Gołąbki z piekarnika to bardzo wygodny sposób na przygotowanie tej potrawy królującej od lat w polskich jadłospisach. Chociaż nasza lokalna kuchnia często bywa tłusta i bogata w cholesterol, gołąbki należą do dań, które można przyrządzić w zdrowy, zrównoważony sposób. Własnie tak jak te pieczone gołąbki z młodej kapusty.
Przepis na gołąbki z piekarnika (z młodej kapusty)
Gołąbki przygotowywane w piekarniku z młodej kapusty, są najdelikatniejsze w smaku. Warto więc szybko wypróbować je, zanim skończy się sezon na nowalijki! Możecie eksperymentować z farszem, np. tak jak w gołąbkach meksykańskich, czy gołąbkach z farszem z prażonego ryżu lub zrobić gołąbki z ziemniakami i boczkiem, zamiast ryżu i mielonego mięsa. Można też zrobić gołąbki z młodej kapusty albo zawinąć farsz w liście kalafiora czy botwinki! Ciekawą wariacją są też gołąbki z siekanej kapusty,
Składniki:
- 2 większe główki młodej kapusty
- 3 szklanki ryżu
- 50 dag mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 2 jajka
- Opakowanie przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 litr soku pomidorowego
- 200 g śmietany 12%
Przygotowanie gołąbków z młodej kapusty w piekarniku:
- Z kapusty wytnijcie głąb, włóżcie do wrzątku i krótko sparzcie liście, ściągając je z główki kapusty.
- Ryż ugotujcie do miękkości w nieosolonej wodzie. Nadmiar wody odlejcie i zostawcie do wystygnięcia.
- Dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i wyróbcie masę za pomocą rąk.
- Z liścia kapusty wytnijcie gruby nerw, nałóżcie porcję nadzienia i zawińcie gołąbki.
- Brytfanki wysmarujcie olejem, układajcie na dnie gołąbki w jednej warstwie.
- Sok pomidorowy wymieszajcie ze śmietaną i wylejcie na gołąbki.
- Wstawcie przykryte gołąbki w brytfance do piekarnika. Pieczcie w 200 stopniach przez około 40 minut.
- Brytfankę zostawcie w piekarniku do wystygnięcia - najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana.
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty mogą być całkiem zdrową propozycją na obiad. Kapusta to źródło bardzo wielu korzystnych składników. Wspomaga uregulować pracę jelit, a także podnosi odporność dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta odkwasza i oczyszcza organizm, działa moczopędnie, a także dostarcza aż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która odpowiada za poziom krzepliwości krwi, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zatorów.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: