Gołąbki są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno z ryżem i mięsem, jak i grzybami czy ziemniakami. Obowiązkowo polane sosem pomidorowym są po prostu przepyszne. Zanim jednak je przygotujecie, koniecznie przeczytajcie nasze triki na idealne gołąbki:
- Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki?
- Najlepsza kapusta na domowe gołąbki
- Babcine sposoby na kapustę do gołąbków
Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki?
Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Z tego artykułu dowiecie się jak szybko to zrobić za pomocą widelca. Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Ten jest zdecydowanie najprostszy.
Gołąbki z młodej kapusty
Składniki:
Gołąbki:
- 1 główka młodej kapusty
- 0,5 kilograma mięsa mielonego
- 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- Vegeta
Sos pomidorowy:
Zobacz także:
- 1 litr przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
- Z młodej kapusty ostrożnie wytnijcie głąb nożem.
- Kapustę przełóżcie do większego garnka, zalejcie wodą i gotujcie ją przez około 10 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie kapustę z wody i delikatnie oddzielcie liście.
- Liście ostudźcie i odkrójcie zgrubiałe ich części.
- Kaszę jaglaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
- Kajzerkę namoczcie w miseczce z wodą.
- Mięso mielone przełóżcie do miski i dodajcie do niego ugotowaną kaszę jaglaną, namoczoną kajzerkę oraz 2 jajka.
- Masę dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.
- Na każdym liściu ułóżcie porcję mięsnej masy i zwijajcie brzegi liści do środka.
- Tak zwinięte gołąbki umieśćcie ciasno w garnku, aby nie poruszały się podczas gotowania.
- Gołąbki zalejcie wodą, doprawcie do smaku solą oraz Vegetą i gotujcie je około 30-40 minut.
- W międzyczasie przygotujcie sos pomidorowy.
- Do garnka przelejcie przecier pomidorowy, dodajcie koncentrat pomidorowy i całość zagotujcie.
- Sos zagęśćcie mąką rozrobioną wodą. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Ugotowane gołąbki polejcie sosem pomidorowym i gotowe! Smacznego.