Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz sosu pomidorowego. Wymagają one jednak odrobiny wysiłku - nie każda pani domu może mieć na nie czas każdego dnia. Proponujemy więc alternatywną wersję tego kultowego dania, które można przygotować z brukselką zamiast kapusty!
Sprawi to, że obiad będzie błyskawiczny do ugotowania, a nie straci ani odrobiny walorów smakowych.
Gołąbki z brukselki nie muszą być nadziewane ani zawijane, a to właśnie ta czynność zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowania dania.
Przepis na gołąbki z brukselki
To wyjątkowy pomysł na obiad, który zaskoczy waszych gości i domowników – przygotujecie je zaledwie w 20-25 minut!
Składniki:
- 80 g ryżu (brązowego lub parboiled)
- 200 g przecieru pomidorowego
- 200 g brukselek
- 150 g zmielonego mięsa z kurczaka
- Pół cebuli
- Łyżeczka oliwy
- Pół szklanki bulionu
- Pół szklanki wody
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
Przygotowanie:
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i zeszklijcie cebulę.
- Do cebuli dodajcie zmielone mięso drobiowe, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Podsmażajcie przez kilka minut.
- Dodajcie przekrojone na pół brukselki, suchy, nieugotowany ryż i zalejcie wszystko płynami: przecierem pomidorowym, bulionem i wodą. Doprawcie tymiankiem.
- Całość duście tak długo, aż ryż zmięknie. W przypadku białego ryżu wystarczy ok. 15 minut, jednak zmiękczenie brązowego może zająć nieco dłużej.
- Stale mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Możecie dodać odrobinę wody w trakcie gotowania.
- Kiedy ryż już dojdzie, danie może być podawane. Smacznego!
Brukselka – właściwości odżywcze
Brukselka doskonale wpływa na pracę serca i niweluje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obniża ciśnienie, cholesterol i zawiera bardzo dużo błonnika korzystnego przy dietach odchudzających. Brukselka należy do grupy warzyw krzyżowych, które słyną ze swojego działania antynowotworowego. Najkorzystniejsze dla zdrowia jest gotowanie brukselki na parze – wtedy zachowuje ona maksimum swoich właściwości.
Zobacz także:
Źródło: beszamel.se.pl
Czytaj także: