Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 

Gołąbki z gęsiną zachwycą waszych gości i sprawią, że ta klasyczna, znana przez wszystkich potrawa zaskoczy zupełnie nowym smakiem.

Gołąbki standardowo podaje się z mięsem mielonym oraz ryżem, jednak w sieci aż roi się od nowoczesnych, zmodyfikowanych przepisów na gołąbki. Podsuwamy wyjątkowo wyrafinowaną wersję tej klasycznej potrawy – z gęsiną! 

Zobacz także
Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia

Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia

Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni

Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z gęsiny w gęsim rosole

Składniki:

  • 1,5 szklanki rosołu z gęsi
  • 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty
  • kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu powinno go wyjść ok. 5 łyżek)
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
  • 0,5 łyżeczki maggi w płynie
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 2,5 łyżki majeranku

Przygotowanie: 

  1. Wyluzujcie pierś z gęsi, porcjując 2 połówki do pieczenia.
  2. Wykrójcie kościec z mięsem i okrawkami na rosół, a także kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki 
  3. Ugotujcie rosół z przyrumienionymi warzywami i odlejcie 1,5 szklanki do gołąbków.
  4. Mięso odłożone na gołąbki pokrójcie. Zmielcie w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.
  5. Posiekajcie drobno obraną cebulę i usmażcie ją na złoto na oleju. 
  6. Wymieszajcie mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, maggi, ryż, szczyptę soli i olej.
  7. Z kapusty zdejmijcie 4 wierzchnie liście.
  8. Zalejcie je wrzątkiem, odcedźcie i osuszcie.
  9. Ze sparzonych liści zetnijcie grube nerwy.
  10. Na każdy liść nałóżcie farsz (po ok. 2 łyżki) i zwińcie gołąbki, a następnie zawińcie je w folię spożywczą.
  11. Ułóżcie w garnku do gotowania na parze i gotujcie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
  12. Wyjmijcie z garnka i rozwińcie.
  13. Podgrzejcie rosół z gęsi, a gołąbki ułóżcie w głębokich talerzach. Zalejcie każdy połową pozostawionej porcji rosołu. 
  14. Udekorujcie ziołami.

Mięso z gęsi – właściwości

Chociaż gęsina jest dość tłustym mięsem, należy ono do zdrowych pokarmów. Jest wielkim źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E, a także składników takich jak potas, żelazo, cynk, magnez i fosfor. 

Czytaj też:

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię
Doskonałe gołąbki bez mięsa podawajcie jako danie główne albo dodatek do obiadu.

Gołąbki to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw. Można przygotować ją na wiele sposobów – użyć różnych typów kapusty, eksperymentować z farszem i zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, zrobić np. śmietanowy. Gołąbki bez mięsa mogą być doskonałym głównym daniem dla wegetarian albo stanowić pyszny dodatek do mięsnego dania. Przygotowanie kapusty do gołąbków to czynność, której nikt nie lubi. Dlatego warto ułatwić sobie zadanie, korzystając w sezonie z młodej kapusty albo sparzyć ją w… mikrofalówce ! Ten genialny trik pozwoli wam szybko rozprawić się z kapuścianymi liśćmi i przyśpieszy pracę nad daniem. Przepis na jarskie gołąbki na parze Składniki 8 dużych liści kapusty 30 g ryżu 1 jajko 1 gałązka lubczyku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu Cukier do smaku Maggi w płynie do smaku Kawałek czerwonej świeżej papryki Kawałek żółtej świeżej papryki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki   Przygotowanie Główkę kapusty sparzcie we wrzątku i obierzcie z liści. Jeśli korzystacie ze starej kapusty, to możecie rozbić nerwy płaską stroną tłuczka. Ryż ugotujcie w osolonej wodzie i odcedźcie. Gałązkę natki posiekajcie drobno, paprykę czerwoną i żółta pokrójcie w kostkę. W misce wymieszajcie ryż z natką, paprykami i roztrzepanym jajkiem. Doprawcie farsz solą i pieprzem. Na każdy liść kapusty nałóżcie farsz i dokładnie zawińcie. Gołąbki dobrze jest zawinąć w folię spożywczą, ponieważ farsz jest dość luźny. Dno garnka wyłóżcie pokrojonymi liśćmi kapusty (wystarcza 2-3 sztuki), dodajcie pozostałą natkę pietruszki i gałązkę lubczyku. Wlejcie bulion warzywny. Postawcie sitko do...

Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie
A.B./Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie 
Gołąbki meksykańskie z lekko pikantnym sosem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dodatki i przyprawy nadają im bardziej egzotycznego i nowoczesnego smaku.

Chociaż gołąbki to tradycyjne polskie danie, z łatwością można przekształcić je w wersję… meksykańską! Kuchnia ta słynie z mięsnych „zawijasów”, burrito, taco, a także dość pikantnych przypraw oraz częstego sięgania po mięso mielone, paprykę i czerwoną fasolę. Łączenie tradycyjnych potraw narodowych ze smakami pochodzącymi z zupełnie innych stron świata to tzw. „kuchnia fusion”. Skusicie się na taką mieszankę? Przepis na gołąbki meksykańskie Składniki: Gołąbki: 0,5 główki kapusty 0,5 selera 1,5 cebuli 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu brązowego 3 jajka (piana z białek) 4 łyżki bułki tartej 1 kg mięsa mielonego szczypta cząbru vegeta pieprz czarny mielony Sos: 1 słoik przecieru pomidorowego 5 szklanek wody 4 łyżki cukru sól i pieprz 0,5 łyżeczki mielonej suszonej papryczki chili kilka kropel maggi kilka kropel soku cytrynowego natka pietruszki koperek Przygotowanie: Kapustę bardzo drobno posiekać i odstawić na 15 minut (po tym czasie kapusta puści sok, który należy odlać). Resztę warzyw zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć, a cebulę zmielić wraz z mięsem.  Doprawiamy mięso do smaku, a  następnie dodajemy żółtka i ryż. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą, zagęszczając masę bułką tartą i dodając na końcu pianę z białek.  Przygotowujemy sos z powyższych składników: powinien mieć pikantny smak.  Z masy formujemy kotleciki i lekko je obsmażamy z dwóch stron, po czym układamy w sosie do duszenia. Na spód można położyć mały talerz, aby gołąbki nie przywarły do dna.  Duszenie trwa około 35 minut - lekko podgotowany ryż znacznie skraca proces duszenia (UWAGA: gołąbki są bardzo delikatne,...

	 Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Wystarczy zmienić jeden szczegół w klasycznym przepisie na gołąbki, aby zachwyciły absolutnie wszystkich! To za sprawą wyjątkowo aromatycznego zioła, które wzbogaca walory smakowe potrawy.

Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny.  Do czego warto dodać tymianek? Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni.  Przepis na gołąbki z tymiankiem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego ) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego ) 3-4 cebule ( pokrojone drobno ) garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków ) 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki sól pieprz mielony maggi w płynie 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag ) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 4 łyżki mąki szczypta cukru 4 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka) Przygotowanie Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić.  Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto. Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie. Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć...