Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę

Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z kurczakiem

Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej średniej wielkości
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Sos pomidorowy do gołąbków:

  • Koncentrat pomidorowy
  • 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki mąki
  • Świeża natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka 

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb.
  2. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty.
  3. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko.
  4. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut.
  5. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie.
  6. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty.
  7. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce.
  8. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie.
  9. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników.
  10. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw złóżcie boki do środka, a potem zawińcie.
  11. Naczynie żaroodporne wyłóżcie folią aluminiową i połóżcie na niej gołąbki ciasno jeden obok drugiego.
  12. Odlejcie 100 ml z bulionu. Resztę wlejcie do garnka i zagotujcie. W pozostałych 100 ml wymieszajcie 2 łyżki mąki oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wlejcie do wrzącego bulionu i mieszajcie, żeby sos się nie przypalił.
  13. Wsypcie do sosu posiekaną natkę pietruszki oraz doprawcie solą i pieprzem. Polejcie sosem gołąbki i zawińcie folią aluminiową.
  14. Wstawcie gołąbki do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczcie przez 50-60 minut. W trakcie pieczenia podlewajcie gołąbki wywarem, który został po gotowaniu mięsa. Podawajcie z sosem pomidorowym. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
AdobeStock
Newsy
Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
Czy wiecie, jak należy prawidłowo ułożyć gołąbki w garnku? Sprawdźcie, czy dobrze to robicie.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań. Są smaczne, sycące, a składniki kosztują grosze. Choć przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu i wprawy, nie warto się zrażać. Każdy może się nauczyć przyrządzać to pyszne danie! Sprawdźcie, jak powinno się prawidłowo gotować gołąbki. Jak układać gołąbki w garnku? By gołąbki się udały, ważny jest także sposób ich gotowania. Zawsze należy wkładać je do garnka warstwami – jeden na drugim. Gdy układacie gołąbki w garnku zwróćcie uwagę na to, by duże gołąbki zawsze znalazły się na spodzie, a małe na górze. Dzięki temu się nie rozpadną i będą równomiernie ugotowane. Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Do przygotowania klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ryżu (100 g) 1 główka kapusty 2 cebule 2 litry bulionu 1 litr przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie cebule drobno w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. 1 torebkę ryżu ugotujcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy ryż już będzie chłodniejszy, wymieszajcie go w misce z mięsem i cebulą. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie. Wytnijcie głąb z kapusty, nabijcie ją na widelec i włóżcie do garnka z wrzącą wodą. Po chwili, gdy liście zaczną mięknąć, wyjmijcie kapustę. Ostrożnie oddzielcie liście. Z każdego liścia usuńcie zgrubienia, a następnie ułóżcie farsz i zawińcie liście w gołąbki. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka liści kapusty, a następnie włóżcie gołąbki. Powinny leżeć ciasno jeden przy drugim. Gdy...

Gołąbki z czerwonej kapusty
gotujmy.pl/Triss
Newsy
Jedliście gołąbki z czerwonej kapusty? Zrobicie je szybciej niż te tradycyjne. Są przepyszne
Naszła was ochota na gołąbki? Zróbcie je tym razem z czerwonej kapusty!

Są takie dania, które uwielbiamy wszyscy. Bo kto mógłby oprzeć się ciepłym gołąbkom w pomidorowym sosie? Tradycyjne polskie gołąbki z kapustą i ryżowo-mięsnym farszem, to jedna z naszych ulubionych potraw.  Pyszne gołąbki  Gołąbki możemy robić z różnego rodzaju kapusty. Na pewno jedliście już te z kapusty białej, włoskiej czy pekińskiej. Wyborne w smaku wychodzą również te na bazie kapusty czerwonej. Koniecznie musicie je przyrządzić w swojej kuchni!  Właściwości czerwonej kapusty Kapusta czerwona ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor i zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminy A, C, D, E, K. Żelazo, cynk, magnez, selen i fluor. Moglibyśmy tak wyliczać bez końca. Bogata jest również w czerwone barwniki - tak zwane antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.  Bogactwo tych składników to już wystarczający powód, by czerwoną kapustę nazwać warzywem młodości. Zdrowia również, dlatego jedzmy ją jak najczęściej!  Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty Składniki na gołąbki: Główka kapusty czerwonej 450g mięsa mielonego wieprzowego 2 woreczki ryżu Jajko 2 cebule 4 ząbki czosnku Przyprawy: pieprz, sól Składniki na sos: Około 1,5l bulionu lub rosołu 3 pomidory  Koncentrat pomidorowy Kilka łyżek śmietany 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania gołąbków: Z kapusty ostrym nożem wytnijcie głąb i wyparzcie. Oderwijcie liście. Ugotujcie ryż. Gdy już będzie gotowy, połączcie go z mięsem, doprawcie solą i pieprzem. Do masy rozbijcie jajko i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.  Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawijajcie gołąbki ciasno od nerwu...

Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
Możecie łatwo zmiękczyć kapustę do gołąbków nie używając do tego w ogóle wody! Poznajcie ten prosty sposób.

Każdy, kto robił gołąbki wie, że przed przystąpieniem do pracy trzeba najpierw sparzyć i podgotować kapustę. Wiecie, że są też inne sposoby na zmiękczenie kapusty ? Poznajcie trik z piekarnikiem! Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Zamiast garnka z gorącą wodą potrzebny wam będzie piekarnik i rękaw do pieczenia: Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Włóżcie kapustę do rękawa do pieczenia i ciasno zawiążcie z obu stron. Wstawcie kapustę do piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Na czym polega ten trik? W trakcie pieczenia z warzywa zacznie uciekać para wodna, która rozdzieli liście kapusty. I gotowe! Rozgrzany piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenia podpiekanych gołąbków z przepisu podanego poniżej. Prosty przepis na gołąbki Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty ¾ szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Oddzielcie liście z podpieczonej kapusty i wytnijcie twarde części. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 12 minut). Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju albo masła i podsmażcie cebulę. Ugotowany ryż i usmażoną cebulę odstawcie do ostudzenia. Gdy składniki będą już chłodne, wymieszajcie je z mięsem mielonym. Doprawcie solą, pieprzem. Na przygotowane liście kapusty nałóżcie farsz u nasady i zwińcie ciasno w rulonik. Przygotujcie sobie duży i płaski rondel. Na dno wlejcie nieco oleju i wyłóżcie je resztą liści kapusty. Na tym połóżcie pozawijane gołąbki jeden na drugim. Zalejcie gołąbki 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanymi w szklance...

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Połóżcie to na gołąbki a zakochacie się w ich smaku. Prosty trik a działa cuda
Wiemy, że ciężko w to uwierzyć, ale smak gołąbków może być jeszcze lepszy! Wykorzystajcie ten pomysł.

Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą przygotowują też nasi sąsiedzi Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Litwini i Niemcy. Danie to znane jest też w Szwecji, na Bałkanach, w Rumunii i Finlandii. Gołąbki uwielbia wiele narodów. Mięso wymieszane z ryżem lub kaszą, zawinięte w kapustę i duszone lub pieczone. Podawane najczęściej z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Wydaje się, że to danie to ideał, jednak wiemy, co jeszcze bardziej podkręci jego smak. Gołąbki pieczone z dodatkiem… Sekret polega na owinięciu gotowego do pieczenia gołąbka plasterkiem boczku. Niesamowicie podkręca on smak gołąbków i dodaje słonego, mięsnego aromatu. Od dawna wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Gołąbki z dodatkiem boczku, są więc jeszcze smaczniejsze niż tradycyjna wersja! Spróbujcie, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa. Składniki: Główka kapusty Kilogram łopatki wieprzowej 3 jajka 200 g ugotowanego ryżu Cebula 300 g parzonego, wędzonego boczku Sól Pieprz Szklanka bulionu Masło do wysmarowania formy Składniki na sos pomidorowy: Pół litra bulionu Liść laurowy Lubczyk lub maggi Łyżka mąki Sól i pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Mięso zmielcie w maszynce razem z cebulą. Do mięsa dodajcie ugotowany ryż, jajka. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie składniki.  Obgotujcie kapustę tak, by można było wyciąć z niej liście na gołąbki. Wytnijcie z liści zgrubienia i nałóżcie do wnętrza farsz. Zwijajcie gołąbki: najpierw boki, później przód. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Każdy gołąbek owińcie plastrem boczku i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Wlejcie do gołąbków szklankę bulionu. Pieczcie w 200 stopniach przez...