Gołąbki są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno z ryżem i mięsem, jak i grzybami czy ziemniakami. Obowiązkowo polane sosem pomidorowym są po prostu przepyszne. Zanim jednak je przygotujecie, koniecznie przeczytajcie nasze triki na idealne gołąbki:

Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki? 

Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Z tego artykułu dowiecie się jak szybko to zrobić za pomocą widelca. Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Ten jest zdecydowanie najprostszy.  

Gołąbki z młodej kapusty 

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • sól 
  • pieprz
  • Vegeta

Sos pomidorowy:

Zobacz także:

  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Z młodej kapusty ostrożnie wytnijcie głąb nożem.
  2. Kapustę przełóżcie do większego garnka, zalejcie wodą i gotujcie ją przez około 10 minut. 
  3. Po tym czasie wyjmijcie kapustę z wody i delikatnie oddzielcie liście.
  4. Liście ostudźcie i odkrójcie zgrubiałe ich części.
  5. Kaszę jaglaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  6. Kajzerkę namoczcie w miseczce z wodą. 
  7. Mięso mielone przełóżcie do miski i dodajcie do niego ugotowaną kaszę jaglaną, namoczoną kajzerkę oraz 2 jajka. 
  8. Masę dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.
  9. Na każdym liściu ułóżcie porcję mięsnej masy i zwijajcie brzegi liści do środka.  
  10. Tak zwinięte gołąbki umieśćcie ciasno w garnku, aby nie poruszały się podczas gotowania.
  11.  Gołąbki zalejcie wodą, doprawcie do smaku solą oraz Vegetą i gotujcie je około 30-40 minut.
  12. W międzyczasie przygotujcie sos pomidorowy.
  13. Do garnka przelejcie przecier pomidorowy, dodajcie koncentrat pomidorowy i całość zagotujcie. 
  14. Sos zagęśćcie mąką rozrobioną wodą. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  15. Ugotowane gołąbki polejcie sosem pomidorowym i gotowe! Smacznego.