Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę

Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 28, 2021

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na gołąbki z kurczakiem

Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej średniej wielkości
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Sos pomidorowy do gołąbków:

  • Koncentrat pomidorowy
  • 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki mąki
  • Świeża natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb.
  2. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty.
  3. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko.
  4. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut.
  5. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie.
  6. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty.
  7. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce.
  8. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie.
  9. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników.
  10. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw złóżcie boki do środka, a potem zawińcie.
  11. Naczynie żaroodporne wyłóżcie folią aluminiową i połóżcie na niej gołąbki ciasno jeden obok drugiego.
  12. Odlejcie 100 ml z bulionu. Resztę wlejcie do garnka i zagotujcie. W pozostałych 100 ml wymieszajcie 2 łyżki mąki oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wlejcie do wrzącego bulionu i mieszajcie, żeby sos się nie przypalił.
  13. Wsypcie do sosu posiekaną natkę pietruszki oraz doprawcie solą i pieprzem. Polejcie sosem gołąbki i zawińcie folią aluminiową.
  14. Wstawcie gołąbki do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczcie przez 50-60 minut. W trakcie pieczenia podlewajcie gołąbki wywarem, który został po gotowaniu mięsa. Podawajcie z sosem pomidorowym. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze