Gołąbki z piekarnika to bardzo wygodny sposób na przygotowanie tej potrawy królującej od lat w polskich jadłospisach. Chociaż nasza lokalna kuchnia często bywa tłusta i bogata w cholesterol, gołąbki należą do dań, które można przyrządzić w zdrowy, zrównoważony sposób. Własnie tak jak te pieczone gołąbki z młodej kapusty.

Przepis na gołąbki z piekarnika (z młodej kapusty)

Gołąbki przygotowywane w piekarniku z młodej kapusty, są najdelikatniejsze w smaku. Warto więc szybko wypróbować je, zanim skończy się sezon na nowalijki! Możecie eksperymentować z farszem, np. tak jak w gołąbkach meksykańskich, czy gołąbkach z farszem z prażonego ryżu lub zrobić gołąbki z ziemniakami i boczkiem, zamiast ryżu i mielonego mięsa. Można też zrobić gołąbki z młodej kapusty albo zawinąć farsz w liście kalafiora czy botwinki! Ciekawą wariacją są też gołąbki z siekanej kapusty,

Składniki:

  • 2 większe główki młodej kapusty
  • 3 szklanki ryżu
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Opakowanie przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 200 g śmietany 12%

Przygotowanie gołąbków z młodej kapusty w piekarniku:

  1. Z kapusty wytnijcie głąb, włóżcie do wrzątku i krótko sparzcie liście, ściągając je z główki kapusty. 
  2. Ryż ugotujcie do miękkości w nieosolonej wodzie. Nadmiar wody odlejcie i zostawcie do wystygnięcia.
  3. Dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i wyróbcie masę za pomocą rąk.
  4. Z liścia kapusty wytnijcie gruby nerw, nałóżcie porcję nadzienia i zawińcie gołąbki.
  5. Brytfanki wysmarujcie olejem, układajcie na dnie gołąbki w jednej warstwie.
  6. Sok pomidorowy wymieszajcie ze śmietaną i wylejcie na gołąbki.
  7. Wstawcie przykryte gołąbki w brytfance do piekarnika. Pieczcie w 200 stopniach przez około 40 minut.
  8. Brytfankę zostawcie w piekarniku do wystygnięcia - najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana.

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty mogą być całkiem zdrową propozycją na obiad. Kapusta to źródło bardzo wielu korzystnych składników. Wspomaga uregulować pracę jelit, a także podnosi odporność dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta odkwasza i oczyszcza organizm, działa moczopędnie, a także dostarcza aż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która odpowiada za poziom krzepliwości krwi, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zatorów. 

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: