Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad

Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego. Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę, po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki z farszem z gęsiny

Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie!

Zobacz także
Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad

Kotlety mielone z mięsem, ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad

Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad

Składniki:

  • 1,5 szklanki rosołu z gęsi
  • 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty
  • kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek)
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki maggi w płynie
  • 4 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 2,5 łyżki majeranku

Przygotowanie:

  1. Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia.
  2. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki.
  3. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków.
  4. Mięso odłożone na gołąbki pokroić.
  5. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.
  6. Usiekać drobno obraną cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju.
  7. Wymieszać mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, 1/ łyżeczki maggi, ryż, szczyptę soli, 1/2 łyżki oleju).
  8. Z kapusty zdjąć 4 wierzchnie liście.
  9. Zalać je wrzątkiem, odcedzić i osuszyć.
  10. Ze sparzonych liści ściąć grube nerwy.
  11. Na każdy liść nałożyć farsz (po ok. 2 łyżki).
  12. Zwinąć gołąbki.
  13. Zawinąć gołąbki w folię spożywczą.
  14. Ułożyć w garnku do gotowania na parze.
  15. Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
  16. Wyjąć z garnka. Rozwinąć.
  17. Podgrzać rosół z gęsi.
  18. Ułożyć na 2 głębokich talerzach.
  19. Zalać każdy połową pozostawionej porcji rosołu.
  20. Dekorować tymiankiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Czytaj też: 

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 
Gołąbki z gęsiną zachwycą waszych gości i sprawią, że ta klasyczna, znana przez wszystkich potrawa zaskoczy zupełnie nowym smakiem.

Gołąbki standardowo podaje się z mięsem mielonym oraz ryżem, jednak w sieci aż roi się od nowoczesnych, zmodyfikowanych przepisów na gołąbki. Podsuwamy wyjątkowo wyrafinowaną wersję tej klasycznej potrawy – z gęsiną!  Przepis na gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu powinno go wyjść ok. 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 0,5 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie:  Wyluzujcie pierś z gęsi, porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykrójcie kościec z mięsem i okrawkami na rosół, a także kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki  Ugotujcie rosół z przyrumienionymi warzywami i odlejcie 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokrójcie. Zmielcie w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Posiekajcie drobno obraną cebulę i usmażcie ją na złoto na oleju.  Wymieszajcie mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, maggi, ryż, szczyptę soli i olej. Z kapusty zdejmijcie 4 wierzchnie liście. Zalejcie je wrzątkiem, odcedźcie i osuszcie. Ze sparzonych liści zetnijcie grube nerwy. Na każdy liść nałóżcie farsz (po ok. 2 łyżki) i zwińcie gołąbki, a następnie zawińcie je w folię spożywczą. Ułóżcie w garnku do gotowania na parze i gotujcie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku. Wyjmijcie z garnka i rozwińcie. Podgrzejcie rosół z gęsi, a gołąbki...

	 Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Wystarczy zmienić jeden szczegół w klasycznym przepisie na gołąbki, aby zachwyciły absolutnie wszystkich! To za sprawą wyjątkowo aromatycznego zioła, które wzbogaca walory smakowe potrawy.

Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny.  Do czego warto dodać tymianek? Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni.  Przepis na gołąbki z tymiankiem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego ) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego ) 3-4 cebule ( pokrojone drobno ) garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków ) 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki sól pieprz mielony maggi w płynie 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag ) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 4 łyżki mąki szczypta cukru 4 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka) Przygotowanie Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić.  Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto. Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie. Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć...

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Jesteście fanami gołąbków, ale znudziły wam się już gołąbki w tradycyjnej odsłonie? Czy słyszeliście kiedyś o gołąbkach z rodzynkami, podawanych w cytrynowym sosie? Najwyższa pora ich spróbować!

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora . Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich , z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu ? Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie? Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne! Składniki: 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści) 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego) 3 cebule (pokrojone drobno) 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 żółtka sok z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny cukier do smaku 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu) 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować al'dente ryż - odcedzić. Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto. Pokroić drobno natkę pietruszki. Namoczyć rodzynki. Odcedzić. Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły). Składać liść zakładając dwa...

Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...