Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym, inni nie dodają do nich ryżu, a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty. Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi.
Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak
Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni.
Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa
- 400 g grochu
- 200 g kaszy pęczak
- Biała kapusta
- 2 cebule
- Sól i pieprz
- Tłuszcz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Majeranek
- Mąka
- Bulion warzywny
Przygotowanie wegetariańskich gołąbków
- Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty.
- Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty.
- Usuńcie z ugotowanych liści nerwy.
- Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki.
- Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak.
- Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem.
- Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej.
- Zawijajcie gołąbki. Układajcie ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty.
- Zalejcie połową bulionu. Duście do miękkości na wolnym ogniu.
- W pozostałym bulionie rozmieszajcie koncentrat pomidorowy, wlejcie go do gołąbków.
- Zagęść sos mąką z dodatkiem wody i zagotujcie. Możecie doprawić go solą i pieprzem.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: