Gołąbki w sosie z grzybów leśnych to świetny sposób na wykorzystanie zapasów ususzonych po jesieni grzybów. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż gołąbki z kurczakiem i kapustą lub gołąbki z ziemniakami i boczkiem, a z pewnością zachwycą waszych gości!
Przepis na pieczone gołąbki w sosie grzybowym
Przygotujcie gołąbki według poniższego przepisu, jeśli chcecie urozmaicić danie głębszym, zdecydowanym smakiem.
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- odrobina soli
- 3 garście suszonych grzybów leśnych (mieszanka)
- około 0,5 szklanki suszu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- 100 ml śmietany 20 proc.
- łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
- Odrywacie pojedyncze liści sałaty (sałata włoska bardzo ładnie odchodzi od pieńka), myjecie je, następnie zalewacie wrzątkiem i gotujecie około 3 minut do miękkości.
- Wyjmujecie cedzakiem, osuszacie na ręcznikach i odkładacie.
- Cebulę drobno szatkujecie i podsmażacie na złoto. Dodajecie cebulę do mięsa mielonego, doprawiacie ok. łyżeczką czarnego mielonego pieprzu i solą.
- W garnku zalewacie grzyby wrzątkiem, dodajecie 1,5 cebuli (w całości lub w połówkach), susz warzywny i liść laurowy. Gotujecie na małym ogniu około 40 minut (do miękkości grzybów).
- W tym czasie na pojedynczym liściu sałaty kładziecie łyżkę farszu (mięso z podsmażoną cebulką), najpierw zawijacie lewy i prawy brzeg, następnie rolujecie gołąbki do góry.
- Możecie owinąć gołąbka nitką, jak obwija się wstążką prezent z papieru - jest to pomocne, w razie gdyby gołąbki trzeba było podgrzewać w inny sposób niż podany w przepisie.
- W naczyniu żaroodpornym układacie liście sałaty, następnie układacie gołąbki.
- Gotowe grzyby odcedzacie, koniecznie oczyszczacie z warzyw i kroicie w paski, a następnie posypujecie gołąbki.
- Wywarem z grzybów, odcedzonym z warzy (w ilości mniej więcej 3/4 całego wywaru) polewacie gołąbki. Przykrywacie pokrywką naczynia żaroodpornego i wkładacie do piekarnika na 170 stopni, na godzinę.
- W tym czasie na patelni podgrzewacie 1/4 pozostałego wywaru i rozrabiacie go ze śmietaną. Mieszacie. Możecie przyprawić odrobiną pieprzu.
- Gdy gołąbki skończą pieczenie, zdejmujecie pokrywkę, polewacie każdego gołąbka sosem śmietanowym i pieczecie bez pokrywki przez następne 20 minut w 200 stopniach.
- Podajecie, polewając je sosem i posypując grzybami, które piekły się z gołąbkami.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: