Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego. Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę, po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny?

Gołąbki z farszem z gęsiny

Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie!

Składniki:

  • 1,5 szklanki rosołu z gęsi
  • 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty
  • kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek)
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki maggi w płynie
  • 4 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 2,5 łyżki majeranku

Przygotowanie:

  1. Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia.
  2. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki.
  3. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków.
  4. Mięso odłożone na gołąbki pokroić.
  5. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.
  6. Usiekać drobno obraną cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju.
  7. Wymieszać mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, 1/ łyżeczki maggi, ryż, szczyptę soli, 1/2 łyżki oleju).
  8. Z kapusty zdjąć 4 wierzchnie liście.
  9. Zalać je wrzątkiem, odcedzić i osuszyć.
  10. Ze sparzonych liści ściąć grube nerwy.
  11. Na każdy liść nałożyć farsz (po ok. 2 łyżki).
  12. Zwinąć gołąbki.
  13. Zawinąć gołąbki w folię spożywczą.
  14. Ułożyć w garnku do gotowania na parze.
  15. Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
  16. Wyjąć z garnka. Rozwinąć.
  17. Podgrzać rosół z gęsi.
  18. Ułożyć na 2 głębokich talerzach.
  19. Zalać każdy połową pozostawionej porcji rosołu.
  20. Dekorować tymiankiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Czytaj też: 

Zobacz także: