Poniższy przepis na tego rodzaju gołąbki przesłała użytkowniczka naszego serwisu, pani Ela. Trzeba uczciwie przyznać, że jest to naprawdę odważna i ciekawa propozycja dla wszystkich fanów dań z kapusty. Spróbujecie? Gołąbki to nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy!

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 3 cebule
  • 60 dag mięsa z udek kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 25 dag ryżu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Ok. 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Czosnek granulowany do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso z udek oczyśćcie i pokrójcie na niewielkie kawałki.
  2. Udka wymieszajcie z przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem. By przyprawy dobrze przesiąkły mięso, dodajcie do marynaty kilka łyżek oleju.
  3. Wstawcie mięso do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
  4. Mięso obsmażcie na patelni.
  5. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki.
  6. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju cebulę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu.
  7. Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody.
  8. Wymieszajcie ostudzony ryż z połową  usmażonych pieczarek.
  9. Liście kapusty sparzcie i oddzielcie kolejno na talerz.
  10. Zawijajcie w liście farsz z dodatkiem odrobiny podsmażonego mięsa.
  11. Gołąbki ustawcie w blasze lub naczyniu do zapiekania. Wyłóżcie między gołąbki resztę pieczarek i podlejcie je wodą.
  12. Pieczcie gołąbki ok. 40 min w temp. 180 st. C.
  13. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przeczytajcie także inne nasze ciekawe przepisy na gołąbki. Być może przypadną wam do gusty nasze gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. A może gołąbki z ziemniakami i boczkiem? Innym rozwiązaniem mogą być także siekane gołąbki z młodej kapusty.

Czytaj także:

Zobacz także: