Gołąbki z młodej kapusty – przepis. Pyszne i delikatne
ziutula/Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki z piekarnika z młodej kapusty. Doskonały przepis delikatne gołąbki

Gołąbki z piekarnika przygotowane z młodej kapusty będą znacznie bardziej kruche i delikatne w smaku. Przygotujesz je bardzo podobnie jak te tradycyjne!

Gołąbki z piekarnika to bardzo wygodny sposób na przygotowanie tej potrawy królującej od lat w polskich jadłospisach. Chociaż nasza lokalna kuchnia często bywa tłusta i bogata w cholesterol, gołąbki należą do dań, które można przyrządzić w zdrowy, zrównoważony sposób. Własnie tak jak te pieczone gołąbki z młodej kapusty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z piekarnika (z młodej kapusty)

Gołąbki przygotowywane w piekarniku z młodej kapusty, są najdelikatniejsze w smaku. Warto więc szybko wypróbować je, zanim skończy się sezon na nowalijki! Możecie eksperymentować z farszem, np. tak jak w gołąbkach meksykańskich, czy gołąbkach z farszem z prażonego ryżu lub zrobić gołąbki z ziemniakami i boczkiem, zamiast ryżu i mielonego mięsa. Można też zrobić gołąbki z młodej kapusty albo zawinąć farsz w liście kalafiora czy botwinki! Ciekawą wariacją są też gołąbki z siekanej kapusty,

Zobacz także
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad

Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad 

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę

Składniki:

  • 2 większe główki młodej kapusty
  • 3 szklanki ryżu
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Opakowanie przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 200 g śmietany 12%

Przygotowanie gołąbków z młodej kapusty w piekarniku:

  1. Z kapusty wytnijcie głąb, włóżcie do wrzątku i krótko sparzcie liście, ściągając je z główki kapusty. 
  2. Ryż ugotujcie do miękkości w nieosolonej wodzie. Nadmiar wody odlejcie i zostawcie do wystygnięcia.
  3. Dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i wyróbcie masę za pomocą rąk.
  4. Z liścia kapusty wytnijcie gruby nerw, nałóżcie porcję nadzienia i zawińcie gołąbki.
  5. Brytfanki wysmarujcie olejem, układajcie na dnie gołąbki w jednej warstwie.
  6. Sok pomidorowy wymieszajcie ze śmietaną i wylejcie na gołąbki.
  7. Wstawcie przykryte gołąbki w brytfance do piekarnika. Pieczcie w 200 stopniach przez około 40 minut.
  8. Brytfankę zostawcie w piekarniku do wystygnięcia - najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana.

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty mogą być całkiem zdrową propozycją na obiad. Kapusta to źródło bardzo wielu korzystnych składników. Wspomaga uregulować pracę jelit, a także podnosi odporność dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta odkwasza i oczyszcza organizm, działa moczopędnie, a także dostarcza aż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która odpowiada za poziom krzepliwości krwi, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zatorów. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...

Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki FB. Gołąbki po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Będziecie się nimi zajadać!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki po węgiersku. Są niesamowicie pyszne i aromatyczne.

Gołąbki to danie, które wymaga trochę zaangażowania i wkładu. Żeby gołąbki wyszły pyszne, musicie dobrze przyprawić farsz i właściwie je zawinąć. Pewnie nie przygotowujecie gołąbków co tydzień, bo to dość pracochłonne danie, ale zdecydowanie efektu. Mamy dziś pomysł na nową odsłonę gołąbków . W wersji węgierskiej są przepyszne. Zakochają się w nich wszyscy fani papryki i paprykowych smaków. Wypróbujcie i dajcie znać, co sądzą o takich gołąbkach wasi bliscy. Przepis na gołąbki po węgiersku bez zawijania Zróbcie gołąbki w tej odsłonie. Nie ma przy nich dużo roboty. Składniki na węgierskie gołąbki Pół kapusty Pół kilo mięsa mielonego 5 łyżek ryżu kasza manna jajko cebula sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ząbek czosnku papryka ostra i słodka 1/2 łyżeczki bułka tarta do panierowania ok. litr rosołu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie gołąbków po węgiersku Przygotujcie mięso do zmielenia: pokrójcie ja na mniejsze kawałki, oczyśćcie i przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zmielcie mięso gulaszowe, przepuśćcie je przez maszynkę do mięsa. Kapustę przekrójcie na pół. Wytnijcie głąby. Włóżcie kapustę do malaksera i posikajcie na małe kawałki lub po prostu zróbcie to ręcznie. Możecie zetrzeć też kapustę na tarce. Ugotujcie ryż, by był jeszcze jędrny i lekko twardy. Wymieszajcie mięso z kapustą. Dodajcie ryż i ok. 5 łyżek kaszy manny. Sprawdźcie czy tekstura wydaje się odpowiednia, może potrzeba będzie więcej kaszy. Dodajcie jajko, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Wymieszajcie wszystkie...

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Szukacie efektownego sposobu na tradycyjne gołąbki? Zróbcie je z fasolkowym wsadem. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Furora na rodzinnym stole gwarantowana.

Czego to nasi czytelnicy nie wymyślą…  Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne gołąbki z nietypowym wsadem w postaci fasolki szparagowej. Przyznamy szczerze, że sami byśmy na coś takiego nie wpadli! Przepis na gołąbki z fasolką szparagową Składniki: 1 główka kapusty 1 kg łopatki wieprzowej Papryka ostra w proszku 2 cebule 2 jajka 10 dag ryżu 30 dag fasolki szparagowej 2 czubate łyki bułki tartej Sól Pieprz Świeży koperek Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki wody Koncentrat pomidorowy 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie: Fasolkę szparagową umyjcie, obetnijcie końce i obgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut. Łopatkę wieprzową zmielcie z cebulą w maszynce do mięsa. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Dodajcie do mięsa sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, bułkę tartą, ostudzony ryż, wodę, po czym wyrabiajcie ręcznie gładką mięsną masę. Wytnijcie z kapusty głąb, oderwijcie twardsze zewnętrzne liście i obgotujcie ją we wrzątku, zdejmując po kolei liście. Wytnijcie z liści grubsze nerwy. Układajcie na liściu gołąbka odrobinę farszu i po kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej. Zawijajcie gołąbki i układajcie jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Liście kapusty ułóżcie także na ułożonych gołąbkach. Zalejcie gołąbki wodą, i gotujcie na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut do miękkości. Przygotujcie sos. Zaczerpnijcie odrobinę wody z gołąbków, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, posólcie, popieprzcie i dodajcie koncentrat pomidorowy. Przegotujcie sos i dodajcie do niego odrobinę rozrobionej mąki pszennej, zagęszczając sos. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...