
Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego. Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę, po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny?
Gołąbki z farszem z gęsiny
Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie!
Składniki:
- 1,5 szklanki rosołu z gęsi
- 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty
- kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek)
- 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 1 cebula
- 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczki maggi w płynie
- 4 łyżki usiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu
- 2,5 łyżki majeranku
Przygotowanie:
- Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia.
- Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki.
- Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków.
- Mięso odłożone na gołąbki pokroić.
- Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.
- Usiekać drobno obraną cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju.
- Wymieszać mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, 1/ łyżeczki maggi, ryż, szczyptę soli, 1/2 łyżki oleju).
- Z kapusty zdjąć 4 wierzchnie liście.
- Zalać je wrzątkiem, odcedzić i osuszyć.
- Ze sparzonych liści ściąć grube nerwy.
- Na każdy liść nałożyć farsz (po ok. 2 łyżki).
- Zwinąć gołąbki.
- Zawinąć gołąbki w folię spożywczą.
- Ułożyć w garnku do gotowania na parze.
- Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
- Wyjąć z garnka. Rozwinąć.
- Podgrzać rosół z gęsi.
- Ułożyć na 2 głębokich talerzach.
- Zalać każdy połową pozostawionej porcji rosołu.
- Dekorować tymiankiem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Czytaj też: