Gołąbki z młodej kapusty też wychodzą wam za twarde? Zróbcie tak, jak robiły zawsze babcie
Wikipedia Commons
Newsy

Gołąbki z młodej kapusty też wychodzą wam za twarde? Zróbcie tak, jak robiły zawsze babcie

Liście w gołąbkach znów wyszły za twarde, mimo tego, że przyrządziliście je z młodej kapusty? Wiemy, gdzie może leżeć przyczyna problemu.

Sezon na młodą kapustę właśnie trwa. W wielu polskich domach gotuje się bigosy, zasmażane potrawki i przede wszystkim gołąbki. Te najlepiej smakować powinny właśnie latem, dzięki miękkim liściom kapusty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zmiękczyć liście kapusty na gołąbki?

O zmiękczaniu liści kapusty na gołąbki powiedziano już chyba wszystko. Parzenie we wrzątku, podcinanie stwardniałych nerwów z liści ze starszych główek, różne triki i sztuczki – w ten sposób polskie gospodynie starają się sprawić, żeby kapusta była mięciutka po niezbyt długim gotowaniu czy pieczeniu.

Niestety wpadki z gołąbkami mogą zdarzać się nadal – zwłaszcza młodszym paniom domu, które nie mają jeszcze bagażu wieloletniego kulinarnego doświadczenia swoich mam i babć. Gdzie może więc leżeć najprostszy błąd twardych gołąbków z młodej kapusty?

Niekoniecznie musi chodzić o zbyt krótkie obgotowywanie kapusty we wrzątku i oddzielanie liści z głąba w zbyt krótkich odstępach czasu. Kłopoty mogą wyniknąć ze względu na nieodpowiednie gotowanie lub pieczenie gołąbków.

Jaki trik na miękkie gołąbki miały nasze babcie?

Wszyscy wiedzą o tym, że zwinięte gołąbki powinny zostać usadowione gęsto i ściśle w prodiżu, garnku czy naczyniu żaroodpornym. Część z gotujących zapomina jednak o tym, co zawsze robiły podczas przygotowania nasze babcie.

Chodzi oczywiście o zalanie gołąbków odpowiednią dawką płynu. Dzięki temu kapusta z gołąbków łatwiej „dojdzie” w czasie obróbki termicznej. Kilkudziesięciominutowe gotowanie w towarzystwie wrzącego płynu powinno przynieść odpowiednie skutki.

Zobacz także
Przepis na kotlety z kapusty kiszonej. Idealne do barszczu

Przepis na kotlety z kapusty kiszonej. Idealne do barszczu i solo

Szukacie pomysłu na szybki, sezonowy obiad? Zróbcie skrzydełka z młodą kapustą SEO: Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

Czym zalać gotujące się gołąbki?

Najbardziej klasycznym i szlachetnym płynem, którym można zalać gołąbki, jest bulion lub rosół. oprócz waloru „nawilżającego”, nada on gołąbkom mnóstwo smaku.

Jeśli nie macie na podorędziu 1-2 szklanek rosołu lub bulionu warzywnego, śmiało zalejcie gołąbki zwykłym wrzątkiem. Niektóre panie domu w takich wypadkach „zasilają” także pieczące się gołąbki tłuszczem – np. 1-2 łyżkami smalcu. Dzięki temu gołąbki staną się bardziej aksamitne i soczyste.

Ostatnią naszą propozycją jest zalanie pieczonych lub gotowanych gołąbków sosem pomidorowym, który tradycyjnie podaje się zwykle już do gotowego dania. W zależności od tego ile sosu wlejecie do naczynia, gołąbki nabiorą więcej lub mniej pomidorowego posmaku. Przy okazji zapewnicie odpowiednią miękkość kapuścianym liściom.

Kapuściane liście
Wikipedia commons
Newsy
Oto najlepsza kapusta na domowe gołąbki. Jest miękka, nie rwie się i łatwo ją zawinąć
Bez dobrej kapusty ani rusz. Przynajmniej w przypadku gołąbków. Jak wybrać odpowiednią kapustę do tego dania?

Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że gołąbki to arcypolska potrawa. Karmiły nią nas nasze mamy i babcie, je się ją w Polsce od pokoleń. Tymczasem prawda o gołąbkach jest trochę inna. Sam fakt, że do gołąbków wykorzystuje się ryż, powinien zaświecić w naszych głowach lampkę ostrzegawczą. Kiedy w Polsce zaczęto robić gołąbki z ryżem? Chociaż pakownię ryżu założono w porcie gdyńskim już chwilę po odzyskaniu niepodległości Polski, tak na dobrą sprawę, białe ziarna pojawiły się powszechnie w polskiej kuchni dopiero grubo po II wojnie światowej. Musiało minąć kilka ładnych lat, gdy biedne polskie społeczeństwo mogło swobodnie dostać w sklepach ryż. Nasze babcie i mamy uczyły się tego wcześniej rzadko widzianego ziarna. Szybko wyklarował się przepis na farsz i kobiety zaczęły zawijać go w kapustę podobnie jak wigilijne gołąbki z kaszy gryczane. Nasze przepisy na gołąbki niewiele różnią się od tych z innych państw. Ryż i mięso zawijane w kapustę, a nawet w sałatę i liście winogron się niemalże wszędzie! Odpowiednia kapusta na gołąbki Wystarczy już historii. Wróćmy do kapusty. Podstawowa receptura na gołąbki przewiduje użycie oczywiście białej kapusty. Jaką wybrać? Najłatwiej będzie obgotować kapustę względnie młodą, z niekoniecznie dużymi liśćmi. Wybierzmy więc średniej wielkości główkę. Gotowanie gołąbków z bardzo młodej kapusty może być mocno kuszące, ale może wiązać się z ryzykiem. Młode liście kapusty łatwo będą rwały się podczas zawijania. Najgorszym z kolei wyborem na klasyczne gołąbki będzie kapusta z zeszłorocznego zbioru, która przeleżała w chłodniach cały rok. Taka biało-zielona główka może i nawet wygląda dość efektownie, ale jej liście mogą okazać się okropnie twarde nie tylko po gotowaniu, ale nawet jeszcze po ich...

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?
Gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki. Musi być, bo inaczej potrawa nie jest już tak smaczna. Aby za każdym razem wychodziły idealnie, należy pamiętać o kilku zasadach, a przede wszystkim właściwym ugotowaniu kapusty.

Gołąbki to zawinięty farsz pół mięsny w liście ugotowanej kapusty. Mimo iż przygotowanie właściwego farszu jest kluczowe, to jednak bez kapusty tego dania w ogóle by nie było. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie tego warzywa do dalszej obróbki, by podczas zawijania liście się nie rwały ani nie były zbyt twarde. Gotowanie kapusty to zagadka dla wielu osób. Klasyczne gołąbki Gołąbki to jedna z polskich tradycyjnych potraw. Jej przygotowanie jest dosyć pracochłonne, dlatego też nie pojawia się co tydzień na stole, ale przy większych okazjach. Mimo czasu, jaki trzeba im poświęcić, są jednym z ulubionych dań nie tylko Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Klasyczne gołąbki to nic innego jak farsz pół mięsny z kaszą bądź ryżem zawinięty w liście kapusty. Mogą również wystąpić w wersji wegetariańskiej z dodatkiem grzybów leśnych czy pieczarek. Gołąbki najczęściej są podawane polane sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wybór to już jest kwestia gustu. Niektórzy również jako dodatek do dania serwują również gotowane ziemniaki. Kapusta do zawijania gołąbków Wybór odpowiedniej kapusty do gołąbków to kluczowa sprawa. Dzięki niej danie trzyma się swojej formy, a poza tym ugotowana nadaje całej potrawie wyjątkowego smaku. Można by rzec, że gołąbki bez kapusty to jak kotlet schabowy bez panierki bądź frytki bez keczupu. Jednymi słowy, obowiązkowa rzecz! Najlepsze gołąbki są przygotowywane z młodej kapusty, która ma młode i delikatne liście. Wówczas idealnie nadają się do zawijania farszu. Oprócz zwykłej, białej kapusty dobrze w tym daniu sprawdzi się również kapusta włoska, pekińska, a nawet czerwona. Ta ostatnia może jednak nadać całemu daniu trochę innego aromatu. Jak...

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy
Co zrobić, gdy liście na gołąbki znów wyszły po ugotowaniu za twarde? Przyda wam się ostry nóż i jeszcze jeden kuchenny przedmiot.

Każdy doświadczony kucharz powie, że w przygotowaniu gołąbków ważnych jest kilka podstawowych punktów: Wybór mięsa – najlepiej dość tłustego, by gołąbki nie stały się po wypieczeniu lub gotowaniu zbyt suche. Najlepiej sprawdzi się zmielona łopatka wieprzowa. Dobrze ugotowany ryż. Są tacy, którzy uważają, że do gołąbków nada się ryż ugotowany wcześniej al dente. Naszym zdaniem to błąd. Ryż powinien być ugotowany, a właściwie wypieczony odpowiednio miękko jeszcze przed wyrobieniem farszu, po to by potem nie rzęził pomiędzy zębami w trakcie jedzenia. Odpowiednio wybrana i ugotowana kapusta. O kapuście do gołąbków powiedziano już chyba wszystko. Nie powinna być przesadnie duża, gdyż takie zwykle są zbyt twarde. Kapustę na gołąbki powinno się gotować ok. 8-10 min we wrzątku do miękkości. A co, jeżeli ugotowana według najlepszych prawideł kapusta nadal nie zachwyca miękkością? Mamy na to prosty domowy sposób. Czego użyć do zmiękczenia liści kapusty na gołąbki? Będziecie potrzebowali jednego kuchennego przyrządu. Tą rzeczą jest płaski tłuczek. To właśnie za jego pomocą zmiękczycie twarde liście kapusty. Jak? Weźcie do ręki tłuczek i za jego pomocą postarajcie się delikatnie spłaszczyć powierzchnię zbyt twardych, ugotowanych już liści. Uderzajcie tłuczkiem w przerośnięte nerwy kapuścianych liści. W razie potrzeby twarde części możecie odciąć także cienko ostrym nożem. Jak długo piec gołąbki ze zmiękczonymi liśćmi kapusty ? Każdy sposób na zmiękczenie liści kapusty jest dobry. Od ich miękkości w dużej mierze zależy przecież wasz kulinarny sukces. Odpowiednio miękkie liście do gołąbków przekładają się na późniejszy czas pieczenia lub gotowania zawiniętych w nie gołąbków. Jeśli...