Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów
szewczyk/Gotujmy.pl
Newsy

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów

Suszone grzyby doskonale podkreślą smak tradycyjnych gołąbków. Sprawdzą się, jeśli preferujecie bardziej zdecydowane smaki niż klasyczny sos pomidorowy.

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych to świetny sposób na wykorzystanie zapasów ususzonych po jesieni grzybów. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż gołąbki z kurczakiem i kapustą lub gołąbki z ziemniakami i boczkiem, a z pewnością zachwycą waszych gości!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone gołąbki w sosie grzybowym

Przygotujcie gołąbki według poniższego przepisu, jeśli chcecie urozmaicić danie głębszym, zdecydowanym smakiem.

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • odrobina soli
  • 3 garście suszonych grzybów leśnych (mieszanka)
  • około 0,5 szklanki suszu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 20 proc.
  • łyżka masła do smażenia
Zobacz także
Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis

Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis

Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie

Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie 

Przygotowanie: 

  1. Odrywacie pojedyncze liści sałaty (sałata włoska bardzo ładnie odchodzi od pieńka), myjecie je, następnie zalewacie wrzątkiem i gotujecie około 3 minut do miękkości.
  2. Wyjmujecie cedzakiem, osuszacie na ręcznikach i odkładacie.
  3. Cebulę drobno szatkujecie i podsmażacie na złoto. Dodajecie cebulę do mięsa mielonego, doprawiacie ok. łyżeczką czarnego mielonego pieprzu i solą.
  4. W garnku zalewacie grzyby wrzątkiem, dodajecie 1,5 cebuli (w całości lub w połówkach), susz warzywny i liść laurowy. Gotujecie na małym ogniu około 40 minut (do miękkości grzybów).
  5. W tym czasie na pojedynczym liściu sałaty kładziecie łyżkę farszu (mięso z podsmażoną cebulką), najpierw zawijacie lewy i prawy brzeg, następnie rolujecie gołąbki do góry.
  6. Możecie owinąć gołąbka nitką, jak obwija się wstążką prezent z papieru - jest to pomocne, w razie gdyby gołąbki trzeba było podgrzewać w inny sposób niż podany w przepisie.
  7. W naczyniu żaroodpornym układacie liście sałaty, następnie układacie gołąbki.
  8. Gotowe grzyby odcedzacie, koniecznie oczyszczacie z warzyw i kroicie w paski, a następnie posypujecie gołąbki. 
  9. Wywarem z grzybów, odcedzonym z warzy (w ilości mniej więcej 3/4 całego wywaru) polewacie gołąbki. Przykrywacie pokrywką naczynia żaroodpornego i wkładacie do piekarnika na 170 stopni, na godzinę.
  10. W tym czasie na patelni podgrzewacie 1/4 pozostałego wywaru i rozrabiacie go ze śmietaną. Mieszacie. Możecie przyprawić odrobiną pieprzu.
  11. Gdy gołąbki skończą pieczenie, zdejmujecie pokrywkę, polewacie każdego gołąbka sosem śmietanowym i pieczecie bez pokrywki przez następne 20 minut w 200 stopniach.
  12. Podajecie, polewając je sosem i posypując grzybami, które piekły się z gołąbkami.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!
aczp/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!
Gołąbki wiosenne to odświeżona, znacznie lżejsza receptura tego klasycznego dania. Z pewnością zachwyci wszystkich członków waszej rodziny!

Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ale czy jedliście kiedyś takie w wersji bezmięsnej? Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne – obiecujemy! Kultowe gołąbki przyrządzane są dziś na setki sposobów inspirowanych kuchniami świata. W sieci robią furorę m.in. gołąbki meksykańskie , gołąbki na prażonym ryżu  czy gołąbki z młodej kapusty . Przepis na wegetariańskie gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza i już nawet najbardziej tradycyjne polskie dania doczekały się swoich wersji bezmięsnych. Poniżej proponujemy modyfikację klasycznego przepisu na gołąbki, gdzie mięso wieprzowe (uznawane za średnio zdrowy element diety) zastępują warzywa, kasze i soczewica. Składniki: 1 kapusta włoska 2 łyżki oleju 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryki czerwonej 3/4 szklanki groszku z marchewką (mrożone) 1/2 szklanki fasolki szparagowej (mrożony) natka pietruszki natka selera 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy Beluga (czarna soczewica) sól pieprz czerwona papryka w proszku sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki 1 szklanka passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny cukier Przygotowanie: Z kapusty oderwijcie zewnętrzne, uszkodzone liście za pomocą cienkiego, ostrego noża.  Wykrawacie głąb. Kapustę wkładacie do foliowej torby (sklepowej jednorazówki), zawiązujecie, wkładacie do następnej foliowej torby, ponownie szczelnie zawiązujecie i umieszczacie w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 6-7 minut. Liście kapusty można też przygotować metodą tradycyjną, gotując kapustę w garnku z wodą, jednak metoda w kuchence mikrofalowej jest...

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3...

Gołąbki
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Gołąbki o jakich nawet nie śniliście. Już na sam widok cieknie ślinka
Gołąbki to prawdziwie polska potrawa, którą całe pokolenia rodzin zajadają się od lat. Jak urozmaicić to z pozoru bardzo łatwe danie?

Najczęściej gołąbki kojarzy się z półmięsną potrawą z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Równie pyszna wersja gołąbków może mieć nieco bardziej orientalne, wegetariańskie podłoże.  Czym nadziewać gołąbki? Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz inne dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia, np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem, gołąbki najczęściej dusi się lub smaży na tłuszczu.  Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku, farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem.  Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach, były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. Dziś trafiają także na wykwintne stoły, a możliwości ich przygotowywania nie mają właściwie końca.  Gołąbki z niecodziennym i bardzo pożywnym farszem Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni i gołąbki utrzymane w arabskim stylu, podpowiadamy przepis, który warto wypróbować przy najbliższej okazji.  Do ich wykonania używa się ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dzięki tym dwóm składnikom, wasze danie będzie pożywne i w pełni wegetariańskie.  Składniki: kapusta średniej wielkości  3, 5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej kasza jaglana  3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule  6 ząbków czosnku  3 łyżki puree z pieczonej dyni  3...

Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał! Ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Niewiarygodne jak je podał, ten trik zaoszczędzi wam sporo czasu!
Te gołąbki nie wymagają żmudnego zawijania. Nie rozpadną się także podczas gotowania. Zobaczcie jak zrobić leniwe gołąbki Tomasza Strzelczyka.

Autor „Oddasz Fartucha" zadziwia sposobem podania gołąbków. Nazywa je szybkimi i rzeczywiście, nie trzeba zawijać kapusty. Ten sposób musi być szybszy!  Uczestnik IV edycji programu „Masterchef Polska" musiał oddać fartuch w programie. Nie oddaje go jednak w prawdziwym życiu i wciąż dostarcza swoim fanom nowych, kuchennych inspiracji. Jego gołąbki, czyli kapusta faszerowana, zadziwiają. Z liści kapusty i kolejnych warstw mięsa powstaje prawdziwa gołąbkowa lazania, która smakuje zupełnie jak gołąbki. Przepis na szybkie gołąbki wg. Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu 2 jajka Duża garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i ugotowanych)  1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu Potrzebne też będzie naczynie żaroodporne, najlepiej okrągłe lub niewielka tortownica. Przygotowanie: Z kapusty odcinamy dół z twardym głąbem, zdejmujemy pojedyncze liście i parzymy je w dużym garnku z wodą, gotując około 10 minut. Wyławiamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni z gorącym tłuszczem. Do smażącej się cebuli wkrajamy poszatkowany ząbek czosnku. W czasie, gdy smaży się cebula, drobno kroimy grzyby. Do miski wrzucamy mięso, ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem i namoczone płatki owsiane w mleku, których używamy zamiast bułki. Do masy dodajemy grzyby z odrobiną wody wyciśniętej podczas ich krojenia, pomidory z puszki, wcześniej drobno posiekane, pieprz i sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy sprężystą, jednolitą masę....