Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów
szewczyk/Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów

Suszone grzyby doskonale podkreślą smak tradycyjnych gołąbków. Sprawdzą się, jeśli preferujecie bardziej zdecydowane smaki niż klasyczny sos pomidorowy.

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych to świetny sposób na wykorzystanie zapasów ususzonych po jesieni grzybów. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż gołąbki z kurczakiem i kapustą lub gołąbki z ziemniakami i boczkiem, a z pewnością zachwycą waszych gości!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone gołąbki w sosie grzybowym

Przygotujcie gołąbki według poniższego przepisu, jeśli chcecie urozmaicić danie głębszym, zdecydowanym smakiem.

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • odrobina soli
  • 3 garście suszonych grzybów leśnych (mieszanka)
  • około 0,5 szklanki suszu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 20 proc.
  • łyżka masła do smażenia

Zobacz także

Przygotowanie: 

  1. Odrywacie pojedyncze liści sałaty (sałata włoska bardzo ładnie odchodzi od pieńka), myjecie je, następnie zalewacie wrzątkiem i gotujecie około 3 minut do miękkości.
  2. Wyjmujecie cedzakiem, osuszacie na ręcznikach i odkładacie.
  3. Cebulę drobno szatkujecie i podsmażacie na złoto. Dodajecie cebulę do mięsa mielonego, doprawiacie ok. łyżeczką czarnego mielonego pieprzu i solą.
  4. W garnku zalewacie grzyby wrzątkiem, dodajecie 1,5 cebuli (w całości lub w połówkach), susz warzywny i liść laurowy. Gotujecie na małym ogniu około 40 minut (do miękkości grzybów).
  5. W tym czasie na pojedynczym liściu sałaty kładziecie łyżkę farszu (mięso z podsmażoną cebulką), najpierw zawijacie lewy i prawy brzeg, następnie rolujecie gołąbki do góry.
  6. Możecie owinąć gołąbka nitką, jak obwija się wstążką prezent z papieru - jest to pomocne, w razie gdyby gołąbki trzeba było podgrzewać w inny sposób niż podany w przepisie.
  7. W naczyniu żaroodpornym układacie liście sałaty, następnie układacie gołąbki.
  8. Gotowe grzyby odcedzacie, koniecznie oczyszczacie z warzyw i kroicie w paski, a następnie posypujecie gołąbki. 
  9. Wywarem z grzybów, odcedzonym z warzy (w ilości mniej więcej 3/4 całego wywaru) polewacie gołąbki. Przykrywacie pokrywką naczynia żaroodpornego i wkładacie do piekarnika na 170 stopni, na godzinę.
  10. W tym czasie na patelni podgrzewacie 1/4 pozostałego wywaru i rozrabiacie go ze śmietaną. Mieszacie. Możecie przyprawić odrobiną pieprzu.
  11. Gdy gołąbki skończą pieczenie, zdejmujecie pokrywkę, polewacie każdego gołąbka sosem śmietanowym i pieczecie bez pokrywki przez następne 20 minut w 200 stopniach.
  12. Podajecie, polewając je sosem i posypując grzybami, które piekły się z gołąbkami.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Robert Lewandowski, dieta
ONS/Pexels, picjumbo.com
Newsy Co lubi jeść na Wigilię "mistrz"? Ania Lewandowska zdradziła ulubioną świąteczną potrawę Roberta
Rekordzista pod względem liczby występów w reprezentacji Polski i najlepszy jej strzelec w historii. Robert Lewandowski wprost uwielbia dania wigilijne. Jedno szczególnie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

29 sierpnia 2019 r. Robert Lewandowski przedłużył umowę z Bayernem Monachium do 30 czerwca 2023 r. Aktualny powód do dumy Polaków to wybranie "Lewego" przez FIFĘ najlepszym piłkarzem na świecie. Prywatnie przygotowuje się do świąt Bożego Narodzenia. W domu czekają na niego żona Anna i dwie córki. Wybitny piłkarz, utalentowany sportowiec Robert Lewandowski cieszy się w Polsce dużą sympatią. Od najmłodszych lat udowadnia, że upór w towarzystwie talentu i zapału może przynieść niebywałe efekty. Sezon 2019/2020, Lewandowski z Bayernem rozpoczął 3 sierpnia 2019, spotkaniem o Superpuchar Niemiec z Borussią Dortmund. Dla drużyny BVB był to pierwszy od 2014 zdobyty tytuł. 6 sierpnia 2019 zdobył dwie bramki zapewniając drużynie remis w meczu 1. kolejki Bundesligi z Herhą BSC. 18 września 2019 Lewandowski zdobył swoją 200. bramkę w barwach Bayernu Monachium. Wydarzenie odbiło się głośnym echem w świecie sportu. Oprócz niego tę barierę przekroczyło tylko dwóch zawodników. Polak został też pierwszym zawodnikiem w historii Bayernu Monachium, który strzelał gole w każdym z sześciu pierwszych spotkań sezonu Bundesligi. Robert Lewandowski urodził się Warszawie, skąd wyszły jego pierwsze kroki w kierunku sportu. Lewandowski wspiera wiele inicjatyw społecznych i charytatywnych Wraz z żoną bierze udział w akcji Szlachetna Paczka, a także wspiera finały Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W 2020 małżeństwo przekazało 500 tys. złotych na rzecz Centrum Zdrowia Dziecka, a w 2020 darowiznę w wysokości miliona euro na rzecz walki z pandemią COVID-19. Wychowywał się w sportowej rodzinie. Ojciec Krzysztof uprawiał judo i grał w piłkę nożną, a matka Iwona była siatkarką pierwszoligowego AZS Warszawa. Jego piłkarskim idolem był francuski piłkarz Thierry Henry. Oprócz piłki...

Przeczytaj
Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

Przeczytaj
Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Przeczytaj
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj