Poniższy przepis na tego rodzaju gołąbki przesłała użytkowniczka naszego serwisu, pani Ela. Trzeba uczciwie przyznać, że jest to naprawdę odważna i ciekawa propozycja dla wszystkich fanów dań z kapusty. Spróbujecie? Gołąbki to nie tylko mięso mielone i sos pomidorowy!
Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 3 cebule
- 60 dag mięsa z udek kurczaka
- 50 dag pieczarek
- 25 dag ryżu
- 2 łyżki mąki pszennej
- Ok. 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Czosnek granulowany do smaku
Przygotowanie:
- Mięso z udek oczyśćcie i pokrójcie na niewielkie kawałki.
- Udka wymieszajcie z przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem. By przyprawy dobrze przesiąkły mięso, dodajcie do marynaty kilka łyżek oleju.
- Wstawcie mięso do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
- Mięso obsmażcie na patelni.
- Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki.
- Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju cebulę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu.
- Ugotujcie ryż w proporcji 1:2 do osolonej wody.
- Wymieszajcie ostudzony ryż z połową usmażonych pieczarek.
- Liście kapusty sparzcie i oddzielcie kolejno na talerz.
- Zawijajcie w liście farsz z dodatkiem odrobiny podsmażonego mięsa.
- Gołąbki ustawcie w blasze lub naczyniu do zapiekania. Wyłóżcie między gołąbki resztę pieczarek i podlejcie je wodą.
- Pieczcie gołąbki ok. 40 min w temp. 180 st. C.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Przeczytajcie także inne nasze ciekawe przepisy na gołąbki. Być może przypadną wam do gusty nasze gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. A może gołąbki z ziemniakami i boczkiem? Innym rozwiązaniem mogą być także siekane gołąbki z młodej kapusty.
Czytaj także: