Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na gołąbki z kurczakiem
Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Główka kapusty włoskiej średniej wielkości
- 1 torebka ryżu (100 g)
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Sól
- Pieprz
Sos pomidorowy do gołąbków:
- Koncentrat pomidorowy
- 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki mąki
- Świeża natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb.
- Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty.
- Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko.
- Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut.
- W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty.
- Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce.
- Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie.
- Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników.
- Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw złóżcie boki do środka, a potem zawińcie.
- Naczynie żaroodporne wyłóżcie folią aluminiową i połóżcie na niej gołąbki ciasno jeden obok drugiego.
- Odlejcie 100 ml z bulionu. Resztę wlejcie do garnka i zagotujcie. W pozostałych 100 ml wymieszajcie 2 łyżki mąki oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wlejcie do wrzącego bulionu i mieszajcie, żeby sos się nie przypalił.
- Wsypcie do sosu posiekaną natkę pietruszki oraz doprawcie solą i pieprzem. Polejcie sosem gołąbki i zawińcie folią aluminiową.
- Wstawcie gołąbki do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczcie przez 50-60 minut. W trakcie pieczenia podlewajcie gołąbki wywarem, który został po gotowaniu mięsa. Podawajcie z sosem pomidorowym. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: