Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania
Adobe Stock
Newsy

Gołąbki z brukselki. W sosie pomidorowym, ale bez nadziewania

Gołąbki inaczej mogą być podane z brukselką zamiast kapusty. Nie musicie ich nadziewać ani zwijać!

Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz sosu pomidorowego. Wymagają one jednak odrobiny wysiłku - nie każda pani domu może mieć na nie czas każdego dnia.  Proponujemy więc alternatywną wersję tego kultowego dania, które można przygotować z brukselką zamiast kapusty!

Sprawi to, że obiad będzie błyskawiczny do ugotowania, a nie straci ani odrobiny walorów smakowych.
Gołąbki z brukselki nie muszą być nadziewane ani zawijane, a to właśnie ta czynność zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowania dania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z brukselki

To wyjątkowy pomysł na obiad, który zaskoczy waszych gości i domowników – przygotujecie je zaledwie w 20-25 minut!

Składniki: 

  • 80 g ryżu (brązowego lub parboiled)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 200 g brukselek
  • 150 g zmielonego mięsa z kurczaka
  • Pół cebuli
  • Łyżeczka oliwy
  • Pół szklanki bulionu
  • Pół szklanki wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy i zeszklijcie cebulę.
  2. Do cebuli dodajcie zmielone mięso drobiowe, a następnie doprawcie solą i pieprzem. Podsmażajcie przez kilka minut.
  3. Dodajcie przekrojone na pół brukselki, suchy, nieugotowany ryż i zalejcie wszystko płynami: przecierem pomidorowym, bulionem i wodą. Doprawcie tymiankiem. 
  4. Całość duście tak długo, aż ryż zmięknie. W przypadku białego ryżu wystarczy ok. 15 minut, jednak zmiękczenie brązowego może zająć nieco dłużej.
  5. Stale mieszajcie, aby nic się nie przypaliło. Możecie dodać odrobinę wody w trakcie gotowania. 
  6. Kiedy ryż już dojdzie, danie może być podawane. Smacznego!
Zobacz także
Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Brukselka – właściwości odżywcze

Brukselka doskonale wpływa na pracę serca i niweluje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obniża ciśnienie, cholesterol i zawiera bardzo dużo błonnika korzystnego przy dietach odchudzających. Brukselka należy do grupy warzyw krzyżowych, które słyną ze swojego działania antynowotworowego. Najkorzystniejsze dla zdrowia jest gotowanie brukselki na parze – wtedy zachowuje ona maksimum swoich właściwości.

Źródło: beszamel.se.pl

Czytaj także:

Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie
A.B./Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie 
Gołąbki meksykańskie z lekko pikantnym sosem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Dodatki i przyprawy nadają im bardziej egzotycznego i nowoczesnego smaku.

Chociaż gołąbki to tradycyjne polskie danie, z łatwością można przekształcić je w wersję… meksykańską! Kuchnia ta słynie z mięsnych „zawijasów”, burrito, taco, a także dość pikantnych przypraw oraz częstego sięgania po mięso mielone, paprykę i czerwoną fasolę. Łączenie tradycyjnych potraw narodowych ze smakami pochodzącymi z zupełnie innych stron świata to tzw. „kuchnia fusion”. Skusicie się na taką mieszankę? Przepis na gołąbki meksykańskie Składniki: Gołąbki: 0,5 główki kapusty 0,5 selera 1,5 cebuli 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu brązowego 3 jajka (piana z białek) 4 łyżki bułki tartej 1 kg mięsa mielonego szczypta cząbru vegeta pieprz czarny mielony Sos: 1 słoik przecieru pomidorowego 5 szklanek wody 4 łyżki cukru sól i pieprz 0,5 łyżeczki mielonej suszonej papryczki chili kilka kropel maggi kilka kropel soku cytrynowego natka pietruszki koperek Przygotowanie: Kapustę bardzo drobno posiekać i odstawić na 15 minut (po tym czasie kapusta puści sok, który należy odlać). Resztę warzyw zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć, a cebulę zmielić wraz z mięsem.  Doprawiamy mięso do smaku, a  następnie dodajemy żółtka i ryż. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą, zagęszczając masę bułką tartą i dodając na końcu pianę z białek.  Przygotowujemy sos z powyższych składników: powinien mieć pikantny smak.  Z masy formujemy kotleciki i lekko je obsmażamy z dwóch stron, po czym układamy w sosie do duszenia. Na spód można położyć mały talerz, aby gołąbki nie przywarły do dna.  Duszenie trwa około 35 minut - lekko podgotowany ryż znacznie skraca proces duszenia (UWAGA: gołąbki są bardzo delikatne,...

Najnowsze gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można kroić widelcem
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nowy przepis na gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można je kroić widelcem
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Nie zawierają mięsa. Głównym składnikiem farszu jest ryż. Ale to też nie jest typowa odmiana ryżu.

Skąd się w polskiej kuchni wzięły gołąbki? To potrawa znana w niemal każdej kuchni słowiańskiej. W Czechach i na Słowacji danie nazywa się holubce. Gołąbki jadane są na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Znane w Niemczech, a także w Szwecji i Norwegii. Gołąbki, czyli kapusta faszerowana różnościami Niektórzy badacze uważają, że nazwa „gołąbki” pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Miała znaczenie symboliczne. Gołębiom przypisywano czystość i siłę. Potrawa także miała dodawać siły i zachowywać w czystości. Inni twierdzą, że to nawiązanie do eleganckiej francuskiej potrawy: faszerowanych gołębi, pieczonych w liściach kapusty. Gołębie zawijano w liście kapusty, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Dziś w Polsce gołąbki nie są elegancką potrawą. Są za to pysznym daniem podawanym na co dzień. W bardzo wielu odmianach, z mięsem i w wersjach bezmięsnych. Oto co o gołąbkach myśli Jasiek Kuroń: - Danie mega uniwersalne, bo do gołąbków można włożyć wszystko – mięso, ryż, kaszę, grzyby czy multum warzyw. Można w nich zawinąć pozostałości poprzedniego posiłku. Po prostu mistrzostwo niemarnowania 🙂         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis na bezmięsne gołąbki Jaśka Kuronia Składniki: 250 g ryżu brązowego 1 łyżeczka curry 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry Kilka liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej 3 łyżki oleju lub oliwy 1 duża cebula 4 ząbki...

Gołąbki w sosie
Gotujmy.pl/gosiapiotrek
Newsy
Ekspresowy aksamitny sos do gołąbków w 10 minut. Nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu 
Ekspresowy aksamitny sos do gołąbków w 10 minut. Nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu 

Gołąbki to jedno z tradycyjnych i najbardziej popularnych polskich dań. Są podawane z sosem pomidorowym, a niekiedy z pieczarkowym. Jednak zdecydowanie najlepiej smakują z tym pierwszym. Jest to idealna potrawa na niedzielny obiad w gronie najbliższych bądź na inną uroczystość. Zaskoczcie swoich gości i przygotujcie pyszny, aksamitny sos w zaledwie 10 minut! Jak robi się tradycyjne gołąbki? Gołąbki mogą wystąpić w wersji wegetariańskiej, jednak forma półmięsna jest najpopularniejsza. Do przygotowania farszu należy przygotować mięso mielone wieprzowe bądź drobiowe, ryż lub kaszę, cebulę oraz przyprawy. Przygotowane nadzienie z tych składników formuje się w podłużne klopsy i zawija wcześniej ugotowanymi liśćmi kapusty. Takie gołąbki układa się w dużym naczyniu, po czym dusi się je na kuchence bądź piecze w piekarniku. W kwestii obróbki termicznej są dwie szkoły. Dzięki zawartości mięsa i węglowodanów w postaci kaszy lub ryżu są dość syte. Przepis na sos do gołąbków Gołąbki najczęściej podaje się solo lub polane sosem pomidorowym. Jednak są regiony w Polsce, gdzie serwuje się do nich inne dodatki w postaci ugotowanych ziemniaków bądź świeżego pieczywa. Dla niektórych jest to profanacja dania, mimo wszystko co region to inny obyczaj. Wszyscy jednak jednogłośnie się zgadzają, iż najlepszym sosem do gołąbków jest sos pomidorowy. Sprawdźcie poniższy przepis na ekspresowe przygotowanie tego dodatku. Składniki: 200 g przecieru pomidorowego 2 szklanki wody przyprawa Maggi 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sól   pieprz cukier chili Wykonanie:  Przecier pomidorowy z przyprawą Maggi przełóżcie do garnka....

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Gołąbki to absolutny przebój na polskich stołach. Doczekały się już dziesiątek różnych wariantów ze zmodyfikowanymi farszami bądź owinięte w zupełnie inne odmiany kapusty. 

Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną! Właściwości kapusty kiszonej Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu. Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona 2 łyżki smalcu Do sosu: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy, Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą. Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu)....