Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 

Gołąbki z gęsiną zachwycą waszych gości i sprawią, że ta klasyczna, znana przez wszystkich potrawa zaskoczy zupełnie nowym smakiem.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 28, 2021

Gołąbki standardowo podaje się z mięsem mielonym oraz ryżem, jednak w sieci aż roi się od nowoczesnych, zmodyfikowanych przepisów na gołąbki. Podsuwamy wyjątkowo wyrafinowaną wersję tej klasycznej potrawy – z gęsiną! 

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z gęsiny w gęsim rosole

Składniki:

  • 1,5 szklanki rosołu z gęsi
  • 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty
  • kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu powinno go wyjść ok. 5 łyżek)
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
  • 0,5 łyżeczki maggi w płynie
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 2,5 łyżki majeranku

Przygotowanie: 

  1. Wyluzujcie pierś z gęsi, porcjując 2 połówki do pieczenia.
  2. Wykrójcie kościec z mięsem i okrawkami na rosół, a także kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki 
  3. Ugotujcie rosół z przyrumienionymi warzywami i odlejcie 1,5 szklanki do gołąbków.
  4. Mięso odłożone na gołąbki pokrójcie. Zmielcie w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.
  5. Posiekajcie drobno obraną cebulę i usmażcie ją na złoto na oleju. 
  6. Wymieszajcie mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, maggi, ryż, szczyptę soli i olej.
  7. Z kapusty zdejmijcie 4 wierzchnie liście.
  8. Zalejcie je wrzątkiem, odcedźcie i osuszcie.
  9. Ze sparzonych liści zetnijcie grube nerwy.
  10. Na każdy liść nałóżcie farsz (po ok. 2 łyżki) i zwińcie gołąbki, a następnie zawińcie je w folię spożywczą.
  11. Ułóżcie w garnku do gotowania na parze i gotujcie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
  12. Wyjmijcie z garnka i rozwińcie.
  13. Podgrzejcie rosół z gęsi, a gołąbki ułóżcie w głębokich talerzach. Zalejcie każdy połową pozostawionej porcji rosołu. 
  14. Udekorujcie ziołami.

Mięso z gęsi – właściwości

Chociaż gęsina jest dość tłustym mięsem, należy ono do zdrowych pokarmów. Jest wielkim źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E, a także składników takich jak potas, żelazo, cynk, magnez i fosfor. 

Czytaj też:

Komentarze