Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!
aczp/Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!

Gołąbki wiosenne to odświeżona, znacznie lżejsza receptura tego klasycznego dania. Z pewnością zachwyci wszystkich członków waszej rodziny!

Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ale czy jedliście kiedyś takie w wersji bezmięsnej? Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne – obiecujemy!

Kultowe gołąbki przyrządzane są dziś na setki sposobów inspirowanych kuchniami świata. W sieci robią furorę m.in. gołąbki meksykańskie, gołąbki na prażonym ryżu czy gołąbki z młodej kapusty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wegetariańskie gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym

Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza i już nawet najbardziej tradycyjne polskie dania doczekały się swoich wersji bezmięsnych. Poniżej proponujemy modyfikację klasycznego przepisu na gołąbki, gdzie mięso wieprzowe (uznawane za średnio zdrowy element diety) zastępują warzywa, kasze i soczewica.

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3/4 szklanki groszku z marchewką (mrożone)
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej (mrożony)
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy Beluga (czarna soczewica)
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku
Zobacz także
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad

Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad 

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same

Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same

sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Z kapusty oderwijcie zewnętrzne, uszkodzone liście za pomocą cienkiego, ostrego noża. 
  2. Wykrawacie głąb. Kapustę wkładacie do foliowej torby (sklepowej jednorazówki), zawiązujecie, wkładacie do następnej foliowej torby, ponownie szczelnie zawiązujecie i umieszczacie w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 6-7 minut. Liście kapusty można też przygotować metodą tradycyjną, gotując kapustę w garnku z wodą, jednak metoda w kuchence mikrofalowej jest szybsza. 
  3. Wyjmujecie z kuchenki, zdejmujecie folię i delikatnie zdejmujecie liście zaczynając od zewnętrznych, które powinny być już miękkie.
  4. Z każdego liścia ścinacie nożem twardy nerw i odkładacie je na talerz. Potrzebujecie około 15 liści, 10 na gołąbki i 4-5 na wyłożenie naczynia, w którym będziecie je piec.
  5. Groszek z marchewką i fasolkę szparagową rozmrażacie i przelewacie wrzątkiem. Paprykę kroicie w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzewacie olej, dodajecie posiekaną cebulę, paprykę i zmiażdżony czosnek, smażycie chwilę, aż wszystko zmięknie, po czym dodajecie wszystkie pozostałe składniki: marchewkę z groszkiem, fasolkę, kaszę jaglaną i gryczaną oraz soczewicę.
  7. Chwilę smażycie, doprawiacie do smaku przyprawami oraz natką pietruszki i selera. Studzicie. Na każdy liść kapusty nakładacie po 2 czubate łyżki farszu, zwijacie boki liścia do środka, a następnie całość w rulon (technika podobna jak przy zawijaniu krokietów, wówczas nie trzeba gołąbka zawiązywać nitką, bo nic nie wydostanie się ze środka na zewnątrz). 
  8. Naczynie do zapiekania smarujecie olejem, wykładacie liśćmi kapusty i układacie w nim gołąbki jeden obok drugiego. Przykrywacie pozostałymi liśćmi, a następnie pokrywą naczynia lub folią aluminiową. 
  9. Wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczecie 30 minut. 
  10. Sos pomidorowy: Na oleju podsmażacie posiekaną cebulę i czosnek, dodajecie pomidory z puszki i passatę pomidorową (może być koncentrat pomidorowy + woda do rozcieńczenia), gotujecie chwilę, doprawiacie do smaku solą, pieprzem i cukrem, miksujecie dokładnie, aby sos był gładki.
  11. Gołąbki podajecie z sosem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Gołąbki
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Gołąbki o jakich nawet nie śniliście. Już na sam widok cieknie ślinka
Gołąbki to prawdziwie polska potrawa, którą całe pokolenia rodzin zajadają się od lat. Jak urozmaicić to z pozoru bardzo łatwe danie?

Najczęściej gołąbki kojarzy się z półmięsną potrawą z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Równie pyszna wersja gołąbków może mieć nieco bardziej orientalne, wegetariańskie podłoże.  Czym nadziewać gołąbki? Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz inne dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia, np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem, gołąbki najczęściej dusi się lub smaży na tłuszczu.  Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku, farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem.  Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach, były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. Dziś trafiają także na wykwintne stoły, a możliwości ich przygotowywania nie mają właściwie końca.  Gołąbki z niecodziennym i bardzo pożywnym farszem Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni i gołąbki utrzymane w arabskim stylu, podpowiadamy przepis, który warto wypróbować przy najbliższej okazji.  Do ich wykonania używa się ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dzięki tym dwóm składnikom, wasze danie będzie pożywne i w pełni wegetariańskie.  Składniki: kapusta średniej wielkości  3, 5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej kasza jaglana  3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule  6 ząbków czosnku  3 łyżki puree z pieczonej dyni  3...

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?
Szukacie efektownego sposobu na tradycyjne gołąbki? Zróbcie je z fasolkowym wsadem. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Furora na rodzinnym stole gwarantowana.

Czego to nasi czytelnicy nie wymyślą…  Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjne gołąbki z nietypowym wsadem w postaci fasolki szparagowej. Przyznamy szczerze, że sami byśmy na coś takiego nie wpadli! Przepis na gołąbki z fasolką szparagową Składniki: 1 główka kapusty 1 kg łopatki wieprzowej Papryka ostra w proszku 2 cebule 2 jajka 10 dag ryżu 30 dag fasolki szparagowej 2 czubate łyki bułki tartej Sól Pieprz Świeży koperek Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki wody Koncentrat pomidorowy 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie: Fasolkę szparagową umyjcie, obetnijcie końce i obgotujcie w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut. Łopatkę wieprzową zmielcie z cebulą w maszynce do mięsa. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Dodajcie do mięsa sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, bułkę tartą, ostudzony ryż, wodę, po czym wyrabiajcie ręcznie gładką mięsną masę. Wytnijcie z kapusty głąb, oderwijcie twardsze zewnętrzne liście i obgotujcie ją we wrzątku, zdejmując po kolei liście. Wytnijcie z liści grubsze nerwy. Układajcie na liściu gołąbka odrobinę farszu i po kilka strączków ugotowanej fasolki szparagowej. Zawijajcie gołąbki i układajcie jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Liście kapusty ułóżcie także na ułożonych gołąbkach. Zalejcie gołąbki wodą, i gotujcie na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut do miękkości. Przygotujcie sos. Zaczerpnijcie odrobinę wody z gołąbków, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, posólcie, popieprzcie i dodajcie koncentrat pomidorowy. Przegotujcie sos i dodajcie do niego odrobinę rozrobionej mąki pszennej, zagęszczając sos. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

 Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gotujmy.pl/MalaMi89
Newsy
Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gołąbki z kaszą jęczmienną zamiast ryżu, z dodatkiem papryki i buraka, to ciekawy pomysł na zrobienie gołąbków inaczej niż zwykle. Zarezerwujcie sobie trochę czasu i zróbcie nietypowe gołąbki z naszego przepisu. Z tymi dodatkami smakują naprawdę wybornie!

Co powiecie na totalnie zwariowaną wersję gołąbków, w której do farszu dodaje się kaszę, buraczki i paprykę? Podajcie je z sosem pomidorowym, a otrzymacie doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny!  Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. I nic w tym dziwnego, w końcu to nie tylko bardzo smaczna, ale też sycąca potrawa. W tradycyjnym przepisie na gołąbki znajdziemy mięso mielone, które należy połączyć z ryżem i podsmażoną cebulką. Taki farsz nakładamy do ugotowanych w osolonej wodzie liści białej kapusty, a następnie gotujemy w wywarze lub zapiekamy na rumiano w piekarniku. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem, to świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków, jakie już dobrze znacie. Przepis wymyśliła jedna z naszych czytelniczek, która wpadła na pomysł, by dodać do mięsnego farszu buraczki i czerwoną paprykę. Co sądzicie o takim połączeniu? MałaMi89 twierdzi, że smakuje naprawdę pysznie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka ziemniaczana do zagęszczenia Przygotowanie: Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb...

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów
szewczyk/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów
Suszone grzyby doskonale podkreślą smak tradycyjnych gołąbków. Sprawdzą się, jeśli preferujecie bardziej zdecydowane smaki niż klasyczny sos pomidorowy.

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych to świetny sposób na wykorzystanie zapasów ususzonych po jesieni grzybów. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż gołąbki z kurczakiem i kapustą lub gołąbki z ziemniakami i boczkiem , a z pewnością zachwycą waszych gości! Przepis na pieczone gołąbki w sosie grzybowym Przygotujcie gołąbki według poniższego przepisu, jeśli chcecie urozmaicić danie głębszym, zdecydowanym smakiem. Składniki: 1 kapusta włoska 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała łyżeczka czarnego mielonego pieprzu odrobina soli 3 garście suszonych grzybów leśnych (mieszanka) około 0,5 szklanki suszu warzywnego 2 liście laurowe 3 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku łyżka mąki 100 ml śmietany 20 proc. łyżka masła do smażenia Przygotowanie:  Odrywacie pojedyncze liści sałaty (sałata włoska bardzo ładnie odchodzi od pieńka), myjecie je, następnie zalewacie wrzątkiem i gotujecie około 3 minut do miękkości. Wyjmujecie cedzakiem, osuszacie na ręcznikach i odkładacie. Cebulę drobno szatkujecie i podsmażacie na złoto. Dodajecie cebulę do mięsa mielonego, doprawiacie ok. łyżeczką czarnego mielonego pieprzu i solą. W garnku zalewacie grzyby wrzątkiem, dodajecie 1,5 cebuli (w całości lub w połówkach), susz warzywny i liść laurowy. Gotujecie na małym ogniu około 40 minut (do miękkości grzybów). W tym czasie na pojedynczym liściu sałaty kładziecie łyżkę farszu (mięso z podsmażoną cebulką), najpierw zawijacie lewy i prawy brzeg, następnie rolujecie gołąbki do góry. Możecie owinąć gołąbka nitką, jak obwija się wstążką prezent z papieru - jest to pomocne, w razie gdyby gołąbki trzeba było podgrzewać w inny sposób niż podany w przepisie. W naczyniu żaroodpornym...