Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?
Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?

Pełnia wiosny to początek sezonu na młodą kapustę. Przygotujcie więc z niej gołąbki. Polecamy alternatywne wersje tego dania – np. z kurczakiem i pieczarkami.

Poniższy przepis na tego rodzaju gołąbki przesłała użytkowniczka naszego serwisu, pani Ela. Trzeba uczciwie przyznać, że jest to naprawdę odważna i ciekawa propozycja dla wszystkich fanów dań z kapusty. Spróbujecie? Gołąbki to nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 3 cebule
  • 60 dag mięsa z udek kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 25 dag ryżu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Ok. 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Czosnek granulowany do smaku
Zobacz także
Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków

Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków

Gołąbki wigilijne

Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 

Przygotowanie:

  1. Mięso z udek oczyśćcie i pokrójcie na niewielkie kawałki.
  2. Udka wymieszajcie z przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem. By przyprawy dobrze przesiąkły mięso, dodajcie do marynaty kilka łyżek oleju.
  3. Wstawcie mięso do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
  4. Mięso obsmażcie na patelni.
  5. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki.
  6. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju cebulę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu.
  7. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody.
  8. Wymieszajcie ostudzony ryż z połową  usmażonych pieczarek.
  9. Liście kapusty sparzcie i oddzielcie kolejno na talerz.
  10. Zawijajcie w liście farsz z dodatkiem odrobiny podsmażonego mięsa.
  11. Gołąbki ustawcie w blasze lub naczyniu do zapiekania. Wyłóżcie między gołąbki resztę pieczarek i podlejcie je wodą.
  12. Pieczcie gołąbki ok. 40 min w temp. 180 st. C.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przeczytajcie także inne nasze ciekawe przepisy na gołąbki. Być może przypadną wam do gusty nasze gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. A może gołąbki z ziemniakami i boczkiem? Innym rozwiązaniem mogą być także siekane gołąbki z młodej kapusty.

Czytaj także:

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...

Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad
Przepis na gołąbki z pieczarkami to sposób na gołąbki delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnych gołąbków z ryżem i z mięsem. Świetnie będą smakowały podane nie tylko z sosami, ale także z nierafinowanym olejem słonecznikowym czy rzepakowym.

Dzisiaj przedstawiamy wam przepis nadesłany przez jedną naszych czytelniczek. Aż chciałoby się powiedzieć – lekki, łatwy i przyjemny. A do tego tani – wystarczy wam kapusta, trochę ryżu o pieczarek z paroma dodatkami. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że taki właśnie tani i smaczny obiad, nie zrobi się w 5 minut. Każda doświadczona gospodyni wie, że przy gołąbkach trzeba się trochę napracować. Mimo wszystko uważamy, że warto – potem będą znikać w z talerzy w ekspresowym tempie! Przepis na gołąbki z pieczarkami Składniki: 1 główka białej kapusty 20 dag ryżu 4 cebule 1 kg pieczarek Sól Pieprz Odrobina przyprawy typu kucharek Smalec lub olej Przygotowanie: Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody. Zagotujcie ryż i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ziarno wchłonie całą wodę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w piórka i duście na tłuszczu z odrobiną soli na patelni. Gotową cebulę dodajcie do ryżu. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na cienkie plasterki. Podsmażcie pieczarki na tej samej patelni, na której przed chwilą podsmażaliście cebulkę. Dodajcie usmażone pieczarki do ryżu i cebuli, doprawcie pieprzem i solą i wymieszajcie powstały farsz. Z kapusty wykrójcie głąb i gotujcie ją we wrzątku, oddzielając kolejne liście i składając je na talerzu do ostygnięcia. Wytnijcie zgrubienia z liści i zawijajcie w nie gotowy już farsz. Dno naczynia wyłóżcie liśćmi kapusty, układajcie gołąbki jeden obok drugiego. Przykryjcie wierzch pozostałymi liśćmi kapusty i pieczcie pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Podawajcie polane odrobiną oleju nierafinowanego lub z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli szukacie alternatywnego...

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki FB. Gołąbki po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Będziecie się nimi zajadać!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki po węgiersku. Są niesamowicie pyszne i aromatyczne.

Gołąbki to danie, które wymaga trochę zaangażowania i wkładu. Żeby gołąbki wyszły pyszne, musicie dobrze przyprawić farsz i właściwie je zawinąć. Pewnie nie przygotowujecie gołąbków co tydzień, bo to dość pracochłonne danie, ale zdecydowanie efektu. Mamy dziś pomysł na nową odsłonę gołąbków . W wersji węgierskiej są przepyszne. Zakochają się w nich wszyscy fani papryki i paprykowych smaków. Wypróbujcie i dajcie znać, co sądzą o takich gołąbkach wasi bliscy. Przepis na gołąbki po węgiersku bez zawijania Zróbcie gołąbki w tej odsłonie. Nie ma przy nich dużo roboty. Składniki na węgierskie gołąbki Pół kapusty Pół kilo mięsa mielonego 5 łyżek ryżu kasza manna jajko cebula sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ząbek czosnku papryka ostra i słodka 1/2 łyżeczki bułka tarta do panierowania ok. litr rosołu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie gołąbków po węgiersku Przygotujcie mięso do zmielenia: pokrójcie ja na mniejsze kawałki, oczyśćcie i przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zmielcie mięso gulaszowe, przepuśćcie je przez maszynkę do mięsa. Kapustę przekrójcie na pół. Wytnijcie głąby. Włóżcie kapustę do malaksera i posikajcie na małe kawałki lub po prostu zróbcie to ręcznie. Możecie zetrzeć też kapustę na tarce. Ugotujcie ryż, by był jeszcze jędrny i lekko twardy. Wymieszajcie mięso z kapustą. Dodajcie ryż i ok. 5 łyżek kaszy manny. Sprawdźcie czy tekstura wydaje się odpowiednia, może potrzeba będzie więcej kaszy. Dodajcie jajko, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Wymieszajcie wszystkie...