bez wody.

Zobacz także:

Czytaj także: