Gołąbki w sosie z grzybów leśnych to świetny sposób na wykorzystanie zapasów ususzonych po jesieni grzybów. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż gołąbki z kurczakiem i kapustą lub gołąbki z ziemniakami i boczkiem, a z pewnością zachwycą waszych gości!

Przepis na pieczone gołąbki w sosie grzybowym

Przygotujcie gołąbki według poniższego przepisu, jeśli chcecie urozmaicić danie głębszym, zdecydowanym smakiem.

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • odrobina soli
  • 3 garście suszonych grzybów leśnych (mieszanka)
  • około 0,5 szklanki suszu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 20 proc.
  • łyżka masła do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Odrywacie pojedyncze liści sałaty (sałata włoska bardzo ładnie odchodzi od pieńka), myjecie je, następnie zalewacie wrzątkiem i gotujecie około 3 minut do miękkości.
  2. Wyjmujecie cedzakiem, osuszacie na ręcznikach i odkładacie.
  3. Cebulę drobno szatkujecie i podsmażacie na złoto. Dodajecie cebulę do mięsa mielonego, doprawiacie ok. łyżeczką czarnego mielonego pieprzu i solą.
  4. W garnku zalewacie grzyby wrzątkiem, dodajecie 1,5 cebuli (w całości lub w połówkach), susz warzywny i liść laurowy. Gotujecie na małym ogniu około 40 minut (do miękkości grzybów).
  5. W tym czasie na pojedynczym liściu sałaty kładziecie łyżkę farszu (mięso z podsmażoną cebulką), najpierw zawijacie lewy i prawy brzeg, następnie rolujecie gołąbki do góry.
  6. Możecie owinąć gołąbka nitką, jak obwija się wstążką prezent z papieru - jest to pomocne, w razie gdyby gołąbki trzeba było podgrzewać w inny sposób niż podany w przepisie.
  7. W naczyniu żaroodpornym układacie liście sałaty, następnie układacie gołąbki.
  8. Gotowe grzyby odcedzacie, koniecznie oczyszczacie z warzyw i kroicie w paski, a następnie posypujecie gołąbki. 
  9. Wywarem z grzybów, odcedzonym z warzy (w ilości mniej więcej 3/4 całego wywaru) polewacie gołąbki. Przykrywacie pokrywką naczynia żaroodpornego i wkładacie do piekarnika na 170 stopni, na godzinę.
  10. W tym czasie na patelni podgrzewacie 1/4 pozostałego wywaru i rozrabiacie go ze śmietaną. Mieszacie. Możecie przyprawić odrobiną pieprzu.
  11. Gdy gołąbki skończą pieczenie, zdejmujecie pokrywkę, polewacie każdego gołąbka sosem śmietanowym i pieczecie bez pokrywki przez następne 20 minut w 200 stopniach.
  12. Podajecie, polewając je sosem i posypując grzybami, które piekły się z gołąbkami.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: