Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym, inni nie dodają do nich ryżu, a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty. Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi.

Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak

Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni.

Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa

  • 400 g grochu
  • 200 g kaszy pęczak
  • Biała kapusta
  • 2 cebule
  • Sól i pieprz
  • Tłuszcz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Majeranek
  • Mąka
  • Bulion warzywny

Przygotowanie wegetariańskich gołąbków

  1. Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty.
  2. Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty.
  3. Usuńcie z ugotowanych liści nerwy.
  4. Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki.
  6. Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak.
  7. Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem.
  8. Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej.
  9. Zawijajcie gołąbki. Układajcie ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty.
  10. Zalejcie połową bulionu. Duście do miękkości na wolnym ogniu.
  11. W pozostałym bulionie rozmieszajcie koncentrat pomidorowy, wlejcie go do gołąbków.
  12. Zagęść sos mąką z dodatkiem wody i zagotujcie. Możecie doprawić go solą i pieprzem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: