Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę

Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z kurczakiem

Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej średniej wielkości
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Sos pomidorowy do gołąbków:

  • Koncentrat pomidorowy
  • 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki mąki
  • Świeża natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka 

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb.
  2. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty.
  3. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko.
  4. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut.
  5. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie.
  6. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty.
  7. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce.
  8. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie.
  9. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników.
  10. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw złóżcie boki do środka, a potem zawińcie.
  11. Naczynie żaroodporne wyłóżcie folią aluminiową i połóżcie na niej gołąbki ciasno jeden obok drugiego.
  12. Odlejcie 100 ml z bulionu. Resztę wlejcie do garnka i zagotujcie. W pozostałych 100 ml wymieszajcie 2 łyżki mąki oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wlejcie do wrzącego bulionu i mieszajcie, żeby sos się nie przypalił.
  13. Wsypcie do sosu posiekaną natkę pietruszki oraz doprawcie solą i pieprzem. Polejcie sosem gołąbki i zawińcie folią aluminiową.
  14. Wstawcie gołąbki do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczcie przez 50-60 minut. W trakcie pieczenia podlewajcie gołąbki wywarem, który został po gotowaniu mięsa. Podawajcie z sosem pomidorowym. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
AdobeStock
Newsy
Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
Czy wiecie, jak należy prawidłowo ułożyć gołąbki w garnku? Sprawdźcie, czy dobrze to robicie.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań. Są smaczne, sycące, a składniki kosztują grosze. Choć przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu i wprawy, nie warto się zrażać. Każdy może się nauczyć przyrządzać to pyszne danie! Sprawdźcie, jak powinno się prawidłowo gotować gołąbki. Jak układać gołąbki w garnku? By gołąbki się udały, ważny jest także sposób ich gotowania. Zawsze należy wkładać je do garnka warstwami – jeden na drugim. Gdy układacie gołąbki w garnku zwróćcie uwagę na to, by duże gołąbki zawsze znalazły się na spodzie, a małe na górze. Dzięki temu się nie rozpadną i będą równomiernie ugotowane. Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Do przygotowania klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ryżu (100 g) 1 główka kapusty 2 cebule 2 litry bulionu 1 litr przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie cebule drobno w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. 1 torebkę ryżu ugotujcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy ryż już będzie chłodniejszy, wymieszajcie go w misce z mięsem i cebulą. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie. Wytnijcie głąb z kapusty, nabijcie ją na widelec i włóżcie do garnka z wrzącą wodą. Po chwili, gdy liście zaczną mięknąć, wyjmijcie kapustę. Ostrożnie oddzielcie liście. Z każdego liścia usuńcie zgrubienia, a następnie ułóżcie farsz i zawińcie liście w gołąbki. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka liści kapusty, a następnie włóżcie gołąbki. Powinny leżeć ciasno jeden przy drugim. Gdy...

biała kapusta
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. To gwarancja udanego dania
Podstawą smacznych gołąbków jest dobra kapusta. Sprawdźcie, jak rozpoznać idealną kapustę na gołąbki!

Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione? Jaka kapusta do gołąbków? Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ to zależy od waszych osobistych preferencji! Najczęściej przyrządza się gołąbki z białej kapusty, ale dobre są też te z kapusty pekińskiej, włoskiej, czerwonej, a nawet kiszonej! Najważniejsze jest to, by wybrana przez was kapusta nie była zbyt zbita – liście powinny delikatnie od niej odchodzić. Taka kapusta o wiele łatwiej będzie też odchodziła z liści podczas gotowania, dzięki czemu szybciej przygotujecie danie. Przepis na gołąbki z kaszą Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor Około 10 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy Sos pomidorowy z chilli (możecie kupić gotowy lub do samodzielnie wykonanego sosu pomidorowego dosypać trochę chilli) 1 pęczek koperku Tymianek Sól Pieprz Przygotowanie Liście kapusty sparzcie pod gorącą wodą tak, by zmiękły. Ugotujcie 1 woreczek kaszy według instrukcji podanej na opakowaniu. Do wody wlejcie jedną łyżkę oliwy oraz szczyptę soli. Papryki pokrójcie w kostkę, a obraną cebulę i czosnek poszatkujcie. Wszystko wrzućcie na patelnię na...

Gołąbki z czerwonej kapusty
gotujmy.pl/Triss
Newsy
Jedliście gołąbki z czerwonej kapusty? Zrobicie je szybciej niż te tradycyjne. Są przepyszne
Naszła was ochota na gołąbki? Zróbcie je tym razem z czerwonej kapusty!

Są takie dania, które uwielbiamy wszyscy. Bo kto mógłby oprzeć się ciepłym gołąbkom w pomidorowym sosie? Tradycyjne polskie gołąbki z kapustą i ryżowo-mięsnym farszem, to jedna z naszych ulubionych potraw.  Pyszne gołąbki  Gołąbki możemy robić z różnego rodzaju kapusty. Na pewno jedliście już te z kapusty białej, włoskiej czy pekińskiej. Wyborne w smaku wychodzą również te na bazie kapusty czerwonej. Koniecznie musicie je przyrządzić w swojej kuchni!  Właściwości czerwonej kapusty Kapusta czerwona ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor i zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminy A, C, D, E, K. Żelazo, cynk, magnez, selen i fluor. Moglibyśmy tak wyliczać bez końca. Bogata jest również w czerwone barwniki - tak zwane antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.  Bogactwo tych składników to już wystarczający powód, by czerwoną kapustę nazwać warzywem młodości. Zdrowia również, dlatego jedzmy ją jak najczęściej!  Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty Składniki na gołąbki: Główka kapusty czerwonej 450g mięsa mielonego wieprzowego 2 woreczki ryżu Jajko 2 cebule 4 ząbki czosnku Przyprawy: pieprz, sól Składniki na sos: Około 1,5l bulionu lub rosołu 3 pomidory  Koncentrat pomidorowy Kilka łyżek śmietany 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania gołąbków: Z kapusty ostrym nożem wytnijcie głąb i wyparzcie. Oderwijcie liście. Ugotujcie ryż. Gdy już będzie gotowy, połączcie go z mięsem, doprawcie solą i pieprzem. Do masy rozbijcie jajko i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.  Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawijajcie gołąbki ciasno od nerwu...

Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
Możecie łatwo zmiękczyć kapustę do gołąbków nie używając do tego w ogóle wody! Poznajcie ten prosty sposób.

Każdy, kto robił gołąbki wie, że przed przystąpieniem do pracy trzeba najpierw sparzyć i podgotować kapustę. Wiecie, że są też inne sposoby na zmiękczenie kapusty ? Poznajcie trik z piekarnikiem! Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Zamiast garnka z gorącą wodą potrzebny wam będzie piekarnik i rękaw do pieczenia: Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Włóżcie kapustę do rękawa do pieczenia i ciasno zawiążcie z obu stron. Wstawcie kapustę do piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Na czym polega ten trik? W trakcie pieczenia z warzywa zacznie uciekać para wodna, która rozdzieli liście kapusty. I gotowe! Rozgrzany piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenia podpiekanych gołąbków z przepisu podanego poniżej. Prosty przepis na gołąbki Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty ¾ szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Oddzielcie liście z podpieczonej kapusty i wytnijcie twarde części. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 12 minut). Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju albo masła i podsmażcie cebulę. Ugotowany ryż i usmażoną cebulę odstawcie do ostudzenia. Gdy składniki będą już chłodne, wymieszajcie je z mięsem mielonym. Doprawcie solą, pieprzem. Na przygotowane liście kapusty nałóżcie farsz u nasady i zwińcie ciasno w rulonik. Przygotujcie sobie duży i płaski rondel. Na dno wlejcie nieco oleju i wyłóżcie je resztą liści kapusty. Na tym połóżcie pozawijane gołąbki jeden na drugim. Zalejcie gołąbki 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanymi w szklance...