Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad

Przepis na gołąbki z pieczarkami to sposób na gołąbki delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnych gołąbków z ryżem i z mięsem. Świetnie będą smakowały podane nie tylko z sosami, ale także z nierafinowanym olejem słonecznikowym czy rzepakowym.

Dzisiaj przedstawiamy wam przepis nadesłany przez jedną naszych czytelniczek. Aż chciałoby się powiedzieć – lekki, łatwy i przyjemny. A do tego tani – wystarczy wam kapusta, trochę ryżu o pieczarek z paroma dodatkami.

Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że taki właśnie tani i smaczny obiad, nie zrobi się w 5 minut. Każda doświadczona gospodyni wie, że przy gołąbkach trzeba się trochę napracować. Mimo wszystko uważamy, że warto – potem będą znikać w z talerzy w ekspresowym tempie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z pieczarkami

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 20 dag ryżu
  • 4 cebule
  • 1 kg pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina przyprawy typu kucharek
  • Smalec lub olej
Zobacz także
golabki twarda kapusta

Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?

Gołąbki farsz

Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Zagotujcie ryż i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ziarno wchłonie całą wodę.
  2. Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i duście na tłuszczu z odrobiną soli na patelni.
  3. Gotową cebulę dodajcie do ryżu.
  4. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na cienkie plasterki.
  5. Podsmażcie pieczarki na tej samej patelni, na której przed chwilą podsmażaliście cebulkę.
  6. Dodajcie usmażone pieczarki do ryżu i cebuli, doprawcie pieprzem i solą i wymieszajcie powstały farsz.
  7. Z kapusty wykrójcie głąb i gotujcie ją we wrzątku, oddzielając kolejne liście i składając je na talerzu do ostygnięcia.
  8. Wytnijcie zgrubienia z liści i zawijajcie w nie gotowy już farsz.
  9. Dno naczynia wyłóżcie liśćmi kapusty, układajcie gołąbki jeden obok drugiego.
  10. Przykryjcie wierzch pozostałymi liśćmi kapusty i pieczcie pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. godzinę.
  11. Podawajcie polane odrobiną oleju nierafinowanego lub z sosem pomidorowym lub grzybowym.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeżeli szukacie alternatywnego sposobu na ugotowanie liści kapusty, to koniecznie wypróbujcie nasz niecodzienny patent na liście do gołąbków bez garnka i bez wody.

Czytaj także:

Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Lubicie tradycyjne polskie gołąbki? A co powiecie na małą „rewolucję” w klasycznym przepisie na to danie? Zróbcie gołąbki w... liściach kalafiora a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest to potrawa półmięsna z farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem ugotowanego ryżu) zawiniętego w ugotowane liście białej kapusty głowiastej. Niektóre gospodynie przygotowują gołąbki z liści kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej ,   płaskiej kapusty do gołąbków "coolwrap" a nawet używają kiszonych liści kapusty czy liści botwiny. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w... liściach kalafiora! Przepis na gołąbki w liściach kalafiora Jeśli uwielbiacie gołąbki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w liściach kalafiora. To eksperymentalne, ale naprawdę pyszne gołąbki. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt smakowy z pewnością przypadnie wam do gustu. Gołąbki te wyróżnia 1 nietypowy szczegół – do ich przygotowania nie potrzebujecie mięsa mielonego. Zamiast niego farsz stanowi podsmażona na oliwie kiełbaska śląska, cebula i pieczarki. Składniki: 7 liści kalafiora 7 kiełbasek śląskich 60 dkg pieczarek 5 cebul 1 szklanka suchego ryżu sól pieprz 12 łyżek oleju 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Z liści kalafiora wyciąć grube nerwy. Umyć liście, włożyć do wrzątku i gotować przez 15 minut. Wyjąć liście i zalać zimną wodą. Ostudzone liście wyjąć na durszlak i odsączyć. Cebule obrać z łupin. 4 cebule pokroić w ćwierć krążki. Piątą drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić. Kiełbasy ponacinać z obu stron. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasy i obsmażyć z jednej strony, obrócić na drugą stronę i dodać ćwierć krążki cebuli. Kiełbasę smażyć, aż cebula się lekko zrumieni. Na drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki...

zapiekanka gołąbkowa przepis
Eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Obłędnie smaczna i delikatna zapiekanka gołąbkowa. Koniecznie podajcie ją z tym sosem. Będziecie w 7 niebie
Zapiekaliście już gołąbki w piekarniku? Fani tego dania będą zachwyceni!

Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu. Przepis na zapiekankę gołąbkową Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki: Składniki do farszu: 1 kg mielonego mięsa 200 g ryżu (2 torebki) 2 jajka 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sól Pieprz Składniki do sosu: 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu grzybowego Sól Pieprz Przygotowanie farszu: Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny. Przygotowanie sosu: Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu...

golabki z kaszanka
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Znudziły wam się gołąbki z ryżem? Zróbcie do nich nadzienie z kaszanki, a zapomnicie o tradycyjnej wersji na długo
Nie dość, że są nieziemsko pyszne, to jeszcze robi się je o wiele szybciej niż te klasyczne. Polecamy!

Gołąbki to jedno z bardzo popularnych i uwielbianych przez Polaków dań. Tradycyjnie podawane z farszem z ryżu, sosem pomidorowym i ziemniakami to idealna potrawa na sobotni lub niedzielny obiad. To, co często zniechęca do ich przyrządzania to kłopoty z rwącą się kapustą oraz czas, który trzeba przeznaczyć na zrobienie farszu. Ten przepis jest o wiele szybszy, dlatego koniecznie go wypróbujcie. Gołąbki faszerowane kaszanką - przepis Z poniższego przepisu wyjdzie wam 8 gołąbków. Składniki 1 duża główka kapusty 600g kaszanki 1 cebula 0,5 kostki rosołowej bez glutaminianu sodu 3/4 szklanki wody Sól i pieprz do smaku Składniki na sos pieczarkowy do gołąbków 300g pieczarek 2-3 łyżki śmietany 1-2 łyżki mąki 1-2 szczypty mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę oczyśćcie z zewnętrznych liści i wytnijcie głąb. W dużym garnku (większym od kapusty, żeby miała przestrzeń) zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej warzywo. Gdy liście zaczną mięknąć i będą odstawać od kapusty, możecie je wyjmować. Gdy będziecie mieć ok. 12 liści, jesteście gotowi do kolejnego etapu. Potrzebujecie 8 liści na gołąbki oraz do wyłożenia naczynia i do przykrycia potrawy. Gdy liście przestygną, wytnijcie z nich grube nerwy lub rozbijcie lekko tłuczkiem. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i przesmażcie na rozgrzanej patelni na oleju, aż stanie się złocista. Do większej miski włóżcie kaszankę i cebulę i dokładnie wymieszajcie. Możecie delikatnie doprawić do smaku. Na środku każdego liścia połóżcie 2-3 łyżki farszu kaszankowego i zawińcie gołąbki. Wyłóżcie dno żaroodpornej formy liśćmi kapusty. Połóżcie na nich gołąbki i zalejcie gorącą wodą (3/4...

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Pełnia wiosny to początek sezonu na młodą kapustę. Przygotujcie więc z niej gołąbki. Polecamy alternatywne wersje tego dania – np. z kurczakiem i pieczarkami.

Poniższy przepis na tego rodzaju gołąbki przesłała użytkowniczka naszego serwisu, pani Ela. Trzeba uczciwie przyznać, że jest to naprawdę odważna i ciekawa propozycja dla wszystkich fanów dań z kapusty. Spróbujecie? Gołąbki to nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy! Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami Składniki: 1 młoda kapusta 3 cebule 60 dag mięsa z udek kurczaka 50 dag pieczarek 25 dag ryżu 2 łyżki mąki pszennej Ok. 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka Sól do smaku Pieprz do smaku Czosnek granulowany do smaku Przygotowanie: Mięso z udek oczyśćcie i pokrójcie na niewielkie kawałki. Udka wymieszajcie z przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem. By przyprawy dobrze przesiąkły mięso, dodajcie do marynaty kilka łyżek oleju. Wstawcie mięso do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Mięso obsmażcie na patelni. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju cebulę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Wymieszajcie ostudzony ryż z połową  usmażonych pieczarek. Liście kapusty sparzcie i oddzielcie kolejno na talerz. Zawijajcie w liście farsz z dodatkiem odrobiny podsmażonego mięsa. Gołąbki ustawcie w blasze lub naczyniu do zapiekania. Wyłóżcie między gołąbki resztę pieczarek i podlejcie je wodą. Pieczcie gołąbki ok. 40 min w temp. 180 st. C. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Przeczytajcie także inne nasze ciekawe przepisy na gołąbki. Być może przypadną wam do gusty nasze gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. A może gołąbki z ziemniakami i boczkiem? Innym rozwiązaniem mogą być także siekane gołąbki z młodej kapusty....