Gołąbki standardowo podaje się z mięsem mielonym oraz ryżem, jednak w sieci aż roi się od nowoczesnych, zmodyfikowanych przepisów na gołąbki. Podsuwamy wyjątkowo wyrafinowaną wersję tej klasycznej potrawy – z gęsiną!
Przepis na gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Składniki:
- 1,5 szklanki rosołu z gęsi
- 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty
- kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu powinno go wyjść ok. 5 łyżek)
- 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 1 cebula
- 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
- 0,5 łyżeczki maggi w płynie
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
- 2,5 łyżki majeranku
Przygotowanie:
- Wyluzujcie pierś z gęsi, porcjując 2 połówki do pieczenia.
- Wykrójcie kościec z mięsem i okrawkami na rosół, a także kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki
- Ugotujcie rosół z przyrumienionymi warzywami i odlejcie 1,5 szklanki do gołąbków.
- Mięso odłożone na gołąbki pokrójcie. Zmielcie w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.
- Posiekajcie drobno obraną cebulę i usmażcie ją na złoto na oleju.
- Wymieszajcie mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, maggi, ryż, szczyptę soli i olej.
- Z kapusty zdejmijcie 4 wierzchnie liście.
- Zalejcie je wrzątkiem, odcedźcie i osuszcie.
- Ze sparzonych liści zetnijcie grube nerwy.
- Na każdy liść nałóżcie farsz (po ok. 2 łyżki) i zwińcie gołąbki, a następnie zawińcie je w folię spożywczą.
- Ułóżcie w garnku do gotowania na parze i gotujcie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
- Wyjmijcie z garnka i rozwińcie.
- Podgrzejcie rosół z gęsi, a gołąbki ułóżcie w głębokich talerzach. Zalejcie każdy połową pozostawionej porcji rosołu.
- Udekorujcie ziołami.
Mięso z gęsi – właściwości
Chociaż gęsina jest dość tłustym mięsem, należy ono do zdrowych pokarmów. Jest wielkim źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E, a także składników takich jak potas, żelazo, cynk, magnez i fosfor.
Czytaj też: