Gołąbki wyszły zbite i niesmaczne
Flickr
Newsy

Gołąbki wyszły zbite i niesmaczne? Popełniliście 1 błąd. Chodzi o mięso

Dużo przygotowań, dużo pracy, a efekty nie sprostały oczekiwaniom. Też przerabialiście taką historię związaną z gołąbkami? Wiemy, co poszło nie tak.

Dla doświadczonych gospodyń domowych z wieloletnim stażem, przygotowanie gołąbków nie stanowi już dużej trudności.

Gołąbki to jednak danie dość tradycyjne i coraz rzadziej przygotowane przez młode panie domu. Co jednak, gdy mężowie zaczną prosić o jego przygotowanie?

W takich wypadkach nie ma wyjścia – trzeba zakasać rękawy i starać się uniknąć prostych błędów, przez które danie będzie niezbyt smaczne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co trzeba dodać do farszu na gołąbki?

O gotowaniu kapusty na gołąbki powiedziano już niemal wszystko. Liści muszą być miękkie i basta. A co z farszem?

Jednym z dużych błędów jest dopuszczenie, by farsz był za bardzo zbity i twardy. Jak do tego nie dopuścić?

W pierwszej kolejności należy zdać sobie sprawę, że gołąbki nie mogą udać się bez dodatku ryżu, czyli naturalnego spulchniacza.

W niektórych przepisach, tę rolę wypełnia na przykład kasza gryczana – tak będzie w gołąbkach bożonarodzeniowych.

Gołąbki z samym mięsem w środku, są skazane na twardość i zbitość po ugotowaniu. Nie mamy co do tego wątpliwości.

Jak ugotować ryż na gołąbki?

Kolejną sprawą jest odpowiednie ugotowanie ryżu, który zamierzacie dodać do farszu. Musi być dość miękki, ale nie rozgotowany.

Niektórzy kucharze polecają gotowanie ryżu al dente. Wydaje się, że nie tędy droga. W towarzystwie surowego mięsa, ryż może nie zmięknąć odpowiednio nawet po długim gotowaniu czy pieczeniu.

Jak więc postępować z ryżem? Najprościej będzie ugotować go w proporcjach 1:2 z dodatkiem soli w garnku.

Takie gotowanie lepiej właściwie będzie nazwać wypiekaniem. Dlaczego? Chodzi tutaj o wchłonięcie przez ryż całej wody, bez mieszania.

Tak przygotowany ryż wymieszajcie z dobrze zmielonym mięsem, a także podsmażoną lub surową cebulką. Ważne, by cebula była drobniutko pokrojona.

Wszystkie składniki farszu dobrze połączy bułka tarta lub rozmoczona w mleku bułka czerstwa. I voila!

Wybór mięsa na gołąbki i pieczenie

Jakie mięso dodać do gołąbków? To danie nie ma prawa się udać, gdy będzie przygotowywane z chudego mięsa.

Odpada więc zmielenie w maszynce schabu czy szynki. Lepiej weźcie dość tłusty kawałek łopatki i zmielcie go we własnej, domowej maszynce.

Jeśli użyte do farszu na gołąbki było dość chude, można uciec się do starego, babcinego triku. Starsze gospodynie do naczynia żaroodpornego z gołąbkami, dodawały jeszcze 1-2 łyżki smalcu.

Nieodzowne będzie także podlanie gotującego się lub piekącego naczynia z gołąbkami płynem. Najlepiej użyć do tego bulionu czy rosołu.

Zanim zamkniecie wieko brytfanny, wyłóżcie na górze kilka liści kapusty, które dodatkowo pomogą w izolacji ciepła.

Gołąbki powinno dostać sporo czasu na odpowiednie wypieczenie lub gotowanie na maleńkim ogniu. Niektórzy pieką je nawet do kilku godzin!

Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Wikipedia Commons
Newsy
Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Dobrze dobrane i smaczne mięso to prawie połowa sukcesu, jeśli chodzi o gotowanie gołąbków. Jaki gatunek wybrać?

Przyjęło się uważać za standard i absolutną klasykę gołąbki na bazie mięsa wieprzowego. Łopatka, ewentualnie szynka, zmielona obowiązkowo w maszynce do mięsa. Kto jednak pamięta o tym, że ten przepis na gołąbki wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać? Jeszcze przed laty naszym babciom nie śniło się o gotowaniu gołąbków z dodatkiem ryżu. A nawet mięsa. W skromnej kuchni polskiej królowały gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów. Co to wszystko oznacza? A no to, że nie ma co się obawiać eksperymentowania i szukania nowych smaków. Jakie mięso można dodać do gołąbków? Warto popróbować czegoś innego w kontekście mięsa. Jeżeli nie lubicie gołąbków ze względu na tuczące i dość tłuste mięso z łopatki wieprzowej, użyjcie mięsa drobiowego. Zmielona na papkę pierś z kurczaka nie będzie oczywiście dobrym wyborem ze względu na to, że zawiera jednak za mało tłuszczu. Smaczne, nietypowe gołąbki wyjdą za to ze zmielonym mięsem z uda kurczaka. Dostaniecie je jako gotowy produkt w sklepach. Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym Składniki: Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaków 1 szklanka ryżu Niewielka główka kapusty Jajko Opcjonalnie – marchewka starta na tarce Opcjonalnie - cebula Sól Pieprz Bulion do zalania gołąbków w trakcie pieczenia Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i obgotujcie ją we wrzątku. Po kolei wyciągajcie na talerz miękkie liście kapusty. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie ryż, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie pod przykryciem do momentu pochłonięcia całości wody bez mieszania. Mięso z ud kurczaków zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie gotowego mięsa mielonego z drobiu. Wymieszajcie razem mięso, ostudzony ryż, pokrojoną drobno cebulkę...

Jak i ile gotować ryż do gołąbków? Powinien być ugotowany czy półtwardy?
Flickr
Newsy
Jak i ile gotować ryż do gołąbków? Powinien być ugotowany czy półtwardy?
Mięso, kapusta i ryż – długość listy podstawowych składników na gołąbki nie powala na kolana. Jak sprawić, by wszystkie, na czele z ryżem, były odpowiednio miękkie po upieczeniu?

Pamiętacie smak gołąbków swojej babci? Starsze i doświadczone panie domu od zawsze dysponowały jedną cechą, której brakuje tym młodszym. Chodzi oczywiście o cierpliwość podczas gotowania różnych potraw. Nie inaczej jest w trakcie przyrządzania gołąbków. Ba, mało powiedziane. Stoicki spokój jest wręcz wskazany przy długim gotowaniu kapuścianych liści czy przy pieczeniu gołąbków (lub ich powolnym gotowaniu). Jak miękki powinien być ryż do farszu na gołąbki? Oprócz tego, czasu potrzebuje także ryż , który stanowi obok mięsa kluczowy składnik gołąbkowego farszu. Widzieliśmy już na własne oczy przepisy, w których mowa była o gotowaniu ryżu do gołąbków na włoski sposób al dente, czyli na ząb. Uważamy, że nie tędy droga. Ryż na ząb wcale nie daje gwarancji na zmięknięcie podczas pieczenia lub gotowania w naczyniu żaroodpornym. Lepiej więc zadbać, by ryż na gołąbki był mięciutki już po wstępnym jego ugotowaniu. Razem z nami, krok po kroku, uda wam się perfekcyjnie go przyrządzić. Jaki ryż do gołąbków wybrać? Zapomnijcie o ryżu w torebkach - jak ugotować ryż na sypko?  Taki ryż, niezależnie od rodzaju, po ugotowaniu będzie zbyt sypki. Farsz z gołąbków natychmiast się wam porozlatuje. Dlatego też wybierzcie zwykły ryż  biały, pakowany w klasycznych 1-kilogramowych torbach, który jest dostępny w każdym sklepie. Dobrym rozwiązaniem będzie poszukanie ryżu o krótszych ziarenkach, przypominający nieco ryż stosowany przez Japończyków do sushi - jak ugotować ryż w mikrofalówce? Taki właśnie ryż klei się po ugotowaniu jeszcze lepiej. Jeśli jednak nie znajdziecie ryżu krótkoziarnistego, wybierzcie normalny. Jak ugotować ryż na gołąbki? Metoda krok po kroku Ważniejsze...

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

gołąbki babcine
Adobe Stock
Newsy
Sekretne triki babć na jeszcze bardziej aromatyczne i rozpływające się w ustach gołąbki. Poezja smaku
Jak to się dzieje, że tradycyjne dania, takie jak gołąbki, najlepiej smakują właśnie u babci? Czy chodzi tutaj o naprawdę duże doświadczenie naszych babuń?

To jest naprawdę sporego kalibru zagadka dla tęgich głów. Może wspomniane doświadczenie, może cierpliwość i gotowanie dania z dużą dozą uczucia? Nie nam rozstrzygnąć tę kwestię. Tak czy siak, warto przyjrzeć się czasem swoim babciom, by zaczerpnąć od nich nie tylko życiowej, ale i kulinarnej mądrości. Mięciutkie babcine gołąbki Będzie to przydatne przy pracy nad gołąbkami . Jak sprawić, by nie były za twarde, by rozpływały się w ustach? Każda babcia ma na to swoje rozwiązanie. Jednak wszystkie opierają swoje wysiłki na skupieniu na kapuście i ryżu. Kapusta na gołąbki nie może być za twarda, czyli za stara. W zimie kapuściane głowy dostępne w sprzedaży powinny być jeszcze zdatne do obgotowania. Wystrzegajcie się jednak kapust wielkości byczego łba – takie nie dają gwarancji miękkich po ugotowaniu liści. Obowiązkowo pamiętajcie także o wycięciu przed gotowaniem głąba.  Więcej o kapuście przeczytacie w jednym z naszych poprzednich artykułów. Wystarczy kliknąć tutaj:  Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina! Co dodać do gołąbków przed pieczeniem? Sprawę kapusty mamy już załatwioną. Teraz czas na ryż. Ten babciny w gołąbkach rozpływał się jako składnik farszu w ustach. Zamiast gotować ryż w plastikowym woreczku, „wypieczcie” ryż w garnku, bez mieszania, w proporcji 1:2 z wodą na maleńkim ogniu. Tak przygotowany musi się udać. Na koniec jeszcze dwa babcine triki. Wkładając gołąbki do naczynia żaroodpornego zalejcie je nie tylko bulionem czy wodą. Dodajcie to bulionu przed dodaniem łyżkę smalcu lub nieco oleju – dzięki temu gołąbki lepiej się wypieką i będą mięciutkie po wyjęciu z piekarnika! Przepis na gołąbki Składniki: Mała głowa kapusty 50 dag mięsa mielonego...