Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz sosu pomidorowego. Wymagają one jednak odrobiny wysiłku - nie każda pani domu może mieć na nie czas każdego dnia.  Proponujemy więc alternatywną wersję tego kultowego dania, które można przygotować z brukselką zamiast kapusty!

Sprawi to, że obiad będzie błyskawiczny do ugotowania, a nie straci ani odrobiny walorów smakowych.
Gołąbki z brukselki nie muszą być nadziewane ani zawijane, a to właśnie ta czynność zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowania dania.

Przepis na gołąbki z brukselki

To wyjątkowy pomysł na obiad, który zaskoczy waszych gości i domowników – przygotujecie je zaledwie w 20-25 minut!

Składniki: 

  • 80 g ryżu (brązowego lub parboiled)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 200 g brukselek
  • 150 g zmielonego mięsa z kurczaka
  • Pół cebuli
  • Łyżeczka oliwy
  • Pół szklanki bulionu
  • Pół szklanki wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i zeszklijcie cebulę.
  2. Do cebuli dodajcie zmielone mięso drobiowe, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Podsmażajcie przez kilka minut.
  3. Dodajcie przekrojone na pół brukselki, suchy, nieugotowany ryż i zalejcie wszystko płynami: przecierem pomidorowym, bulionem i wodą. Doprawcie tymiankiem. 
  4. Całość duście tak długo, aż ryż zmięknie. W przypadku białego ryżu wystarczy ok. 15 minut, jednak zmiękczenie brązowego może zająć nieco dłużej.
  5. Stale mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Możecie dodać odrobinę wody w trakcie gotowania. 
  6. Kiedy ryż już dojdzie, danie może być podawane. Smacznego!

Brukselka – właściwości odżywcze

Brukselka doskonale wpływa na pracę serca i niweluje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obniża ciśnienie, cholesterol i zawiera bardzo dużo błonnika korzystnego przy dietach odchudzających. Brukselka należy do grupy warzyw krzyżowych, które słyną ze swojego działania antynowotworowego. Najkorzystniejsze dla zdrowia jest gotowanie brukselki na parze – wtedy zachowuje ona maksimum swoich właściwości.

Zobacz także:

Źródło: beszamel.se.pl

Czytaj także: