Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!
aczp/Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!

Gołąbki wiosenne to odświeżona, znacznie lżejsza receptura tego klasycznego dania. Z pewnością zachwyci wszystkich członków waszej rodziny!

Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ale czy jedliście kiedyś takie w wersji bezmięsnej? Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne – obiecujemy!

Kultowe gołąbki przyrządzane są dziś na setki sposobów inspirowanych kuchniami świata. W sieci robią furorę m.in. gołąbki meksykańskie, gołąbki na prażonym ryżu czy gołąbki z młodej kapusty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wegetariańskie gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym

Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza i już nawet najbardziej tradycyjne polskie dania doczekały się swoich wersji bezmięsnych. Poniżej proponujemy modyfikację klasycznego przepisu na gołąbki, gdzie mięso wieprzowe (uznawane za średnio zdrowy element diety) zastępują warzywa, kasze i soczewica.

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3/4 szklanki groszku z marchewką (mrożone)
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej (mrożony)
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy Beluga (czarna soczewica)
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku

Zobacz także

sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Z kapusty oderwijcie zewnętrzne, uszkodzone liście za pomocą cienkiego, ostrego noża. 
  2. Wykrawacie głąb. Kapustę wkładacie do foliowej torby (sklepowej jednorazówki), zawiązujecie, wkładacie do następnej foliowej torby, ponownie szczelnie zawiązujecie i umieszczacie w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 6-7 minut. Liście kapusty można też przygotować metodą tradycyjną, gotując kapustę w garnku z wodą, jednak metoda w kuchence mikrofalowej jest szybsza. 
  3. Wyjmujecie z kuchenki, zdejmujecie folię i delikatnie zdejmujecie liście zaczynając od zewnętrznych, które powinny być już miękkie.
  4. Z każdego liścia ścinacie nożem twardy nerw i odkładacie je na talerz. Potrzebujecie około 15 liści, 10 na gołąbki i 4-5 na wyłożenie naczynia, w którym będziecie je piec.
  5. Groszek z marchewką i fasolkę szparagową rozmrażacie i przelewacie wrzątkiem. Paprykę kroicie w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzewacie olej, dodajecie posiekaną cebulę, paprykę i zmiażdżony czosnek, smażycie chwilę, aż wszystko zmięknie, po czym dodajecie wszystkie pozostałe składniki: marchewkę z groszkiem, fasolkę, kaszę jaglaną i gryczaną oraz soczewicę.
  7. Chwilę smażycie, doprawiacie do smaku przyprawami oraz natką pietruszki i selera. Studzicie. Na każdy liść kapusty nakładacie po 2 czubate łyżki farszu, zwijacie boki liścia do środka, a następnie całość w rulon (technika podobna jak przy zawijaniu krokietów, wówczas nie trzeba gołąbka zawiązywać nitką, bo nic nie wydostanie się ze środka na zewnątrz). 
  8. Naczynie do zapiekania smarujecie olejem, wykładacie liśćmi kapusty i układacie w nim gołąbki jeden obok drugiego. Przykrywacie pozostałymi liśćmi, a następnie pokrywą naczynia lub folią aluminiową. 
  9. Wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczecie 30 minut. 
  10. Sos pomidorowy: Na oleju podsmażacie posiekaną cebulę i czosnek, dodajecie pomidory z puszki i passatę pomidorową (może być koncentrat pomidorowy + woda do rozcieńczenia), gotujecie chwilę, doprawiacie do smaku solą, pieprzem i cukrem, miksujecie dokładnie, aby sos był gładki.
  11. Gołąbki podajecie z sosem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze
Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

Przeczytaj